Școala Solomonară - Ritualul celor 8 Trigrame ale Palmei

Ritualul celor 8 Trigrame ale Palmei

~ PARTEA 1 ~

~ PARTEA 2 ~

(Fig. 36 - 39)



De reținut :

Mișcarea piciorului stâng, a corpului și a palmei stângi se face rapid.

Înșurubarea palmei se face în același timp cu întinderea brațului.

Poziția 2. Mișcă palma în pas ghemuit. (Calul își întoarce capul)

Ne întoarcem în sens invers acelor de ceasornic (levogir) pe amândouă călcâiele. Pășim înainte cu piciorul stâng, mișcând palma stângă în fața corpului, în timp ce mâna dreaptă se mișcă pe lângă piept, cu palma îndreptată spre exterior, pe lângă coastele din dreapta, către piciorul drept. În continuare, mișcăm piciorul drept în spate, lăsând greutatea corpului pe cel stâng, și formăm așa-numitul pas "pe vine", piciorul drept fiind îndreptat în exterior, degetele înspre interior și talpa pe sol. Între timp, retragem mâna stângă spre zona taliei stângi, cu palma în sus. Privirea urmărește mâna dreaptă.

(Fig. 40 - 42)

De reținut :

Când ducem palma dreaptă în jos, mențineți ambele mâini aproape de corp.

Poziția 3. Întoarce corpul și ține palmele sus. (Maimuța Albă prezintă fructe)

Cu degetele piciorului drept întors spre exterior, ridică-te și întoarce-te în sens invers acelor de ceasornic, mutând piciorul stâng spre cel drept pentru a forma un V. În același timp, mișcă palma dreaptă, în dreptul subțioarei drepte. Atunci, în timp ce mișcăm corpul spre stânga și mișcăm pe jumătate piciorul stâng înainte, aducem antebrațele în fața pieptului, cu palma stângă în sus și cea dreaptă în exterior. Privirea urmărește mișcarea mâinii stângi.

(Fig. 43 - 44)

De reținut :

Coordonați mișcarea mâinilor, cu lipirea coatelor unul de celălalt, și cu mișcarea taliei cât mai spre stânga. Umerii să fie relaxați și să existe o deschidere maximă a antebrațelor.

Secțiunea VI - Palma care ține mingea.

Poziția l. Întoarceți palmele pentru a ține o minge. (Leul învârte o minge)

1. Pășim în sens invers acelor de ceasornic (levogir) pe o traectorie circulară cu palmele îndepărtate, având deasupra palma dreaptă, ca și cum am duce o minge. Când piciorul stâng este în față, întoarcem corpul spre stânga, pentru a forma un V, apoi mutăm piciorul stâng spre stânga, cu degetele spre exterior. Mutăm apoi piciorul drept spre cel stâng, pentru a forma din nou un V. În același timp, coborâm mâna dreaptă, arcuit în fața abdomenului, păstrând palmele în ipostaza inițială. Întoarcem corpul și ridicăm mâna stângă, cu palma în jos, în timp ce mâna dreaptă se mișcă în jos spre exteriorul piciorului drept, cu palma în sus cu o arcuire. Privirea este îndreptată stânga-sus.

(Fig. 45 - 48)

2. Facem întoarcere în sens invers acelor de ceasornic (levogir), pe piciorul drept, făcând un pas înapoi, genunchiul puțin îndoit și greutatea căzând pe piciorul drept. În același timp, mișcăm mâna dreaptă în sus la nivelul antebrațului stâng, și pe cea stângă în jos, până la nivelul genunchiului, cu palmele îndreptate una către cealaltă. Privirea urmărește mâna stângă.

(Fig. 49)

De reținut :

Mișcările mâinii trebuie coordonate cu cele ale corpului și pașii fac o traiectorie circulară.

Poziția 2. Aruncarea mingii. (Leul aruncă mingea)

Introduceți mâinile la subțioară, apoi în timp ce întoarcem corpul spre dreapta, cu piciorul drept făcând jumătate de pas înainte, mutăm mâna dreaptă în aceeași direcție, cu palma în sus. Mâna stângă se mișcă pe lângă corp cu palma în jos. Ambele mâini sunt curbate. Privirea urmărește palma dreaptă.

(Fig. 50 - 51)


Executăm apoi aceleași mișcări către dreapta, ca la cele spuse la Poziția 1 - 2 și în Fig. 52 - 57.



Secțiunea VII

Poziția 1. Palma Moara-de-vânt. (Flutură steagul în fața morții)

1. Parcurgem o rută circulară în sensul acelor de ceasornic (dextrogir) cu mâna dreaptă în față. Când piciorul drept este în față, mișcăm mâna dreaptă pe orizontală, ca într-un gest de tăiere spre stânga pieptului, având forța concentrată pe fața ulnară a palmei, cotul fiind puțin îndoit, și palma în sus, în timp ce mâna stângă se retrage spre talie cu palma în sus. În același timp, îndoim piciorul drept către spate, cu genunchii ușor îndoiți. Privirea va fixa palma dreaptă.


(Fig. 58 - 59)


2. Întoarcem corpul spre dreapta, mutând și piciorul drept în același timp spre aceeași direcție, având genunchii ușor îndoiți, iar degetele picioarelor către interior. În același timp, întindem palma dreaptă pe orizontală, într-o mișcare de tăiere, spre dreapta cu forța concentrată pe partea ulnară, cotul mâinii stângi fiind puțin îndoit, cu palma în sus.

(Fig. 60)

De reținut :

Mișcările mâinilor sunt coordonate cu restul corpului, iar pașii vor urma o traiectorie circulară.

Poziția 2. Învârte-te și lovește. (Pasărea Phoenix își desface aripile)

1. Ne întoarcem în sensul acelor de ceasornic (dextrogir) pe călcâiul drept, pentru a forma o poziție cu picioarele încrucișate, piciorul stâng pendulând către cel drept. În același timp, mutăm palma stângă de sub mâna dreaptă și adunăm antebrațele împreună cu încheieturile flexate. Privirea se fixează asupra degetelor mâinii stângi.

(Fig. 61)

2. Continuăm întoarcerea corpului către dreapta mișcând piciorul drept pentru a forma un V. Separăm apoi brațele spre lateral, palmele fiind la nivelul umerilor, care sunt ușor îndoiți spre interior. În același timp, împingem piciorul drept în sus, având gamba flexată spre interior. Înclinăm ușor corpul spre spate și îndoim puțin piciorul stâng. Privirea se fixează spre înainte.

(Fig. 62 - 63)

De reținut :

Întoarcerea corpului, pasul și înclinarea corpului trebuiesc riguros coordonate.

Poziția 3. Înșurubează palma din semisfoară. (Vrabia trece pe deasupra apei)

Întindem piciorul drept spre spate, lăsându-ne complet pe piciorul stâng, pentru a forma o sfoară.

În același timp, întindem mâna dreaptă într-o curbă sus - stânga, apoi o mutăm pe lângă piciorul drept, cu palma orientată spre spate, în timp ce mâna stângă se retrage spre latura stângă cu palma în sus. Privirea fixează mâna dreaptă.

(Fig. 64 - 65)

De reținut :

Întinderea piciorului drept și mutarea palmei de-a lungul acestuia se face simultan.

Poziția 4. Întoarce-te și împinge cotul spre orizontală. (Întoarce moara de vânt înapoi)

1. Ne ridicăm și facem o întoarcere în sensul acelor de ceasornic (dextrogir). Mișcăm piciorul stâng spre cel drept, pentru a forma un V. În același timp ducem mâna stângă orizontal în față, astfel încât să fie la nivelul pieptului, cu palma în sus, în timp ce palma dreaptă este plasată în interiorul mâinii drepte. Privirea va fixa mâna stângă.

(Fig. 66)

2. Întoarcem rapid corpul spre dreapta, mișcând piciorul drept în aceeași direcție, cu genunchiul puțin îndoit și jumătatea corpului lăsată pe piciorul stâng. În același timp, încordăm mâna dreaptă și executăm o împingere având cotul îndoit, spre dreapta, cu musculatura degetelor arcuită în sus, în timp ce mâna stângă se retrage în fața pieptului, cu palma în sus. Ambele picioare sunt puțin îndoite din genunchi. Privirea se fixează către dreapta.

(Fig. 67 a)


De reținut :

Cotul trebuie încordat ca un arc. Umerii sunt relaxați, talia lăsată în jos, corpul ridicat.

Când executăm lovitura cu cotul, pot fi încordate ambele mâini către orizontală spre dreapta, pentru a obține forță ; ambele coate puțin îndoite, pumnul stâng îndoit în sus, iar pumnul drept răsucit puțin spre exterior.

(Fig. 67 b)


Poziția 5. Întoarce-te și separă-ți palma. (Dragonul negru înțepenește)

Întoarcem corpul spre dreapta, pivotând piciorul drept pentru a forma un V, și împingem palma stângă pe sub subțioara dreaptă. Întoarcem apoi corpul spre stânga, mișcând jumătatea piciorului stâng spre aceiași direcție și îndepărtăm mâinile spre lateral la nivelul pieptului, palmele în sus și coatele puțin îndoite. Privirea fixează palma stângă.

(Fig. 68 - 69)

Secțiunea VIII - Palma care se întoarce

Poziția 1. Rotește palma dreaptă. (Pasărea zboară în vânt)

Pornind de la Poziția 4, ne plimbăm în sensul acelor de ceasornic, cu palma dreaptă în față. În timp ce mișcăm piciorul drept în față, ducem mâna dreaptă spre dreapta, cu palma în față, în timp ce mâna stângă se plasează sub cotul stâng, cu palma în jos. Apoi mutăm piciorul stâng, ducând mâna dreaptă pe o curbă orizontală spre stânga cu palma în jos, în timp ce mâna stângă este adusă pe sub subțioara dreaptă.

(Fig. 70 - 71)


Când mișcăm piciorul stâng înainte, ducem și palma dreaptă în fața umărului stâng, având trunchiul ușor lăsat pe spate.


(Fig. 72)

Întoarcem apoi corpul spre dreapta în timp ce supinăm palma dreaptă și îndoim brațul drept, corpul fiind înclinat în spate.


(Fig. 73)

Când mutăm piciorul drept înainte, întoarcem din nou antebrațul drept spre exterior și curbăm brațul stâng pe o curbă exterioară spre față, cu palma în sus, și forța concentrată pe partea ulnară, în timp ce palma stângă rămâne sub subțioara dreaptă, cu palma în jos. Fixăm cu privirea palma dreaptă.


(Fig. 74)

De reținut : Palma dreaptă se ridică încet, dar se împinge apoi cu putere înainte.

Poziția 2. Ridică genunchiul și lovește înainte. (Maimuța calcă pe o creangă)

După o scurtă pauză, ridicăm genunchiul drept și înclinăm trunchiul puțin spre spate. Apoi, împingem piciorul drept în față cu forța concentrată în degete, piciorul drept fiind întins, însă cu glezna în flexiune plantară, având piciorul stâng puțin îndoit de la genunchi. Privirea este fixată înainte.


(Fig. 75 - 76)

De reținut : Când împingem piciorul drept, șoldul se mișcă înainte. Nu înclinăm corpul prea mult pe spate iar lovitura cu piciorul drept nu se face prea brusc.

Poziția 3. Înșurubează palma în jos. (Vrabia trece peste apă)

Îndoim genunchiul în timp ce așezăm piciorul drept în spate către dreapta. Ne lăsăm complet pe piciorul stâng pentru a forma o sfoară. În același timp, ridicăm cotul drept, întoarcem încheietura spre dreapta, și cu o rotație interioară a mâinii, mutăm mâna dreaptă în jos, pe lângă piciorul drept, cu palma orientată în spate, în timp ce palma stângă se retrage spre coastele stângi, cu palma orientată în sus. Privirea va fixa mâna dreaptă.


(Fig. 77)

Poziția 4. Palma care se întoarce. (Pitonul își întoarce corpul)

Întors spre interior pentru a forma un V. Înclinăm corpul spre spate și-l răsucim ușor spre dreapta. În același timp, învârtim mâna stângă spre interior, cu palma în sus și degetele separate. Concomitent, palma dreaptă se mișcă pe o curbă în sus, pe deasupra capului, orientată spre în sus, apoi o împingem pe o curbă dreaptă, înainte - stânga, concentrând forța pe partea ulnară având și cotul ușor îndoit.


(Fig. 78)

Simultan cu aceste mișcări ale mâinilor, ridicăm piciorul drept cu glezna în flexiune, pendulând corpul puțin în față. Ochii urmăresc palma dreaptă.


(Fig. 79 - 80)

Poziția 5. Întoarce corpul și înșurubează pumnul. (Pasărea zboară într-o pădure)

1. După o pauză scurtă, întoarcem corpul spre dreapta și punem piciorul drept jos deviat către dreapta, ușor îndoit, iar greutatea corpului lăsată pe piciorul stâng. care este și el, ușor îndoit din genunchi. Odată cu întoarcerea corpului, ducem palma dreaptă spre dreapta având cotul puțin îndoit, forța concentrându-se pe partea ulnară, în timp ce palma stângă se retrage spre coastele din partea stângă, având palma în sus. Privirea fixează mâna stângă.


(Fig. 81)

2. Întoarcem corpul în sensul acelor de ceasornic (dextrogir), mișcând piciorul drept spe cel stâng pentru a forma un pas în V. În același timp, palma stângă este dusă spre subțioara stângă, cam la nivelul pieptului, cu palma în sus, în timp ce palma dreaptă este adusă pe brațul stâng. Privirea fixează palma stângă.


(Fig. 82)


De reținut : Mișcarea pălmii drepte și întoarcerea corpului se execută încet.

Poziția 6. Întoarce corpul și împinge ambele palme înainte. (Tigrul vânează prada)

Continuăm întoarcerea în sensul acelor de ceasornic (dextrogir), făcând un pas înapoi cu piciorul drept, și ducem piciorul stâng spre glezna dreaptă. Facem apoi o semifandare, având călcâiul stâng ridicat, mișcându-l totodată spre dreapta. Când este aproape întins, îndoim ambele coate pentru a aduce ambele mâini spre urechi. Împingem apoi ambele mâini spre piept, cu brațele arcuite și degetele mari rotunjite, dar și orientate unele spre celălalte având totuși, o distanță între degete cam de 10 cm. Privirea fixează mâna dreaptă.


(Fig. 83)

De reținut : Împingerea mâinilor și mișcarea piciorului drept se execută simultan, iar forța este concentrată pe palme. Capul trebuie ținut drept, umerii lăsați, iar pieptul relaxat.

Poziția 7. Mișcările sunt aceleași ca la Poziția 3, Secțiunea 1.


(Fig. 84 - 86)

Notă finală la Ritualul (rutina) celor 8 Trigrame ale Palmei :

Toate pozițiile pot fi executate, înlocuind pozițiile "dreapta" cu "stânga" sau invers, regula stabilind-o practicantul, funcție de cum are obișnuința sau înclinația. Când practicantul a avansat destul, poate schimba ordinea secțiunilor. La schimbarea pozițiilor sunt recomandați a se executa pașii. Aceștia însă nu trebuie luați prea departe sau prea la dreapta ori la stânga. Toate mișcările trebuiesc executate ritmic, ca o bucată de lemn care plutește pe apă. În acest consens, practicantul poate vedea lemnul, însă nu și apa.

~ PARTEA 1 ~

Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare