Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PARTEA A DOUA
ASTROLOGIA MEDICALĂ

Capitolul XXVIII - Astrologia ca instrument în diagnosticarea bolilor

Părinții au o ocazie excepțională de a aduna comori în cer, având foarte mare grijă de dezvoltarea copiilor lor, grijă bazată pe cunoașterea tendințelor bolii, revelate de tema lor astrologică. În ceea ce ne privește, avem o încredere absolută în mărturia furnizată de tema natală și, cu toate că în anumite cazuri, foarte rare, au putut fi exprimate îndoieli asupra corectitudinii  diagnosticului nostru, pentru că era diferit de cel al medicului ce se ocupa de bolnav, totuși dezvoltările ulterioare ne-au dat întotdeauna dreptate și au dovedit profunzimea Astrologiei. Astrodiagnoza acționează penetrând cauzele îmbolnăvirilor, asemeni razelor X , spre deosebire de medicina clasică, ce acționează parcă la lumina lumânării. Razele lumânării sunt capabile de a lumina corpul întreg astfel încât să se poată vedea fiecare parte individuală în activitate aparentă ; ele însă nu pot arăta starea corpului decât la un moment dat. Tema astrologică în schimb, ca și  raze X, arată răul născând de la leagăn, până în mormânt, ceea ce dă timp suficient spre a se putea aplica remediile preventive corespunzătoare, pentru a se evita poate o boală sau, cel puțin, de a atenua gravitatea acesteia, când ar fi putut să ne doboare. Horoscopul indică ziua în care putem să ne așteptăm la o criză și fiind astfel avertizați, putem lua măsuri capabile de a ne permite să depășim problema. El arată când influențele ostile vor slăbi, ceea ce ne dă forța de a suporta curajos suferința momentului respectiv, prin gândul că vindecarea este sigură la un moment dat. Astfel, Astrologia oferă în același timp, ajutor și speranță, cum nu putem să ne așteptăm de la nici o altă metodă, căci câmpul său de acțiune este mai vast, decât al oricărui alt sistem și pătrunde până în chiar sufletul Ființei.

~ Avertisment important ~

Dacă ar exista litere de foc capabile să se graveze singure în conștiința cititorului, nu am ezita să facem tot posibilul pentru a ni le procura, cu scopul de a avertiza studenții cu câteva puncte esențiale, ce se referă la practica Astrologiei Medicale. Iată-le :

* Niciodată să nu se spună bolnavului un fapt descurajant.

* Niciodată să nu i se spună când o criză este iminentă.

* Niciodată să nu i se prezică o boală într-un anumit moment.

* Niciodată, niciodată să nu i se prezică moartea.

Este o eroare gravă, aproape o crimă, de a spune ceva descurajant unui bolnav, căci înseamnă să-l privezi de forța pe care, dimpotrivă, ar trebui să o economisească cu cea mai mare grijă, pentru a ușura vindecarea ; este de asemenea, o greșeală să sugerezi idei morbide unei persoane sănătoase deoarece înseamnă să-i concentrezi mentalul pe o anumită boală la un moment determinat, iar o astfel de sugestie este capabilă să dea naștere acelei boli.

E un fapt bine cunoscut că mulți studenți în facultățile de Medicină simt simptomele tuturor bolilor pe care le studiază și suferă mult de autosugestie ; ideea unei boli iminente, insinuată de o persoană în care victima are încredere este chiar mult mai periculoasă. De aceea, ar fi bine ca astrologul-medic să se arate mai prudent : dacă nu poate spune nimic încurajator, să tacă.

Acest avertisment se aplică mai ales la cei care au bolnavi cu Taurul sau cu Fecioara la Ascendent, sau Soarele sau Luna în aceste semne. Aceste poziții predispun mentalul la a se concentra asupra bolii, iar aceasta adesea fără vreun motiv serios. Taurianul se teme de boală la un grad care atinge aproape nebunia ; deci, a-i prezice o boală, este de-a dreptul fatal. Nativii din Fecioară curtează boala cu scopul de a trezi simpatia și, deși pretind că aspiră la vindecare, în realitate, se complac în a-și întreține răul. Se roagă să li se indice simptomele, crizele, etc., și le face plăcere să scruteze în adâncime subiectul acesta. Pretind că pot suporta să știe totul și asigură că aceasta le va fi de un mare ajutor ; dar, dacă doctorul se lasă înduplecat de protestele lor și le spune adevărul, se ofilesc ca o floare. Sunt oamenii cel mai greu de ajutat și este bine să se aibă cea mai mare grijă pentru a nu le crește șansa de boală, întreținându-le dorințele morbide.

Între altele, deși autorii prezentei lucrări au practicat Astrologia ani îndelungați, având un succes remarcabil și, deși Astrologia este o știință absolut exactă, nu trebuie să uităm că rămâne totuși șansa unui raționament eronat din partea vindecătorului. Aceasta rezultă din faptul că persoana a cărei temă o interpretează își afirmă voința într-o așa măsură, încât stăpânește indicațiile temei. Căci persoana poate să-și schimbe modul de viață și, ca urmare să se găsească cu totul în afara pericolului perioadei în care tendințele bolii, prevăzute în tema sa, să eșueze. N-ar fi fost crud să-i fi neliniștit inutil spiritul ?

Bineînțeles, studentul tânăr va fi mai expus la a comite o eroare de judecată (în comparație cu cineva mai experimentat - n. red.), deși nimeni nu este infailibil. Aceasta ne amintește de un caz care ne-a fost adus recent. Unul dintre celebrii astrologi europeni prezise unuia dintre clienții săi din Africa de Sud că la o anumită dată va suferi de o gravă hemoragie de plămâni. Sărmanul om ni s-a adresat pentru a-l salva. Ori, deși tema natală arăta tendințe spre răceli ale pieptului, nu descoperirăm nimic serios pentru perioada indicată și nici o hemoragie nu a avut loc în anul care a trecut de când prezicerea a fost făcută.

Unii studenți simt dorința morbidă de a cunoaște momentul propriei lor morți și încearcă din toate puterile să o precizeze în modul cel mai puțin justificat. Dar oricare ar fi modul în care încearcă să se înșele, puțin sunt cei care au robustețea mentală și morală de a continua să-și trăiască viața normal atunci când știu cu o certitudine absolută că la o anumită dată, existența lor terestră se va sfârși. Din fericire, acest punct ne este ascuns, până ce vom fi ajuns de ambele părți ale vălului și nu avem dreptate - oricare ar fi terenul pe care ne plasăm - atunci când căutăm să smulgem această cunoaștere din datele nativității noastre. De altfel, nu se spune oare că "medicul ce se tratează singur ori e prost, ori nebun" ?! Aceasta se aplică de 10 ori mai mult la diagnosticul pe care astrologul l-ar obține din propria sa temă astrologică, deoarece suntem cu toții predispuși la parțialitate, fie că trecem cu ușurință peste detalii, fie că ne oprim cu prea multă seriozitate, mai ales când e vorba să studiem felul și momentul morții noastre.

Ne amintim de cazul în care o femeie - o intelectuală - directoarea unei școli private din New York, ne-a scris pentru a ne cere să fie admisă la cursul nostru prin corespondență, explicându-și oarecum dorința, printr-o consultanță, adică "dacă credem că merita osteneala, deoarece trebuia ca ea să moară în prima săptămână a lui martie următor". Ne cita aspectele pe care își baza raționamentul, iar cum una dintre autoare tocmai a scăpat teafără din niște configurații asemănătoare, aceasta (autoarea) răspunse doamnei în chestiune, în așa fel încât să-și schimbe gândurile. În prezent, această persoană nu se gândește decât să ducă o viață utilă, în plus, a învățat să uite moartea. Astrologia este o știință mult prea sacră pentru a o folosi prost. Să-și uite și studentul propria sa temă astrologică și să nu se ocupe decât de aplicarea științei sale la ușurarea celorlalți. Va aduna astfel comori în cer, mult mai sigur, decât ar putea să o facă printr-un alt gen de eforturi spirituale.

~ Polarități planetare ~

Atunci când studiem magnetismul, avem de-a face cu o forță invizibilă și, în general, putem cel mult să stabilim modul în care se manifestă în lumea fizică, cum este, de altfel, cazul de fiecare dată când ne aflăm în prezența unei forțe oarecare. Lumea fizică este lumea efectelor ; cauzele sunt, cel mai adesea, ascunse vederii noastre, deși ne sunt mult mai la îndemână, decât chiar mâinile și picioarele noastre. Forța ca și cauză, există pretutindeni în jurul nostru : invizibilă, ea nu se revelează decât prin efectele pe care le produce. De exemplu, dacă luăm o vază plină de apă și o lăsăm să înghețe, vedem miliarde de cristale de gheață formând figuri geometrice, care arată liniile de-a lungul cărora apa a înghețat. Ori, acestea sunt chiar liniile de forță care erau prezente acolo înainte ca apa să înghețe, ele fiind însă invizibile atâta vreme cât nu le-au fost furnizate condițiile favorabile manifestării lor.

În mod similar, liniile de forță între cei doi poli ai unui magnet nu se manifestă decât atunci când acesta vine în contact cu pilitura de fier și formează un desen curios, numit spectrul magnetic. Astfel, dând naștere condițiilor propice, putem obliga una dintre forțele naturii să-și manifeste efectele - punând-o să miște tramvaiele, să transmită mesaje cu rapiditatea fulgerului la mii de km, etc. ; dar forța în sine, rămâne întotdeauna invizibilă. Știm că magnetismul se manifestă unghiular în raport cu curentul electric ; cunoaștem însă relația care există între curentul electric și curentul magnetic ale căror rapoarte sunt bine definite. Cu toate acestea, n-am văzut niciodată nici pe unul, nici pe celălalt, deși cei doi factori sunt servitorii cei mai prețioși pe care îi avem astăzi.

Magnetismul poate fi catalogat în două clase : magnetismul terestru sau mineral și magnetismul animal - deși în realitate cele două nu sunt decât unul. Primul are o influență foarte mică asupra țesutului animal, în timp ce al doilea este, în general, neputincios de a acționa asupra mineralelor.

Magnetismul terestru (natural - n. red.) derivă direct din roca numită magnetită de care ne servim pentru a atrage fierul. Acest fel de magnet este puțin utilizat în zilele noastre, totuși, deoarece magnetismul său se pierde, devine mult prea slab comparativ cu volumul său și mai ales pentru că această forță nu poate fi controlată într-un astfel de magnet numit "permanent".

"Magnetul electric" este și el un magnet "mineral". Este în fond, o bucată de fier bobinat cu un anumit număr de rânduri de spire de conductoare electrice. Forța acestui magnet variază în funcție de numărul de rânduri și de forța curentului electric care trece prin el.

Electricitatea ne înconjoară din toate părțile în stare difuză. Nu este utilizabilă pentru industrie, decât atunci când este comprimată și forțată să traverseze firele metalice prin electromagneți destul de puternici. Trebuie mai întâi să avem magnetismul, înainte de a putea genera electricitatea. Înainte ca un nou generator electric să fie pus în mișcare, câmpul său de acțiune care nu este altul decât electromagneții, trebuie să fie magnetizat ; altfel, acesta nu poate funcționa. Forța absentă nu va putea aprinde nici măcar o lampă, darmite să ridice și cea mai mică greutate ! Deci, totul depinde mai întâi de prezența unui magnetism inițial. O dată ce acesta din urmă va fi produs, va rămâne întotdeauna puțin la închiderea generatorului, iar acest magnetism remanent va fi fermentul forței de utilizat de fiecare dată în care generatorul va fi pus în funcțiune.

Toate corpurile animate, plante, animale, oameni nu sunt decât minerale transformate. Toate provin din regnul mineral, iar analiza chimică a plantei, animalului și a omului demonstrează acest fapt evident. Mai mult, știm că plantele își extrag seva brută din solul mineral, că omul și animalul absorb săruri minerale atunci când consumă plante pentru hrana lor. Mâncând carnea animalelor, omul absoarbe la fel de mulți compuși minerali ; în consecință, el asimilează totul în același timp : și substanța minerală și forța magnetică pe care aceasta o conține.

Vedem că această forță se manifestă în hemoglobina sau materia colorantă a sângelui, care atrage la ea oxigenul - principiul vieții - atunci când vine în contact cu el prin milioanele de vase capilare ale plămânilor, pentru ca apoi să se separe la fel de repede, trecând prin alte capilare care, prin tot corpul, leagă arterele de vene. Pentru ce toate acestea ? Ca să înțelegem, trebuie să studiem puțin mai mult felul în care magnetismul se manifestă în utilizarea lui industrială.

Există întotdeauna două câmpuri de acțiune, sau un multiplu de doi, într-un generator sau într-un motor, un câmp alternat sau magnetic fiind polul nord, iar celălalt polul sud. Dacă dorim să punem în acțiune două sau mai multe generatoare și să forțăm electricitatea lor prin același fir, prima condiție care se impune este de a dirija fluxul magnetic al generatoarelor în același sens. Altfel, acestea nu ar acționa împreună ; probabil ar da naștere la curenți îndreptați spre sensuri opuse, topind astfel firele. Aceasta se explică prin faptul că polii unuia dintre generatoare care ar trebui să atragă, resping, și vice versa. Remediul consistă în a schimba extremitățile firului care magnetizează câmpurile ; atunci, curentul magnetic al unuia dintre generatoare va deveni asemănător curentului celuilalt, iar cele două se vor armoniza.

Condiții asemănătoare se impun atunci când este vorba de vindecări magnetice. Un anumit procent de vibrații și de polaritate magnetică a fost împărțit fiecăruia dintre noi, atunci când forțele astrale au invadat corpul nostru, dându-ne botezul astrelor, chiar în momentul primei noastre inspirații. Aceste forțe s-au modificat în cursul pelerinajului nostru terestru ; dar, în ansamblu, impulsul lor inițial persistă și de aceea tema de nativitate conservă puterea cea mai vitală pentru a determina simpatiile noastre, antipatiile noastre instinctive pe care ne putem baza mult mai mult, decât pe aversiunile și gusturile noastre conștiente.

Poate să se întâmple să întâlnim o persoană pe care învățăm să o iubim, deși avem impresia că are asupra noastră o influență răufăcătoare, pe care nu putem să ne-o explicăm și pe care, în consecință, încercăm să o reducem la tăcere. Dar dacă o să comparăm tema sa astrologică cu a noastră, vom vedea motivul, iar dacă suntem înțelepți, vom ține cont de avertisment, căci altfel, la fel de sigur cum planetele se mișcă pe orbita lor în jurul Soarelui, vom regreta că nu am ținut cont de "cuvintele scrise pe ziduri".

Dar există de asemenea, numeroase cazuri în care nu percepem antipatia care există între noi și o anumită persoană, deși tema astrologică o relevă, iar dacă vedem pronosticul acesteia comparând cele două teme, ne simțim mai degrabă înclinați să ne bazăm pe sentimentele noastre, decât să ținem cont de notificația astrală a horoscoapelor. Și aceasta va da naștere, cu timpul, la numeroase griji, căci polaritatea planetară se va manifesta în mod sigur la timpul dat, doar dacă cele două părți nu sunt suficient de evoluate pentru a putea - cel puțin într-o anumită măsură - să-și guverneze astrele. Dar astfel de persoane sunt rare și nu se întâlnesc decât la intervale mari în stadiul nostru actual de evoluție. De aceea, utilizându-ne cunoștințele despre înscrisul aștrilor, vom face bine comparând tema noastră natală cu cea  a persoanelor ce se întrepătrunde intim în viața noastră ; lucrul acesta poate să ne ferească, pe ei și pe noi, de multe mizerii și de multe necazuri. Sfătuim să se aplice această măsură, mai ales atunci când este vorba de alegerea medicului sau a unui viitor partener.

Atunci când o persoană este bolnavă, forța sa de rezistență este la nivelul cel mai de jos și, ca urmare, este incapabilă să îndepărteze influențele exterioare ; astfel încât vibrațiile vindecătorului au, practic, un efect irezistibil asupra ei. Ori, acest vindecător fie el animat de sentimente de cel mai pur altruism și gata să-și dea propria viață pentru ușurarea suferințelor bolnavului său, dacă stelele respective ale unuia și ale celuilalt sunt adverse la naștere, puterea sa vibratorie și magnetismul său personal vor avea în mod sigur un efect răufăcător asupra bolnavului. De aceea, este de primă necesitate pentru orice vindecător să cunoască Astrologia și legea compatibilității, fie că vindecă deschis prin magnetismul și punerea mâinilor, fie că aparține facultăților și școlilor de Medicină regulate, căci și medicii își infuzează vibrațiile în aura bolnavilor lor și ajută sau jenează, în funcție de raportul polarității lor, cu cea a pacienților.

Ceea ce a fost spus în legătură cu vindecătorul, se aplică cu o forță înzecită la infirmieri, căci aceștia sunt aproape întotdeauna alături de bolnavii lor, iar contactul lor cu ei, este cu atât mai strâns.

Compatibilitatea între medic, infirmier și bolnav este determinată de zodia ascendentă, Saturn și Casa a VI-a. Dacă Ascendenturile lor concordă, dacă, de exemplu, toți au zodii ascendente de foc, de pământ, de aer sau de apă, se armonizează ; dar dacă bolnavul are o zodie de apă la Ascendent și dacă doctorul sau infirmierul au semne de foc, va rezulta un efect foarte supărător.

De asemenea, este important să ne asigurăm că, în tema astrologică a infirmierului sau a doctorului, Saturn nu este plasat în nici într-un grad al Casei a VI-a a zodiacului bolnavului.

Pentru ceea ce este în legătură cu căsătoria, polaritatea planetară se demonstrează mai ales prin examinarea femininei Luni și cea a lui Venus în tema de nativitate a unui bărbat, căci aceste două planete descriu înclinația sa pentru sexul opus. În tema unei femei, masculinul Soare și Marte au o semnificație identică. Dacă aceste planete sunt configurate armonios și dacă zodiile cuprinse între cuspidele (sau pe vârfurile) Casei a VII a viitorilor consorți, sunt în rezonanță, armonia va prevala în cămin - mai ales dacă Soarele, Venus sau Jupiter al unuia dintre ei este situat în Casa a VII-a a celuilalt. Dar dacă planetele menționate sunt în conflict, sau dacă Casa a VII-a a consorților eventuali nu se armonizează, sau dacă Saturn, Marte, Uranus sau Neptun al unuia este situat într-un grad oarecare al Casei a VII-a a celuilalt, avem de-aface cu simbolul mâinii care scrie pe perete, cuvintele fatidice ; indicând că polaritățile planetare nu sunt în armonie și prin urmare, le este rezervată suferința, dacă permit sentimentelor vag emoționale să le unească printr-o legătură nefericită. Considerăm că este ușor să schimbi firele electrice ale două generatoare, în așa fel încât polaritățile lor să se armonizeze și să se completeze, decât să inversezi polaritatea planetară a unei persoane pentru a o pune în acord cu cea care este primită de o altă persoană cu ocazia botezului său planetar.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare