Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul II - Determinism și influențe planetare

Când trebuie să interpretăm un horoscop e de primă importanță să luăm în considerare starea socială și ereditară a individului în cauză. Într-adevăr, anumite configurații planetare care ar fi capitale în horoscopul unui caucazian cult, nu înseamnă mare lucru în cel al unui lucrător chinez și vice versa. A neglija un astfel de factor, ar duce inevitabil la concluzii eronate, după cum o vom explica.

O maximă mistică spune că "cu cât o ființă este plasată jos pe scara evoluției, cu atât mai sigur răspunde la vibrațiile planetare" ; de asemenea, cu cât ne ridicăm pe scara cunoașterii, cu atât ne dominăm și conducem astrele, eliberându-ne astfel de tutela Ierarhiilor divine. Totuși, acest jug nu a fost impus omului fără a fi nevoie. Ca și părinți, punem un jug copilului, pentru a-l împiedica să facă, din ignoranță, lucruri care i-ar fi nocive și ar putea să-l facă infirm pentru restul zilelor sale, tot așa, Ierarhiile divine ne controlează cu ajutorul aspectelor planetare, în așa fel încât să nu ne rănim într-un mod ireparabil de-a lungul experiențelor vieții.

Dar în același timp când suntem dirijați, avem un oarecare liber arbitru, care crește pe măsură ce progresăm. În mediul nostru, copilul nu are decât foarte puțin liber arbitru și este supus autorității părinților săi, a servitorilor, dacă aceștia există în casă, și, în general, voinței tuturor celor cu care este în raport și care au, pentru binele său, dreptul să-l supravegheze. Deoarece copilul crește, măsurile de constrângere se relaxează gradual și de-a lungul anilor, acesta învață să se folosească de liberul său arbitru. Același sistem a fost urmat de către Ierarhiile divine, în cazul omului. Omenirea-copil a fost pe de-a-ntregul ghidată de Legile divine, fără a avea nici o voință proprie. "Vei face sau nu vei face aceasta", așa sunau ordinele la care omul trebuia implicit să se supună, altfel nemulțumirea divină se manifesta fără întârziere, ca să înspăimânte sufletul infantil al omenirii prin fulgere, tunete, cutremure și flageluri de tot felul. Acestea erau pentru direcționarea colectivă ; cât despre indivizi, aceștia aveau libertate de acțiune redusă, pentru ei existând legi stricte, porunci, reguli. De asemenea, tributuri de plătit fără încetare Ș;efului divin, sacrificii oferite pe altarul Său și, pentru fiecare ofensă făcută Legii, era cerut, în plus, un anumit sacrificiu material sub formă de bunuri terestre. Teama era nota dominantă a acestui sistem social și religios, căci "Teama de Domnul este începutul înțelepciunii". Acest regim a fost menținut sub condițiile planetare ale lui Marte și ale Lunii. Marte, fiind casa dominantelor spirite ale lui Lucifer, dădu omenirii energia necesară în vederea evoluției și această energie marțială a fost de cea mai mare importanță mai ales în cursul epocilor primitive. Luna, casa Îngerilor, sub divinul lor Ș;ef, Iehovah, dădu omenirii-copil acest spirit de candoare, care este apt de a se lăsa condus și de a se curba cu ușurință la autoritate.

Acestea au fost, cu cele ale lui Saturn, singurele influențe planetare care acționară asupra umanității în toată epoca lemuriană și, dacă ar fi fost făcut un horoscop atunci, ar fi fost inutil să se înscrie în el poziția altor planete deoarece lemurienii nu răspundeau razelor lor. Chiar în zilele noastre o mare parte a omenirii nu a evoluat mult mai departe de acest punct și majoritatea celor pe care-i considerăm aparținând raselor superioare, cât și cea a claselor inferioare ale lumii noastre occidentale, este dominată în principal de aceste raze planetare. Sub efectul lor vibrațional, acești indivizi acționează cu o exactitate automatică, într-un mod specific, în așa fel încât este posibil să prezici cu exactitate ceea ce vor face când se vor găsi sub un anumit aspect al acestor planete. Pe de-a-ntregul guvernați de emoțiile lor, abia sunt - dacă nu chiar deloc - receptivi la vibrațiile intelectuale ale lui Mercur. Nu pot aprecia emoțiile induse de Venus sau de octava sa superioară, Uranus ; nu vibrează decât sub influența pasiunilor lor animalice ale naturii lor inferioare ; se mișcă sub influența lui Marte, doar în ceea ce privește sexul și hrana. Plăcerile lor sunt din genul celor mai josnice și mai senzuale ; trăiesc, în concluzie, ca animalele, iar crezul lor este "să bei, să mănânci și să te bucuri". Dorințele lor îi împing mai ales spre "femei și băutură", căci, la acest grad de evoluție, nu sunt sensibili încă la farmecul poeziei ; frumusețea nu are darul să le emoționeze inima sălbatică pentru că acest sentiment emanat din strălucirea lui Venus este mult superior sentimentelor pe care le simt ei acum. În acest stadiu de dezvoltare, femeia este pentru bărbat un animal de jug și o simplă utilitate.

Între timp, "Timpul" reprezentat de planeta Saturn face socotelile și mânuiește deasupra lor biciul necesității pentru a-i împinge înainte pe Cale. Măsoară fiecăruia fructele muncii sale, la vremea recoltei, între două încarnări. După ce omul a cultivat virtuțile sălbatice ale bravurii, ale îndurării fizice etc., se gândește, în timpul existenței post mortem, la alte câmpuri de cucerit. Vede ce i-a lipsit în încarnarea precedentă și de ce dorințele sale au fost zadarnice în lipsa scopurilor precise. Atunci, progresiv, raza constructivă a lui Marte și ingeniozitatea lui Saturn fecundează creierul lunar pe care-l construiește și, cu timpul învață să fabrice obiecte rudimentare necesare ambiției sale primitive. Chiar în zilele noastre vedem aceleași trăsături de caracter, aceleași resurse puse în practică de rasele inferioare pentru irigarea pământurilor, exploatarea minereurilor, măcinarea grăunțelor. Toate aceste instrumente rezultară din incubația razelor planetare ale lui Saturn, Lunii și ale lui Marte, fertilizând creierul rudimentar al omenirii-copil.

Puțin mai departe pe calea evoluției, în epoca atlanteeană, Seniorii de pe Venus și cei de pe Mercur veniră pe Pământ cu scopul de a da un impuls foarte puternic dezvoltării mentale și emoționale locuitorilor săi. Rolul lui Venus a fost să combată sentimentele inferioare și să ridice pasiunea animală și brutală a lui Marte la nivelul iubirii mai calde și mai frumoase de tip venusian. Trebuia să adauge frumusețea la forță și, pentru a atinge acest ideal, Seniorii de pe Venus dezvoltară artele plastice, pictura și sculptura. În acele timpuri nu se predau aceste arte în masă, deoarece idealurile care trebuie să fie dezvoltate într-o rasă sunt mai întâi predate celor mai avansați, într-un templu al Misterelor. Ori inițierea, pe atunci nu presupunea nici o instrucție spirituală, ci consta în perceperea artelor liberale. Sculptura învăța cum frumusețea putea fi încorporată într-o formă fizică și atrăgea atenția asupra corpului ale cărui linii suple și unduitoare le idealiza. Rezultatul este acum încorporat în corpul propriei noastre rase și trebuie să se înțeleagă bine că, într-o școală de Mistere, un ideal nu este învățat pentru a fi uitat mâine, el este astfel inoculat, încât să poată cu timpul, să devină chiar o parte a vieții, a sufletului și corpului rasei. Comparați corpul tipic al omului cult modern cu cel al indianului, al boșimanului, al hotentotului etc. și veți găsi că la primul frumusețea se adaugă într-adevăr forței.

S-ar putea obiecta că am degenerat în compararție cu tipul pe care ni-l prezintă arta greacă. Nu este exact, din contră, noi nu am atins încă acest ideal. În Grecia antică, templele Misterelor ocupau un loc mult mai în vedere ca în zilele noastre ; frumusețea formei, frumusețea plastică era idolatrizată, în detrimentul celei spirituale, deși acele timpuri au produs un Socrate sau un Platon. Seniorii lui Mercur care aveau ca misiune de a dezvolta inteligența, în timp ce Seniorii lui Venus își exersau influența asupra emoțiilor inimii, nu fuseseră capabili încă să facă o impresie puternică asupra omenirii primitive. Chiar în zilele noastre, ne dăm bine seama că este mai greu să gândești, decât să dai frâu liber impulsivității ori emoțiilor. Clasa noastră medie occidentală este mai avansată decât Grecii din antichitate din cauza influenței asupra vieții noastre a celor două raze planetare. Desigur, femeia excelează în capacitatea de a fi foarte imaginativă, specific vibrațiilor lui Venus și aceasta din cauză că ia parte la funcția creatoare care ajută la modelarea tipului rasei. De aceea, silueta sa prezintă curbele grațioase, ce exprimă frumusețea, în timp ce bărbatul posedă înțelepciunea pozitivă acordată de Seniorii lui Mercur și reprezintă rațiunea, agentul creator în progresului fizic al operei mondiale.

Aspirăm întotdeauna la elementul care ne lipsește ; îl admirăm, tindem cu toate forțele ființei noastre să-l posedăm. În vremurile barbare, atunci loviturile de picior și de pumn îi erau zilnic distribuite, femeia nu aspira decât la cea mai mică mângâiere din partea domnului și stăpânului său. Raza lui Venus îi conferi frumusețea și făcu din ea o adeptă al artelor feminine, care au cucerit inima bărbatului, în așa fel încât acesta joacă rolul de protector, sub pretextul că femeia nu este competitivă din punct de vedere mental. Acest lucru nu-l împiedică însă pe bărbat să i se asemene femeii în ceea ce admiră cel mai mult în ea : blândețea și bunăvoința. Venus triumfă asupra lui Marte ; iar iluzia unei așa-zise superiorități intelectuale datorate lui Mercur trebuie să fie risipită de o altă influență. Spre aceasta vizează și aspiră acum femeia. Așa cum a redus brutalitatea lui Marte prin frumusețea lui Venus, tot așa se va elibera de sclavia lui Mercur prin intuiția lui Saturn.

Lumea desigur, îi părea foarte monotonă omului primitiv împins înainte de biciul nevoii saturniene, când nu era stăpânit de pasiunile lui Marte și ale Lunii. De asemenea, teama era pe atunci nota dominantă a existenței sale : teama de animale, teama de ceilalți oameni, teama de toate forțele naturii, teama de tot ce îl înconjura. Trebuia să fie fără încetare pe poziții, în alertă. (Vigilența este, dintotdeauna, prețul salvării.) Dar atunci când evoluția îl făcu sensibil la influența lui Venus și a lui Mercur, emoțiile sale se îmblânziră și mentalitatea sa se însenină ; începu să considere iubirea și rațiunea ca fiind factori ai vieții. Însă Soarele își aruncă atunci strălucirea peste existența și natura omului împrăștiind parțial melancolia lui Saturn din această fază a evoluției sale. Treptat, pe măsură ce omul evoluează și devine conștient de muzica sferelor, harpa cerească își vibreză corzile unele după altele. În același timp, coarda corespondentă din sufletul omului este sensibilizată și vibrează ca un diapazon care, atunci când e lovit, trezește același sunet în alte diapazoane plasate la o distanță dorită. Iată cum, planetele sistemului nostru solar au vibrat succesiv diverse corzi în cursa lor evolutivă, trezind câte un ecou în inima umană.

Totuși nu toate corzile Lirei cerești a lui Apollon răsună armonios ; există unele care sunt într-o disonanță efectivă. În timp ce răspunde la unele, omul trebuie să rămână absolut surd, sau cel puțin în parte, la vibrațiile altora. De fapt, înainte să-i fie posibil omului să răspundă perfect strălucirii lui Venus, trebuie în mare parte să-l învingă pe Marte și să-l supună Legii, în așa fel încât anumite trăsături nedorite ale laturii marțiene, ale naturii sale, să fie exilate către un plan secundar pentru a nu lăsa în față decât pe acelea care au o valoare constructivă. Iubirea lui Venus, gata de a se sacrifica pentru ființele iubite, nu-și poate găsi loc în inima umană alături de raza lui Marte care pretinde totul pentru el însuși. De aceea omul necivilizat, trebuie să învețe să se controleze într-o anumită măsură, înainte de a deveni șeful familiei, modelul civilizației noastre moderne.

Sub razele neînfrânate și pasionate ale lui Marte și ale Lunii, părinții aduc pe lume copii și apoi îi lasă să-și aibă de grijă singuri - aproape la fel ca animalele - căci acești copii sunt produsul unor pasiuni pur animalice. Femeile (ar trebui să spunem femelele) sunt cumpărate și vândute, ca un cal sau o vacă, sau luate cu forța și duse departe. Nu e mult de când, în vremurile sumbre ale Evului Mediu, se întâmpla că adesea cavalerul își lua doamna prin forța armelor, la fel cum masculul se bate, în timpul acuplării, pentru posedarea femelei.

Vedem prin aceasta că primul pas spre civilizație cere ca omul să cucerească, cel puțin într-un anumit grad, una sau mai multe raze planetare. Pasiunea neînfrânată, așa cum razele primitive ale lui Marte o concep, nu mai este admisă în regimul civilizației noastre moderne, tot așa cum nu mai există nici axioma învechită "judecata celui mai tare este întotdeauna cea mai bună", exceptând, poate, vremurile de război, atunci când omul se reîntoarce la antica barbarie. Calitatea marțiană a bravurilor de ordin fizic, care cândva te făcea să consideri ca fiind o virtute să-l ataci pe celălalt și să-ți însușești bunul lui, nu mai este un model în zilele noastre și nici nu mai este admirată la individ. Această crimă este pedepsită de lege în diferite moduri, deși e încă admisă de națiunile care-și declară război sub acest impuls primitiv, doar cu scopul de a-și mări teritoriul. Totuși, putem afirma că Marte este deja, în parte cucerit, în viața socială, pentru ca iubirea lui Venus să ia locul pasiunii.

Copiii omului primitiv, cum am remarcat mai sus, erau abandonați în voia sorții, de îndată ce au învățat cum să se apere în luptele de ordin fizic. Odată cu venirea lui Mercur, o metodă nouă se încetățenește. În timpurile noastre moderne, lupta pentru viață nu se mai duce cu arme fizice : mai degrabă creierul, decât mușchiul decide succesul. Durata educației a fost prelungită pe măsură ce umanitatea progresează ; ea tinde acum mai ales spre perfecționismul mental, din cauza razelor lui Mercur care, în civilizația modernă, însoțesc dezvoltarea venusiană. Omul percepe prin urmare natura, sub un unghi mai însorit când a învățat să răspundă influxurilor Soarelui, ale lui Venus, ale lui Mercur, ale lui Marte, ale Lunii și ale lui Saturn, chiar dacă într-o proporție mică.

Aceste stadii diverse de evoluție au adus omul, gradual, sub dominația unui anumit număr de raze planetare. Dar această dezvoltare a avut defectul de a fi unilaterală, căci nu tindea decât să concentreze interesul individului asupra lucrurilor al căror proprietar de drept era : afacerile sale, casa sa, familia sa, turmele sale, ferma sa etc. Ele încă sunt un concept de importanță vitală și se consideră că trebuie avut grijă de ele. Posesiunile sale trebuiau să se mărească cu toată forța posibilului, orice s-ar întâmpla cu alții și cu familiile lor, deoarece aceasta nu este grija lui. Dar înainte de a atinge un grad de evoluție mai înalt, este necesar ca această dorință de a-și însuși bunuri materiale și de a și le păstra sieși, să cedeze locul altruismului, adică dorinței de a face bine semenilor săi. În alți termeni trebuie să-și învingă egoismul.

Ca și Saturn care, mânuind deasupra capului omului primitiv biciul necesității și l-a dus la gradul de civilizație actual, Jupiter, planeta altruismului, are drept misiune, de a-l ridica de la starea de om, la cea de supraom. De aici, va intra sub influența razelor lui Uranus în ceea ce privește natura sa emoțională și unde pasiunea generată de Marte se va transforma în compasiune ; după cum conștiința infantilă de origine lunară, va fi înlocuită de conștiința cosmică a razei lui Neptun. În consecință, înălțarea razei jupiteriene marchează, în viața noastră și în dezvoltarea umană în general, un progres foarte distinct. Așa cum ne spune Cosmogonia Rozicruciană (p. 245), trebuie să trecem din perioada actuală a Pământului, în cea a lui Jupiter, a cărui strălucire va marca starea înaltă de altruism, care va deveni atunci factorul principal în relațiile noastre mutuale. Ori, este ușor de înțeles că înainte de a putea răspunde în mod virtual vibrațiilor lui Uranus, trebuie într-o oarecare măsură, să cultivăm altruismul și să învingem egoismul, ce ne vine din forma grosieră a rațiunii lui Mercur. Am învățat să dominăm unele din fazele lui Marte și ale Lunii ; am învățat și să învingem unele din fazele inferioare ale lui Mercur și ale lui Venus și, cu cât le dominăm mai mult pe acestea, cu atât ne va fi mai ușor să răspundem la vibrațiile elevate, care emană din aceste planete.

Dacă facem eforturi ardente, va veni o zi în cere vom fi în stare să triumfăm chiar față de gradul cel mai ridicat a lui Venus, față de această iubire care ne atașează de un obiect care ne aparține de drept. Îi iubim pe copii noștri pentru că sunt ai noștri ; ne iubim soții sau soțiile pentru că sunt ai noștri ; ne mândrim - mândria lui Venus - cu calitățile lor morale ; sau mai mult chiar - orgoliul lui Mercur - suntem convinși de talentele lor. Hristos ne-a propus un model mai sublim când ne-a spus : "Numai dacă un om își părăsește tatăl și mama pentru a mă urma, poate fi discipolul meu." Ideea că ar trebui să-i neglijăm pe părinții noștri, chiar să-i urâm, pentru a-L urma, era, desigur, departe de gândul Său. Dar tatăl sau mama nu sunt decât corpuri și ne este impus să iubim sufletul care locuiește în aceste corpuri, nu doar veșmântul ( forma fizică ) de carne ce-l acoperă. Iubirea noastră trebuie să fie aceeași, fie că persoana în cauză este tânără sau bătrână, frumoasă sau urâtă. Trebuie să căutăm frumusețea sufletului, legătura de rudenie universală, și să ținem cont mai puțin de rudenia carnală. "Cine sunt mama și frații mei ?", zise Hristos arătându-Ș;i discipolii, cei care făceau unul cu El în marea Sa operă. Nu erau oare ei mai aproape de El, decât ar fi putut să fie vreun frate după trup și sânge ? Acest punct de vedere constituie o treaptă urcată pe scara iubirii venusiene, care se atașează cu toate forțele de forma fizică a iubiților ei dezinteresându-se de sufletul care este închis în ei ; în timp ce iubirea jupiteriană nu se ocupă decât de suflet, fără a privi corpul care-l acoperă. Faza rațională a mentalității mercuriene se schimbă și ea atunci când răspunde la altruismul lui Jupiter. Calculele reci sunt în afara chestiunii. Cel care simte generoasa rază jupiteriană are mai întâi, oricând, întotdeauna și în orice circumstanță, o inimă mare - fie că e vorba de emoțiile sale, de iubirea sa, sau de orice alt lucru din lume.

"Un băiat bun" este o expresie care descrie foarte bine o astfel de persoană. Este peste tot binevenită, este iubită de toți, pentru că iradiază nu egoismul comun, ci dorința de a face bine în jurul ei : face să se nască încrederea, sentiment diametral opus neîncrederii pe care o simțim instinctiv, atunci când ne găsim în contact cu un om Saturn - Mercur.

Un fapt revelat astrologilor dotați cu vedere spirituală este că orice rază planetară produce în aura fiecărui individ anumite culori ce se adaugă culorii de bază care este semnul distinctiv al rasei căreia îi aparține. De omul pe care-l acoperă morbidul văl gri - albastru, emanând amestecul lui Saturn cu Mercur trebuie să ne fie milă în loc să-l criticăm pentru avariția și melancolia sa. El vede totul prin oglinda aurică pe care a creat-o în jurul lui ; simte că lumea este rece, dură și egoistă și că, în consecință, trebuie ca el să fie și mai egoist, și mai dur, și mai rece ca să se apere și să se protejeze. Din contră, atunci când vedem albastrul divin al razei lui Jupiter stropit poate cu aurul fin din cel al lui Uranus, înțelegem cum natura înaltă a unui astfel de individ trebuie că-l face să vadă lumea într-un mod foarte diferit de cea a aceluia care are o vedere meschină a tuturor lucrurilor. Chiar și cei care nu au decât cea mai ușoară tușă jupiteriană, își creează o lume plină de soare și de flori parfumate ; pentru ei totul este bucurie și fericire în natură. Și privind lumea prin această prismă de optimism, ei evocă, din alte surse, un răspuns asemănător așa cum un diapazon, cum am menționat într-un capitol anterior, generează o vibrație identică într-un altul de același ton.

Din ceea ce a fost spus nu ne va fi greu să înțelegem că trăsăturile lui Uranus, unde iubirea devine compasiune, generează o înțelepciune care nu depinde de raționament și o iubire care nu se atașează de un singur obiect, ci care îmbrățișează tot ceea ce "are viață, mișcare și existență". Aceste caracteristice sunt asemănătoare celor care trebuie să fie dezvoltate de către umanitate în timpul perioadei lui Venus atunci când iubirea perfectă va fi alungat orice teamă ; când omul își va fi stăpânit toate tendințele naturii sale inferioare și când iubirea sa va fi atât pură, cât și universală.

Atunci când, printr-un elan spre viața superioară, vibrațiile uraniene sunt resimțite prea devreme, există marele risc ca noi să nu rupem lanțurile legilor și conveniențelor ; mai înainte de a fi într-adevăr pregătiți de a ne guverna prin singura lege a iubirii, să nu disprețuim legile lumii ; ca să nu cedăm tentației de a nu da Cezarului ce-i a Cezarului ; ca să nu ne preocupăm să evităm aparenta realitate a răului în sine ; să ne credem deasupra nivelului mediu al omenirii și să vrem să trăim ca supraoameni ; ca pasiunea lui Marte, în cazul nostru, să fie convertită în compasiunea fără sex a lui Uranus. Această neînțelegere face ca atâtea persoane, care se străduiesc să urmeze această cale, să disprețuiască legile matrimoniale și să se unească liber ca suflete-surori cu aceleași afinități. Ele simt din plin raza lui Uranus, dar nu pot să se ridice la puritatea lui sublimă. Ceea ce simt aceștia, nu e decât o contrafață a sentimentelor lui Venus și aceasta le conduce în general la adulter și la perversiune sexuală. În loc să convertească pasiunea animalică naturală a lui Marte în compasiunea lui Uranus, o fac să degenereze în ceva cu mult mai rău, decât simplele raporturi sexuale. Trebuie deci, să ne păzim bine de acest pericol și e bine ca oricine care încearcă să trăiască o viață superioară să nu încerce să aspire la razele uraniene înainte de a nu se fi impregnat bine de vibrațiile altruiste ale lui Jupiter ; căci mai multe mizerii sunt aduse pe lume de către cei care, vizând prea sus, au căzut prea jos, decât de cei care nu au aspirat suficient să se înalțe. Vechiul proverb "Orgoliul vine înaintea căderii" este foarte adevărat și fiecare dintre noi trebuie să-l păstreze în inima sa. Căsătoria este o instituție obișnuită, creștină, care trebuie să existe până când, în împărăția ce va veni, va fi abolită : corpurile pe care le vom avea atunci nu vor îmbătrâni și nu va mai fi nevoie de căsătorie pentru a procreea altele.

Ar fi timpul să reflectăm la credința falsă cum că preotul care unește două persoane ar deține un har miraculos care să le și armonizeze. În realitate, ar trebui să ne auto-asigurăm cu elementele de bază esențiale adevăratei căsătorii, cu toate implicațiile, înainte de ceremonia însăși !

După cum am expus deja în paginile precedente, Marte, Venus și Uranus marchează trei grade în dezvoltarea emoțională a omului. În primul nivel, când nu este supus decât lui Marte, pasiunea animalică îl domină ca stăpână absolută și omul își caută satisfacția nelimitată în dorințele sale cele mai josnice, în relațile cu semenii săi, mai ales cu cei de sex opus. În timpul celui de-al doilea grad, în care omul devine sensibil la razele lui Venus, iubirea îmblânzește brutalitatea dorințelor sale, iar pasiunile animalice sunt oarecum ținute în frâu ; este chiar gata, atunci când se află sub cea mai înaltă influență a acestei planete, să se sacrifice pe sine însuși în beneficiul și pentru confortul celui pe care-l iubește. Când omul a evoluat în punctul de a simți razele lui Uranus, pasiunea lui Marte se transformă în compasiune ; atunci iubirea lui Venus care, la origine, se centrase asupra unei singure persoane, se lărgește, îmbrățișează întreaga umanitate, fără a se neliniști nici de sex, nici de distincția de persoană, căci este iubirea divină a unui suflet pentru alt suflet, iubire peste orice fel de considerație.

Mentalitatea evoluează și ea trecând prin trei grade, după care persoana este mai mult sau mai puțin influențată de vibrațiile Lunii, lui Mercur și ale lui Neptun. Atâta timp cât nu este supus decât influenței lunare, omul este ghidat cu ușurință ca un copil de către puterile superioare, care l-au condus în diferitele faze menționate la capitolele precedente. Sub strălucirea stelară a lui Mercur, își dezvoltă treptat puterile sale intelectuale și devine o ființă rațională. Astfel, după ce este plasat sub Legea Cauzei și Efectului, este incriminat și devine responsabil de propriile sale acțiuni, în așa fel încât să recolteze ceea ce seamănă și să învețe lecțiile pe care viața terestră are datoria de a i le preda sub regimul actual. Ca urmare a lipsei sale de experiență, omul este predispus în a comite erori, conform aspectărilor lui Mercur din horoscopul său. În consecință, va îndura o pedeapsă echivalentă, ca și amplitudine și suferință. Dacă nu are o mentalitate destul de dezvoltată pentru a raționa de-a lungul vieții sale muritoare în a conștientiza relația care există între erorile sale și experiențele supărătoare care rezultă din acestea, panorama vieții sale care se va dezvolta în existența sa post mortem, îl va ilumina și va da sens noțiunii Binelui pe care-l denumim îndeobște, "conștiință".

Această conștiință îl va împiedica să recadă în aceleași greșeli, dacă sentimentul conceput a devenit suficient de puternic pentru a contrabalansa tendința de a ceda din nou tentației particulare care a adus suferința. În acest fel, omul dezvoltă gradual o conștiință spirituală care este mult deasupra, mult dincolo de rațiunea umană. Această conștiință este totuși unită cu rațiunea în așa fel încât, scopul o dată atins, omul care posedă această conștiință, știe de ce cutare sau cutare lucru trebuie să se întâmple și de ce ar trebui să acționeze într-un fel sau altul. Conștiința Cosmică care se dezvoltă sub influența lui Neptun diferă de sentimentul intuitiv al lui Uranus printr-un fapt foarte important: în timp ce persoana care a cultivat trăsătura intuitivă de natură uraniană poate ajunge instantaneu la adevăr fără a-i fi necesar să gândească sau să raționeze asupra materiei în cauză, nu poate indica altceva decât rezultatul, fiind incapabilă să lege între ei termenii raționamentului în urma căruia s-a obținut acest rezultat. Paradoxal, intuiția este cea care dezvoltă facultatea neptuniană poate să răspundă imediat la orice întrebare și să spună de ce răspunsul său este corect.

Capacitățile intuitive care se construiesc pe fondul vibrațiilor de natură marțiană ale pasiunii, traversând stadiul iubirii venusiene, pentru a ajunge la raza uraniană a compasiunii, depinde de aptitudinea de a simți intens. Prin iubire și devoțiune, inima se pune la unison cu tot ceea ce poate fi cunoscut și participă la atotcunoașterea divină care leagă Tatăl Cerurilor de copiii Săi. Prin contactul direct, inimă la inimă, cu această atotcunoștere, persoana obține răspunsurile la orice problemă pusă în fața ei.

Oamenii cei mai nobili de toate vârstele, cu spiritualitatea obținută prin transcendență, sfinții creștini, toți și-au atins minunata dezvoltare prin strălucirea spirituală a acestei planete, pentru că posedau sentimentul intens de Unitate cu Divinul și cu tot ceea ce trăiește și respiră în univers.

Dar sunt și alții, diferit constituiți, care nu pot urma această cale. Aceștia și-au dezvoltat intelectul prin Lună, Mercur și Neptun ; ei au obținut același rezultate având în plus puterea neptuniană de ideație (formare și înlănțuire a ideilor n. red.).

Trebuie să stabilim un punct foarte important despre care doar învățăturile înțelepciunii occidentale fac aluzie. În timp ce se învăța altădată că spiritul coboară în materie , în realitate acesta se cristalizează în forme care apoi evoluează. Învățăturile înțelepciunii occidentale ne învață că trebuie să adăugăm un al treilea factor în evoluție, adică epigeneza, care este facultatea (capacitatea) spiritului nostru de a alege o cale nouă și în același timp independentă de cele precedente. Vedem exprimarea acesteia în toate domeniile ce se referă la formă ; dar, pentru ceea ce este uman, epigeneza se exprimă ca geniu, ca instinct creator care, mai mult ca oricare alta dintre capacitățile sale, îl face pe om asemănător Divinității. Acest instinct creator se dezvoltă sub influența razei lui Neptun, atunci când această planetă este bine plasată în horoscop. Prin analogie, trebuie să ținem cont și de sindromul geniului rău, adică de capacitate distructivă dezvoltată sub influența unui Neptun dizarmonic aspectat.

Acum, doar persoanele cele mai senzitive sunt capabile să simtă influența razelor lui Uranus și ale lui Neptun. Trebuie pentru aceasta ca legătura dintre corpul fizic și corpul vital - alcătuită din eter - să fie mai degrabă relaxată ; altminteri, atunci când cele două vehicule sunt strâns legate, persoana este întotdeauna înclinată spre o natură materialistă și în consecință, incapabilă să răspundă vibrațiilor mai subtile ale lumii spirituale. Dar când razele astrale ale acestor două planete lovesc o persoană a cărui corp vital este legat de corpul fizic într-un mod destul de lejer, avem nativul pe care-l denumim drept "senzitiv". Totuși, calitatea acestei facultăți și direcția în care ea va opera depind de locul pe care-l ocupă aceste două planete ( în semn și casă ; n. red.), dar și modalitățile de aspectare ( în nativitate, tranzit sau progresie ; n.red ). Cei care sunt mai ales sub influența unui aspect advers al razei uraniene, dezvoltă în general părțile cele mai nedorite ale clarviziunii involuntare și ale mediumnității ; devin frecvent prada entităților care nu se preocupă de sentimentele victimelor lor. Astfel de mediumi servesc cel mai adesea ca subiecte pentru comunicările prin simplă transă. În câteva cazuri, cunoscute de autor, acești mediumi au trăit o existență frumoasă și fericită din cauza credinței lor implicite, absolute, în spiritele care le dominau. Este totuși bine să adăugăm că, în aceste cazuri, spiritele-controlori erau dintr-o clasă superioară celei pe care o întâlnim de obicei. Dar cum această facultate uraniană se edifică prin Marte și Venus, pasiunea, în general, domină în aceste naturi și sub influența spiritelor controloare, mulți sunt conduși spre o imoralitate grosieră. Vampirismul și alte practici rușinoase sunt și la mediumi cauzate de folosirea pervertită a razei uraniene.

Putem spune că Neptun reprezintă lumile invizibile în aspecte mai pozitive decât Uranus ; de aceea cei care cad sub influența razelor subtile ale acestuia, iau contact cu entitățile cele mai nedorite din lumile invizibile. Fenomenul prin care posesorul unui corp este privat de vehiculul lui se produce sub influența lui Neptun ; în fond, nici o ședință de materializare nu poate avea loc fără această influență stelară ; Magia Albă sau Magia Neagră nu pot fi puse în practică decât prin și sub influența acestei vibrații neptuniene : fără această influență, ele nu ar fi decât teorie sau speculație fără nici o susținere. De aceea Inițiații din orice Ș;coală a Misterelor, Iluminații Spirituali care posedă deplinul control al facultăților lor, precum și astrologii, resimt la grade diferite influența razelor neptuniene. Magicianul Negru și fratele său geamăn, hipnotizatorul, depind și ei de puterea acestei raze stelare pentru practicile lor infame.

La ora actuală, gradul cel mai elevat al dezvoltării umane, adică dezvoltarea sufletului, care se realizează în templele Misterelor prin inițiere, este rezultatul direct al lui Neptun ; căci, așa cum configurațiile dizarmonice ale lui Neptun expun asaltului entităților lumilor invizibile, tot așa aspectele benefice ale lui Neptun sunt necesare pentru a permite unei persoane să-și dezvolte prin inițiere puterile sale lăuntrice și să devină un agent conștient în lumile invizibile.

Să ne amintim, că o bună sau o proastă configurație astrală nu este doar o simplă întâmplare, ci produsul acțiunilor noastre trecute. Horoscopul nostru ne arată ceea ce ne-am însușit în existențele noastre anterioare și putem deduce din acesta cât suntem creditați în cursul vieții prezente. Desigur că ar trebui să avem întotdeauna prezent în minte că astrele incită, dar nu constrâng : adică într-o temă natală cu Neptun sau Uranus în configurație proastă, o persoană nu înseamnă că se va deda în mod obligatoriu Magiei Negre sau mediumnității, creindu-și astfel o viață mai dură într-o încarnare viitoare. Ocaziile și tentațiile se vor prezenta în orice moment. Dar când va bate ceasul destinului, va veni momentul să fim hotărâți pentru ceea ce este bun și drept. Omul fiind astfel instruit, deținând o bună cunoaștere a semnificațiilor aștrilor, va fi astfel înarmat dinainte și poate mai ușor să triumfe când un astfel de aspect predomină.

Am văzut că omul devine din ce în ce mai sensibil la vibrațiile razelor planetare, ca rezultat direct al evoluției sale ; astfel cu cât se înalță mai mult spiritualizându-se, cu atât mai puțin permite planetelor să-l domine. Un suflet mai tânăr, adică mai puțin evoluat, este irezistibil antrenat de curentul vieții, într-o direcție oarecare pe care i-o impun vibrațiile planetare. Modul de a fi însă, a unui suflet avansat, ține de perseverența de a-și urma calea sa, fără să țină cont de vibrațiile planetare. Există desigur între aceste două extreme toate gradele ; unele fiind sensibile razelor unei planete, altele fiind influențate de o altă rază planetară. Barca vieții umane se lovește adesea de recifurile durerii și suferinței pentru ca oamenii să poată învăța să dezvolte în ei forța de voință care, în final, îi va elibera de orice dominație a astrelor. Cum a spus marele mistic, Goethe :

"De orice putere care ține-nlănțuită a noastră lume
Omul stăpân de el curând s-a eliberat."

Se naște însă întrebarea : "Am parcurs noi într-adevăr gama vibrațiilor planetare, atunci când am învățat să răspundem celor șapte vibrații planetare, care sunt reprezentate alegoric ca cele șapte corzi ale lirei lui Apollon ?" În alți termeni : "Neptun este vibrația cea mai înaltă la care vom avea întotdeauna de răspuns ?" Învățăturile înțelepciunii occidentale ne asigură că mai există două planete în Universul nostru : ele vor fi cunoscute în secolele viitoare și vor avea o influență asupra dezvoltării calitative, precum și a capacități de transcedere ; însă, deocamdată ne este imposibil să le înțelegem mecanismul sau sfera de acțiune. Numărul lui Adam, reprezentând Omul sau omenirea este 9 și există tot 9 trepte sau sfere cerești, cu ajutorul căreia omul urcă spre Dumnezeu : până în prezent nu a urcat decât 5 din aceste trepte : Luna, Mercur, Venus, Marte și Saturn, fără măcar să fi învățat nimic din vibrațiile lor. Jupiter, Uranus și Neptun se amestecă încet în viețile noastre și vor trece secole înainte ca ele să devină active, ca Luna sau Marte, de exemplu. Când vom fi învățat să le răspundem, vor mai fi și cele două planete necunoscute. Părerea autorului este că vibrațiile acestor planete nu sunt simțite decât de cei care ies din Școala Marilor Mistere și de către Hierofanții acestei Instituții Sublime.

Pentru a termina acest capitol, vom cita un articol luat din Misterele Rozicruciene, "Lumină, Culori și Conștiință" (Max Heindel, The Rosicrucian Mysteries):

"În realitate, DUMNEZEU ESTE UNU și indivizibil. El cuprinde în Ființa Sa tot ceea ce este, după cum lumina albă închide în ea însăși toate culorile. Dar El apare triplu în manifestare, la fel cum lumina albă se refractă în trei culori primare : Albastru, Galben și Roșu care sunt emblema Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Aceste 3 raze primare ale Vieții Divine iradiază din Soare și produc Viața, Conștiința și Forma pe fiecare din cele 7 torțe, planetele, pe care le numim "cele 7 Spirite în fața Tronului". Numele lor sunt : Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn și Uranus. Legea lui Bode dovedește că Neptun nu aparține sistemului nostru solar și cititorul este trimis la a noastră Astrologie Ș;tiințifică Simplificată (Max Heindel, Astrologie Scientifique Simplifiée) pentru demonstrarea matematică a ceea ce spunem aici.

"Fiecare din aceste 7 planete primește lumina Soarelui într-o proporție diferită, în funcție de apropierea sa de astrul central și constituția propriei sale atmosfere. Ființele care le locuiesc au, după stadiul de dezvoltare, o afinitate pentru anumite raze din razele solare ; ele absorb culoarea sau culorile cu care sunt în armonie și reflectă restul, pe celelalte planete. Această rază reflectată poartă cu ea un impact care ține de natura ființelor cu care a fost în contact.

"Astfel, Lumina și Viața ca elemente primordiale și divine, ajung la fiecare planetă fie direct de la Soare, fie reflectate de cele 6 planete surori. La fel cum briza de vară care a trecut pe deasupra câmpurilor înflorite, poartă pe aripile sale invizibile parfumul amestecat al unei multitudini de flori, tot așa influențele subtile ale GRĂ;DINII LUI DUMNEZEU ne aduc structurile profunde ale tuturor Spiritelor planetare și în această lumină multicoloră noi avem viața, mișcarea și ființa.

"Razele care vin direct din Soare produc iluminarea spirituală ; razele reflectate de celelalte planete contribuie la o conștiință mărită și la dezvoltarea morală ; cele reflectate de Lună la progresul fizic.

"Dar așa cum fiecare planetă nu poate absorbi decât o anumită cantitate din una sau mai multe culori, în funcție de starea generală a evoluției sale, tot așa fiecare ființă pe Pământ, că e mineral, plantă, animal sau om nu poate absorbi și profita decât de o anumită cantitate din diferitele raze proiectate pe pământ ; restul nu îl afectează și nu produce mai mult efect asupra lui, cât asupra unui orb, lumina și culorile care îl înconjoară. De aceea fiecare ființă este diferit afectată de razele astrale. În tot acest ansamblu, știința Astrologiei, care se ocupă cu adevărurile fundamentale ale naturii acestor vibrații planetare, oferă un ajutor neprețuit avansării noastre spirituale."


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare