Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul VI – Despre natura intrinsecă a planetelor

Natura prafului de tun care-i cauzează explozia în anumite circumstanțe nu este nici bună, nici rea în sine, calitatea acțiunii sale fiind determinată de modul în care este folosită. Când favorizează bunăstarea colectivității, o numim bună ; în cazul contrar, o declarăm rea. Același lucru e și cu planetele, nu sunt nici bune, nici rele, fiecare are natura sa intrinsecă și acționează în conformitate cu această natură, doar dacă nu este modificată de circumstanțele în care își exercită puterile. Când cunoaștem natura unui semn și cea a unei planete, putem să le combinăm pe amândouă și să ajungem să citim corect scriitura stelară, doar cu ajutorul raționamentului nostru, în loc să recurgem la cine știe ce autoritate în acest subiect.

De exemplu, Soarele este arzător, plin de forță vitală ; el exercită o influență care susține corpul și sufletul nostru. Atunci când razele sale ajung la noi în mod moderat, ne fortifică, ne fac mai veseli, căci există în Soare o atmosferă de generozitate, de bunătate și de dragoste altruistă. În consecință, dacă, la naștere, Soarele este în slabul semn al Racului, efectul va fi - natural - de a modifica slaba constituție descrisă în capitolul precedent. Căldura Soarelui va da nativului din Rac un ten mai înfloritor ; sănătatea, în general, și puterea recuperatorie vor fi vizibil mărite, fără a vorbi de modificările caracterului care se vor manifesta prin mai multă ambiție, optimism. Din contră, dacă Soarele este în Berbec la nașterea unui individ și dacă acest semn este la Ascendent, se poate întâmpla ca focul Soarelui, adăugat focului acestui semn, va crește curajul ferm al persoanei, până la a deveni temeritate - mai ales dacă Marte, guvernatorul Berbecului, găsindu-se și el în acest semn vine să mărească tendințele războinice. Aceasta pentru trăsăturile de caracter ; cât despre corpul fizic, va suferi de asemenea, de această căldură excesivă, sângele va curge în vene ca o Niagara de foc lichid ; febra va fi frecventă, datorită acestei supraabundențe de vitalitate incendiind acoperământul fizic. Dacă recele, lentul și apaticul Saturn ar fi acolo, în locul Soarelui și a lui Marte, ar stinge aproape toate trăsăturile caracteristice ale Berbecului, atât cele mentale, cât și cele fizice. Dacă se compară Berbecul cu o sobă aprinsă, diferența între prezența lui Marte sau a lui Saturn va fi aceeași ca între uleiul sau apa pe care le-am arunca în această sobă. La fel toate celelalte planete produc rezultate variate, în acord cu natura lor intrinsecă și diversele lor combinări.

Pentru a servi de referență clară și imediată, vom da mai întâi cuvântul care descrie cel mai bine caracterul cel mai evident al fiecărei planete.

PLANETA
SEMNIFICAȚIE
Soarele
Viață
Venus
Coaliție
Mercur
Rațiune
Luna
Fecundare
Saturn
Obstrucție
Jupiter
Idealism
Marte
Dinamism
Uranus
Altruism
Neptun
Divinitate

Ceea ce precede, indică natura esențială atribuită fiecărei planete. Acolo unde sunt în bună aspectație cu o altă planetă, caracteristicile lor naturale sunt amplificate în ceea ce privește planetele benefice ; dar când sunt într-o proastă aspectare, natura lui Venus, de exemplu (care este dragoste și armonie), devine nebunie, dezmăț, indolență ; filosofia, iubirea de dreptate, iertarea și înaltele aspirații ale lui Jupiter se întorc spre dereglare, dispreț față de celălalt, spre aspirații josnice ; înalta spiritualitate a Soarelui nu se va exprima decât în ardoare animală și în sănătate fizică ; cât despre planetele ce au legături cu natura inferioară, bunele aspecte ale lui Marte, de exemplu, îndreaptă dorințele spre lucruri constructive în activități bine reglate, în timp ce aspectele sale rele sunt responsabile de expresia distructivă a naturii-dorință ; Saturn în aspect bun va da o mare abilitate mecanică și în plus o putere de executare capabilă să dirijeze natura-dorință ; îl indică pe omul inteligent, preseverent, putând să se măsoare cu obstacolele materiale și să le învingă ; îl creează pe organizatorul și promotorul, investigatorul științific. La fel cum Jupiter în aspect bun îl desemnează pe filosoful cu spirit înalt, pe legislatorul respectabil, pe preotul sincer și pasionat, într-un cuvânt un om cu aspirații înalte, Saturn în aspect prost denotă sectantul cu spiritul răufăcător, materialistul, dușmanul societății, al Bisericii sau al Statului și, așa cum Jupiter dă un spirit înalt, expansiv și binevoitor, tot astfel Saturn în aspect prost dă o tendință spre spirit sarcastic, îngust și concret.

Nu e minunat să constatăm cum forțele planetare se compensează atât de perfect una pe cealaltă, încât echilibrul universal este menținut în ciuda perturbațiilor pe care i le aduc cele 1.5 miliarde de ființe (n.t. : cartea a fost scrisă în anul 1918) care locuiesc pe Pământ, fără a mai vorbi de cele de pe alte sfere ? În fiecare clipă, acțiunile noastre individuale sau colective tulbură echilibrul terestru și dacă acesta nu s-ar restabili instantaneu, Pământul și-ar părăsi orbita, scăpând prin tangentă și s-ar distruge. E o greșeală să confundăm soliditatea și rigiditatea, cu forța, cum am explicat-o pe deplin în cartea noastră Nr. 19 "Forța care va veni" (Max Heindel, Rosicrucian interpretation of Christianity). O locomotivă nu are forță prin ea însăși, dar trebuie să fie solidă pentru că un gaz invizibil numit vapor acționează asupra ei și o pune în mișcare. Nu există forță într-un aparat rigid ca stâlpul hidraulic ; dar când este acționat de o coloană de lichid flexibil, cum este apa, ajutată de o pernă elastică de aer comprimat, forța înmagazinată în acest aer comprimat împinge puternicul berbec hidraulic prin tot ce se găsește în fața lui.

La fel, razele stelare subtile, invizibile sunt factorii care mențin greaua noastră planetă în cursa sa și dizarmoniile spirituale concepute de omenire sunt desigur forța cea mai subtilă care vine să tulbure echilibrul terestru.

Fiecare planetă își are opusa sa și, în consecință, de fiecare dată când ștergem calitatea unei planete, dăm naștere la un contracurent de forță corespondentă și, prin reacția acestor forțe în noi, asupra noastră și asupra mediului nostru, învățăm Lecțiile vieții. Vibrăm cumva la raza de iubire a lui Venus ? Instantaneu, Marte se prezintă ca ispititor, încercând să transforme iubirea în lascivitate ; dar depinde de noi să rămânem puternici în virtute sau să cedăm viciului. Țintim spre idealismul lui Jupiter ? Aspirăm să ridicăm idealul Bisericii sau al Statului ? Imediat forțele lui Saturn ne incită să lucrăm la dezvoltarea noastră și ne insuflă pasiunea puterii. Ne rămâne să fim fideli idealului nostru și să culegem laurii, care rămân etern sau să cedăm promisiunii unui câștig imediat, dar de aur fără valoare, pe care-l plătim cu lacrimi, când Saturn se schimbă în justițiar. Fiecare horoscop ne arată tendințe diverse, chiar și în viața cea mai umilă, iar ocaziile nu înceteză să bată la ușa noastră. Să putem fi cu toții gata să le primim ca astrologi spirituali.

Cum să verifici un horoscop

Se întâmplă uneori ca o aberație mentală de moment să-l ducă chiar și pe cel mai bun matematician la comiterea unei erori în calculele sale ; ori dacă o eroare tocmai s-a introdus într-o temă astrologică, se pierde o muncă enormă, înainte de a o descoperi. Există o metodă ușoară de a verifica principalele puncte ale unui horoscop, doar aruncând o privire spre poziția Soarelui. Astrologul prudent nu neglijează niciodată de a se servi de acest mijloc și îl recomandăm mai ales debutanților care sunt, firește, mai supuși greșelii, decât cei care au deja o lungă experiență.

Atunci când ați calculat locul Soarelui și l-ați introdus în casa și în semnul propriu, vedeți imediat dacă această poziție coincide cu cea pe care o ocupa pe cer la ora zilei în care s-a născut copilul. Dacă nașterea a avut loc pe la răsăritul Soarelui, acest astru trebuie să fie aproape de ascendent ; dacă este pe la mijlocul dimineții, înainte de amiază, undeva în Casa a XI-a ; dacă este pe la amiază, va fi plasat la zenit, aproape de M. C. (Mijlocul Cerului) ; și pe la mijlocul după-amiezei, în Casa a VIII -a. Un copil, născut pe la apusul Soarelui, își are Soarele plasat între vârful Casei a VI-a și celei de a VII-a ; dacă nașterea a avut loc la 21:00, Soarele va fi sau aproape de Casa a V-a ; la miezul-nopții, aproape de nadir ; pe la 3:00, în sau aproape de Casa a II-a.

Dacă vedeți că Soarele ocupă locul care trebuie față de Case, puteți să vă continuați calculele cu toată încrederea și să înscrieți celelalte planete. În caz contrar, înseamnă că ați comis o eroare, pe care trebuie să o corectați, înainte de a merge mai departe.

Atunci când cineva vă arată un horoscop stabilit de un Astrolog oarecare și vă roagă să i-l citiți, asigurați-vă de ora de naștere și vedeți dacă Soarele ocupă locul pe care trebuie să-l aibă raportat la Case și dacă ocupă semnul determinat de luna anului ; căci, de vă veți pune să citiți o temă după un horoscop prost stabilit, vă veți face de râs. Să presupunem, de exemplu, că Saturn este plasat, din greșeală, pe ascendent, și că o veți face melancolică pe persoana aceea ; când va nega faptul și veți descoperi că Marte și Mercur ar trebui să fie în Scorpion, e puțin probabil ca ea să accepte explicația dumneavoastră. Va lansa o privire ironică, atât la adresa Astrologiei, cât și la cea a Astrologului și trebuie să acceptăm că, în acest caz, o asemenea judecată este justificată.

Aveți, deci, întotdeauna multă grijă de a considera poziția Soarelui ca punct de reper. Evident, pot fi comise și alte greșeli, dar aceasta este cea mai gravă și cea mai ușor de descoperit.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare