Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul XXIII – Diferite metode de progresie și rațiunea lor de a fi

Lumea Fizică în care ne desfășurăm viața, mișcarea și ființa, în care Soarele și ploaia, furtuna și zăpada, căldura și frigul ne afectează ființa noastră fizică în diferite moduri. La rândul ei, aceasta este pătrunsă de o altă lume constituită dintr-o substanță mai subtilă. Forțele inerente ale acestei lumi acționează asupra sufletului nostru ca sentimente, dorințe și emoții pentru că acest suflet este compus din substanța acelei lumi : de aceea, misticii o numesc Lumea Dorinței. O substanță și mai subtilă, un ocean de gânduri interpenetrează în același timp Lumea Dorinței și Lumea Fizică ; deoarece intelectul este compus din această substanță, percepe valurile de gânduri produse de alte spirite dotate, și ele, cu un intelect.

Aici jos, în Lumea Fizică, Timpul și Spațiul sunt principalii factori de existență; în Lumea Dorinței, distanța este, ca să spunem așa, necunoscută, spiritele care și-au părăsit învelișul lor muritor călătoresc cu rapiditatea fulgerului și, pentru că vederea spirituală străpunge substanțele cele mai dense, nu se întunecă niciodată, nu există niciodată noapte. Căldura și frigul nu afectează sufletul, nu există anotimpuri pentru a marca timpul într-un mod definit ca în lumea fizică; dar nu există nici măcar un anumit curs (ordine) al evenimentelor. În deplasările ființei noastre pe acest glob, zărim peisajul țărilor traversate oricare ar fi viteza ; dar în Lumea Gândului, să gândești la un loc, înseamnă a fi acolo în aceeași clipă, nu există nici trecut, nici viitor ; acolo, evenimentele nu sunt separate de timp, nici locurile de spațiu : totul este un etern-prezent în timp și spațiu.

Deoarece știința Astrologiei este stabilită pe o bază cosmică, există 3 grade de progresie între evenimentele ce iau naștere în Lumea Gândului și realizarea lor în Lumea Fizică. De fapt, există două metode de progresie horoscopică, care se raportează la planurile mai subtile, acestea fiind elemente suplimentare față de mișcarea actuală a planetelor observabile pe cer.

Să ne imaginăm o prăjină lungă de miliarde de km, plantată în pământ, la ecuator, în unghiuri drepte cu polii. Pământul, rotindu-se în jurul axei sale, ar descrie la extremitatea prăjinei un cerc pe cer pe care astronomii îl numesc "ecuatorul ceresc". Poziția unui corp ceresc pe această linie este măsurată în grade și în minute de Ascensiune Dreaptă, plecând din punctul în care Soarele traversează ecuatorul la echinocțiul de primăvară. Mișcarea axială a pământului aduce un nou grad la zenit sau pe meridian la fiecare 4 minute. Cu ajutorul regulilor unui sistem de progresie, putem calcula câte grade de Ascensiune Dreaptă sunt la poziția meridianului de la naștere până la formarea unui anumit aspect. Gradele intermediare sunt atunci convertite în timp, un grad pe zi.

Celălalt sistem de progresie este stabilit de mișcarea orbitală a Pământului ; dar în acest sistem, pozițiile planetelor sunt exprimate în grade de longitudine și măsurate pe ecliptică sau drumul parcurs de Soare, de la 0 ° în Berbec la 29,9 ° în Pești. Măsura timpului este aceeași ca în sistemul menționat mai sus : 1 ° = 1 an, dar există această diferență importantă că, în timp ce Pământul nu face decât 4 minute pentru a se întoarce cu 1 ° în jurul axei sale, face 24 de ore pentru a parcurge 1 ° pe orbita sa.

Astfel, în primul sistem de progresie, toate aspectele care guvernează evenimentele unei vieți de 60 de ani, de exemplu, vor fi formate în de 60 de ori 4 minute, adică 4 ore sau a șasea parte a unei zile.

În celălalt sistem, formarea aspectelor, pentru același timp, ar cere 60 de zile sau două luni sau a șasea parte dintr-un an.

Astfel, evenimentele viitoare, își proiectează umbra înainte, dar această umbră variază în lungime, după înălțimea de la care viața o proiectează.

Din sublima înălțime a Lumii Gândului, în care orice lucru își are începutul în eternitate, progresia evenimentelor dintr-o viață este proiectată pe ecranul Timpului în timp ce copilul abia a fost pus în leagăn ; umbra este atunci atât de scurtă (a 360-a parte dintr-o zi echivalentă cu un an), încât o eroare de 4 minute în data momentului nașterii ar înainta sau ar întârzia prezicerile cu un an întreg. Puțini oameni își cunosc la minut ora de naștere : de aceea, acest sistem de progresie este de mică valoare și puțin folosit.

Umbra evenimentelor proiectate din primele 3 zone ale Lumii Dorințelor este mai lungă și mai definită și nu trebuie o precizie atât de mare pentru a calcula progresia pe baza a 360-a parte din an egalând un an. Cu această metodă, o eroare de 2 ore în timpul dat pentru naștere nu ar cauza decât o eroare de o lună în preziceri, de aceea, acest sistem dă în general satisfacție și este de obicei utilizat. Puțin mai jos, vom da regulile unei metode simplificate al acestui sistem de predicție datorită căruia calculele matematice ale evenimentelor pentru o viață întreagă pot fi făcute în câteva minute de orice persoană capabilă să adune și să împartă.

Data evaluată modificată

Când un copil se naște la ora 7:00 A.M., la New York, altul se naște poate la ora 6:00 A.M., la Chicago, un al treilea la ora 1:00 P.M., la Berlin, un al patrulea la 2:00 P.M., la Petrograd și un al cincilea la 12 P.M., la Londra. Ceasul de la observatorul din Greenwich marchează amiaza în momentul în care se nasc toți acești copii. Astfel, deși ceasurile din diferitele locuri de naștere marchează ore diferite, Timpul Mediu de la Greenwich al nașterii lor este identic ; adică este amiază. Știm însă că poziția planetelor în efemeride sunt calculate pentru Greenwich - amiază. Este deci, inutil să facem corecturi ; plasăm pur și simplu în tema natală fiecare planetă, așa cum este indicată în efemerida anului. Aceasta ar fi foarte comod, dar metodologia de calcul într-o temă în care Timpul Mediu de la Greenwich (T. M. G.) este amiaza, este nesemnificativă în comparație cu facilitatea pe care o dă Data Evaluată Modificată (D. E. M.) pentru a progresa planetele pentru anii care urmează după naștere, progresie cerută pentru a prezice evenimentele ; iar într-o temă în care T. M. G.-ul este înainte sau după-masă, locurile planetelor trebuie să fie calculate pentru fiecare an, cât și unde sunt la naștere. Vom derula așadar, o metodă simplă care permite evitarea acestor calcule și copierea directă din efemeride a planetelor în progresie a oricărei teme astrologice. Iat-o :

~ Teorema I ~

Dacă Timpul Mediu din Greenwich al nașterii este înainte de amiază, e evident că locul planetelor în efemeridă este calculat pentru un timp ulterior. Cum ele progresează cu viteza unei zile (de 24 de ore) pentru un an, aceste planete vor sosi la longitudinea dată în efemeridă într-o anumită zi a anului care urmează nașterii.

~ Teorema II ~

Dacă T. M. G.-ul nașterii este după-masa, e clar că locul planetelor în efemeridă este calculat pentru un timp anterior nașterii nativului și că poziția care este dată acolo corespunde cu o anumită zi din cele 12 luni de dinainte de naștere.

Mai mult, dacă putem găsi data în cele 12 luni înainte sau după naștere - după caz - în care planetele erau în gradele și minutele de longitudine indicate în efemeridă, putem folosi acea dată ca punct de plecare pentru calculele noastre, în locul zilei de naștere, iar cum aspectele formate în timpul deplasării planetelor, poziția dată pentru o amiază oarecare ; de fapt, amiezei următoare, avem în fond indicațiile pentru evenimetele din anul corespunzător al vieții. Aceeași dată de plecare, poate fi folosită pentru orice an. De aceea, odată modificată această dată evaluată (D. E. M.) stabilită, nu mai este nevoie de un nou calcul pentru a progresa planetele în acest horoscop, ele pot fi pur și simplu copiate din efemeride. Nu mai avem decât să ne amintim că tema astfel construită nu se aplică la data de naștere de la un an la altul, ci de la Data Evaluată Modificată (D. E. M.) de la un an la următorul. Există două metode pentru a găsi această dată; prima este mai dificilă și cea mai puțin exactă, dar arată mai bine decât a doua filosofie de corecție și vom da, în acest sens, un exemplu pentru amândouă.

Folosim aici tema astrologică nr. 26, din "Astrologia Medicală" și care este cea a unui bărbat, mort de hemoragie, în iunie 1918, pentru a arăta cum găsim D. E. M.-ul, dar nu descriem cazul și crizele sale. Subiectul s-a născut în 24 aprilie 1884, longitudine 95 ° V, latitudine 42 ° N, la ora 2:00 P. M., Timp Local. Găsim T. M. G.-ul, adăugând Timpului Local al Nașterii, 4 minute pentru fiecare grad Vest de la Greenwich, la locul nașterii.

Timpul local al nașterii, 24 aprilie
2:00 P. M.
Corecția pentru 95 ° longitudine Vest
6:20
T. M. G.-ul nașterii, pentru ziua de 24 aprilie
8:20 P. M.

Conform teoremei II, sustragem din data nașterii, 24 aprilie, o corecție de 8 ore și 20 de minute pentru că T. M. G. este P. M. (Post Meridian). Măsura de timp folosită în acest sistem este următoarea :

24 de ore corespund cu
12 luni
2 ore corespund cu
1 lună
1 oră corespunde cu
15 zile
4 minute corespund cu
1 zi
Conform acestor date, sustragem din
24 aprilie 1884
Corecția pentru 8 ore
4 luni
Corecția pentru 20 de minute
5 zile
Total
4 luni, 5 zile
Data Evaluată Modificată (D. E. M.)
19 decembrie 1883

Putem totuși, găsi D. E. M. mai exact și cu mai puțină trudă, urmând metoda de mai jos. Ea are 4 părți :

(1) Să găsim intervalul între T. M. G. și amiaza următoare.

(2) Acestui interval să adăugăm Timpul Sideral (T. S.) pentru Greenwich la amiaza zilei de naștere, așa cum este dat în efemeridă. Totalul va fi Timpul Sideral al D. E. M.

(3) Când T. M. G.-ul la naștere este A. M. (Ante Meridian), să citim înainte în efemeridă, până ce găsim ziua având Timpul Sideral dorit. Va fi D. E. M.-ul.

(4) Când T. M. G.-ul la naștere este P. M., să se citească în spate în efemeridă, până ce se găsește ziua având Timpul Sideral dorit. Va fi D. E. M.-ul.

Vom lua același exemplu, care a fost folosit mai sus pentru a demonstra această metodă.

(1) ne indică cum să găsim intervalul între T. M. G. și amiaza următoare. Notați bine, amiaza următoare, căci este esențial ca aceasta să fie bine înțeles.

Din
25 aprilie, 12:00 P. M.
Sustragem T. M. G.
24 aprilie, 8:20 P. M.
Intervalul de la T. M. G. la amiaza următoare
15 ore și 40 de minute

(2) Să adăugăm Timpul sideral al nașterii dat :

În efemeridă
2 ore și 11 minute
Timpul sideral al D. E. M.-ului
17 ore și 51 de minute

(4) Cum T. M. G.-ul este P. M. , citim în coloana efemeridei, care dă Timpul Sideral (T. S.), până ce ajungem la 19 decembrie 1883. În acea zi, T. S. este 17 ore și 51 de minute, iar D. E. M.-ul este deci, 19 decembrie.

Astfel am ajuns, prin cele două metode, la un rezultat identic ; dar pot să apară ușoare diferențe folosind prima metodă (metoda proporțională), pentru că nu ține seama de lunile mai lungi și de lunile mai scurte ; de aceea, a doua metodă este mai exactă și cea mai ușoară. Dacă subiectul s-ar fi născut 2 ore mai târziu, D. E. M.-ul ar fi fost 19 noiembrie 1883. Atunci când o naștere are loc târziu în an și devreme dimineața, D. E. M.-ul poate ajunge în ianuarie sau februarie, în anul următor. Este deci, foarte important să indicăm anul D. E. M.-ului.

Acum că am ajuns la punctul în care putem să ne servim de D. E. M. pentru a progresa tema de nativitate a subiectului nostru și să arătăm cu ce exactitate această progresie marchează crizele ; prima aplicație a acestei date la tema astrologică este un punct capital, iar studentul este insistent rugat să nu neglijeze nici un cuvânt din explicația noastră, astfel încât să înțeleagă bine principiul. Odată punctul înțeles, va fi scutit de foarte multe calcule. E deci, imperios să urmăm instrucțiunile ad literam.

Scrieți pe marginea efemeridei dumneavoastră pentru 1883, în fața zilei de naștere (24 aprilie), 19 decembrie 1884 ; lângă 25 aprilie, 19 decembrie 1885, lângă 26 aprilie, 19 decembrie 1886 și așa mai departe, cum o arată exemplul de mai jos. Fiecare zi după naștere corespunde unui anumit an al vieții, care începe în ziua înscrisă pe margine, iar planetele în linie cu D. E. M. indică evenimentele pentru 12 luni, plecând de la acea dată.

19 decembrie 1883
24 aprilie
19 decembrie 1897
8 mai
19 decembrie 1884
25 aprilie
19 decembrie 1907
18 mai
19 decembrie 1885
26 aprilie
19 decembrie 1916
27 mai
19 decembrie 1886
27 aprilie
19 decembrie 1917
28 mai
19 decembrie 1887
28 aprilie
19 decembrie 1918
29 mai

Mișcarea Soarelui și planetelor de la o zi la alta este lentă, iar cum noi socotim o zi pentru un an, putem să comparăm progresia lor cu acul cel mic al orologiului destinului : arată anul în care o anumită condiție indicată în temă de nativitate s-a împlinit și este gata să se manifesteze ca eveniment. Mișcarea rapidă a Lunii reprezintă acul mare : marchează lunile în care aspectele culminează în evenimente. Împărțim la 12 mersul său în timpul anului, începând cu D. E. M. și găsim că Luna călătorește aproximativ cu 1 ° pe lună în tema progresată.

Aspectele planetare nu operează totuși, singure ; trebuie ca un aspect al Lunii progresate sau o Lună Nouă să concentreze forțele ascunse. De aceea crizele indicate de către planete sunt uneori amânate (întârziate) dincolo de timpul în care aspectele culminează, iar noi putem să ne gândim atunci că cu siguranță am scăpat de ele. Dar primul aspect al Lunii care le lovește va dovedi că : "Deși morile zeilor macină foarte încet, ele macină extrem de fin." Aceste forțe nu-și pierd niciodată din intensitate pentru a fi latente.

Vom vedea acum cum planetele operează în tema astrologică dată. În 1915, vedem că Soarele, împărțitorul de viață, progresat, atinsese conjuncția din Mijlocul Cerului (M. C.) în Gemeni, la 5 °. Luna Nouă, 2 mai 1916, se afla în Taur, 11 ° 44 ', în careu cu Marte natal ; 31 mai a doua Lună Nouă, în Gemeni se află în conjuncție în M. C., cu Saturn natal care obstrucționase capilarele plămânilor : rezultă de aici o hemoragie. În acest moment tânărul, care devenise un astrolog foarte capabil, a început să-și dea seama că intra într-o perioadă foarte critică și făcuse tot posibilul pentru a depăși influența. Dar o succesiune de lunații în anul 1916 afectându-i M. C.-ului, iar Saturn printr-o cvadratură și o opoziție în zodia guvernând plămânii, Gemenii, făcuse necesară o luptă constantă. Cu zodia negativă a Fecioarei la Ascendent, Uranus în Casa I, în cvadratură cu Venus în Gemeni, iar Jupiter afectat de o cvadratură a Lunii, cele două circulații venoasă și arterială au fost blocate, respirația îngreunată, rezultând oxigenarea incompletă a sângelui.

În primăvara anului 1918, tânărul, după ce și-a consultat tema natală, nu a mai vrut din păcate să renunțe la ideea că va muri într-o anumită zi și a făcut aranjamentele necesare pentru funeralii. Această stare de spirit era foarte periculoasă pentru o persoană cu o stare de sănătate proastă și cu un Ascendent negativ : grăbi criza înainte de timpul normal, așa cum o vom arăta.

Să căutăm ceea ce a produs criza, care a adus sfârșitul fatal în 1 iunie 1918. Să luăm data de 28 mai pentru a găsi locurile planetelor progresate la D. E. M., 19 decembrie 1917. Progresăm Soarele și Luna cu 5 luni și jumătate dincolo de această dată, adică 1 iunie 1918. Dacă scădem longitudinea Lunii la o zi, din gradul pe care îl ocupă în ziua următoare, diferența va reprezenta parcursul său timp de 24 de ore de interval, ce reprezintă un an de viață în progresie. Diviziunea acestei diferențe cu 12 ne va da mersul parcursului său lunar.

Locul Lunii D. E. M.
19 decembrie 1917
28 mai în efemerida pentru 1884
Rac 27 ° 11 '
Locul Lunii D. E. M.
19 decembrie 1918
29 mai în efemerida pentru 1885
Leu 11 ° 14 '
Parcursul Lunii prin progresie
din 19 decembrie 1917 la 19 decembrie 1918
14 ° 03 '

Diviziunea lui 14 ° 03 ' cu 12 dă 1 ° 10 ' - ca parcurs lunar al Lunii. Adăugăm deci, 1 ° 10 ' locului ocupat de ea pentru a găsi cel al lunii următoare, așa cum este indicat în tabelul de mai jos :

19 decembrie 1917, Rac
27.11
19 martie 1918, Leu
0.40
19 ianuarie 1917, Rac
28.21
19 aprilie 1918, Leu
1.51
19 februarie 1918, Rac
29.31
19 mai 1918, Leu
3.01

Vedem astfel că 19 mai 1918, Luna progresată era la 3.01 ° în Leu, iar cum mișcarea ei este de 1 ° și 10 ' pe lună, în următoarele 13 zile, la 1 iunie, parcursul său este de 0 ° 29 ', sosind astfel la 3 ° 30 ' în Leu și făcând un careu cu Soarele natal.

19 decembrie 1917, Soarele progresat era la 7 ° 29 ' în Gemeni. Socotim 5 luni și jumătate din acea zi, adică din 19 decembrie 1917, până în 1 iunie 1918 ; cum Soarele parcurge 58 de minute pe an, adică 5 minute pe lună, în 5 luni și jumătate, Soarele progresat ajunge la 7 ° 56 ' în Gemeni, în conjuncție cu Saturn.

Luna Nouă, 10 mai 1918, se afla în al 19-lea ° al Taurului, în conjuncție cu Neptun natal. Era ziua pe care tânărul o indicase ca fiind cea a morții sale ; dar criza nu-și atinse cel mai înalt punct, decât atunci când Soarele în tranzit intră în conjuncție cu Saturn în Gemeni, aflat la 8 ° 33 ' în noaptea de 30 mai. În același moment, Saturn în tranzit era în conjuncție cu Marte natal și în cvadratură cu Soarele natal, slăbind astfel vitalitatea, în timp ce Luna și Neptun, în tranzit, erau în cvadratură cu Soarele natal. Toate acestea, în condiția slabă în care se afla, erau prea mult pentru el și începuse să slăbească de puteri (sănătatea i se șubrezi). În 1 iunie, atunci când Luna în tranzit atinse cvadratura cu Saturn și cu M. C. și opoziția cu Ascendentul, nativul trecuse în lumea cealaltă.

~ Progresia unghiurilor ~

Dincolo de progresia planetelor care, sperăm noi, a fost suficient elucidată, trebuie să remarcăm de asemenea, existența unei progresii a Caselor ; dar aceasta trebuie să fie calculată prin metoda următoare pentru a realiza o temă natală, cu diferența că ne servim de T. S. pentru ziua care corespunde anului pentru care dorim să progresăm tema astrologică. În cel pe care tocmai l-am studiat, anul critic era 1918, iar 28 mai din efemerida pentru 1884 îi corespunde. Să ne amintim că nașterea a avut loc la ora 2:00 P. M. Timp Local, latitudinea 42 ° Nord, longitudinea 95 ° Vest, căci acești factori vor fi folosiți pentru a plasa gradele pe cuspida Caselor ca și pentru tema de nativitate. Singura diferență constă în a lua T. S. a zilei de naștere progresat.

T. S. amiaza precedentă zilei de naștere, 1918.
Oră
Minute
Secunde
(vezi efemerida pentru 1884, 28 mai)
4
25
00
Corecția de 10 secunde pentru fiecare 15 ° Vest de Greenwich
0
1
3
Intervalul de la amiaza precedând nașterea
2
0
0
Corecția de 10 secunde pe oră de interval
0
0
20
T. S. al nașterii progresate
6
26
23

T.S.-ul odată găsit, consultăm apoi Tabelul Caselor pentru latitudinea locului de naștere și facem o temă astrologică cu 12 Case în mod obișnuit apoi inserăm locurile planetelor pentru D. E. M.-ul din 1918 : avem atunci o temă completă, separată, pentru anul pe care vrem să-l comparăm cu tema de nativitate. Câțiva astrologi folosesc această metodă, dar vă recomandăm o alta care, credem noi, va ușura comparația și analiza aspectelor între pozițiile natale și pozițiile progresate ale planetelor la un grad imposibil de obținut printr-un alt sistem. Această metodă este demonstrată în diferitele teme folosite în această carte.

Tema de nativitate se scrie cu cerneală, deoarece rămâne aceeași toată viața ; un cerc larg se trasează în jur pentru a încadra pozițiile planetelor progresate ; acestea cât și Casele sunt inserate acolo la locurile lor, dar ușor cu creionul, astfel încât să se poată șterge ușor, pentru a le înlocui cu cele ale anului următor, fără a mai scrie tema natală.

Dar oricum sunt plasate două horoscoape complete cu 24 de Case, 18 planete, o pereche de dragoni și cozile lor, două puncte ale norocului, toate formează un veritabil labirint, iar dacă înșiruirea completă a aspectelor minore : quintilele, semicareurile și altele trebuie să fie figurate, astrologul se va pierde într-atât în acest labirint matematic, încât îi va fi imposibil să descifreze vreo silabă din Mesajul astrelor. În timpul primului său an de studii astrologice, unul dintre autori făcea teme astrologice și tabele de aspecte atât de teribil și atât de uimitor realizate, încât depășeau proverbialele noduri chinezești, destinul unei ființe umane era atât de încâlcit, încât nici autorul oroarei, nici nimeni altcineva nu putea spera că va scoate vreodată la liman bietul suflet implicat. Și-a schimbat modul său de lucru, iar acum este tot pe atât de zelos în a elimina dintr-un horoscop elementele neesențiale. Arzându-se o dată, speră că experiența sa va servi de avertisment. Spiritele noastre nu sunt, cel mult, decât niște slabe instrumente pentru a aprofunda destinul și vom avea desigur mult mai multe mari șanse de succes aplicând știința noastră la factorii cei mai importanți, iar aceștia sunt de obicei cei mai simpli.

Aceasta fiind recunoscut, întrebarea care se prezintă este aceasta : Care sunt lucrurile esențiale și care sunt cele care trebuie eliminate, pentru a debarasa tema progresată de elementele inutile, supărătoare ?

Mai întâi, în ceea ce privește Casele progresate, doar două puncte vitale produc rezultate atunci când primesc aspecte, adică Mijlocul Cerului, spiritual prin natura sa, și Ascendentul, semnificând materialul. Vom trata acest subiect mai târziu ; pentru moment, ne vom limita la a spune că a lăsa deoparte cele 10 puncte neesențiale și a trasa două linii punctate cu creionul pentru a marca M.C. și Ascendentul progresate, vor ușura interpretarea nativității progresate.

În al doilea rând, studentul poate să-și dea seama repede, parcurgând coloanele unei efemeride, că mișcările lui Neptun, Uranus, Saturn și Jupiter în timpul celor 2 luni, care reprezintă progresia pentru o viață de 60 de ani, sunt atât de lente, încât rar formează un aspect care să nu fie înregistrat în tema de nativitate. În rarele cazuri în care este format un aspect important, faptul se vede ușor, iar planeta este atunci inserată în cercul exterior al temei progresate ; dar în marea majoritate a cazurilor, e mai bine să lăsăm aceste planete deoparte și să nu ne ocupăm doar de pozițiile progresate ale Soarelui, Lunii, Marte, Venus și Mercur.

În loc de concluzie la modul de aplicare al metodei noastre de progresie, trebuie să fie menționate două puncte importante. Mijlocul Cerului, la un Timp Sideral dat, este același pentru toate latitudinile, astfel încât doi copii născuți la același T. S., vor avea aceeași zodie și același grad la M. C. ; dar dacă unul dintre ei s-a născut în Alaska și celălalt în Mexic, Ascendentul va varia mult și va schimba considerabil gruparea planetelor în Case, cu consecința că planetele care influențează afacerile Casei Întâi într-o temă, vor afecta cele ale Casei a II-a într-o alta, etc. Viața celor doi subiecți analizați va fi deci foarte diferită una de cealaltă.

Același argument se aplică la tema progresată a unei persoane care călătorește fie la Nord, fie la Sud față de locul său de naștere ; M. C.-ul său va rămâne același, dar va primi forțele unui Ascendent diferit, în funcție de latitudinea locului în care locuiește, iar gruparea planetelor față de Ascendentul progresat va varia în consecință. Ca exemplu, putem cita cazul celor doi autori care au părăsit locul nașterii : unul a călătorit 3200 de km spre Vest, dar a rămas aproape la aceeași latitudine : M. C.-ul și Ascendentul său se mențin aceleași, ca și cum ar fi rămas în orașul natal. Al doilea s-a născut sub 50 ° latitudine Nord. iar acum trăiește sub 32 ° latitudine Nord. Dacă ar fi rămas în locul său de naștere, Ascendentul său progresat, în 1912, ar fi în Fecioară, 6 °, în conjuncție exactă cu Marte natal ; dar Ascendentul noii sale țări este 0 ° în Fecioară și, la această latitudine, nu va simți efectele razelor lui Marte, decât peste un anumit număr de ani.

Un alt punct important să ne amintim este necesitatea de a fi precis în ceea ce privește anul pentru care sunt făcute progresiile. O persoană, de exemplu, va spune că un anumit eveniment a avut loc pe când avea 26 de ani, o alta la 50. Astfel de date sunt vagi și nu furnizează o bază sigură de cercetare. Astrologul poate să lucreze mult pe degeaba, deoarece se gândește că persoana vroia să spună că, cutare sau cutare eveniment s-a întâmplat pe când avea între 26 și 27 de ani, iar o informație ulterioară îl determină să rectifice perioada între 25 și 26 de ani. De aceea, asigurați-vă în ceea ce privește anul și nu acceptați niciodată vârsta unei persoane ca punct de plecare.

După același principiu, pentru a evita orice ambiguitate, nu preziceți niciodată că un eveniment va avea loc atunci când o persoană va avea cutare sau cutare vârstă ; dați anul și luna ; nu tergiversați ; nu preziceți nimic de ce nu sunteți siguri, dar când sunteți convinși că o prezicere este justificată, vorbiți fără teamă, dar întotdeauna cu tact ; credeți în astre, iar astrele vă vor justifica pe deplin credința.

~ Câteva puncte importante ~

Atunci când judecăm efectele direcțiilor, este esențial să avem în minte conținutul temei de nativitate, deoarece chiar și aspectele slabe care sunt în armonie cu tendințele indicate în tema natală, vor fi mult mai active, decât un aspect puternic care este contrar indicațiilor radicale. Să presupunem, de exemplu, că există puternice indicații de boală și de accident, cu ar fi Marte în Săgetător, în Mijlocul Cerului, în careu cu Soarele în Pești, în Casa a XII-a și în careu cu Saturn în Fecioară, în Casa a VI-a. Progresia lui Marte în careul Ascendentului natal va grăbi atunci, fără nici o îndoială, un accident sau o febră de natură serioasă ; dar dacă Soarele era în trigon cu Marte și Jupiter, careul lui Marte la Ascendent nu va avea efect, decât puțin sau deloc. E același lucru pentru toate direcțiile, iar dacă studentul neglijează să ia în considerare toate aceste puncte importante, probabil că i se va întâmpla uneori să facă mari erori și să se mire că o direcție aparent puternică nu a produs nici un rezultat într-un caz, în timp ce într-un alt caz un aspect slab a avut un efect de o reală importanță. Aspectele dintre două planete progresate sunt nesemnificative.

Un alt punct esențial de amintit este că aspectele planetelor progresate față de planetele natale acționează în proporție cu puterea planetelor natale. Să presupunem că într-o anumită temă Soarele este înălțat în Leu și în aspect cu numeroase planete, ne interesează puțin dacă aspectele sunt bune sau rele, atâta vreme cât sunt apropiate. În acest caz chiar un aspect slab al unei planete progresate la Soare va avea un efect marcat. Pe de altă parte, dacă Soarele unei teme nu ar primi nici un aspect sau, poate, unul sau două foarte slabe, chiar și un aspect puternic al unei planete progresate nu ar avea, în acest caz, decât foarte puțin efect.

Trebuie să luăm în considerare că un aspect bun al unei planete progresate, care este foarte afectată în tema de nativitate, nu va produce decât un foarte mic avantaj, dacă va produce vreunul. Pe scurt, aspectele progresate nu operează decât în proporția armoniei cu tendințele temei natale și planetele cu care acestea se unesc.

Un al treilea punct important de remarcat atunci când se observă efectele direcțiilor, este că un efect al unei planete progresate la o planetă natală nu este niciodată suficient singur pentru a produce rezultate ; un aspect armonios al Lunii progresate sau o lunație este absolut esențială pentru a aduce împlinirea. Astfel, dacă Soarele progresat ajunge în careul Saturnului natal, un sextil sau un trigon al Lunii progresate sau a unei lunații va trece neobservat, iar efectul nu se va face simțit, decât atunci când Luna progresată sau o lunație va veni în conjuncție, în careu sau în opoziție cu Soarele sau cu Saturn. În mod reciproc, dacă Soarele progresat ajunge la un trigon a lui Jupiter natal, un careu sau o opoziție ale Lunii nu-l vor afecta ; va trebui să aștepte un trigon sau un sextil. Din această cauză direcțiile sunt uneori întârziate în acțiunea lor dincolo de momentul culminării lor și uneori înaintate pentru ca un aspect lunar de natura dorită să se prezinte cu puțin înaintea timpului în care aspectele planetelor sunt complete.

Se întâmplă de asemenea, ca în cazurile în care evenimentele indicate de un aspect să intereseze două persoane, aspectele planetelor în progresie pot fi complete în tema uneia și dinamizate de un aspect armonios, fără a produce însă nici un rezultat, pentru că aspectul în tema celuilalt nu a ajuns încă la maturitate. La acest subiect, ne amintim nativitatea unei doamne având Venus în Casa a VIII-a, arătând astfel o căsătorie târzie. La 45 de ani, Soarele progresat s-a aflat în conjuncție cu Venus ; dar acest aspect nu a dus nici la logodnă, nici la căsătorie. Soarele și Venus sosesc în conjuncție în horoscopul unui domn pe care îl cunoștea, ducând la logodnă urmată de o căsătorie promptă. Astfel, unul îl așteptase pe celălalt. Doar dacă nu se gândește la un caz neprevăzut de acest gen, astrologul este expus la a face multe erori în prezicerea sa.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare