|
Max & Augusta Foss Heindel "Mesajul astrelor"
|
PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ
Capitolul I - Evoluția demonstrată în Zodiac
Este un fapt bine cunoscut de către mistici că întreg cursul evoluției umanității este indisolubil legat de cel al Ierarhiilor divine care guvernează planetele și semnele Zodiacului și că trecerea Soarelui și a planetelor prin cele 12 semne ale Zodiacului marchează de fapt, progresul omului în timp și spațiu. Ar fi oare de mirare dacă, în cursul cercetărilor noastre asupra dezvoltării spirituale a regnului uman am intrat în contact cu multe lucruri în raport cu Zodiacul care este în prezent limita sferei noastre de evoluție ? Atât de multe lucruri au fost percepute în Memoria Naturii, ce clarifică un mare număr de pasaje obscure ale Bibliei, încât a trebuit, din când în când, să luăm notițe despre acestea ; iar apoi, modul de asociere și confruntare a acestor scrieri dispersate într-un ansamblu complet, a reprezentat mult timp o mare problemă. Chiar și acum, ne dăm bine seama că ceea ce propunem aici nu este decât o slabă, o foarte slabă încercare de a prezenta studenților noștri acest mare corp de fapte a căror cunoaștere ne-a venit din Memoria Naturii. Simțim totuși că aceasta va da o semnificație nouă și profundă simbolurilor vechi și că, arătând altora ceea ce am găsit, ne punem pe noi înșine în starea de a primi mai multă lumină.
Cât despre evoluția viitoare a planetelor, Cosmogonia Rozicruciană ne învață că "atunci când ființele care locuiesc o planetă au atins un grad suficient de dezvoltare, această Planetă devine un Soare, centrul fix al unui Sistem Solar. Când ființele de la suprafața sa au atins un grad de evoluție și mai ridicat și când, prin urmare, Soarele și-a atins maximul de strălucire, el se divide într-un Zodiac și devine, ca să spunem astfel, matricea unui nou sistem Solar."
"În acest fel marile Legiuni de Ființe care erau până acum limitate la acest Soare își obțin libertatea de acțiune asupra unui mare număr de astre de unde pot influența în diverse moduri sistemul care se dezvoltă în sfera lor de acțiune. Planetele, sau lumile-purtătoare de oameni cuprinse în acel Zodiac sunt, în mod constant, influențate de către aceste forțe în moduri diferite, în funcție de gradul de evoluție pe care l-au atins."
"Soarele nostru nu putea să devină un Soare înainte să fi aruncat afară din el toate ființele care nu erau suficient de evoluate pentru a suporta rapiditatea vibrațiilor și marea luminozitate a celor care erau calificate pentru această evoluție. Toate ființele ce trăiesc acum pe diferite planete ar fi fost consumate, dacă ar fi rămas în Soare."
"Totuși, acest Soare vizibil, deși e câmpul evoluției Ființelor mult superioare omului, nu este deloc Tatăl altor planete, cum o presupune știința materialistă. Chiar el, la rândul lui, este o emanație a Soarelui spiritual Central, care este sursa invizibilă a tot ce ESTE în Sistemul nostru Solar. Soarele nostru vizibil nu este decât oglinda în care sunt reflectate razele de energie emanate de Soarele spiritual. Soarele real este la fel de invizibil ca Omul real." (Max Heindel, Cosmogonie des Roses-Croix, Paris, Leymarie, 1925, p. 226 sau pag. 244, cf. ed. a II-a în lb. română, în trad. lui Adrian Anastasiu)
Din ceea ce am spus e evident că marile Ierarhii spirituale, care în prezent ghidează evoluția noastră, au primit o educație prealabilă în planuri anterioare de manifestare. Este de asemenea, evident că ceea ce ei fac acum pentru noi, noi o vom face cândva pentru alții. Încă de pe acum cei mai avansați din rasa noastră merg pe cărarea Inițierii și au ajuns astfel ca stadiu de evoluție, cu mult deasupra condiției generale a omenirii noastre prezente. Știm că cei care au trecut prin Școala Mercuriană și prin Misterele Minore, și care și-au luat gradele la Școala Marilor Mistere, pregătesc evoluția umană pentru Perioada lui Jupiter. Ei au intrat în planeta Jupiter printr-una dintre lunile sale, care servește drept grad pregătitor. Există, din păcate, alții care au urmat un drum cu totul diferit.
Citim în Cosmogonia Rozicruciană (p. 245 - 246) că, așa cum toată populația pământului a fost cândva aruncată din Soarele actual din cauza neputinței sale de a se susține pe același palier de vibrații cu ființele mai avansate care se aflau acolo, tot așa a fost necesar, în timpul Epocii Lemuriene, să fie expulzați de pe Pământ un mare număr de întârziați. De aceea Luna a fost lansată în spațiu pentru a se învârti ca satelit în jurul Pământului nostru. Nefericiții săi locuitori degenerează gradual și va veni timpul în care se vor duce cu toții pe planeta Saturn, care este poarta Haosului. De acolo vor fi proiectați în spațiul interplanetar pentru a aștepta timpul când vor fi create, într-un nou sistem și în alt ciclu de evoluție.
Poarta Vieții și a Morții
Astfel, Zodiacul și planetele se prezintă ca o carte în care putem citi istoria omenirii din vremile trecute ; fiind în același timp și o cheie a ceea ce viitorul ne-a rezervat. În faimosul Zodiac al Templului din Denderah, Racul nu este prezentat sub forma unui crab, ci sub cea a unui scarabeu, emblema sufletului ; de aceea Racul a fost întotdeauna recunoscut, atât în timpurile străvechi, cât și de către misticii moderni, ca sfera sufletului, Poarta Vieții prin care spiritele, atunci când se reîncarnează, trec din Zodiac în regiunile sublunare. El chiar este guvernat de către Lună, care este planeta fecundității. Semnul său opus, Capricornul, este guvernat de către Saturn, planeta Morții și a Haosului, redat simbolic ca "secerătorul ținând într-o mână coasa și în cealaltă o clepsidră". Aceste două semne opuse sunt prin urmare, momentele critice în cariera sufletului. Racul și Capricornul marchează fiecare, punctul cel mai de sus al ascensiunii Soarelui în emisfera boreală și punctul cel mai de jos al coborârii sale în emisfera australă. Observăm că în timpul verii, când Soarele este în sfera Racului și a semnelor sale aliate, fecunditatea și creșterea sunt în plină forță, dar când Soarele se află la Sud, în Capricorn, natura este în repaus : este iarnă. Cursa circulară a Soarelui printre cele 12 semne ale Zodiacului determină anotimpurile : primăvara favorabilă germinării miriadelor de semințe ajunse pe pământ, apoi multiplicarea însoțită de sunetele vieții manifestate în plen până toamna târziu, când aceasta devine sumbră și mohorâtă, ajungând în final în inerția iernii, sub imperiul lui Saturn. Totul apare simbolic în mișcarea încetinită a precesiei Echinocțiilor, unde Soarele sub o aparentă degerescență, dând naștere transformărilor succesive cunoscute sub numele de Evoluție. Aparenta revoluție a Soarelui marcând anotimpurile, simbolizează de fapt, nașterea și moartea raselor, a națiunilor, cu tot ansamblul religiilor și credințele lor. Spunem cu alte cuvinte, că Zodiacul și constelațiile, reprezintă simbolistica dezvoltării noastre trecute, prezente și viitoare. Capricornul
Capricornul sau Capra nu este deloc animalul cu acest nume, ci un animal jumătate capră, jumătate pește. Guvernatorul său saturnian și faptul că primește Soarele în zorii fiecărui an, îl asociază, prin analogie, începutului epocilor precesionale. Reprezintă faza evoluției ce acoperă transformarea speciilor, de la pește la mamifer, trecând prin amfibie. Firea războinică proverbială a caprei este, desigur, simbolul luptei pentru viață, în care cel slab trebuie să piară, în cazul în care nu se îndepărtează de dușmanii săi. Iacob, în capitolul 49 al Genezei îi binecuvântează pe cei 12 copii ai săi, care simbolizează cele 12 semne ale Zodiacului. El vorbește acolo de Naphtali, ca de o căprioară pusă în libertate : este chiar simbolul Capricornului, căci atunci când Soarele este în acest semn, la solstițiul de iarnă, își începe cursa peste cercul celor 12 semne, cursă pe care trebuie să o termine într-un timp bine determinat, de un an.
Săgetătorul
Când, prin precesie, Soarele părăsește Capricornul, el intră în semnul Săgetătorului, figurat în Zodiacul simbolic de un Centaur, jumătate om, jumătate cal, ceea ce indică clar că am evoluat la starea de om, trecând prin starea de animal. Centaurul își întinde arcul, arătând astfel că există un lucru pe care spiritul uman îl caută în pelerinajul său prin materie, un lucru dincolo de materia însăși, la care aspiră ca la un ideal înalt, de aceea arcul său vizează cerurile.
Scorpionul
Gradul următor de dezvoltare aparține mai degrabă planului mental decât planului fizic. Natura acestei dezvoltări este indicată de trecerea Soarelui prin semnul Scorpionului, reprezentat de un șarpe sau un scorpion, emblema vicleniei și a subtilității. Este evident, după acest simbol, că prima facultate mentală evoluată a omenirii copil a fost viclenia ; și putem să ne dăm seama bine că este și o trăsătură caracteristică a claselor inferioare și a firilor josnice din omenirea noastră actuală.
Balanța
Dar când Soarele intră în semnul Balanței, prin precesie, Balanța rațiunii îi dă un nou elan pe calea evolutivă. Sub îngrijirile instructorilor divini, omul avansase, în acel timp, în punctul în care, datorită acestei noi facultăți, rațiunea, putea fi făcut complet responsabil față de legile Naturii și să recolteze astfel ceea ce semănase, ca să fie capabil să învețe lecțiile vieții prin propria sa experiență, să fie capabil să deducă relațiile ce există prin acțiunea legilor cauzei și efectului, iar cu timpul, să se controleze putând astfel, să înainteze pe Cărare.
Fecioara
Astfel, sub îndrumarea Ierarhiilor divine, concentrate succesiv în semnele Capricornului, Săgetătorului, Scorpionului și Balanței, omul și-a însușit atributele sale fizice, morale și mentale, găsindu-se astfel gata echipat pentru a se dedica dezvoltării laturii spirituale ale evoluției sale. Germenele acestui proces este ascuns în Fecioara Cerească, adică semnul Fecioarei, care este sensul subtil al Concepției Imaculate, Mama Cerească al lui Hristos și a unui mare număr de adepți. Sublimul acestui semn, având poate cea mai adâncă încărcătură mistică din Zodiac, nu poate fi perceput în toată splendoarea lui, decât prin iluminare, prin revelație interioară. În fiecare an, la solstițiul de iarnă, Madona Imaculată este în ascensiune la miezul nopții, în timp ce Soarele nou-născut, face să crească grâul și vița-de-vie pentru a salva omenirea de frigul și foametea ce ar rezulta inevitabil dacă ar rămâne în emisfera australă. Soarele este legitimul simbol al Salvatorului născut pentru a-și hrăni turma cu pâinea vieții spirituale. Dar așa cum trebuie să avem ochii exersați cu lumina, pentru a vedea Soarele, tot așa Hristos trebuie să fie născut înlăuntrul nostru, înainte de a putea percepe lumina spirituală. Cum spune Agelus Silesius :
"Bien que le Christ mille fois dans Bethléem soit né, Sil nest né en toi-męme, ton âme reste isolée. Vers la croix du Golgotha tu regardes en vain A moins quen toi-męme elle ne soit dressée."
"Dacă Hristos, de mii de ori în Bethleem s-ar fi născut, Fără să-i simți vreodată, sublima-i întrupare, Privind crucea Golgotei vei fi surd și mut, Copil pierdut, rătăcitor la drumul mare."
De aceea, prin trecerea precesională a Soarelui prin semnul Fecioarei, a fost dat impulsul fecundant pentru nașterea Hristos-ului în om. Căsătoria mistică a sinelui inferior cu Sinele Superior, concepția imaculată și maternitatea divină care hrănește în profunzimile inimii sale, departe de ochii unei lumi dispretuițoare, "Hristos-ul nou-născut", sunt experiențe reale a unui număr tot mai mare de fervenți. Fără prototipul ceresc, fecundat de precesia solară, toate acestea ar fi imposibile. Acest ideal nu a fost înțeles pe deplin în timpurile străvechi, cum este în zilele noastre : motivul va apărea atunci când vom ajunge la examinarea semnelor opuse ale Zodiacului.
Leul
Un viitor mare îi este rezervat acestui descendent al Fecioarei Cerești. Ascultați minunata profeție a lui Isaia : "Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, și domnia se va odihni pe umărul Lui și-L vor numi Minunat, Sfetnic, Dumnezeu Puternic, Tată Veșnic, Domn al Păcii. Mărirea și pacea împărăției Sale nu vor avea sfârșit." (Isaia 9:5-6)
Omenirea trebuie să se ridice la o înălțime considerabilă pe plan spiritual și lucrul aceasta este simbolizat de trecerea precesională a Soarelui prin semnul regal al Leului, regele animalelor. Este o aluzie evidentă la Regele Creației care, în acest caz, va personifica cele trei mari virtuți ale omul evoluat : Forță, Înțelepciune, Frumusețe.
E minunat să urmărești diferitele faze ale religiilor date Marii Rase Ario-Semitice din momentul în care a fost desemnată în ultima treime a Epocii Atlanteene, până la sfârșitul Epocii Vărsătorului când o nouă rasă se va fi născut definitiv. Acest aspect al Zodiacului va fi subiectul paginilor următoare. El va răspândi lumină asupra multor pasaje obscure ale Bibliei, cum doar Știinta Cosmică poate să o facă.
Când vom examina Zodiacul sub dublul său aspect religios și evolutiv cu ajutorul celor 6 perechi de semne opuse în care pot fi divizate toate cele 12, vom începe cu Racul și Capricornul pentru motivul arătat în paginile precedente : că acestea sunt punctele solstițiale în care Soarele își atinge cea mai înaltă și cea mai joasă declinație.
În primele trei perechi de semne zodiacale, Racul și Capricornul, Gemenii și Săgetătorul, Taurul și Scorpionul, putem citi istoria evoluției și religiei umane în cele trei părți ale Epocii Atlanteene. În celelalte trei perechi de semne, Berbecul și Balanța, Peștii și Fecioara, Vărsătorul și Leul, găsim cheia dezvoltării omului în Epoca Ariană. Și aceasta este divizibilă în trei perioade distincte :
- Vârsta Ariană, de la Moise la Hristos, cuprinzând Berbecul și Balanța ;
- Vârsta Peștilor, adică cele două milenii ale Catolicismului, de la Iisus Hristos pînă în zilele noastre, cuprinzînd Peștii și Fecioara ;
- și, în sfârșit, cei 2000 de ani care vor urma ai Vârstei Vărsătorului. Vărsătorului și Leului vor fi, prin precesia solară, iluminați și animați datorită exaltației Fiului Omului, la starea de Supraom, prin Hristos-ul interior, Leul lui Iuda.
Este greșit să ne imaginăm că Epoca Atlanteeană a durat doar pe timpul precesiei Soarelui prin Rac, Gemeni și Taur, adică o perioadă de 6000 și câteva sute de ani. Există spirale în interiorul altor spirale și o recapitulare are loc de-a lungul epocilor și la rase, în așa fel încât putem determina care este destinul general, studiind trecerea Soarelui prin aceste semne, analizându-i de asemenea sensul și simbolul. Trebuie să spunem, de asemenea că, cu cât avansăm, cu atât spiralele se fac mai mici, iar timpul în care poate fi îndeplinită o anumită dezvoltare este tot mai scurt și aceasta din cauza progreselor efectuate în epocile precedente. De aceea este foarte probabil ca era actuală să fie ultima spiră și ca epoca ce va veni (a Vărsătorului) să fie ultima zi a școlii pregătitoare, care trebuie să ne găsească pregătiți pentru a Șasea Epocă, ce va începe când Soarele, prin precesie, va intra în Capricorn.
Aceasta vrea să spună, bineînțeles, că cea de-a doua Venire a lui Hristos trebuie să aibă loc chiar înaintea acestui timp. Deși ni se pare că un număr mare de semne par să o indice, nu este decât o simplă conjunctură. De-a lungul secolelor, mii de persoane au fost înclinate să creadă ad literam, factorul temporar referitor la viitoarea revenire a lui Hristos. Totuși, e mai bine să credem că acest eveniment va avea loc curând, decât să ne gândim cum o fac unii, că nu va veni niciodată, deoarece în acest caz, Marea Zi ne va găsi nepregătiți și ne vom vedea printre rândurile întârziaților, incapabili să asistăm la căsătoria Eul-ui Superior cu Sinele Inferior, din cauză că nu posedăm un "corp al sufletului", rochia de nuntă necesară dezvoltării noastre spirituale.
Racul și Capricornul
Trecerea Soarelui, prin precesie, peste semnul Racului desemnează, împreună cu semnul său opus, Capricornul, prima treime a Epocii Atlanteene care a fost în esență umedă, din cauza ceții care acoperea tot Pământul. Niebelungii sau "Copii Cețurilor" trăiau pe atunci în cavitățile Pământului. Racul, am spus-o deja, era reprezentat în vechime printr-un scarabeu, simbolul sufletului, căci pe atunci umiditatea era mai mult un suflet, decât un corp.
Semnul Racului este de natură apoasă, iar semnul său opus, Capricornul, în jumătatea sa pește, simbolizează de asemenea această viață acvatică în timpul trecerii precesionale a Soarelui prin semnul Racului. Luna, planeta fecundității, indică în mod mistic această perioadă de germinare, în timp ce omenirea începea să-și exerseze funcțiile sale creatoare pentru a răspunde dorințelor trezite în ea de către spiritele luciferiene. Astfel, omenirea și-a deschis Porțile Vieții fizice prin Rac, pentru a se rătăci în sfera terestră, dar în față se afla guvernatorul Capricornului, gata să o lovească cu coasa sa și să o retrimită prin Porțile Morții, în împărățiile spirituale, care sunt adevărata sa patrie. Capricornul este opusul Racului și încarnează idealul caprei escaladând munții : tot așa omul trebuia să părăsească regiunile joase ale Atlantidei pentru a se ridica deasupra cețurilor.
Gemenii și Săgetătorul
Condiția noastră, în timpul celei de-a doua treimi a Epocii Atlantiene, este figurată de trecerea Soarelui prin semnul Gemenilor, reprezentând copilăria omenirii. De-a lungul acestei perioade, separarea sufletelor, cu ajutorul vălului cărnii pe care îl numim corp, este mai evidentă, deoarece atmosfera se luminase deja considerabil și facultățile spiritului se concentrau din ce în ce mai mult în instrumentul său fizic. Cu iluzia sinelui personal se născu ideea de "eu" și de "tu", de "al meu" și de "al tău" și interesele noastre individuale au început să se lovească de cele ale altora în așa fel, încât o tragedie precum cea a lui Cain și Abel devine posibilă. Mai mult, vărsarea de sânge nu s-a limitat la ființele umane, căci Biblia ne spune că "Nimrod era un vânător puternic" (Cartea întâia Paralipomena - întâia a Cronicilor 1:10). Acest ideal sălbatic este exprimat în Centaurul ceresc, Săgetătorul înarmat cu arcul său.
Aceste două perechi opuse, Rac - Capricorn, Gemeni - Săgetător pot fi considerate ca hieroglifele preistorice ale unei dezvoltări realizate în ani siderali ai unui trecut îndepărtat, deși nu mai puțin important. Timpurile noastre moderne, cu progresul pe care-l aduc, sunt reprezentate simbolic prin cele două perechi de semne conținute în crucea fixă: Taurul, Leul, Șarpele (Scorpionul) și Omul.
Din acest motiv cele două perechi de opuși conținând aceste semne fixe, Taurul - Scorpionul, Leul - Vărsătorul sunt menționați în Biblie și vom vedea că sistemele moderne de religie sunt pline de aluzii la cele trei perechi de semne opuse, Vărsătorul - Leul și celelalte două perechi de semne adiacente, Berbecul - Balanța și Peștii - Fecioara. Aceste trei perechi de semne opuse sunt, cum am menționat-o deja, emblema dezvoltării întregii Epoci Ariene. În timpul primei treimi a acestei epoci, Soarele trecu, prin precesie, prin semnul Berbecului ; a doua treime a găsit Soarele în Pești ; în timpul celei de-a treia el va trece prin semnul Vărsătorului. Deci, punctul solstițial al Capricornului va asista la inaugurarea unui nou ev sau ciclu.
Pregătirea spirituală pentru această dezvoltare a început prin anul 13.000 î. Chr., când Soarele era, prin precesie, în semnul Balanței. Au urmat diferite faze ale acestei impregnări germinative a umanității acelei epoci, în timpul trecerii prin precesie, a Soarelui prin Fecioară, Leu și culmină în Rac, aproximativ 8.000 î. Chr., când restul Atlantidei a fost complet acoperită de ape, eveniment consemnat și pe care preoții egipteni i l-au relatat și lui Platon. Vom vedea în curând cum germenii de ideal dați omenirii în acele zile îndepărtate, s-au dezvoltat și înflorit, în factori ai progresului uman și în tipuri de spiritualitate de cea mai mare importanță.
Taurul și Scorpionul
În timpul ultimei treimi a Atlantidei, exacerbarea egoismului ajunse la o cotă mai rea ca niciodată, iar viziunea spirituală se pierduse la majoritatea ființelor umane, ce trăiau doar pentru planul material și se mândreau cu posesiunile lor pământești.
Taurul chiar era adorat de către ei ca emblemă a forței necesare pentru a cuceri lumea materială. Acesta era un adevăr simbolic, din cauza forței sale prodigioase, dar de fapt și o realitate ; el fiind de un ajutor inestimabil. Proverbul despre "vasele de carne din Egipt" a rămas până azi o ilustrare tipică despre modul în care acest animal le furniza pe deplin hrana necesară nevoilor lor fizice, iar laptele fiind un produs principal în alimentație. Posesiunea de mari cirezi era deci, dorită cu ardoare de către aceste națiuni aflate încă în copilărie. Cultul Taurului a fost inaugurat sub precesia solară prin acest semn, în timpul primilor mari ani siderali și continuă până în timpurile comparativ moderne în care Soarele, prin precesie, parcurse semnul Taurului Ceresc.
Atunci când Soarele intră (prin precesie) în semnul Mielului, Aries (Berbecul), au fost inaugurate religiile ariene. Religia Mielului trebuie să domine tot Marele An Sideral următor în timpul căruia Soarele, prin precesie, va trece în cele 12 semne ale Zodiacului, așa cum religia Taurului a dominat în anul ceresc precedent, înțelegând prin aceasta timpul în care Soarele a intrat (prin precesie) în Taur și l-a părăsit pentru a trece în semnul următor.
Totuși, noile religii nu se revelează în întreaga lor plenitudine de la început ; se nasc și se supun unei lungi perioade de gestație, cu mult înainte ca religia căreia trebuie să-i succeadă să-și fi terminat existența sa materială. La fel, o religie veche, pe punctul de a fi abolită, supraviețuiește mult timp după ce religia care-i succede a devenit sursa oficială a progresului umanității. Semiții originari, aleși pentru a inaugura cultul Mielului, Aries, în timpul epocii ariene, ieșiră din Egipt (Casa Taurului), și nu din Egiptul nostru modern. Povestea Faraonului care încercă să se opună emigrării lor și se înecă urmărindu-i, se raportează la Atlantida, care a fost acoperită de ape, cu multe mii de ani înainte de presupusa fugă a lui Moise în fruntea Israeliților, traversând "Marea Roșie". Faptul pe care se sprijină această poveste este că o mulțime de oameni părăsiră țara în care "Taurul" era adorat (Atlantida sau Egipt) și ai cărei locuitori se înecaseră, pentru a merge în căutarea unui "Pământ Promis" (Țara Făgăduinței), dincolo de apele ce înghițiseră "o națiune necredincioasă". Acolo se consacrară cultului Mielului, care fusese sacrificat în Egipt (colonia atlantă). Prin sângele său, acești pionieri au fost prezervați morții, și de acolo vine simbolul Mielului sacrificat încă de la fondarea lumii (actuale), numită Epoca Ariană. Salvarea lui Noe reprezintă un alt aspect al aceleași legende, raportându-se la cețurile care, după ce au învăluit Atlantida, se condensară în ploaie și inundară părțile joase ale pământului, lăsând o atmosferă luminată. Atunci, Curcubeul se arătă pentru prima oară ca aurora Noului Ev, Epoca Ariană în care a fost făcută o nouă alianță cu pionierii civilizației viitoare.
Atlantida era casa Taurului și când Soarele, prin precesie, a părăsit acest semn, religia Mielului a fost definitiv inaugurată. De atunci încolo cultul Taurului a fost abrogat și când câțiva dintre cei din rasa pionierilor, eliberați de vechea lege a Atlanților prin sângele Mielului, Aries, abandonară credința și adorară "Vițelul de aur" al Vârstei Taurului, acționând contrar legii progresului, fură declarați "idolatori" și condamnați ororii de către Ierarhii divini a căror sarcină era să-i ghideze în timpul evului care trebuia să preceadă venirea lui Hristos. Din cauza nesupunerilor repetate, mulți a fost "pierduți" și doar evreii din zilele noatre mai mențin trăsăturile caracteristice ale originii lor atlanteene. (Cosmogonia Rozicruceană, pag. 288.)
Pentru cine nu posedă cheia astrologică, Biblia este într-adevăr o carte închisă, dar cu această cheie, totul devine diferit. În Vechiul Testament se face aluzie la două categorii de animale : vitele, care aparțin Epocii Taurului ; oile și caprele celei ale Berbecului, în care doar aceștia serveau sacrificiilor (erau permise și turturelele, ca o concesie făcută sărăciei). Toate marile personaje ale Vechii Legi erau păstori (Arieni) și Hristos s-a anunțat El însuși ca Păstorul cel Bun.
În Noul Testament apare un alt animal, Peștele, care joacă un rol proeminent, și chiar și Apostolii a fost numiți "Pescari de Oameni", căci atunci Soarele, prin precesie, era aproape de vârful semnului Peștilor. Hristos a vorbit de timpul în care trebuia să vină Fiul Omului (Vărsătorul). Vedem cum cariera noastră evolutivă se găsește trasată în aluziile secrete, cu nuanțe astrologice, presărate în capitolele Bibliei.
Studentul posedă în prezent o linie generală a mersului evenimentelor pe care va fi bine să și le amintească.
Iisus învăța mulțimile cu ajutorul parabolelor, dar explica misterele Împărăției, discipolilor Săi. Mai apoi, Pavel dădea carnea spirituală celor puternici, dar laptele doctrinei mulțimii, căci a existat întotdeauna o latură exoterică și o latură ezoterică în orice religie. Luând semnul Taurului pentru a simboliza cultul acestui animal, așa cum se practica în acele timpuri în Egipt, în Persia și în alte țări, găsim că semnul opus, Scorpionul, simbolizează religia ezoterică a sacerdoțiului, care era gardianul Misterelor vechi ale atlanților.
La acest subiect remarcăm mai întâi că semnul Scorpionului este reprezentat în Zodiac de un Scorpion sau Șarpe și atragem în mod special atenția studentului asupra faptului că Scorpionul își are acul la coadă, în timp ce Șarpele își are veninul în dinți. Aceasta este foarte semnificativ, după cum vom vedea în curând.
Căutând cuvântul "șarpe" în Biblie, găsim că există aproximativ șapte cuvinte care au fost traduse astfel și că unul dintre ele, împrumutat de la egipteni este Naja. Găsim acest cuvânt înscris pe tabletele templelor vechi ale Egiptului, când Osiris, zeul-Soare, este salutat în momentul în care țâșnește din abisul primordial. Era atunci încoronat de glorie și purta, ca emblemă a înțelepciunii cosmice, Uraeus Naja, figurat printr-o parte a corpului șarpelui cu capul ce avea protuberența într-un punct al frunții situat chiar deasupra nasului acolo unde își are sediul spiritul uman. Hristos făcea deci, aluzie la vechii inițiați când zicea : "Fiți înțelepți ca șerpii." (Matei 10:16)
În vechiul Egipt, regele purta o coroană ornată cu un șarpe dublu, Uraeus sau Naja. Aceasta reprezenta faptul că el îndeplinea o dublă funcție de rege și de preot în virtutea înțelepciunii sale divine. În India, de asemenea, paznicii Învățăturilor Doctrinei Misterelor erau numiți Nagas sau Șerpi. (În context putem aminti termenul de Nagual utilizat în Mexic de către rasa roșie, pentru a desemna pe șamanul-șef, având printre altele și sarcina păstrării unor informații secrete, vezi cultul șarpelui-cu-pene. n. edit.)
În "Edele" islandeze, Vedele Nordului, Siegfried, căutătorul adevărului, omoară șarpele, îi gustă sângele și capătă înțelepciunea. Dar e nevoie oare să căutăm în afara propriei noastre religii dovada că șarpele este simbolul înțelepciunii, din momentul în care Hristos a spus El Însuși : "Fiți înțelepți ca șarpii" ? Șarpele nu este desigur destul de perspicace pentru a justifica semnificația literală a acestui aforism ; dar dacă înțelegem că, atunci când focul creației se ridică de-a lungul măduvei spinării, face să vibreze corpul pituitar și glanda pineală, punând Ego-ul în comunicare cu lumile invizibile, descoperind un sens ascuns, aluzia este foarte clară.
Există totuși, o fază de un ordin inferior a dezvoltării spirituale, simbolizată în timpurile străvechi de Uraeus sau șarpele plasat la buric pentru a arăta că facultățile mediumnice ale plexului solar fuseseră dezoltate. Mediumnitatea este o fază negativă de clarviziune sau de claraudiție, posedată de către o persoană care profetizează sub controlul unei inteligențe străine. Această fază nedorită de clarviziune era reprezentată în Zodiac prin simbolul Scorpionului, care-și poartă acul la coadă. În inițiatul-șarpe, Focul Cosmic Creator era ridicat până la cap, pentru a servi unui scop spiritual ; la medium, energia creatoare se exprimă într-un scop egoist și senzual, prin organele de procreare care guvernează Scorpionul.
Punctul situat între sprâncene, din care iese șarpele este sediul vieții, în timp ce tot ceea ce vine din burtă este destinat acului morții, conținute în coada Scorpionului.
Dacă, având această explicație, ne întoarcem acum la Biblie, vom găsi că un mare număr de lucruri obscure până acum, devin foarte clare. După cum am spus-o, cuvântul egiptean desemnând acest Uraeus sau șarpe este Naja ; el a fost împrumutat de către israeliții care au exprimat facultatea negativă a mediumnității adăugîndu-i sufixul "oth" : Naioth, în timp ce cei care erau apți să funcționeze conștient în lumile spirituale erau numiți Naim, "im" fiind terminația pozitivă masculin, plural. Dacă citim capitolul 19 al cărții întâi a lui Samuel având această înțelegere, vedem imediat că incidentul povestit acolo este de natură mediumnică. David, temându-se de Saul se duse cu Samuel la "Naioth" (Cartea întâia a Regilor 19:18-19, 22-23). După traducătorii Bibliei, Naioth e presupus a fi un loc ; și poate chiar exista un sat cu acest nume : dar dacă așa stăteau lucrurile, însemna că oamenii care locuiau acolo erau Naioth sau mediumi. În capitolul citat, ei sunt numiți profeți pentru că, de îndată ce o persoană trecea de zidul exterior, începea să profetizeze sau să vorbească prin sugestie. Chiar Saul, când veni acolo neliniștit să-l prindă pe David și să-l omoare, a fost apucat de spirite și a început să profetizeze, spre marea surpriză a tuturor celor prezenți.
În Noul Testament se spune că Hristos s-a dus în cetatea Nain și a înviat pe Fiul unei Văduve (Luca 7:11-17). În versiunea latină, acest oraș nu era numit Nain, ci Naim. Nu e mai puțin semnificativ că aceste trei nume Naim, Naioth și Endor, în care se presupune că ar fi trăit profetesa care îl asistă pe Saul, sunt în aceeași localitate aproape de Muntele Thabor (Matei 17:1-13).
Orice francmason știe că membrii Francmasoneriei sunt numiți "Fii Văduvei" ; și se spune în Biblie că Hiram Abif, maestru arhitect al templului lui Solomon și meșteșugar foarte îndemânatic, era Fiul unei Văduve. Putem repeta aici legenda masonă care ne furnizează motivul. Putem să o găsim în "Fancmasonerie și Catolicism" (Max Heindel, Freemasonry and Catholicism) precum și în diferite publicații rozicruciene. Va fi suficient să spunem că povestea din Biblie la care am făcut aluzie se referă la un Naim, la un fiu al Văduvei, adică la un inițiat din vechea școală a Șarpelui, căci preoții din Egipt erau "phree messen", copii de lumină. Fiecare avea în el vechea Înțelepciune a Șarpelui. Dar o nouă religie trebuind să fie inaugurată, devine necesar ca vechii Inițiați să fie ridicați la Misterele Evului Născând. De aceea Hristos, Leul lui Iuda, Stăpânul noii Împărății, merse spre Fiul Văduvei din Naim pentru a-l ridica prin strângerea puternică a ghearelor Leului. Și putem să remarcăm că primul inițiat al Legii noi a fost Hiram Abif, cel mai mare inițiat al vechii Legi, care, prin această nouă inițiere pe care i-a dat-o Hristos, deveni Creștin, se angajă să poarte Rosa și Crucea, simbolurile învățăturilor Noilor Mistere ale Lumii Occidentale și primi atunci numele simbolic de Christian Rozenkreutz.
În consecință, din momentul în care Soarele intră, prin precesie, în semnul Berbecului, a te deda cultului exoteric al Taurului sau cultului înțelepciunii ezoterice a Șarpelui deveni o crimă din partea poporului ales. Din același motiv este vorba de idolatrie, când occidentalii adoptă religiile orientale, Hinduismul, Buddhismul și alte învățături similare. Căci în timpul Epocilor Ariene doar religiile ariene, religiile Mielului, acționează cu rezultat asupra evoluției umane. Toate sistemele anterioare sunt nocive popoarelor occidentale și, cu timpul, popoarele occidentale vor fi forțate să îmbrățișeze această religie, fără de care ar rămâne mult întârziați, în mersul evoluției.
Epoca ariană
Berbec - Balanță
Epoca ariană se poate diviza în trei sub-ere, care sunt deservite de religia Mielului. Prima diviziune se referă la timpul în care Soarele a trecut, prin precesie, prin semnul Berbecului (Mielul). Iisus se născu când, Soarele, prin precesie se afla cu echinocțiul primăverii la aproximativ 7 grade în Berbec ; astfel, cele 23 de grade parcurse înainte, aparțin perioadei Vechiului Testament atunci când poporul ales era în captivitate și pierdut în deșertul lumii. Noua religie nu era încă fondată. În acel moment a apărut Hristos, care inaugură definitiv această nouă învățătură. Nu a venit pentru a distruge nici vechile profeții, nici Legea, ci pentru a ne da, o dată acestea împlinite, ceva mai înalt. Semnul opus al Berbecului este Balanța, Balanța de Dreptate ; de aceea se spune despre noua religie că în ziua judecății Hristos va apărea pentru a face dreptate fiecăruia după lucrările împlinite în trup.
Pești - Fecioară
Hristos a fost Marele Păstor, dar Și-a numit discipolii "Pescari de Oameni", deoarece atunci Soarele, prin precesie, părăsea semnul Mielului pentru a intra în cel al Peștilor. O nouă fază a religiei ariene se releva.
Este de remarcat faptul că Noul Testament nu menționează nici Taurul, nici Mielul, dar că aluziile la Pești sunt frecvente. Semnul Fecioarei cerești este proeminent aici, iar spicul de grâu al Fecioarei este Pâinea Vieții, pe care nu o putem obține, decât printr-o puritate imaculată. De aceea Hristos a hrănit cu pește și pâine mulțimea care-L asculta.
Înaintea erei lui Hristos, religia nouă a Mielului nu ar fi putut să se instaureze. Moise, primul său șef, nu a putut conduce poporul ales până la "Pământul Promis". Lucrul acesta i-a fost rezervat lui Ioșua, fiul lui Nun (Ieșirea 33:11). Ioșua este termenul evreu pentru "Iisus", iar cuvîntul "Nun" înseamnă "pește", în limba ebraică. În acest mod a fost prezis că religia Mielului își va atinge apogeul în timpul trecerii precesionale a Soarelui în semnul Peștilor.
Această profeție s-a îndeplinit, deoarece timp de 2000 de ani care s-au scurs de la nașterea lui Iisus, religia occidentală a fost propovăduită de către preoți celibatari, ce aduceau cultul Fecioarei Imaculate, simbolizată de semnul ceresc al Fecioarei, care este complementar Peștilor. Același cler a impus de asemenea, să se înlocuiască, în anumite zile, carnea cu peștele. Când Evreii abandonară vasele cu carne din Egipt, unde era sacrificat Taurul, ei o părăsiră prin sângele Mielului. Dar în Legea nouă a Peștilor nu se prescrie nici o vărsare de sânge și, în anumite zile, mâncatul cărnii este condamnat ca un păcat. Căci omul trebuie acum să învețe a se abține de la carne și să-și depășească înclinațiile sexuale (să-și învingă dorința pentru trup și să-și îmblânzească lăcomia cărnii).
Acest ideal a fost încercat sub Legea ariană în timp ce poporul ales era încă în așa-zisul Deșert ; a rămas însă fără succes : omul refuză mana cerescă. Totuși, trebuie să abandonăm acum obiceiurile de canibal, și este foarte probabil că se vor face pași mari în următorii 700 de ani care ne separă de era Vărsătorului, cu scopul de a se abține de la folosirea cărnii și de a-și învinge apetiturile carnale, căci Fecioara, și spicele de grâu pe care acest semn le conține, simbolizează aceste două idealuri ca fiind de o valoare inestimabilă pentru dezvoltarea sufletului în epoca noastră.
Jupiter, planeta bunăvoinței și a filantropiei, guvernând Peștii, a fost un factor puternic în dezvoltarea altruismului de-a lungul celor două milenii trecute.
Vărsător - Leu
Se spune adesea : copilul este tatăl omului. Plecând de la acest principiu, e permis să se spună că Fiul Omului este Supraomul. De aceea, atunci când, prin precesie, Soarele va trece în semnul ceresc al Vărsătorului, vom intra (ezoteric) într-o fază nouă a religiei Mielului. Idealul spre care trebuie să tindem este indicat de semnul opus, Leul.
Luna, care este habitatul autocratului Legislator și Guvernator al raselor, Iehovah, este exaltată în Taur. Ori, toate religiile de Rasă, chiar și faza mozaică a religiei ariene a Mielului, cereau o jertfă pentru orice încălcare a Legii. Dar Soarele este exaltat în Berbec, iar când Marele Spirit Solar - Hristos - a venit ca Mare Preot al religiei Ariene, abrogă sacrificiul celorlalți oferindu-Se El Însuși ca un sacrificiu perpetuu pentru păcat.
Ținând ochii ridicați spre idealul Fecioarei-mamă în era Peștilor și urmând exemplul jertfei dat de Hristos, Concepția Imaculată devine pentru fiecare dintre noi un fapt real pentru că Hristos, Fiul Omului se naște atunci în noi. În acest fel, gradual, va fi introdusă a treia fază a religiei ariene și noul ideal găsit în Leul lui Iuda. Curajul convingerilor, forța de caracter și alte calități similare vor concura să facă din om veritabilul Rege al Creației, demn de încrederea pentru clasele inferioare de aici de jos și implicit, de iubirea Ierarhiilor Divine de sus.
Acest mesaj mistic al evoluției Omului este trasat cu caractere arzânde pe bolta cerească, unde cel care caută, poate să citească și pe măsură ce aprofundăm revelațiile subtile ale lui Dumnezeu, învățăm să ne conformăm în mod inteligent scopurilor Sale. Vom grăbi astfel ziua emancipării noastre în afara inutilităților care ne împiedică, spre perfecta libertate a Spiritelor eliberate și ridicate deasupra legii Păcatului și Morții prin Hristos, Domnul Iubirii și al Vieții.
Ne rămâne așadar, nouă să descifrăm acest mesaj, iar prin aceasta, să rezolvăm Enigma Universului.
Textele acestui site nu pot fi reproduse fără acordul Școlii Solomonare
|
| |