Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul III - V-ați născut sub o stea norocoasă ?

Aț;i privit vreodată într-un caleidoscop desenele formate de diferitele fragmențele de sticlă de diverse culori și ați remarcat cum cea mai mică schimbare de poziție modifică desenul ? V-aț;i gândit că dată fiind varietatea efectelor obț;inute vă va fi imposibil, sau aproape imposibil, să reclădiți  măcar unul din desene, oricât timp ați încerca ? La fel, atunci când noapte după noapte, contemplați cerurile, puteți remarca de asemenea și schimbări în poziția planetelor. Într-adevăr, varietatea acestor schimbări este în așa fel concepută, încât ar fi imposibil să regăsiți poziția pe care o ocupau unele față de altele - odată acum, când citiți aceste lucruri - apoi comparativ cu o altă dată, înainte cu cel puțin 36.000 de ani. De aceea putem spune că există în caleidoscopul planetar o infinitate de desene. Când ne dăm seama că ființele umane intră în mod constant în lume ( prin naștere) și că fiecare dintre ele este marcată, încă de la primul său suflu, de desenul planetar al momentului de pe cer, înțelegem că fiecare trebuie să fie obligatoriu diferit de oricare altul. Aceste influențe stelare nu pot fi puse la îndoială când considerăm că undele T.S.F. ( undele radio. n. red. ), de lungime și de amplitudine diferite, trimise de un micuț aparat făcut de mâna omului, se pot face simțite și înregistrate prin operații mecanice, ce presupun transmisia energiei la mii de kilometri de sursa sa. Ori, vibrațiile planetare emanate de aceste mari corpuri cerești se fac simțite la distanțe de milioane de kilometri la fel de sigur, la fel de ușor și cu tot atâta precizie. Știm că incidența unghiului razelor solare produce fenomenul anotimpurilor ( de vară sau de iarnă ) ; că influența Lunii asupra apelor produc fenomenul mareelor ; că ne simțim mai alerți când atmosfera este pură și uscată, decât atunci când este întunecată și umedă. Ori, cine determină aceste condiții atmosferice, dacă nu planetele în cursa lor circulară ?

Când ne ridicăm ochii spre acest caleidoscop planetar, la momente diferite, vedem pe cer configurații variate, din care unele sunt considerate ca benefice, dacă sunt formate din planetele zise benefice, cum ar fi Venus, Jupiter și Soarele ; celelalte ca malefice, dacă sunt formate din planetele zise răufăcătoare, ca Saturn, Marte sau Uranus. Când Jupiter și Venus sunt în conjuncție strânsă aproape de Mijlocul Cerului (M. C.), este un lucru sigur că aceia care se nasc sub această fericită configurație, se vor bucura (vor avea parte) de o fericire, mult deasupra mediei. Astfel de persoane vor fi considerate ca fiind extrem de norocoase. Pe de altă parte, se întâmplă adesea ca Saturn și Marte ocupând zenitul (Mijlocul Cerului), indică suflete născute pentru suferință.

Dar de ce unul trebuie să sufere și altul să se nască sub o stea norocoasă ? De ce astrele dau șanse unora și aduc nenorocire altora ? Dacă ne-am născut "norocoși" sau "ghinioniști", la ce ar mai fi necesar  efortului personal ? Există însă o lege a naturii a cărei aplicație e în afară de orice îndoială ; și anume legea Cauzei și Efectului. Orice cauză trebuie să producă un efect adecvat și nimic din ceea ce vedem ca efect nu poate să existe fără o cauză preexistentă. Mai mult, dacă această lege este universală, ea trebuie să se aplice condițiilor nașterii, cât și vieții care urmează. Plecând de la această idee, întrebarea care se pune este următoarea :

- Dacă nașterea noastră aflată sub o stea bună sau rea, fiind efectul unei cauze prime, atunci care poate fi această cauză ? Unde și cum a fost concepută ? La această întrebare nu poate să existe decât un singur răspuns :

- Că, în cursul vreunei existențe anterioare, am produs noi înșine cauzele ale căror rezultate se manifestă prin nașterea noastră sub o stea bună sau rea. Astfel, prin inducție, Astrologia reclamă credința într-o existență anterioară, cât și în viețile viitoare ; și dacă recoltăm acum în horoscopurile noastre efectele vieților noastre trecute, punem, prin actele vieții noastre actuale, fundamentele unui horoscop viitor, care nu se va maturiza, decât într-o existență ulterioară.

"Cât de aproape șansa de merit e legată ;
- un adevăr prea greu, pentru o minte de nebun -
Până și Piatra Înțeleptului pe mâna sa, încredințată
De a fi filosofală, îndat-ar înceta ... și s-ar preface-n scrum !"

... zice sarcastic Mefisto în Faust și aceast lucru este foarte adevărat. Dacă ne naștem sub o stea norocoasă, este că am meritat prin previziune, bunătate și alte virtuți exersate de noi în viețile anterioare, norocul pe care-l prevede, căci nu putem avea prieteni, dacă nu suntem noi înșine afectuoși ( prietenoși ). Dacă ni se întâmplă să-i avem pe Saturn și pe Marte aproape de zenit, în locul lui Venus și al lui Jupiter, aceasta arată că, în trecut, am fost lipsiți de bunăvoință și de afecțiune : acum nu am putea exprima altfel calitățile opuse. Din acest punct de vedere, Astrologia poate să ne fie de un mare ajutor : ne indică limitările noastre în prezent și remediile cele mai eficace pentru a construi viitorul.

Poate leopardul să-și schimbe părul ? Nicidecum. Leul să-și lase prada ? Aceaste este absolut imposibil. Floarea să înceteze a mai înflori ? Mineralul să se cristalizeze ? Desigur nu. Cu toții sunt supuși unor legi imuabile. N-au nici puterea de alegere, nici privilegiul și trebuie să se supună ordinelor spiritelor-grup, care îi ghidează pe drumul evoluției lor. Sub acest raport, noi ne diferențiem radical de regnurile inferioare, căci, spre deosebire de acestea, avem puterea de alegere ; de fapt, chiar privilegiul. Noi putem face, ceea ce noi alegem să facem și acesta este un factor care n-a fost niciodată indicat într-un horoscop, deși e chemat să joace un rol foarte important în viață. Nu este suficient, pentru a fi fericit, să te naști sub o stea norocoasă ; de aceea horoscopul nu arată decât tendințele subiectului și dacă, fiind bine dotat, va avea numeroase ocazii de a-și face o viață fericită ; dar numai în măsura în care se va strădui să prindă bunele ocazii din zbor, lucru care este prefigurat dinainte în horoscopul său, deci, cu posibilitate de a se realiza. Și cel al cărui horoscop este stresat de conjuncția a două planete malefice, prin voința sa și exercitarea liberului său arbitru - prerogative divine - poate să-și guverneze stelele și să obțină dintr-un horoscop nefericit o viață mai fructuoasă din punct de vedere spiritual, așa cum cel al cărui barcă a fost asaltată de furtună simte, atunci când ajunge în port, o bucurie ce nu poate fi egalată.

"Când n-au curs lacrimi, pe pâinea ce-o mănânci,
Și nu ai așteptat un Semn în Noaptea Disperării,
Ești încă un copil ; poate, cu păr cărunt
Căci nu ai înțeles cum e să-l ai, pe Domnul-Îndurării."

Din punct de vedere spiritual, de cei care trăiesc în lux trebuie să ne fie milă ; căci stelele lor bune, acordându-le bogățiile acestei lumi, îi fac să uite că ei nu sunt decât gardienii (păstrătorii) acestora și că va veni o zi în care sufletelor lor li se va cere socoteală de gestionarea acestor bunuri. Vor fi atunci forțați să mărturisească că nu s-au folosit de ele cum ar fi trebuit, în timp ce un altul, sub oboseala și necazul unei vieți, prefigurate de careurile și opozițiile horoscopului său, va fi smuls stelelor sale rele o victorie sigură. Cum să te miri atunci când mesagerii regali, planetele, retrag intendentului infidel ceea ce avea, pentru a-l da altuia, schimbând nenorocul (nefericirea) acestuia din urmă, în prosperitate pentru viețile viitoare. Pendulul șansei sau al neșansei, al succesului sau insuccesului, oscilează astfel prin multe existențe, până ce învățăm în sfârșit să ne facem stăpânii propriei noastre "șanse", guvernându-ne stelele.

"Un zeu ar ști să iubească fără a părăsi această cale ;
Dar, supuși legii care schimbă și transfigurează,
Ne trebuie, nouă, muritorilor cu fire schimbătoare,
Lotul nostru de durere ca și cel de bucurie."

Și această necesitate de schimbare ne este procurată de planetele care formează configurațiile pe care le numim bune sau rele, deși, din punct de vedere superior, ele nu sunt nici de unele, nici de altele, deoarece, oricât de bun ar fi un horoscop, prin mișcarea astrelor configurațiile rele vor apărea fără îndoială; și, oricât de rău ar fi, vor apărea mereu noi oportunități în favoarea binelui în aspectele Soarelui, a lui Venus sau ale lui Jupiter cu planetele noastre radicale. Ceea ce avem de făcut e să profităm de ocazii, adică să ne ajutăm stelele, pentru ca în schimb, și ele să ne ajute.

Amulete, Pietre zodiacale și Culori planetare

În vitrinele bijutierilor sau în horoscoapele contrafăcute  la prețuri modice, se poate citi adesea că pentru cei care s-au născut în cutare sau cutare lună, este recomandat a se purta o anumită gemă sau o culoare specială care aduce "noroc". Este de fapt, o chestiune comercială, atât pentru bijutier, cât și pentru prestidigitatorul astrolog, care exhibă "horoscopul vostru" într-o clipă : le este suficient să-l extragă dintr-o cutie, de îndată ce le-ați spus luna în care v-ați născut. Amândoi comercializează la preț fix și la modul stereotip recomandările ale căror cost principal sunt hârtia și cerneala. Nu-și bat desigur capul cu un studiu serios și profund al problemei !

Dar așa cum banii falși dovedesc existența celor adevărați, tot astfel informațiile false înșelătoare, răspândite din abundență de către oameni care alimentează setea avidă de mistere și de miraculos a naturii umane. Toate acestea dovedesc de fapt, existența unei adevărate științe privind corespondența mineralelor cu vibrațiile planetare care influențează tot ceea ce locuiește pe sfera noastră sublunară. Când aceste informații au ajuns să fie înțelese pe de-a-ntregul și s-a pus în practică, va rezulta ceea ce desemnăm vag prin termenul "șansă". În fond, nu este vorba de șansă în sensul dat acestui cuvânt de majoritatea oamenilor, ci de rezultatul unei cunoașteri exacte, a unei științe practice ale căror rezultate sunt consecințe, la fel de inevitabile, ca și direcția apei ce coboară de pe un deal.

Filosofia mineralogiei și a culorilor planetare ne învață că fiecare dintre Ierarhiile Creatoare active de-a lungul evoluției, lucrează împreună cu diferitele clase de ființe, de la mineral la om, și este responsabilă de progresul realizat de ele. Bineînțeles, în cursul acestei munci, fiecare ierarhie comunică cu ființele cu care lucrează ceva din propria sa natură și din propria sa vibrație. În acest fel, fiecare grup de minerale, fiecare specie de plante și de animale vibrează într-un registru care se integrează în vibrația Spiritului-Grup, în semnul particular (zodia particulară) și planeta cu care Grupul se află cel mai mult la unison.

Frații Vârstnici ne învață în Cosmogonie (pag. 251) că :

"Arhanghelii care erau omenirea din Perioada Soarelui, în timp ce animalele din prezent își începeau evoluția printr-o existență asemănătoare celei a mineralelor, sunt acum Spiritele-Grup ale animalelor ;

Îngerii care erau omenirea din Perioada Lunii, în timp ce plantele actuale își începeau evoluția cu o constituție asemănătoare cu cea a mineralului, sunt acum Spiritele-Grup ale plantelor. Omul care a atins stadiul uman în Perioada Pământului lucrează în zilele noastre cu noul val de viață a Spiritelor-Virgine, care și-au început evoluția pe Pământ ca minerale. Nu este însă suficient de avansat pentru a-și asuma rolul de Spirit-Grup : acest rol îi este rezervat pentru viitor. Omul va da mineralelor, în Perioada lui Jupiter, viața pe care o posedă plantele, în Perioada lui Venus, dorițe și emoții cum au animalele și, în Perioada lui Vulcan, le va da un intelect și va face din ele oameni. Toate acestea aparțin viitorului ; cât despre prezent, omul lucrează cu mineralele cum poate mai bine, fasonându-le în poduri, în nave, în zgârie-nori, subțiindu-le în fire care încercuiesc pământul, lucrându-le în pietre prețioase, ce-i împodobesc pe mai marii edificiului nostru social. Astfel, s-a stabilit gradual o relație intimă între om și minerale, pregătindu-l pe primul pentru sarcina evoluției celor din urmă, ca Spirit-Grup în vremurile viitoare."

Studenții în Astrologie știu bine că o interpretare astrologică bazată doar pe luna de naștere are foarte puțină valoare, toți oamenii născuți în aceeași lună nu pot avea - în nici un fel - aceleași experiențe ; dar dacă examinăm ora, ziua, anul și locul nașterii, putem întocmi un horoscop individualizat, diferențiat și detaliat față de horoscopul unei alte persoane. Ceea ce ne intereseză în prezenta chestiune este că guvernatorul unui horoscop nu este Seniorul semnului (zodiei) în care se găsește Soarele, în afară de cei care s-au născut la soare-răsare, adică atunci când Soarele este pe Ascendent. El este Guvernatorul semnului Ascendentului care determină afinitatea noastră mineralogică, pentru că în momentul concepției, atunci când a fost depus atomul-germene al corpului nostru actual, Luna era într-un semn și grad particular, acționând ca un focar de forțe care de atunci s-au cristalizat în corpul pe care îl locuim noi acum.

Tabelul următor arată afinitatea fiecărui din aceste 12 semne cu anumite geme, anumite culori, anumite metale. În acest tabel se găsesc elementele capabile să facă un talisman puternic ; dar trebuie, înainte de toate, să știm să întocmim un horoscop și să combinăm elementele în proporțiile cerute de fiecare caz. Nu ezităm să popularizăm informația, deoarece aceasta i-ar putea ajuta pe unii să beneficieze, iar mai apoi să-i facă și pe alții să beneficieze la rândul lor. Singurul rău ce poate decurge din aceste informații ar fi să se permită unor oameni mai puțin scrupuloși să facă talismane ca să le vândă. Dar, chiar în acest caz, dacă persoana care vinde talismanul face o muncă conștientă, cel care i-l va plăti nu va fi înșelat pentru că reacția malefică nu acționează decât asupra aceluia care prostituează știința spirituală pentru un câștig material.

PIETRE ZODIACALE ȘI CULORI PLANETARE

Zodie

Piatra guvernată de zodie

Guvernator

Metal

Culoarea

Berbec

Ametist, Diamant

Marte

Fier

Roșu

Taur

Agat, Smarald

Venus

Cupru

Galben

Gemeni

Cristal de stâncă, Mărgean

Mercur

Mercur

Violet

Rac

Smarald, Onix Negru

Luna

Argint

Verde

Leu

Rubin, Diamant

Soare

Aur

Oranj

Fecioară

Jasp ros, Hiacinit

Mercur

Mercur

Violet

Balanță

Diamant, Opal

Venus

Cupru

Galben

Scorpion

Topaz, Malanit

Marte

Fier

Roșu

Săgetător

Granat, Turcoaz

Jupiter

Cositor

Albastru

Capricorn

Onix Alb, Piatra Lunei

Saturn

Plumb

Indigo

Vărsător

Safir, Opal

Saturn

Plumb

Indigo

Pești

Hrizolit, Piatra Lunei

Jupiter

Cositor

Albastru

Pentru a preveni o întrebare pa care unii ar fi tentați să ne-o pună, vom spune că vechii astrologi, care au studiat această latură a științei au făcut tabele mai multor sute de minerale ale căror afinități planetare au fost notate ; dar aceste lucrări au fost trunchiate cu timpul și nu mai au nici o valoare în prezent. Paracelsus, precum și Henry Cornellius-Agrippa (1486-1535) Filosofia ocultă, au făcut studii considerabile asupra acestui subiect și au obținut rezultate foarte importante ; dar vasta întindere a acestor lucrări depășește scopul lucrării noastre, de aceea limităm remarcile noastre la esențial, indicând un drum pe care alții ar putea să-l urmeze, dacă se simt înclinați să o facă.

Pentru a arăta cum elementele minerale pot fi utilizate avantajos, dăm exemplul următor. Să presupunem că, într-un anumit horoscop, găsim Săgetătorul și seniorul  său Jupiter la Ascendent. În acest caz, Jupiter este planeta dominatoare și, în consecință, după tabelul nostru, turcoazul este piatra zodiacală a subiectului, staniul metalul pentru care are afinitate și albastrul culoarea sa. Aceasta înseamnă că, pentru a ajuta vibrația expresiei  sale, va trebui să poarte un turcoaz, o amuletă de staniu și haine de culoare albastră - dacă moda o acceptă. Dar acest lucru, este exact până într-un anumit punct, nu este decât o parte din adevăr și nu e deloc cea mai bună utilizare care se poate face a acestei cunoașteri.

Pentru a indica modul cel mai avantajos de a folosi această informație, să presupunem că tema natală a persoanei prezintă aspectări grave din partea lui Marte și a lui Saturn.

Marte este în aspect rău cu trei planete ; metalul său este fierul. Venus este opusul lui Marte, iar metalul său este cuprul : în consecință, cuprul este antidotul vibrațiilor marțiene sau, mai degrabă, un antidot pentru vibrațiile marțiene.

Saturn este în aspect rău cu o planetă ; metalul său este plumbul. Jupiter este opusul său : în consecință, metalul lui Jupiter, staniul, este un antidot pentru vibrațiile saturniene.

După aceste date, o amuletă ar putea fi compusă din staniu și cupru ; nu neapărat în proporție de trei la unu, ci ținând cont de volumul diferitelor planete, de densitatea lor, de forța aspectelor pe care dorim să le depășim, subiect ce necesită un studiu particular. Lucrul însăși ar trebui să fie făcut în condiții planetare favorabile. O amuletă a lui Marte, destinată să dea energie unei persoane a cărei temă denotă slăbiciune, va avea mai multă eficacitate, dacă este făcută în ora planetară lui Marte, într-o marți, când Soarele și Luna sunt de asemenea în semne marțiene, cum ar fi în aprilie sau în noiembrie. Același principiu se aplică amuletelor făcute pentru alte planete (vezi tabelul Orelor Planetare, din "Astrologia Ș;tiințifică Simplificată", p. 45, în versiunea franceză).

O bijuterie, o amuleltă compuse după aceste principii sunt ca un cămin pentru vibrațiile planetare pe care le reprezintă ; infuzând vibrațiile naturii lor în aura noastră în tot timpul purtării lor, așa cum receptorul unui aparat de telegrafie fără fir, acordat pe o anumită lungime, recepționează mesajele emise. În același mod, putem amesteca și culorile pentru a obține un ajutor binefăcător. Adevărul este că, culoarea complementară, văzută în lumea dorinței, produce efectul culorilor fizice. Dacă dorim să înfrânăm o persoană la care Marte este mult prea marcant, pietrele, culorile și metalele lui Saturn ne vor fi de un mare ajutor. Va trebui ca persoana în cauză să aibă de-a face cu fierul (unelte, mașini etc.) cât mai puțin posibil. Dar dacă vrem să ajutăm pe cineva care este taciturn și melancolic, putem utiliza avantajos pietrele, culorile și  metalele lui Marte. În definitiv, totul se rezolvă printr-o judecată sănătoasă și cu bun simț. Cu aceste două calități, cunoașterea lucrurilor esențiale indicate aici, poate fi o extensie utilizabilă în mod profitabil, de către oricine.

Care este cel mai favorabil momentul al nașterii ?

La lumina investigațiilor oculte asupra acestui subiect, se pare că nașterea este un eveniment pe care suntem neputincioși să-l reglăm ; și atunci când se pare că putem să-l controlăm, chiar într-o mică măsură, nu suntem în realitate decât agenții Destinului a căror misiune este să grăbească sau să întârzie momentul dorit. Acest punct de vedere se sprijină de asemenea pe experiența autorului în Astrologia Orară. Filosofia Astrologiei Orare ne demonstreză că același moment în care suntem determinați să punem o întrebare despre un subiect important, cerurile conțin deja, răspunsul la ea, iar un horoscop stabilit chiar pentru acea clipă va da soluția problemei. Totuși, trebuie să remarcăm mai ales că Astrologul trebuie să stabilească tema chiar în momentul în care i se pune întrebarea. Dacă întrebarea este pusă în scris, Astrologul realizează horoscopul pentru ora exactă în care citește scrisoarea.

Cu mai multe ocazii, am primit scrisori conținând astfel de întrebări care purtau urmele unor întârzieri cauzate fie de apă, fie de foc ; dar tema stabilită în momentul lecturii dădea răspunsul adecvat arătând că întârzierea făcea parte din plan. Aceasta nu trebuie să ne surprindă pentru că Marile Inteligențe care sunt miniștrii Destinului prevăd și țin cont de împrejurări pe care intelectul uman nu poate să le înțeleagă. Atunci când Inteligența Infinită se îngrijește în mod egal de structura musculiței sau leului, nu ar trebui să conchidem cum că o atenție asemănătoare va veghea la toate problemele vieții, în detaliile lor cele mai minuțioase, și că atunci când întârziem sau grăbim o naștere, de fapt nu facem decât să ajutăm natura să-și urmeze cursul său predestinat, cum am spus mai sus.

Fără îndoială, astrologului i se pune adesea această întrebare : "Care este cel mai bun moment pentru a te naște ?" Adesea, astrologi tineri caută să cunoască răspunsul, nu pentru că pot să controleze o naștere, ci ca să poată, doar la vederea unei teme de naștere sau la indicarea momentului nașterii persoanei, să facă un rapid calcul mental, care le va permite să judece dacă horoscopul este bun sau rău. Dar o analiză simplistă fundamentată pe poziția Soarelui într-un anumit semn și într-o casă aproximativă, nu este decât ceva foarte vag. Putem spune  deci, că și celelalte poziții planetare sunt și ele favorabile, sau că e de preferat să te naști în perioada de creștere a Lunii - de la Luna Nouă la cea Plină - decât în perioada sa de descreștere - de la Luna Plină la cea Nouă - deoarece creșterea Lunii mărește întotdeauna vitalitatea și servește intereselor noastre.

Este mai bine să te naști în aprilie sau în august, când Soarele care dă viață este în semnul său de exaltație, Berbecul, sau în casa sa, Leul, căci atunci intrăm în oceanul vieții pe creata unui val și suntem susținuți în lupta pentru existență de o rezervă abundentă de forță și de energie.

Este de asemenea bine, să te naști în mai sau în iulie, când lumina de viață a Soarelui este concentrată în semnul său de exaltație, Taurul, sau în casa Lunii, Racul, mai ales când s-a spus mai sus, atunci când Luna este în creștere, deoarece și aceste condiții furnizează din abundență vitalitatea, care este un avantaj atât de mare pentru viața fizică.

Cât despre ora zilei cea mai favorabilă nașterii, putem spune că copiii născuți spre răsăritul Soarelui sau în timpul dimineții, de la ora 8:00 la 12:00, în timp ce Soarele traversează Casa Pietenilor (XI) sau cea a Prestigiului Social (X), sunt cei mai "norocoși", deoarece sunt ajutați din toate părțile. Cei care se nasc de la amiază (12:00), la miezul-nopții (0:00) sunt cu atât mai puțin norocoși, cu cât Soarele se apropie de Nadir, în timp ce "Norocul" se întoarce din nou în favoarea celor care s-au născut la auroră, în momentul când Astrul Zilei urcă spre Est. Aceștia vor trebui să-și taie un drum, iar ocaziile li se vor prezenta din abundență.

Putem deci, rezuma concluziile noastre, spunând că e mai bine să te naști pe la răsăritul Soarelui sau în timpul dimineții și de preferință, din aprilie până în august, în timpul creșterii Lunii.

La final, trebuie să ne reamintim că nu există "șansă" în sensul obișnuit al cuvântului, căci, ceea ce posedăm sau ceea ce ne lipsește, din toate punctele de vedere, este datorat propriilor noastre acțiuni din trecut. În viitor putem, muncind serios, să ne asigurăm ceea ce ne lipsește.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare