Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul XVIII – Rezumatul doctrinei astrologice

Studenții în Astrologie vor găsi foarte util în interpretarea temelor astrologice din tabelul următor ; căci, deși planetele conferă mai multe trăsături caracteristice, decât dăm noi aici, așa cum a fost demonstrat în capitolele precedente, care au tratat locul și aspectele fiecărei planete, cuvintele-cheie ale tabelului nostru dau, într-un mod succint, chintesența trăsăturilor caracteristice conferite fiecărei planete, în funcție de configurația în care se găsește, bună sau rea.

Atunci când studentul posedă (înțelege) bine semnificația poziției și aspectelor diferitelor planete descrise în capitolele precedente, poate cu cea mai mare ușurință să dea o interpretare efectului fiecărui aspect, combinând cuvintele-cheie din tabelul de mai jos și elaborându-le.

De exemplu, dacă veți interpreta o temă astrologică în care Soarele este în trigon cu Saturn, dați descrierea conținută în tabel după cum urmează :

"Soarele, plin de forță vitală, întreprinzător, autoritar, în trigon cu Saturn reflexiv, perseverent, metodic, meditativ, îi va da lui X o puternică amprentă asupra vieții, în același timp și curaj și prudență astfel încât, deși poate părea întreprinzător în anumite momente, își va calcula întotdeauna cu grijă obstacolele de trecut, nu va încerca nimic ca un temerar, ci își va urma scopul odată ce a hotărât să meargă înainte. Va fi sistematic, ordonat, metodic, perseverent în tot ceea ce realizează. Nu va lua nici o hotărâre, decât după ce s-a gândit și a deliberat bine ; de aceea eforturile sale vor fi în general încununate de succes. Prevenitor, plin de tact, diplomat în raporturile sale cu alții, va fi cel mai adesea capabil de a obține ceea ce dorește. Calitățile sale îl fac să reușească ; va aduna o avere frumușică, căci Saturn tezaurizează."

În același fel, studenții pot combina cuvintele-cheie ale tuturor celorlalte aspecte de pe acest tabel, dezvoltându-le cum pot mai bine. Aceasta, și puțină practică, îi va face capabili de a da o interpretare bună oricărei teme astrologice care le va fi cerută. Pentru o demonstrație mai amplă a aceste metode, îi sfătuim pe studenți să studieze nativitățile copiilor din revista "The Rosicrucian Magazine", acolo unde este de folos.


Tabelul cuvintelor cheie al vibrațiilor planetare
+ Soarele
energic, întreprinzător, demn, autoritar.
- Soarele
leneș, apatic, despotic, laș.
+ Venus
armonioasă, artistică, frumoasă încântătoare, veselă, suavă.
- Venus
împrăștiată, senzuală, vulgară, indolentă, nonșalantă, gălăgioasă.
+ Mercur
Spirit treaz, versatil, elocvent, literar, îndemânatic, abil.
- Mercur
Neliniștit, neprevăzut, impertinent, bârfitor, necinstit, mincinos, neîndemânatic.
+ Luna
magnetică, imaginativă, plastică, schimbătoare.
- Luna
negativă, temporizatoare, visătoare, oscilantă, vizionară, frivolă, puerilă, tracasantă (agasantă).
+ Saturn
prudent, calculat, metodic, perseverent, prevenitor, econom, plin de tact.
- Saturn
malițios, materialist, melancolic, pesimist, avar, obstructiv, închis, suferind.
+ Jupiter
respectuos față de legi, caritabil, conservator, supus, generos, binevoitor.
- Jupiter
indolent, temporizator, pompos, ostentatoriu, prodig, împrăștiat, nesupus față de legi.
+ Marte
generos, întreprinzător, energic, entuziast, constructor.
- Marte
grosier, combativ, egoist, contrazicător, distructiv, pasionat, îndrăzneț, impulsiv, coleric.
+ Uranus
cu idei avansate, cu caracter romanesc, original, independent, iubitor de libertate, cu spirit inventiv.
- Uranus
de moravuri frivole, dușmanul convențiilor, fanatic, nedemn de încredere.
+ Neptun
ocult, profetic, inspirator, muzical, înclinat spre spiritualitate, spre devoțiune.
- Neptun
viclean, inconstant, înșelător, necinstit, predispus la mediumitate.

Forța și slăbiciunile planetelor

Exprimate prin înălțare, exaltare, gradele critice, etc.

Indicațiile citate mai sus ale efectelor și influențelor planetelor în relație cu diferitele Case și zodii, cât și efectele și influențele pozițiilor și aspectelor ca paralela, conjuncția, sextilul, cvadratura, trigonul și opoziția sunt predispuse unor mari modificări în funcție de alte configurații ale temei astrologice sau dacă planetele sunt doar înălțate sau în detrimentul lor, exilate sau în cădere, plasate în grade critice, etc. O simplă privire pe tabelul puterilor planetare, dat mai jos, va arăta semnele în care diferite planete sunt puternice sau slabe, iar atunci când studentul știe în ce semn o planetă guvernează sau este exaltată, nu mai are decât să-și amintească că această planetă are căderea sa sau detrimentul său în zodia opusă.

De exemplu, Soarele guvernează Leul și este exaltat în Berbec ; rezultă că este puternic în aceste semne, iar cum zodiile opuse sunt Vărsătorul și Balanța, e evident că Soarele plasat în aceste semne este comparativ mult mai slab. Un alt factor important pe care e necesar să-l luăm în considerare este înălțarea. Cu cât o planetă este mai aproape de Mijlocul Cerului, cu atât ea este mai înălțată și mai puternică. Consultând tabelul puterilor planetare, vedem că Marte guvernează Berbecul și este exaltat în Capricorn. Să presupunem că într-o temă astrologică, Marte se află plasat aproape de Mijlocul Cerului, în Berbec sau în Capricorn și în cvadratură cu Soarele, aproape de Ascendent. Răul va fi atunci mult mai mare, decât dacă Marte ar fi în Balanță sau în Rac, zodii ale căderii sau detrimentului său, iar Soarele plasat pe Mijlocul Cerului, în înălțare și deasupra lui Marte. La fel, dacă Soarele ar fi plasat în Berbec, zodia exaltării sale, aproape de Mijlocul Cerului, în plină înălțare și în trigon cu Jupiter în propria sa zodie, Săgetătorul, efectul lor ar fi mult mai marcant, decât dacă ar fi plasate în zodiile căderii sau debilității lor. Amintindu-și acest tabel și nepierzând din vedere importanța înălțării, studentul va fi mult mai capabil de a-și forma o opinie corectă despre efectul planetelor într-o nativitate oarecare, decât dacă ar fi lipsit de aceste baze de apreciere.

TABELUL DEMNITÃȚILOR PLANETARE

Planetă

Guvernator

Exil

Exaltare

Cădere

 19 ș

 27 ș

 15 ș

 3 ș

 21 ș

 15 ș

 28 ș


Grade critice

O altă diviziune a zodiacului de care e ușor să ne amintim și pe care e important să o luăm în considerație este bazată pe trecerea Lunii prin cele 12 zodii, plecând din primul grad al Berbecului. Luna face aproximativ 28 de zile pentru a parcurge zodiacul și se mișcă cu o viteză medie de 13 ° pe zi. În consecință, dacă plecăm din Berbec 0 °, și dacă măsurăm traiectul unei zile, ziua a 2-a va începe la al 13-lea ° ; a 3-a la al 26-lea °, a 4-a la al 9-lea ° al Taurului ; în a 5-a zi, Luna va pleca de la al 21-lea ° al aceluiași semn ; în a 6-a zi, din al 4-lea ° al Gemenilor ; în a 7-a, din al 17-lea ° al aceleiași zodii, pentru a-și completa primul sfert, atingând astfel cuspida Racului, în dimineața celei de a 8-a zi. Este evident că va atinge aceleași ° ale zodiilor ce compun celelalte 3 sferturi, în timpul celorlalte 3 săptămâni de care are nevoie pentru a-și completa circuitul, iar noi putem să ne amintim gradele critice astfel :

În semnele cardinale - Berbecul, Racul, Balanța, Capricornul - primul, al 13-lea și al 26-lea ° sunt critice.

În semnele fixe - Taurul, Leul, Scorpionul, Vărsătorul - al 9-lea și al 21-lea ° sunt critice.

În semnele comune - Gemenii, Fecioara, Săgetătorul, Peștii - al 4-lea și al 17-lea ° sunt critice.

S-a remarcat că atunci când o planetă este la mai puțin de 3 ° de unul dintre aceste puncte critice, ea exercită în viață o influență mult mai puternică, decât ar face-o altfel.

Studenții trebuie să-și reamintească : dacă o planetă se află în zodia căderii sau detrimentului său și într-un ° critic, va fi prin acesta întărită în bine sau în rău, în funcție de natura sa sau aspectul considerat, și că, dacă una dintre planete este în zodia sa de exaltare, foarte înaltă și într-un ° critic, aspectele sale vor fi excesiv de puternice și se vor face simțite mult mai mult, decât dacă lucrurile ar fi stat altfel.

Mercur înainte sau după Soare

Un punct important, adesea neglijat, este poziția lui Mercur în raport cu Soarele. Dacă Mercur este în aceeași zodie la un ° mai mic decât cel ocupat de Soare, răsare înaintea Soarelui și împinge ca să spunem așa, razele Astrului zilei înainte. Dar când este plasat în aceeași zodie la 1 ° mai mare decât Soarele sau în zodia următoare, răsare atunci după Astrul zilei care îl eclipsează, ca să spunem așa. De aceea, dacă Mercur, planeta intelectului, a logicii și a rațiunii răsare înaintea Soarelui, dă un intelect mai fin, mai alert, decât dacă-l urmează.

Vă ajutați stelele ?

Auzim adesea studenții în Astrologie exprimându-și neplăcerea față de felul în care astrele acționează. Ei spun că predicțiile rele vin întotdeauna la fix și că efectele lor se fac prea bine simțite, în timp ce previziunile bune par a avea o influență mică sau chiar deloc ; aceasta îi miră.

V-ați dat vreodată seama că este imposibil să obții ceva, nefăcând nimic altceva, decât încercând să creezi acel ceva, din nimic ? Aceasta se aplică la toate circumstanțele vieții, fie că aveți nevoie de o fărâmă de pâine, fie de o poziție, de vreo favoare sau de orice alt lucru. Dacă uneori credeți că puteți obține ceva fără să plătiți, veți avea de reglat prețul mai târziu, și cu dobândă, căci aceasta este legea naturală a Justiției cum că nimic nu este dat pentru nimic ; trebuie să existe o compensație într-un mod sau altul. Talerele balanței se pot, pentru multă vreme, apleca într-o parte, dar la fel de sigur cum pendulul oscilează în mod egal de fiecare parte a punctului neutru, la fel și talerele justiției urcă și coboară până ce echilibrul va fi atins.

Același principiu se aplică și Astrologiei. Se spune : "Ajută-te, și cerul te va ajuta." Putem spune de asemenea, că astrele îi ajută pe cei care se ajută singuri, căci astrele sunt miniștrii lui Dumnezeu, și trebuie să ne amintim mereu că ele indică tendințele (vectorii de circumstanță - n. red.), că marchează timpul în care ocaziile sunt coapte, dar că niciodată, în nici o circumstanță, nu vor forța pe nimeni să acționeze într-un mod sau altul. Totuși rezultantele nu sunt evenimente datorate hazardului ; ele sunt pentru noi lecții și experiențe din care putem obține profit sau nu, în anumite limite, în funcție de alegerea noastră.

De exemplu, când Luna formează o cvadratură cu Marte, ea ne aduce o ocazie de a ne înfuria și de a ne crea, din acest fapt, o sursă de neplăceri, iar atunci când furia a trecut, gândindu-ne la incident, să ne spunem : "Cât am fost de stupid, încât să permit unui incident atât de lipsit de importanță să-mi tulbure liniștea !". Și dacă ne servim util de cunoștințele noastre de Astrologie, vom cunoaște efectul unei cvadraturi a Lunii cu Marte, prin urmare, vom lua din timp hotărârea de a rămâne calmi și ne vom spune : "Iată o ocazie de a ne guverna aștrii ! " Ne vom stăpâni furia, pentru a rămâne ponderați orice s-ar întâmpla. Și dacă apare o ocazie de mânie, vom fi stăpâni pe noi-înșine, pasiunile vor putea tuna înăuntrul nostru, însă ne vom păstra sângele rece și ne vom putea exterioriza cu mult calm. Apoi, pericolul odată trecut, vom obține o victorie și în plus vom învăța o lecție pe care trebuia să ne-o însușim. La fel, dacă se prezintă o cvadratură a Lunii cu Saturn, care te face îngrijorat și te face să vezi viața în negru, studentul în Astrologie își va spune la vederea unei astfel de configurații : "Nu, nu-mi voi bate capul cu acesta ; neliniștea nu aranjează lucrurile, ci le adâncește mai degrabă, căci ia toată forța de care avem nevoie pentru a triumfa asupra obstacolelor. Mă voi forța să văd partea bună a situației și voi face tot ceea ce pot pentru a remedia această neplăcere."

Se știe că marea majoritate a lucrurilor pentru care ne necăjim dinainte nu se întâmplă niciodată ; iar dacă studentul poate învăța prin această instrucție planetară, să-și păstreze echilibrul, să înceteze să se mai neliniștească, putem spune că-și guvernează aștrii și că a înțeles o lecție importantă. Dacă își ajută stelele, folosindu-se de lecții care au ca misiune să-l învețe, influențele rele nu vor mai avea asupra lui aceeași putere pe care ar fi avut-o dacă, pasiv, și-ar fi încrucișat brațele spunând : "Ei bine, nu pot face nimic, sunt sub influența direcțiilor rele și evident că lucrurile vor lua o întorsătură proastă, orice aș face !". Există în fiecare temă astrologică un factor dominant care este Voința individuală. Amintiți-vă bine că horoscopul nu arată decât tendințele și că el nu are nici o putere să vă forțeze la nimic ; forța motrice este în voi. Suntem așadar, în faza finală de analiză a factorului determinant al horoscopului nostru și putem afirma că, prin exercitarea unei voințe cu o forță suficientă, să știm să ne guvernăm chiar și aștrii.

Se știe că suntem cu toții slabi și, în consecință, incapabili de a exersa, oricând, forța de voință necesară. Însă acesta este motivul pentru care ne sunt trimise influențele rele, ca să ne facem voința mai puternică și mai fermă, să învățăm să facem lucrul dorit, în timpul dorit. Nu depinde decât de noi, să ajungem în situația de a fi constrânși de circumstanțele exterioare sau de voința noastră interioară, ceea ce este, desigur, calea cea bună - de aceea, studenții în Astrologie trebuie să fie capabili, mai mult decât oricine, să-și conducă în deplină siguranță viața printre obstacolele existenței, deoarece sunt avertizați, știu ce trebuie să se întâmple și pot să se pregătească dinainte.

Ne întrebăm : "De ce direcțiile bune nu aduc întotdeauna și o măsură echivalentă de bine ?". Se poate răspunde : din cauza lipsei de cooperare. Este într-adevăr la fel de necesar să ne ajutăm stelele într-o direcție, precum și de a le contracara în cealaltă. Poate sunteți într-un moment cu finanțele personale în deficit și nu este nimic care să le refacă, doar cu speranțele bazate pe o puternică direcție favorabilă, cum ar fi un trigon al Lunii în progresie cu guvernatorul casei a VI sau cu Soarele. Sunteți sigur, din punct de vedere astrologic, că veți obține situația cea bună care vă va pune pe picioare ! Aceasta este foarte bine, puteți fi sigur că ocazia se va prezenta, dar să nu sperați că o veți întâlni, fără eforturi din partea voastră ; dacă un lucru merită osteneala de a fi însușit, el merită și osteneala de a fi căutat, merită osteneala de a face tot posibilul pentru a-l obține : nu neglijați deci nici un detaliu, dacă aveți de făcut o vizită unei persoane care are puterea de a vă acorda o favoare, îmbrăcați-vă cu grijă, dar nu vizibil ; amintiți-vă că prima impresie este de cea mai mare importanță ; să aveți în mână toate munițiile sub formă de recomandări și tot ceea ce credeți că poate să vă fie util, ca și cum nu ați conta pe un aspect astrologic pentru a obține ceea ce doriți, folosiți-vă de toate mijloacele pentru a vă impresiona în mod favorabil patronul în perspectivă, cu talentele dumneavoastră. Abia așa, vă veți vedea eforturile încununate de succes, căci v-ați ajutat aștrii, pentru ca norocul să fie prins.

Sau mai mult, sunteți pe punctul de a vă realiza o întreprindere comercială cu un asociat, iar dumneavoastră vă simțiți plin de încredere din cauza unui trigon al Lunii cu Soarele și cu Venus în Casa a VI. Aveți grijă totuși, și nu lăsați deoparte orice prudență, sub pretextul că aveți o astfel de configurație astrologică, nimic nu ar trebui să intre în asociația dumneavoastră, care să nu fie în regulă, căci dacă ați acționa astfel, v-ați neglija datoria și nu veți mai avea nici un motiv să blestemați stelele, dacă, mai târziu, vă veți da seama că asociatul dumneavoastră nu este ceea ce ați sperat. În epoca noastră, nimic nu e mai necesar decât bunul simț, iar aceasta se aplică atât Astrologiei, cât și altor aspecte ale vieții.

Ocazia poate fi comparată cu o alunecare a noastră și a dorințelor noastre pe o pârtie ; este deci, necesar să facem efortul inițial suficient de mare pentru a lansa sania pe panta pe care trebuie să o urmeze : acest efort odată făcut, rolul nostru se termină, orice lucru va merge după dorință, sub direcții favorabile, căci astrele sunt cu noi pentru a influența alte elemente în favoarea noastră sau pentru a întări capacitatea noastră de discernământ, care ne va indica ceea ce este mai bine pentru noi.

Dacă doriți să cunoașteți cu adevărat, influența direcțiilor, a tranzitelor, cât și a ceea ce noi numim poziția actuală a stelelor pe cer, luați o efemeridă a anului și notați aspectele Lunii pentru luna curentă. Atunci când Luna este în opoziție cu Marte, veți constata la oameni o lipsă generală de energie și de ambiție, ar fi mai degrabă dispuși să distrugă, decât să construiască ; dar atunci când există conjuncție între cele două planete, oamenii devin activi, energici, însă se vor lăsa ghidați mai mult de impuls, decât de bunul simț, în așa fel încât vor face puțin bine și, involuntar poate, vor face rău ; Atunci când Luna și Marte sunt în trigon, vom observa o dorință generală de a face ceva de natură constructivă, și vor reuși în eforturile lor. O cvadratură a Lunii cu Marte face ca persoanele să fie iritabile, certărețe, gata să distrugă, să se supere pe toată lumea, vădind parcă o absurditate netratabilă.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare