Ritualul celor 8 Trigrame ale Palmei
~ PARTEA 2 ~
~ PARTEA 1 ~
Stând în picioare, cu deschiderea acestora la o distanță egală cu cea a umerilor, postură firească, calmă, relaxată. Ridică palma. Degetele răsfirate și palma îndreptată în sus.
Brațul ușor întins, palma înclinată cu fața în jos, degetele se mențin răsfirate.
Palma verticală. Degetele separate, în sus, ca și cum am menține pe degete o minge de volei. Nu contează direcția palmei.
Brațul ușor întins, palma îndreptată spre interior, degetele separate, ca și cum am ține ceva.
Palma se mișcă în jos, ca și cum am tăia ceva cu muchia palmei.
Palma se mișcă în sus și înainte, cu degetul mare în sus.
Palma cu deschiderea în sus, cu o mișcare înainte, având degetele îndreptate în sus.
Este numită "palma înșurubătoare". Palma se mișcă în sus cu o rotație externă de braț, degetele având orientarea în sus.
Secțiunea I. O singură schimbare a pălmii. Poziția 1. Poziția de start.
Luați poziția de "drepți", cu degetele ambelor picioare întoarse spre exterior, iar mâinile în prelungirea corpului. Ţineți capul și gâtul ridicat, umerii relaxați, având gura închisă. Respirați natural pe nări și priviți înainte la linia orizontului (Fig. 1)
Notă : Spațiul necesar din jurul executantului este de aproximativ 2 m, pe care nu-l vom mai nota în următoarele figuri, având totuși în vedere acest lucru.
Poziția de start, mai cuprinde și un exercițiu de energizare, sau de "încălzire", care presupune următoarele : îndoiți puțin picioarele și puneți mâna stângă peste mâna dreaptă, în fața abdomenului, cu palmele îndreptate în jos, apoi în mod cursiv ne ridicăm în sus. Ridicăm apoi mâna dreaptă de-a lungul exteriorului brațului stâng, cu degetele de la ambele mâini îndreptate in sus. Când cotul drept este puțin mai sus de umăr, și mâna stângă este în dreptul capului, întoarcem trunchiul încet spre dreapta. În același timp, cu o rotație spre interior a mâinilor, îndreptăm ambele mâini spre dreapta, palma dreaptă fiind la nivelul ochilor, având degetele depărtate ; arătătorul și degetul mijlociu drepte, iar inelarul și degetul mic îndoite puțin spre interior. Între timp, palma stângă este coborâtă, însă ca și cum am ține o minge de volei pe degete, dirijată și sprijinită undeva, pe cotul drept. Palma dreaptă se găsește chiar în centrul cercului trasat în Fig. 1, în poziție verticală. În același timp, piciorul drept face un pas înainte, având o ușoară îndoitură la nivelul genunchilor. Degetele sunt puțin îndreptate spre interior, toată greutatea corpului fiind suportată de piciorul stâng. Ochii urmează mișcarea palmei drepte. (Fig. 2 - 4)
Poziția 2. Pasul și împingerea palmei drepte. (Dragonul Negru își întoarce capul spre dreapta)
1. Executați jumătate de pas înainte, cu piciorul drept, mișcând însă și piciorul stâng pe o traiectorie circulară spre dreapta, cu degetele picioarelor puțin întoarse spre interior, pe măsură ce întoarcem corpul spre dreapta (Fig. 5 - 7)
Pășiți în acest fel, pe o direcție circulară. Când piciorul drept este în față, mișcăm piciorul stâng spre el, formând un V cu degetele ambelor picioare întoarse spre interior, iar degetul mare să fie la o distanță de 10 cm unul față de celălalt. În același timp, întoarcem corpul spre dreapta, neschimbând poziția palmelor (Fig. 8)
2. Mișcăm piciorul drept pe o traiectorie circulară cu degetele spre exterior, în același timp cu întoarcerea corpului spre aceeași direcție, precum și cu rotirea internă a mâinii prin împingerea mâinii drepte spre afară, cu palma în sus, și degetul mare în jos. Păstrați mâna stângă sub cotul drept, iar privirea este fixată spre palma dreaptă (Fig. 9)
De reținut :
Talpa să fie paralelă cu solul în timp ce mișcați piciorul pe traiectoria circulară, fără a-l ridica prea sus. Mișcarea trebuie să fie pe o traiectorie circulară cât mai riguroasă, fără devieri.
Mișcați piciorul drept și împingeți palma dreaptă în același timp și sens.
Poziția 3. Înșurubarea palmei drepte și împingerea ambelor palme (Dragonul Negru se întoarce spre stânga)
1. Continuăm întoarcerea corpului spre dreapta, în timp ce mutăm piciorul stâng spre piciorul drept, pentru a forma un pas în formă de V. În același timp, mâna stângă își croiește drumul spre subțioara dreaptă, cu palma ridicată în sus, în timp ce palma dreaptă este mișcată spre dreapta, partea ulnară fiind sprijinită spre exteriorul umărului drept, având privirea îndreptată spre dreapta.
2. Cu torsul întorcându-se încet spre dreapta, mișcăm mâna stângă spre exteriorul mâinii drepte, în direcția stânga sus. În momentul în care cotul este un pic mai sus decât umărul și mâna dreaptă față de nivelul capului, rotim ambele mâini spre interior, în timp ce coborâm și împingem mâinile spre exterior, inclusiv pălmiile, iar genunchii se îndoaie puțin, degetele picioarelor spre interior, iar greutatea corpului cade pe piciorul drept. Mâna stângă se situează deasupra umărului, cu palma îndreptată spre dreapta, inclusiv degetul arătător și mijlociu, iar degetul mare, inelarul și cel mic se îndoaie puțin.
Degetul mare este despărțit, iar vârful degetului arătător este la nivelul nasului, în timp ce palma dreaptă este orientată spre stânga, având degetele în poziția ca și cum ținem un balon sau o minge ușoară mare, către cotul stâng. Ochii urmăresc mișcarea pălmii stângi, iar apoi se fixează pe degetul mare.
(Fig. 11 - 12)
De reținut :
Întoarceți torsul spre dreapta și rotiți mâinile spre dreapta, în același timp, păstrând corpul drept.
Folosiți forța centrifugă când mișcați mâna dreaptă în sus și înainte. Pieptul trebuie să fie relaxat.
Artera cubitală (ulnară) este ramura de bifurcație medială a arterei brahiale și este mai voluminoasă ca și artera radială. Din plica cotului se îndreaptă oblic în jos și medial, până la unirea treimii proximale cu cea mijlocie a feței anterioare a antebrațului, de unde apoi coboară vertical până la articulația mâinii. Artera are raporturi intime cu nervul cubital.
Secțiunea II. Dublul schimb al palmei
Poziția 1. Fă un pas și împinge palma stângă. (Dragonul Negru își întoarce capul spre stânga)
1. Fă jumătate de pas înainte și apoi spre stânga, și mută piciorul drept printr-o traiectorie circulară, spre stânga, având degetele picioarelor întoarse ușor spre interior. Plimbă-te în acest fel pe o rută circulară. Când piciorul stâng ajunge în față, mișcă piciorul drept înspre el, pentru a forma un V, având torsul întors spre stânga și poziția palmelor neschimbată față de pasul precedent.
2. Mișcă piciorul stâng spre stânga pe o traiectorie circulară cu degetele îndreptate spre exterior și corpul spre stânga. În același timp printr-o rotație internă a încheieturii, împinge mâna stângă spre exterior, cu partea degetului mare spre în jos, în timp ce palma dreaptă rămâne sub cotul stâng. Privirea se îndreaptă spre palma stângă. (Fig. 13 - 14)
Poziția 2. Ridică piciorul și mișcă palma în sus. (Șoimul vrăbiilor se înalță spre cer)
1. În timp ce corpul continuă deplasarea spre stânga, mișcați piciorul drept spre cel stâng, pentru a forma un V. În același timp, palma dreaptă este dusă către subțioara stângă, palma fiind în sus, timp în care mâna stângă se mișcă spre dreapta, cu o rotație exterioară, având palma în sus și partea ulnară spre Est, umărul fiind menținut drept. Privirea practicantului va fi îndreptată spre stânga.
2. Întoarceți corpul rapid la 120 ° în sensul invers acelor de ceasornic, pe vârful piciorului drept. În același timp, se mișcă mâna dreaptă în sus, spre cotul mâinii stângi, palma fiind spre stânga și degetele îndreptate în sus. Întoarceți partea ulnară spre interior, în timp ce mâna stângă este împinsă în jos, pe lângă fața tibiilor drepte, cu dosul palmei, puțin către piciorul drept. Privirea se fixează asupra palmei drepte.
De reținut :
Exercitați forță în mișcările brațelor.
Păstrați corpul în echilibru. Când mișcați palma dreaptă în sus, întoarceți degetul mic și inelarul spre interior.
Poziția 3. Întoarce corpul și presează palmele în jos. (Șarpele Alb se ascunde în iarbă)
Presați palma dreaptă în jos prin fața umărului drept pe genunchiul drept, în timp ce palma stângă se presează spre genunchiul stâng, cu brațele întoarse spre interior, cât mai mult posibil. În același timp, fă un pas spre stânga, cu piciorul stâng și îndoiți piciorul într-o semifandare, cu degetele întoarse spre exterior, greutatea corpului fiind lăsată pe piciorul drept. Ochii urmează mișcarea mâinii drepte și apoi se întorc, pentru a urmări mișcarea mâinii stângi.
De reținut :
Mișcați piciorul stâng în momentul în care palma dreaptă este coborâtă la nivelul umărului stâng.
Mențineți mâinile rotunjite, capul și gâtul ridicat, talia coborâtă și umerii relaxați.
Poziția 4. Întoarce corpul spre dreapta și împinge ambele palme. (Dragonul Negru se întoarce spre dreapta)
1. Facem întoarcere pe călcâiul drept, în sensul acelor de ceasornic, mișcând piciorul drept spre piciorul stâng, cu vârfurile picioarelor apropiate, călcâiele depărtate în forma unui V. În același timp mișcați palma dreaptă în fața abdomenului, până la subțioara stângă, în timp ce mâna stângă face o rotație exterioară, iar brațul se mișcă spre fața umărului drept. Privirea este îndreptată spre stânga.
2. Cu torsul răsucit spre dreapta, mișcăm mâna dreaptă în exteriorul mâinii stângi. Când cotul drept este puțin deasupra umărului, mâna stângă se va situa la nivelul capului. Se execută o rotație a ambelor mâini, apoi le împingem spre exterior, cu palmele întinse înainte, având vârful degetelor de la mâna dreaptă la nivelul ochilor, degetul mare fiind despărțit de palmă, degetele arătător și mijlociu sunt îndreptate, iar inelarul și degetul mic puțin întoarse spre interior. Între timp, palma stângă ajunge sub cotul drept, în acea poziție imaginară de susținere a unei mingi de volei ușoare către cotul drept, podul palmei fiind îndreptat în jos. Palma dreaptă este deasupra capului, urmărind calota craniană. În același timp, mișcăm piciorul drept cu o jumătate de pas înainte, genunchiul ușor îndoit, și degetele picioarelor întoarse puțin spre interior. Greutatea corpului cade pe piciorul stâng, iar ochii urmăresc mișcarea pălmii drepte, iar apoi se fixează pe degetul arătător.
De reținut :
Întoarcerea și mișcarea piciorului drept se execută rapid.
Împingeți mâinile înainte cu o forță imaginară echivalentă greutății propriului corp, păstrând în același timp pieptul relaxat, și respirația să fie naturală.
Secțiunea III. Urmărește palma.
Poziția 1. Pășește și împinge palma în sus. (Șarpele se întoarce și își scoate limba)
Parcurgeți în sensul acelor de ceasornic o traiectorie circulară cu palma dreaptă în față. Când piciorul drept atinge pământul, facem un pas cu piciorul stâng având degetele împinse spre exterior. În același timp întoarcem corpul la stânga, ridicând mâna dreaptă deasupra capului, cu brațul curbat și palma spre stânga - sus. iar mâna stângă este plasată pe lângă torace, cu palma sub subțioara dreaptă îndreptată în exterior.
De reținut :
Ridicați mâna dreaptă o dată cu întoarcerea corpului, îndepărtând șoldul drept cât mai în spate.
Exercitați forță când împingeți palma stângă spre dreapta și palma în sus cu brațul curbat.
Poziția 2. Corpul șovăie când ridicăm armele. (Dragonul Negru își târâie coada)
Continuăm să întoarcem corpul spre stânga pe măsură ce coborâm palma dreaptă în jos și în fața umărului stâng.
Simultan mișcăm piciorul drept spre piciorul stâng în formă de V, privirile îndreptându-se spre stânga - jos.
De reținut :
Când încrucișăm brațele nu producem multă presiune în piept. Talia se lasă, și șoldul se sustrage spre interior.
Poziția 3.
Întoarce corpul și apasă palma în jos. (Șarpele Alb se ascunde în iarbă)
Cu degetele piciorului drept întors spre interior, facem o mișcare de întoarcere în sensul invers acelor de ceasornic. Ducem palma dreaptă în jos pe lângă abdomen spre genunchiul drept, în timp ce mâna stângă este presată pe genunchiul stâng, cu antebrațul întins spre interior. În același timp, mișcăm piciorul stâng un pas spre stânga și îndoindu-l într-o semi - sfoară, având degetele întoarse spre exterior, greutatea corpului fiind lăsată pe piciorul drept. Privirea cade spre mâna stângă.
(Fig. 23)
De reținut :
Pășiți cu piciorul stâng și împingeți și palmele în același timp.
Mâinile să fie curbate, talia lăsată, șoldurile spre interior și umerii relaxați.
Poziția 4.
Înșurubează mâna dreaptă și împinge ambele palme. (Dragonul Negru se întoarce spre dreapta)
Se execută aceleași mișcări indicate la Secțiunea II, Poziția 4.
(Fig. 24 - 26)
Secțiunea IV - Întoarce palma.
Poziția 1. Pășește și împinge palma dreaptă. (Dragonul Negru își întoarce capul spre dreapta)
Pășim în sensul acelor de ceasornic pe o rută circulară, cu palma dreaptă în față, apoi ne oprim în punctul de plecare. Când piciorul drept atinge pământul, mișcă piciorul stâng spre el, pentru a forma un V, moment în care și torsul se răsucește spre dreapta, mișcând piciorul drept în același sens, cu degetele picioarelor către exterior. Concomitent cu mișcarea picioarelor, executăm o rotație integrală a brațelor, împingând palma dreaptă spre lateral, cu degetul mare în jos, în timp ce palma stângă se oprește sub cotul drept. Privirea va urmări mâna dreaptă.
(Fig. 27 - 28)
De reținut :
Vezi observațiile de la Secțiunea 1, Poziția 2.
Poziția 2. Pășește înainte și înșurubează palma stângă. (Vrabia își ia zborul către pădure)
În timp ce mișcăm piciorul stâng înainte, mâna stângă se înșurubează spre exterior, pe sub antebrațul drept la nivelul umărului, cu palma în sus, timp în care și mâna dreaptă se retrage spre fața umărului drept, cu palma în sus. Privirea urmărește mâna stângă.
(Fig. 29)
2. Se execută o întoarcere rapidă în sensul acelor de ceasornic, pe călcâiul drept, picioarele formând un V, utilizând și energia de suprimare a palmei drepte având cotul drept în exterior, pentru a aduce palma lângă bărbie, degetele orientate spre exterior, în timp ce antebrațul stâng este răsucit cu o rotație internă completă, cu palma în sus. Privirea se fixează în față.
(Fig. 30)
De reținut :
Înșurubați palma stângă și mișcați piciorul stâng, în același timp.
Rotirea antebrațelor se execută rapid.
Poziția 3. Întinde palma. (Dragonul Negru își întinde ghearele)
Întindem mâna dreaptă brusc la nivelul gurii, având cotul ușor îndoit, palma în sus. În același timp, ridicăm genunchiul, vârful piciorului întins, făcând și o întoarcere a corpului înainte. Privirea urmărește palma dreaptă, greutatea corpului stă pe piciorul stâng, iar mâna stângă este îndepărtată pentru a ne ajuta în echilibru.
(Fig. 31)
De reținut :
Mâna dreaptă și genunchiul drept sunt ridicate în același timp, apoi rămânem în echilibru.
Poziția 4. Întoarce și du-ți palma dreaptă. (Maimuța mișcă crengi în pom)
După o pauză scurtă, întoarcem corpul spre dreapta, rotim mâna dreaptă spre interior, ducând-o în partea dreaptă, cu cotul puțin îndoit, palma în jos, concentrând forța pe partea ulnară. Mâna stângă se retrage spre coastele stângi, cu palma în sus. În același timp, ridicăm genunchiul drept cu vârful piciorului întins, și întoarcem corpul înainte. Privirea urmărește palma dreaptă.
(Fig. 32)
Poziția 5. Mișcările sunt aceleași ca la Secțiunea III, Poziția 4.
(Fig. 33 - 35)
Secțiunea V - Întoarce corpul și palma.
Poziția 1. Întoarce corpul spre dreapta și înșurubează palma stângă. (Vrabia zboară într-o pădure)
Pășește pe o rută circulară, într-un sens invers acelor de ceasornic, cu palma dreaptă în față.
Din poziția de plecare, când piciorul drept este în față, mută piciorul stâng în față, în formă de V. Corpul face o întoarcere la dreapta, și mutăm piciorul drept în aceeași direcție. Apoi, palma stângă supinată, se înșurubează pe sub antebrațul stâng spre în față, în timp ce palma dreaptă se mișcă în fața umărului drept. În același timp, mutăm piciorul stâng un pas înainte, cu greutatea lăsată pe piciorul drept. Privirea urmărește mâna stângă.
~ PARTEA 2 ~
Textele acestui site nu pot fi reproduse fără acordul Școlii Solomonare
|