Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul VII – Copiii născuți în cele 12 zodii

Copiii din Berbec
NĂSCUȚI DIN 20 MARTIE PÂNĂ ÎN 21 APRILIE

Berbecul este casa lui Marte, planeta energiei dinamice. Este semnul de exaltare a Soarelui, dispesatorul vieții ; de unde rezultă că Berbecul este o adevă rată fântână de viață și de vitalitate manifestată prin germinarea a milioane de semințe care sparg primăvara scoarța pământului. Veșmântul alb de iarnă se schimbă atunci într-un covor de verdeață brodat de mii de flori. Pădurile și ele nu mai sunt decât o pătură nupțială, unde se acuplează animale și păsări.

Această forță vitală se manifestă și la copiii din Berbec : fierb de viață și de energie la un grad atât de mare, încât e adesea dificil să-i curbezi sub vreun jug pentru a-i menține în limitele securității și ale bunului simț. Au o idee înaltă de propria lor valoare și sunt foarte agresivi ; întotdeauna inițiatorii vreunei mișcări, căci disprețuiesc să pășească în urma altora, sunt turbulenți și excesivi în toate gândurile lor, ideile lor și acțiunile lor ; sunt aventuroși, până la temeritate ; avizi să primească premiul muncii lor, nu se simt niciodată suficient de retribuiți : totuși, oricât de mare le-ar fi salariul, rămân în general săraci, căci cheltuie fără a ține socoteala și fără grijă tot ceea ce câștigă. Sunt excelenți contra-maiștri ; căci, plini de energie vitală și ambiție, au capacitatea de a infuza energia lor subordonaților lor și să-i oblige să lucreze atunci când este necesar ; dar, fiind prea impulsivi, prea lipsiți de griji, nu au abilitatea de a creea ei înșiși. Sunt totuși, serioși și ardenți în tot ceea ce întreprind ; le este imposibil să intre în ceva, fără a-și pune toată inima. De aceea, atunci când trec de partea unei cauze sociale, politice sau religioase, lucreză în favoarea acestei cauze cu toată ardoarea naturii lor energice. Pe de altă parte, dacă nativul din Berbec se dedă unui viciu, toată intensitatea ființei sale ia parte pentru a satisface natura sa inferioară. Astfel, părinții care au copii născuți în zodia Berbecului au o mare responsabilitate și nu trebuie să pună sub ochii acestor copii, decât exemple și precepte din cea mai pură și mai nobilă conduită. Această zodie este, probabil, cea mai impresionabilă dintre zodiile zodiacului și obiceiurile contractate încă din copilărie, lecțiile învățate în prima tinerețe, se vor prinde de persoană pentru toată viața și o vor face foarte bună sau foarte rea.

Să se caute deci, mai ales să li se inculce abstinența de la orice băutură alcoolică căci, dacă un copil din Berbec se dedă acestui viciu, e pierdut fără scăpare și devine adesea predispus la delirium tremens.

Copiii din Taur
NĂSCUȚI DIN 21 APRILE PÂNĂ ÎN 22 MAI

În 21 aprilie, Soarele intră în semnul zodiacal al Taurului și rămâne acolo până în 22 mai : copiii născuți între aceste două date împart deci, și aceasta într-o mare măsură, trăsăturile caracteristice ale acestei zodii. Taurul este guvernat de către Venus, planeta dragostei, ceea ce dă acestor copii un caracter amabil și binevoitor ; dar o dată ce au conceput o idee, se agață de ea cu încăpățânare : sunt și ranchiunoși, nu suportă contradicția și e foarte dificil să-i convingi că au comis o greșeală, totuși, când cineva a reușit să le demonstreze că nu au avut dreptate, dragostea lor de dreptate și de adevăr îi face gata să-și recunoască erorile și să le rectifice. Au o voință foarte puternică și foarte hotărâtă ; astfel, atunci când și-au fixat un scop, când și-au pus în cap să îndeplinească ceva, se dedică acestei munci cu răbdare și perseverență, până ce vor fi atins succesul dorit. Au de asemenea, o mare putere de execuție și sunt capabili să ocupe un post de direcție peste tot unde se poate. Deși sunt prieteni agreabili, au o tendință puternică în a căuta singurătatea și a se închide în ei. Par să ridice inconștient o barieră între ei și ceilalți, încât e dificil să devii intim cu ei. Copiii din Taur sunt foarte avizi de posesiuni materiale ; sunt, în general, foarte favorizați de soartă căci, pe lângă capacitatea lor de a obține ei înșiși avere, primesc adesea moșteniri. Nu-și doresc bogăția doar pentru plăcerea de a o avea, ci mai ales pentru confortul și satisfacțiile pe care le procură. Sunt îndrăgostiți de lux, de artă, de muzică, de teatru și de toate bucuriile vieții.

Ca tineri, copiii din Taur au vitalitate din abundență ; dar fiind gata la a se deda exceselor în muncă sau în plăceri, să-și risipească energia, devin, din această cauză, bolnavi. Sunt atrași în special de plăcerile mesei ; se delectează cu o alimentație grea, ce le dă mai târziu o tendință spre tulburări digestive, la hipertrofierea ficatului, la bolile de inimă și la congestia rinichilor. Ca urmare aceste boli, pot să-i facă impotenți ; de aceea, părinții ar trebui să le întipărească în memorie, înainte de toate, cumpătarea ca virtute și nu doar prin precepte, ci și prin exemple, căci copiii Taurului au spiritul penetrant și descoperă foarte repede că "tata și mama spun să mănânci puțin, dar ei mănâncă tot ce vor".

Trebuie să fie învățați să facă și exerciții, ca mijloc de conservare a sănătății, căci copiii din Taur sunt oarecum puțin indolenți sub acest raport. Totuși, cum s-a spus mai sus, au o vitalitate surprinzătoare, mai ales dacă s-au născut la răsăritul Soarelui și, deși sunt predispuși la bolile indicate, viața lor va fi de obicei lungă cu o sănătate destul de bună, cu bogăție și cu fericire.

Copiii din Gemeni
NĂSCUȚI DIN 22 MAI PÂNĂ ÎN 22 IUNIE

Copiii din Gemeni sunt uimitor de spirituali și sclipitori ; au și capacitatea de a se exprima limpede, de aceea, prezența lor este întotdeauna agreabilă. Conversația nu lâncezește niciodată când sunt prezenți ; se întâmplă ca uneori să o acapareze pe de-a-ntregul, dar în acest caz sunt adesea atât de interesanți, încât sunt ascultați cu plăcere. Învață foarte repede și sunt foarte bine informați despre majoritatea subiectelor. Memoria lor este excelentă, în așa fel încât ceea ce și-au însușit nu vor pierde niciodată. Aceasta dacă horoscopul lor este, pe de o parte, bine aspectat. În caz contrar, adică atunci când configurațiile și aspectele sunt proaste, vedem aceste calități transformate în defecte ; avem de-a face atunci cu vorbăreți inveterați, adevărate mori sparte, evitați de toți cei care pot să se păzească. Punctul important este de a ne aminti că Gemenii au o mare capacitate de expresie ; trebuie, deci, să avem mare grijă ca în copilărie să le modelăm caracterul, în așa fel încât să se exprime într-un mod în care să nu-i rănească pe alții, ceea ce va fi un avantaj pentru ei și pentru anturajul lor și, printre altele, de un mare ajutor pentru ei de-a lungul vieții.

Copiii din Gemeni au, în general, o dispoziție amabilă și binevoitoare, ceea ce determină ca prezența lor să fie agreabilă. Se adaptează cu ușurință oamenilor și circumstanțelor ; dăruindu-se cu totul tuturor ; își fac în consecință mulți prieteni și puțini dușmani. Au o predispoziție spre vagabondaj și le place să călătorească dintr-un loc în altul. Excelează în activități științifice sau teologice, ca agenți sau reprezentanți, acolo unde talentele lor de natură mercuriană își găsesc un mod de expresie.

Din punct de vedere moral, nu e bine să ai o natură flexibilă ; astfel, copiii din Gemeni cad ușor victime flateriei și, de aici, gata a fi conduși inconștient pe o cale proastă. Scopul părinților ar fi de a arăta copiilor lor drumul drept și strâmt de care nu trebuie să se îndepărteze cu nici un preț.

Copiii din Gemeni sunt foarte nervoși, foarte senzitivi ; din această cauză își fac probleme și se irită ușor, lucru ce se reflectă în acțiunile lor și în sănătatea lor fizică. Astfel, părinții care au copii născuți în această lună solară trebuie să fie foarte blânzi și răbdători cu ei, chiar și când copiii își ies din fire sub imperiul mâniei și lasă să le scape vorbe urâte. Cu scopul de a-i ajuta să se domine când sunt tineri și să-și fortifice astfel constituția morală, acești copii au mai degrabă nevoie de un răspuns împăciuitor, decât de un reproș.

Când tema astrologică a unui copil din Gemeni este în cădere, este indiciul probabil al vreunei dezordini la plămâni ; va fi atunci necesar să învețe exerciții de respirație și de gimnastică. Aceasta îl va ajuta să reducă tendințele morbide și, poate, să le învingă. Copiii din Gemeni sunt, în general, înalți și drepți. Sunt frumoși, cu un mers alert și agili în mișcări ; pot fi blonzi sau bruneți, după locul și configurația planetelor.

Copiii din Rac
NĂSCUȚI DIN 22 IUNIE PÂNĂ ÎN 23 IULIE

Zodia de apă a Racului este una dintre cele mai slabe din Zodiac în ceea ce privește vitalitatea, iar când se găsește la unghiul oriental al temei astrologice a unei persoane, indică întotdeauna un corp mai degrabă slab. Dar aceasta nu se aplică în mod obișnuit copiilor născuți în timpul în care Soarele este în Rac. Soarele fiind, prin excelență, dispensatorul vieții, acești copii sunt mai privilegiați în ceea ce privește vitalitatea, decât cei care au Racul la Ascendent.

Copiii din Rac sunt, în general, foarte timizi și foarte modești. Au totuși, nevoie de prietenie și de simpatie, deși sunt foarte rezervați în avansuri ; dar o dată intrați în intimitatea prietenilor lor, pot fi uneori exigenți cu ei și chiar autocrați în maniera de a-i comanda. Îndeplinesc riguros toate lucrurile ce li se încredințează. Fiind foarte discreți, putem, fără probleme, să le dăm să țină un secret sau să îndeplinească o misiune. Zodia Racului este guvernată de mișcătoarea Lună și de aceea schimbările de rezidență, de situație, de vocație sunt foarte frecvente în viața acestor copii. Totuși, nu putem să-i condamnăm de lejeritate, nici de zăpăceală, căci sunt foarte tenace ; când au întreprins un anumit lucru, ori s-au angajat să facă ceva, își urmează cu fidelitate opera până la capăt. Nu se aruncă la întâmplare în orice aventură ; de fapt, li se întâmplă adesea să fie înclinați spre prea multă circumspecție. În caz de pericol fizic, devin aproape lași. Sunt înclinați să se neliniștească, să se tracaseze.

Copiii din Leu
NĂSCUȚI DIN 23 IULIE PÂNĂ ÎN 24 AUGUST

Zodia Leului este guvernată de Soare, dispensatorul vieții. Este numită semnul regal al Zodiacului ; astfel le dă copiilor născuți sub influența sa o fire nobilă și ambițioasă. Sunt din rasa Stăpânilor și devin buni șefi, dar ca servitori sunt slabi. Având un caracter nobil și elevat, disprețuiesc tot ce este josnic și sordid și nu se dedau la lucruri rele, chiar dacă sunt împinși spre aceasta printr-o urgentă nevoie de interes personal. Natura iubirii lor este puternică și arzătoare : nici un inconvenient, nici un sacrificiu nu este prea mare pentru a-i servi pe cei pe care Leul îi iubește. Sunt prieteni sinceri și loiali atât la bine, cât și la rău. Zodia Leului este o zodie fixă, care dă copiilor săi o mare putere de voință, astfel încât sunt capabili, de obicei, să-și croiască un drum și să ajungă la capătul lui, în ciuda tuturor obstacolelor. Sunt foarte hotărâți în părerile lor și dacă îmbrățișează vreo cauză oarecare, rămân atașați de aceasta, lucrând la succesul ei în cea mai entuziastă și mai dezinteresată manieră. Nu fac nimic niciodată fără a-și pune tot sufletul, căci, Leul, fiind semn de Foc, îi conferă forța, vitalitatea, entuziasmul. Acest semn privilegiază și o memorie bună.

Tendințele enumerate mai sus sunt exacte când Soarele este în bun aspect în tema astrologică ; dar dacă este stresat de Marte sau de altă planetă așa-zis malefică, firea se schimbă în așa fel încât nativul devine grandelocvent, orgolios, tiranic ; ca prieten e puțin sigur ; soț infidel și neloial. Este un individ în care nu putem să ne încredem și nu va ezita să se dedea la orice meschinărie.

Pe scurt, e atât de rău, pe cât ar fi fost de bun cu Soarele într-un aspect bun - ceea ce confirmă principiul că lumina cea mai strălucitoare răspândește întotdeauna umbra cea mai deasă. Defectul principal al copiilor din Leu este mânia ; dar nu poartă ranchiună, iar când li s-au arătat greșelile, sunt întotdeauna gata să-și prezinte scuzele și să-și repare greșelile. Sunt clemenți, chiar și cu cei mai răi dușmani ai lor.

Copiii din Fecioară
NĂSCUȚI DIN 24 AUGUST PÂNĂ ÎN 23 SEPTEMBRIE

Fecioara, a 6-a zodie din Zodiac, este guvernată de Mercur, planeta rațiunii, a expresiei și a dexterității. Se spune foarte bine că dragostea e oarbă, căci, dacă am putea vedea defectele ființei iubite, dragostea nu ar putea niciodată să-și găsească expresia. De aceea, copiii din Fecioară care sunt guvernați de intelect, nu sunt deloc simpatici. Sunt înclinați spre cinism, spre critică, spre scepticism pentru tot ce nu poate fi demonstrat științific rațiunii și simțurilor. Au spiritul foarte viu, și, deși adesea sunt tentați să se lege de mărunțișuri, se întâmplă rar să-i păcălești. Sunt mai degrabă leneși, înclinați să ia partea bună a lucrurilor, dar le place de asemenea, să-i conducă pe ceilalți și pot fi foarte autoritari față de subordonații lor. Astfel dau naștere la dușmănii de lungă durată ; din contră, de fiecare dată când sunt prieteni cu cineva, sunt și foarte devotați.

Influența lui Marte infuzată de această zodie aduce un mare număr de schimbări de anturaj : ca urmare, noi asociații sau prietenii se leagă în mod constant. Doresc să se îmbogățească și caută întotdeuna câteva drumuri și mijloace să-și amelioreze soarta, din punct de vedere financiar, social și economic. Trebuie să recunoaștem că își merită avansarea, deoarece sunt zeloși în măsura a ceea ce speră să câștige. Sunt și foarte ingenioși și îndemânateci, pasionați în studiul științelor, mai ales chimia, dietetica, igiena, și mulți dintre ei devin adevărați maniaci în ceea ce privește subiectul "alimentație".

Cum Fecioara este a VI-a zodie din Zodiac, persoanele care o au la Ascendent în tema astrologică iau caracteristicile Casei a VI-a și sunt, ca urmare, foarte sensibile la sugestiile morbide despre o sănătate proastă, în așa fel încât, dacă sunt prinse în tentaculele bolii, le lipsește mult prea adesea forța de voință necesară pentru a scăpa de boală. Ca urmare, devin invalizi cronici - sau mai degrabă se cred așa, deoarece putem spune că aceste persoane se irită la orice efort făcut pentru a le înveseli și pentru a le scoate din bolile lor reale sau imaginare.

De fapt, par a se complăcea în proasta lor sănătate ; caută simpatie, deși sunt puțin înclinate să dovedească același lucru celorlalți, așa cum am remarcat într-un capitol precedent. Dacă se pot apăra de atingerea bolii, devin exceleți infirmieri și au o influență foarte bună asupra bolnavilor lor.

Copiii din Balanță
NĂSCUȚI DIN 23 SEPTEMBRIE PÂNĂ ÎN 23 OCTOMBRIE

Balanța este a 7-a zodie a Zodiacului. Cei care s-au născut în această zodie sunt guvernați de Venus, planeta iubirii. Simbolul Balanței în Zodiac este figurat printr-o balanță, ceea ce descrie exact trăsăturile caracteristice ale acestei zodii. Copiii din Balanță sunt foarte ardenți, își urmează vocația sau își exercită meseria cu un zel și un entuziasm, care exclude din atenția lor orice alt lucru. Dar după un timp, pot să se dezintereseze la fel de brusc, pentru a începe altceva, fie că este vorba de muncă, fie doar fantezia sau capriciul pe care le vor urma cu o energie la fel de intensă și cu un interes la fel de absorbant. Aici este, de fapt, unul dintre principalele lor defecte, deoarece sunt incapabili de a se ține de ceva definitiv sau de a se opri la ceva cu răbdare și perseverență.

Balanța este zodia în care Soarele trece din emisfera boreală la cea australă, traversând ecuatorul și este, ca urmare, slab în acest punct. Marele dispensator al vieții coboară atunci în sumbra perioadă hibernală : de aceea Saturn, planeta tenebrelor, este exaltată în Balanță. Astfel, vedem două naturi opuse manifestându-se la copiii născuți în această zodie : una, derivând din Soare, este veselă și optimistă ; cealaltă, derivând din Saturn, este mohorâtă și melancolică. Aceasta se exprimă în caracterul schimbător al copiilor din Balanță ; sunt uneori în al șaptelea cer, optimiști, entuziaști, veseli și fericiți ; apoi, brusc, și fără motiv aparent, talerele balanței oscilează și acești copii par căzuți în cele mai adânci hăuri ale melancoliei și ale tristeții, ca și cum n-ar avea nici un prieten pe lume. De fapt, își fac foarte mulți prieteni, căci sunt de o fire foarte binevoitoare, concepuți de către Venus, suverana Balanței. Se supără repede, dar nu poartă ranchiună. Sunt prietenii plăcerilor în general și sunt înclinați mai ales spre artă și muzică.

Copiii din Scorpion
NĂSCUȚI DIN 24 OCTOMBRIE PÂNĂ ÎN 23 NOIEMBRIE

Scorpionul este guvernat de Marte, planeta energiei dinamice ; de aceea, copiii născuți în luna în care Soarele trece în această zodie sunt dotați cu o forță de expansiune care, într-un mod sau altul, trebuie să-și găsească o ieșire. Au toate atributele bune sau rele ale lui Marte, urmând modul în care Soarele este plasat și aspectat. Sunt întotdeauna gata să provoace o discuție sau să se angajeze într-o bătălie - fie pentru propria lor socoteală, fie pentru a altuia. Nu sunt niciodată satisfăcuți cu jumătăți de măsură și merg întotdeauna de la o extremă la alta, în bine sau în rău. Cei care prezintă părțile bune ale Scorpionului au splendide facultăți constructive și executive. Sunt bruști, dar onești și drepți ; lucrători neobosiți, sunt întotdeauna gata să se sacrifice pentru binele altuia, fie ridicându-se împotriva opresiunii, fie muncind dezinteresat în favoarea cauzei pe care au îmbrățișat-o. Cât despre cei care prezintă partea rea a Scorpionului, aceștia nu se mulțumesc să refuze de a lucra ei înșiși, ci ca niște demagogi, îi incită pe ceilalți la anarhie și la distrugere, la disprețul față de legi. Acești oameni sunt surse de discordie și o amenințare pentru societate. Un lucru ce răscumpără aceste defecte e că nu sunt ipocriți : acțiunile lor sunt întotdeauna directe și deschise. Copiii din Scorpion au de obicei un caracter schimbător, o limbă sarcastică ce înțeapă ca și acul Scorpionului, atunci când lasă să se întrevadă această latură a naturii lor. De aceea, părinții lor ar trebui să-i strunească de cum este posibil și să-i învețe, prin toate mijloacele la îndemână, să se domine. E bine de asemenea, să se îmblânzească razele lui Marte și să li se inducă un spirit mai binevoitor față de toți. Aceasta poate prezenta mari dificultăți, deoarece zodia Scorpionului dă o natură foarte deteminată ; totuși, în anii copilăriei, această natură este, până la un punct plastică și putem să o prelucrăm mai bine. Copiii din Scorpion au o imaginație foarte puternică și foarte vie ; un spirit clar, prompt, penetrant ; un magnetism personal, care îi face foarte atrăgători celor cu care intră în contact. Par a se complăcea în viața militară, unde există disciplină rigidă și severă.

O grijă specială ar trebui avută pentru a-i învăța pe acești copii igiena sexului, deoarece zodia Scorpionului guvernează organele reproducerii și eliminării ale căror funcții sunt stimulate de prezența Soarelui în această zodie ; astfel, dacă nativul nu este curat din punct de vedere fizic și pur din punct de vedere moral, putem să ne așteptăm la multe neplăceri din partea aceasta. Copiii din Scorpion sunt excelenți chirurgi, iar dacă sunt învățați să se servească de profesia lor doar în scopul de a repara și de a construi, pot face foarte mult bine în lume. Totul depinde, într-o largă măsură, de prima educție dată copilului căci, în natura Scorpionului, există o latură destructoare și ar fi periculos, din punct de vedere spiritual, să aleagă o vocație care să-i dea frâu liber acțiunilor ilicite. Ar contracta, în felul acesta, o datorie foarte grea în virtutea legii consecințelor, datorie care trebuie să fie plătită cu durere și suferință, fie în viața prezentă, fie în existențele ulterioare.

Copiii din Săgetător
NĂSCUȚI DIN 23 NOIEMBRIE PÂNĂ ÎN 22 DECEMBRIE

Săgetătorul este guvernat de Jupiter, care e marea planetă benefică și se spune că aceia care s-au născut în timp ce Soarele se află în acestă zodie, în general se fac iubiți de societatea pe care o frecventează. Sunt cordiali și au o dispoziție veselă, prinți printre oameni, primind pe toată lumea cu brațele deschise și primiți la fel de către toți. Există două clase foarte distincte printre copiii din această zodie.

În Zodiacul pitoresc, Săgetătorul este reprezentat sub forma unui centaur, jumătate om, jumătate cal, iar indivizii din prima clasă sunt bine descriși de partea animală a figurii : de înclinație sportivă, sunt gata să parieze o avere pe performanțele unui cal și să-și riște ultimul ban pe o carte de joc. Le plac plăcerile și se aruncă în ele cu bucurie ; natura lor inferioară, descrisă de partea animală a simbolului, îi lasă fără scrupule în ceea ce privește satisfacerea apetiturilor, pasiunilor și dorințelor lor. N-au respect nici pentru lege, nici pentru preceptele morale ; ca urmare, îi întâlnim adesea în categoria criminalilor.

Cei care simbolizează partea umană a centaurului, îndreptându-și arcul aspirațiilor sale spre stele, sunt la fel de diferiți de primii cum este ziua de noapte : foarte idealiști, morali, supuși legilor, cu un caracter nobil, își atrag respectul societății, în general, și, în particular, respectul tuturor celor care sunt în raport intim cu ei. De aceea ei devin, cu timpul, stâlpii societății, primesc posturi de onoare și o avansare rapidă în Stat și în Biserică, ca judecători și ca preoți. Sunt ortodocși și conservatori în părerile lor, minuțioși în observarea tuturor obiceiurilor și tradițiilor timpurilor în care trăiesc ; dar nu sunt în favoarea progresului, căci evaluează ca fiind prea sus părerile contemporanilor lor pentru a fi induși să îmbrățișeze ideile progresive, susceptibile de a compromite respectul comunității de care se bucură, cred prea strict în rutina administrativă. Cu aceasta, caritabili, binevoitori, tandri și simpatici, sunt întotdeauna gata să ajute o mișcare altruistă. Deși au un caracter pacifist și evită orice ceartă când este vorba de ei, luptă uneori cu un mare zel și un mare curaj pentru cei care îl interesează și care au suferit vreo nedreptate. Sunt, din această cauză, avocați admirabili.

Copiii din Săgetător excelează în conversație ; dau rapid replica și le plac discursurile. Evocările din memorie, modul lor interesant de a-și povesti propriile aventuri captivează auditoriul. Sunt foarte mândri și au o mare încredere în ei înșiși.

Copiii din Capricorn
NĂSCUȚI DIN 22 DECEMBRIE PÂNĂ ÎN 20 IANUARIE

Capricornul este guvernat de Saturn, planeta obstrucției ; în consecință, vitalitatea acestor copii este foarte slabă și sunt dificil de crescut ; dar o dată trecută perioada copilăriei, persistența lui Saturn se face simțită, ei se cramponează de viață cu o vigoare surprinzătoare și ating adesea o vârstă foarte înaintată. Sunt predispuși răcelilor (guturaielor) și principalele surse de pericol pentru ei sunt căderile și rănile. Copiii din Capricorn sunt în general modești și timizi în prezența străinilor ; dar după ce au făcut cunoștință, își arată puțin câte puțin caracterul lor dominator și încearcă să-i supună voinței lor pe toți cei care îi înconjoară. Calitatea saturniană a zodiei îi face geloși și neliniștiți față de motivele de acțiune ale celorlalți. De aceea, excelează ca și agenți în poliția secretă. Vor urma o pistă cu un instinct sigur, o persistență hotărâtă și nu vor abandona niciodată jocul, atâta vreme cât mai sunt șanse de succes. E bine să le fii prieten, rău să le fii dușman, căci nu iartă ușor o ofensă reală sau imaginară, filtrând și refiltrând fără încetare o nedreptate comisă față de ei. Pe de altă parte, o dată ce și-au dat încrederea și prietenia, rămân fermi în sentimentele lor. Sunt foarte ambițioși și foarte anxioși să-și vadă serviciile recunoscute de ceilalți. Au capacități de executare minunate datorate calităților puțin comune de preștiință și concentrare pe care le-o conferă Saturn. S-au născut conducători și organizatori. Sunt rebeli față de orice disciplină și nu le place mai ales să fie sub ordinele celorlalți. Când sunt plasați într-o poziție subordonată și nu pot acționa după propriile vederi, devin sumbri, taciturni, pesimiști, iritabili și neliniștiți. Copiii din Capricorn au puțină înclinație spre căsătorie și rar se simt în largul lor când fac aceasta. Uniunea este în general lipsită de copii sau prea puțini.

Copiii din Vărsător
NĂSCUȚI DIN 20 IANUARIE PÂNĂ ÎN 19 FEBRUARIE

Copiii din Vărsător au mai degrabă un caracter timid și concentrat. Le place să rămână singuri și să nu ceară sfatul decât de la ei înșiși, mai ales dacă nu e bun ; căci, dacă această tendință nu este corectată, va creea o melancolie cronică, care va face din ei niște retrași. Își câștigă mulți prieteni cu manierele lor simple, modeste, iar viața lor de familie este, vorbind deschis, ideală. Sunt în general afectuoși, foarte blânzi și foarte serviabili, gata să țină partea unei persoane iubite și să cedeze de dragul armoniei. Mai mult, Vărsătorul fiind o zodie fixă, copiii din această zodie sunt foarte constanți în iubirile lor, cât și în alte înclinații.

Vărsătorul este, în esență, o zodie de intelect și copiii din Vărsător au în general o inteligență vie pentru că Saturn și Uranus, care guvernează această zodie, îi dau unul profunzime, celălalt intuiție cu o înclinație spre științe, literatură și filosofie. Sunt perseverenți într-un mod remarcabil în tot ceea ce întreprind și, ca urmare, reușesc în toate. Cum Vărsătorul este a 11-a zodie, capătă și atributele Casei a XI-a ; de aceea, copiii săi sunt în general iubiți de asociații lor și au umeroși prieteni. Sunt foarte mândri și geloși de stima celorlalți. Principalul lor defect, provenind dintr-o trăsătură caracteristică a lui Saturn, este că sunt predispuși a se necăji. Ca și copiii din Leu, sunt în extreme în iubirile lor și în antipatiile lor : vor face totul pentru cei care și-au câștigat afecțiunea lor, dar înțeleg rău orice tentativă făcută să-i manipuleze și sunt, în aceste cazuri, extrem de încăpățânați. Pe scurt, sunt foarte fermi în atitudinea lor mentală și, o dată ce și-au format o părere, e dificil să-i faci să și-o schimbe. Sunt atât de sensibili la starea mentală a anturajului lor, încât aceasta le afectează bunăstarea fizică mai mult decât par a-și da seama, căci Vărsătorul este una dintre cele mai senzitive zodii ale Zodiacului.

Copiii din Pești
NĂSCUȚI DIN 20 FERUARIE PÂNĂ ÎN 20 MARTIE

Copiii din Pești au o natură negativă, predispuși la bruște schimbări de stare și, la fel ca și copiii din Vărsător, sunt foarte sensibili la starea mentală a anturajului lor. Din această cauză este de cea mai mare importanță ca părinții acestor copii să-i păzească în copilărie de influența negativă a prietenilor răi, căci vechea maximă : "Mărul putred strică și pe celelalte" ("La mauvaise compagnie corrompt les bonnes moeurs"), se aplică cu o forță dublă la acești copii care absorb binele și răul cu o ușurință egală și până când vor fi învățat să discearnă singuri binele și răul, e obligatoriu ca paznicii lor naturali să-i protejeze. Au de asemenea, o puternică tendință spre mediumnitate și frecventează ședințe de spiritism, se află în pericol de a deveni prada spiritelor-control. Mai mult, având o natură extrem de flexibilă, nu vor avea niciodată forță și voință suficientă pentru a se elibera de influența la care vor fi fost vreodată supuși și aceasta poate cauza ruinarea întregii lor vieți.

Acești copii sunt foarte liniștiți, resemnați mai degrabă în a suporta nedreptatea, decât să lupte pentru drepturile lor ; și nu din dezinteres, căci sunt geloși - mai ales cei născuți în ultimele grade ale Peștilor - ci pentru că naturii acestei zodii îi repugnă orice efort și că în general nu vor să se zbată să lupte pentru drepturile lor. Pe șleau, sunt niște leneși. De aceea, părinții trebuie să vegheze ca să li se dea o muncă regulată încă din copilărie, căci așa se formează obiceiurile, când natura e mai plastică și pot învăța să devină activi cu mult mai puțin efort, decât mai târziu în viață. O dată ce copiii din Pești au făcut un lucru oarecare, îi uimesc pe ceilalți prin maniera metodică pe care o folosesc, profitând de fiecare mișcare a lor, până ce sarcina e gata, aparent cu puține eforturi din partea lor. Onestitatea este o altă virtute a copiilor din Pești ; sunt în general discreți și putem să le încredințăm un secret cu toată încrederea.

Copiii din Pești sunt, în general, buni și simpatici, cordiali și cu maniere blânde ; calități ce le atrag mulți prieteni. Sunt reputați pentru plăcerea de a mânca bine și de a bea bine. Dacă aceste tendințe nu sunt înfrânate, le vor ruina viața și vor atrage după ele o groază de boli. De aceea, părinții acestor copii au datoria de a le arăta, prin precepte și prin exemple, ceea ce trebuie să fie și va însemna pentru ei o viață simplă și frugală în anii în care se formează obiceiurile. Trebuie de asemenea, împiedicate exercițiile prea violente la care se dedau cu plăcere în copilărie copiii din Pești, atunci când o vitalitate abundentă îi incită. Mai târziu, de-a lungul vieții, aceste lecții vor aduce roade. Există șansa ca un copil care, datorită părinților lui, a învățat în copilăria sa să-și guverneze stelele, să fie sănătos la trup și la minte, iubit și respectat pentru bunele sale calități și să se bucure din plin de viață. Pe scurt, acești copii au nevoie de o educație foarte îngrijită, ca să se prevină tendințele rele și să le dezvolte pe cele bune : cu acest scop astfel de suflete sunt trimise părinților. Această necesitate este pentru ei ocazia unei mari și minunate dezvoltări sufletești.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare