Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul XXII – Direcții. Progresia temei astrologice

~ Destin sau liber arbitru ~

Atunci când un lanț este supus la o anumită tensiune, imperfecțiunile la o verigă oarecare se manifestă, iar veriga cea mai slabă se rupe prima ; corpul nostru fizic are de asemenea, punctele sale slabe, care sunt manifestate în tema sa astrologică : de la momentul nașterii, ne supunem corpul la o tensiune constantă ; cu timpul, slăbiciunea particulară a anumitor puncte se revelează sub formă de boală. Mișcarea planetelor după naștere, permit să măsurăm timpul în care o anumită verigă este expusă ruperii. Această mișcare a planetelor în tema astrologică este numită progresie sau direcție. Studiul și practica Astrologiei Medicale cere cunoașterea progresiei planetelor în horoscop ; o vom studia, deci, în partea Mesajului Astrelor referitoare la boli.

Atunci când Soarele răsare la Est, se face ziuă, și fiecare dintre noi își reia lucrul care îi este destinat. Gradual, Soarele își urmează cursul pe cer și marchează timpul fixat pentru executarea diferitelor noastre datorii : angajamentele luate, hrănirea, recreerea și repaosul ; apoi, când și-a terminat cariera, când a încetat să mai lumineze sfera noastră de acțiune, absența sa ne invită la somn, până ce aurora unei noi zile prezintă noi oportunități activităților cărora sfârșitul zilei precedente le întrerupse-se. Dacă Soarele ar rămâne nemișcat într-un punct al cerului, nu ar putea servi la marcarea timpului, dar datorită cursei sale circulare, indică evenimente din viața noastră prin progresia sa.

Un horoscop este o hartă a cerului în momentul în care misticul Soare al vieții răsare și ne trezește din lungul nostru somn între două existențe. Ne naștem atunci în lumea fizică pentru a continua lucrările vieții precedente, pentru a ne ține angajamentele luate față de prietenii sau dușmanii noștri, pentru a culege bucurie sau a suferi durerea, fructe ale unei existențe anterioare pe Pământ ; și la fel cum mersul Soarelui marchează schimbările pe care le realizează, zi de zi, an de an, succesiunea anotimpurilor în ordin regulat și modificarea Marii Lumi sau a Macrocosmosului, tot așa progresia horoscopului, veritabil "Orologiu al Destinului" marchează momentul exact în care tendințele indicate în acest horoscop se vor traduce în fapte. Această progresie măsoară perioadele de prosperitate și de adversitate ; ne pune în gardă împotriva tentațiilor iminente și ne spune din ce parte vor veni, ajutându-ne să ne sustragem, numai să vrem să ascultăm de avertismentele sale. Tema natală arată infailibil punctele slabe ale caracterului nostru, a constituției noastre, dar tema în progresie indică momentul în care delăsarea la obiceiuri proaste aduce tristețea și boala ; indică momentul exact în care crizele vor ajunge în punctul lor culminant; ne avertizează să fim alerți în anumite momente critice, ne fortifică în vremurile întunecoase ale calamității, cu speranța că vom vedea încetând necazurile și bolile într-un timp dat: de aici importanța de a determina progresia temei natale.

Dar, se va spune, dacă evenimentele astfel prevăzute dinainte sunt rezultatul unui destin inexorabil, oprit printr-un capriciu divin ... la ce bun să mai lupți ? La ce bun să știi ? "Să mâncăm, să bem și să ne bucurăm căci mâine vom muri." Dacă am veni pe pământ pentru prima și singura dată, ca să rămânem aici câtva timp, apoi să părăsim această sferă și să nu mai revenim, fatalitatea și favoritismul, independente de justiție, ar părea că câștigă. Dar nu poate să fie așa: într-o lume în care totul este guvernat de legi, trebuie că existența umană este și ea supusă unui sistem, iar noi estimăm că o soluție rezonabilă a misterului vieții este dată de legile gemene de Reîncarnare și de Consecință.

Ceea ce are un început trebuie să aibă un sfârșit și, reciproc, ceea ce este fără sfârșit nu poate să fi avut vreodată un început. Dacă spiritul uman este nemuritor și nu poate muri, nici nu s-a născut; dacă trebuie să trăiască etern, trebuie să fi trăit din totdeauna, nu există scăpare de acest adevăr; dacă nemurirea este un fapt al naturii, trebuie să fie acceptată preexistența.

În această lume, nu există lege care să fie mai ușor observabilă ca cea a ciclurilor alternante care decretează succesiunea fluxului și refluxului, a zilei și a nopții, a verii și a iernii, a somnului și a trezirii. Chiar după această lege, viața omului este trăită alternativ în lumea fizică în care el seamănă grăunțele acțiunii și culege fructul experiențelor indicate în horoscopul său, și în lumea spirituală în care acest fruct este asimilat și transformat în puterea sufletului. Nașterea și moartea nu sunt deci nimic mai mult decât trecerea dintr-o fază de viață a omului într-o altă fază, iar viața prezentă nu este decât o viață dintr-o întreagă serie de vieți. Diferențele de caracter, noblețea sau brutalitatea, energia sau slăbiciunea morală, idealul înalt sau instinctele joase sunt diferitele mărci ale bogăției sufletului sau a sărăciei sale. Capacitățile devenite mai fine sunt haina sufletelor bine născute, lucrată de experiențele și tentațiile din cursul numeroaselor vieți în creuzetul existenței concrete. Strălucirea lor le luminează calea și ușurează mersul celor mai slabi. Brutalitatea de caracter anunță sufletele tinere; treceri repetate prin Ș;coala Vieții care va finisa, cu timpul, unghiurile lor ascuțite, le vor îmblânzi moravurile și vor face și din acestea niște suflete nobile.

Horoscopul arată această diferență în textura sufletului, aspectele indică cum este maturizată de configurațiile caleidoscopice ale planetelor în progresie. Acestea activează focul în cuptorul afectărilor, purifică și spală sufletul de murdării, fac să-i strălucească coroana de virtuți atunci când e obținută victoria. Dar, deși planetele arată foarte exact tendințele, există un factor nedeterminabil pe care horoscopul nu îl indică, adevărata necunoscută "X" astrologică: puterea voinței omului; este o stâncă astrologică asupra căreia prezicerile sunt întotdeauna susceptibile de a se înșela, iar astrologul cel mai atent și mai competent poate să-și întâlnească Waterloo-ul. Faptul că prezicerile cele mai fondate nu se realizează constituie fericita asigurare că nu suntem obligați să acționăm într-un fel sau altul, pentru că tema noastră astrologică arată că la un anumit moment, razele astrale ne împing într-o anumită direcție; arată că în final noi suntem arbitrii destinului nostru. E important să constatăm că dacă, pentru marea majoritate a omenirii, pronosticurile sunt justificate cu o siguranță aproape absolută, pentru că se lasă antrenată pe oceanul vieții de curentul circumstanțelor, pentru idealismul militant dimpotrivă prezicerile eșuează în măsura avansării sale spirituale și a forței Voinței sale, care îl incită la afirmarea Sinelui care îi fortifică rezistența în fața răului.

Un mic poem drăguț a Ellei Wheele Wilcox interpretează această idee într-un mod cu totul și cu totul fermecător :

"O navă ridică pânzele spre Vest, o alta spre Est ;
Aceleași vânturi suflă pentru amândouă,
Dar pânzele și nicidecum vântul
Fixează în fața lor drumul pe care-l vor urma.

Asemenea vânturilor mărilor, deciziile destinului
Ne împing prin viața noastră neliniștită ;
Dar, totuși, cel care fixează ținta îndepărtată,
E sufletul nostru ; nicidecum liniștea sau furtuna ..."



Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare