Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PARTEA A DOUA
ASTROLOGIA MEDICALĂ

Capitolul XXIX - Legea corespondențelor

Se spune în Biblie că Dumnezeu a făcut omul după chipul și asemănarea Sa și încă din Antichitatea cea mai îndepărtată Magii și Înțelepții au recunoscut o corespondență între macrocosmos, lumea mare, și microcosmos, lumea mică sau omul. Această idee se exprimă și în axioma hermetică, care este cheia tuturor misterelor : "Ceea ce e sus, este la fel cu ceea ce e jos." Putem deci, să deducem că diversele părți ale corpului uman corespund diferitelor diviziuni ale bolții cerești și astrelor mișcătoare care le traversează. La fel cum forțele creatoare la sânul mamei acționează asupra ovulului și dezvoltă gradual fătul, tot așa razele stelare plecând din corpul macroscopic al naturii acționează asupra omului. Activitatea lor o remarcăm în procesul de evoluție prin care ceea ce este acum omul, trecând prin regnurile inferioare a ajuns la starea actuală de dezvoltare, și prin aceleași raze va evolua încetul cu încetul, până ce va atinge statura divină, prin care va fi cu adevărat asemănător Tatălui care este în ceruri. În consecință, putem stabili corespondența care există între zodii, planete și diferitele diviziuni ale corpului uman, după cum urmează :

~ Efecte patogene ale celor 12 Zodii ~

Berbecul guvernează capul, emisferele cerebrale, diversele organe în interiorul capului și ochii. Cât despre nas, el este guvernat de Scorpion.

Astfel, orice aflicțiune în Berbec va acționa asupra capului, producând dureri de cap, nevralgii, comă, condiții de transă, afecțiuni ale creierului și ale lobilor cerebrali.

Taurul guvernează gâtul, cerul gurii, laringele și amigdalele, maxilarul inferior, urechile și regiunea occipitală. Cerebelul este și el guvernat de Taur, cât și vertebrele Atlas și cervicalele, arterele carotide, venele jugulare și anumite vase sanguine de mai mică importanță.

Bolile la care aceste regiuni sunt predispuse sunt gușa, difteria, laringita difterică, apoplexia. Ori, cum fiecare zodie acționează întotdeauna asupra zodiei opuse, aflicțiunile în Taur pot da naștere și bolilor venerice, constipației și iregularitatea menstruației.

Gemenii guvernează brațele, mâinile, umerii, plămânii și timusul, coastele superioare. De aceea, aflicțiunile în Gemeni cauzează boală pulmonară, pneumonie, pleurezie, bronșită, astm și inflamarea pericardului.

Racul guvernează esofagul, stomacul, diafragma, pancreasul, sânii, vasele lactifere, lobii superiori ai ficatului și canalul toracic. De aici indigestiile, gazele stomacului, tusea, sughițatul, hidropizia, melancolia, isteria, ipohondria, caliculi biliari și hepatita.

Leul guvernează inima, regiunea dorsală a coloanei vertebrale, măduva spinării și aorta ; de unde rezultă că aflicțiunile Leului vor cauza regurgitare, palpitații, leșinuri, anevrisme, meningite spinale, deformarea coloanei vertebrale, artero-scleroză, angină pectorală, hidremie, anemie și hiperemie.

Fecioara guvernează regiunea abdomenului, intestinul subțire și intestinul gros, lobii inferiori ai ficatului și splina ; în consecință, aflicțiunile Fecioarei produc peritonită, tenie, nutriție imperfectă, absorbție defectuoasă a intestinelor, febră tifoidă, holeră și apendicită.

Balanța guvernează rinichii, suprarenalele, regiunea lombară a șirei spinării, sistemul vaso-motor și pielea. Ca urmare, aflicțiunile Balanței cauzează incontinență sau retenție de urină, inflamarea ureterelor care leagă rinichii de vezică, nefrită cronică, lumbago, eczemă și alte boli de piele.

Scorpionul guvernează vezica, uretra și organele genitale în general, rectul și partea descendentă a colonului, valvulele sigmoide, glanda prostată și oasele nasului. De aceea, aflicțiunile Scorpionului cauzează catara nasului, polipi, adenoidite, afecțiuni ale matricei și ovarelor, boli venerice, strangularea și dilatarea prostatei, iregularitatea menstruației, leucoreea, caliculi, pietre la rinichi, hernii, etc.

Săgetătorul guvernează șoldurile și coapsele, femurul, osul iliac, osul sacral și coccisul, artera și venela iliace, nervul sciatic, de unde rezultă că aflicțiunile Săgetătorului produc ataxie locomotorie, sciatică, reumatisme și afecțiuni ale șoldurilor. Între altele, după cum fiecare zodie exercită o influență asupra zodiei opuse, aceste afecțiuni pot cauza și tulburări pulmonare. Este de remarcat că fracturile de os sunt cauzate de această zodie.

Capricornul guvernează pielea și genunchii, exercitând o acțiune reflexă asupra stomacului, pe care îl guvernează zodia opusă a Racului. De unde rezultă că aflicțiunile Capricornului produc eczemă și alte boli ale pielii, eritem, lepră, precum și tulburări digestive.

Vărsătorul guvernează picioarele, de la genunchi la gleznă inclus, și are și o acțiune reflexă asupra zodiei opuse, Leul ; rezultă că aflicțiunile Vărsătorului dau naștere la varice, luxații de gleznă, la tulburări de ritm cardiac și la hidropizie.

Peștii guvernează picioarele și degetele picioarelor ; această zodie are și o acțiune reflexă asupra regiunii abdominale, guvernată de zodia opusă a Fecioarei ; de unde rezultă că aflicțiunile acestei zodii indică afecțiuni și diformități ale picioarelor, boli de intestine și hidropizie. Produc și o apetență pentru lichiorurile puternice și stupefiante, care pot duce la delirium tremens. Slăbirea (încetul cu încetul) este uneori rezultatul secundar al răcirii picioarelor, cauzată de o aflicțiune în Pești.



~ Efecte patogene ale Soarelui ~

Soarele guvernează în primul rând fluidul vital care, pătrunzând prin splină, este transferat la plexul solar și de acolo distribuit în tot corpul. Acest fluid vital este invizibil majorității oamenilor ; dar celor care sunt dotați cu clarviziune acesta apare ca un fluid de culoare roz, și care este pentru organismul nostru (asemănător - n. red) cu ceea ce este electricitatea pentru sistemele telegrafice sau telefonice. Firele destinate să transmită electricitatea fără curent, sunt inerte, iar telefonul sau telegraful nu răspund.

La fel, atunci când pentru un motiv sau pentru un altul, fluidul vital încetează să se răspândească în cantitate suficientă într-o parte oarecare a organismului uman, această parte a corpului nu poate îndeplini funcția care îi este atribuită, rezultând boala, care nu se va sfârși decât atunci când obstacolul care se opunea retribuției normale a fluidului vital a fost îndepărtat, iar calea este eliberată.

De aceea, un Soare afectat cauzează întotdeauna boală, mai ales în tema astrologică a unui bărbat. În cea a unei femei, Luna care este colectoarea forțelor solare, și îndeplinește același rol. Inima, dar și protuberanța anulară (Puntea lui Varolio), aparținând de creier, sunt principalele părți ale corpului guvernate de Soare. Când acesta este în aspecte bune în Leu sau în Berbec, putem pronostica o sănătate înfloritoare. Dar dacă, dimpotrivă, astrul zilei este afectat, cauzează boli variate în funcție de zodia în care este plasat în acel moment. Aceste aflicțiuni pot fi stabilite după cum urmează:

Soarele afectat în Berbec, zodia care guvernează capul, dă o tendință la afazie, la amnezie, la febră, la hemoragie cerebrală și la meningită, la anemie și la congestii cerebrale, la dureri de cap și la leșinuri.

Soarele afectat în Taur dă o tendință la epuizare, la difterie, la polipii nasului și, dacă se află în al 29-lea grad al Taurului (Pleiadele) la afecțiuni ale ochilor.

Soarele afectat în Gemeni dă o tendință la pleurezie, la bronșite și la hiperemia plămânilor.

Soarele afectat în Rac dă o tendință la anemie, la hidropizie, la dispepsie și la tulburări gastrice febrile.

Soarele afectat în Leu dă o tendință la palpitații ale inimii, dureri de spate, aflicțiuni ale coloanei vertebrale. Dacă Soarele este în al 6-lea grad al Leului (conjuncție cu Ascelli), apar probleme cu ochii.

Soarele afectat în Fecioară dă o tendință la o asimilație defectuoasă, la peritonită, la febră tifoidă, la dezinterie.

Soarele afectat în Balanță dă o tendință la nefrită cronică, la erupții cutanate ca urmare a încălzirii sângelui, căci Saturn guvernează pielea, iar Balanță este zodia sa de exaltație.

Soarele afectat în Scorpion dă o tendință la caliculi renali, probleme genitalo-urinare, afecțiuni ale uterului și ovarului, neregularitatea menstruației.

Soarele afectat în Săgetător dă o tendință la sciatică, la paralizia membrelor și la bolile pulmonare. Dacă Soarele este în al 8-lea grad al Săgetătorului (Antares) și afectat de una sau mai multe planete malefice, pericol de afecțiuni ale ochilor.

Soarele afectat în Capricorn dă o tendință spre reumatisme, spre boli de piele, spre tulburări digestive.

Soarele afectat în Vărsător dă o tendință la varice, la hidropizie, la palpitații ale inimii, la o proastă circulație a sângelui.

Soarele afectat în Pești dă o tendință la transpirația picioarelor, la tulburări intestinale, la febră tifoidă, etc.

~ Efecte patogene ale lui Venus ~

Pentru că guvernează Taurul și Balanța, Venus este responsabilă de multe afecțiuni ale gâtului și rinichilor, boli datorate exceselor gastronomice, lipsei de exerciții fizice, obiceiurilor sedentare, proastei circulații a sângelui venos, la excesele amoroase, vieții împrăștiate, etc., de unde provin obezitatea, tumorile, chisturile, circulația proastă, bolile venerice, amigdalita și alte probleme. Efectele sale generale, atunci când apare plasată într-una dintre cele 12 zodii pot fi clasate după cum urmează :

Venus afectată în Berbec dă tendință la catară în cap, la secreții mucoase anormale și, prin acțiunea reflexă în Balanță, la congestia rinichilor.

Venus afectată în Taur dă tendință la oreion, la dureri de cap afectând regiunea occipitală, la gușă, la amigdalită, la inflamarea glandelor gâtului. Prin acțiune reflexă, în Scorpion, dă naștere și la boli veneriene și alte afecțiuni specifice glandelor genitale.

Venus afectată în Gemeni dă tendință la intoxicații sanguine, la slăbiciune pulmonară, la hidropizie, la panarițiu, la negi.

Venus afectată în Rac dă tendință la dilatarea stomacului, la tumori gastrice, la grețuri.

Venus afectată în Leu dă tendință la afecțiuni ale coloanei, la dureri de spate și la hipertrofia inimii.

Venus afectată în Fecioară dă tendință la atonia acțiunii peristaltice a intestinelor, la tumori abdominale, la tenie și la viermi intestinali la copii.

Venus afectată în Balanță dă tendință la uremie și la poliurie ; iar prin acțiunea sa reflexă în Berbec, la dureri de cap.

Venus afectată în Scorpion dă tendință la varicocele, la boli venerice, la tumori, la prolapsul uterului, la menstruații dureroase și alte boli ale femeii ; dar prin acțiunea reflexă în Taur, apar și dureri de gât.

Venus afectată în Săgetător dă o tendință la tumori și alte afecțiuni de aceeași natură ale șoldurilor ; prin acțiune reflexă în Gemeni, la bronșite și boli pulmonare.

Venus afectată în Capricorn dă tendință la gută în membre și, prin acțiune reflexă în zodia Racului, la tulburări digestive, la grețuri și la vomă.

Venus afectată în Vărsător dă tendință la varice, însă prin acțiunea reflexă în Leu, și la boli de inimă.

Venus afectată în Pești dă tendința de sensibile la picioare : bătături, degerături, apoi la gută și prin acțiunea reflexă în Fecioară, la tumori abdominale și la tulburări intestinale.

~ Efecte patogene ale lui Mercur ~

Mercur guvernează Gemenii și Fecioara, iar aflicțiunile sale se manifestă prin boli, ce se raportează la aceste două zodii, cum ar fi bronșita și tulburările organelor pulmonare și respiratorii. Guvernează și emisfera cerebrală dreaptă, segmentul motor al măduvei spinării și corzile vocale, de unde ataxia locomotorie, afecțiunile nervoase și vocale, cât și surditatea. Efectele aflicțiunilor sale în cele 12 zodii pot să se clasifice astfel :

Mercur afectat în Berbec dă tendință la febră cerebrală, la migrene, amețeli, nevralgii și, prin acțiunea reflexă în Balanță, la tulburări nervoase a rinichilor și la lumbago.

Mercur afectat în Taur dă tendință la bâlbâială, la surditate, la răgușeală și, prin acțiunea reflexă în Scorpion, la afecțiuni nervoase ale organelor urino-genitale.

Mercur afectat în Gemeni dă o tendință la reumatisme la cap, brațe, umeri ; la bronșite, la pleurezii, la astm, la sufocări și, prin acțiunea reflexă în Săgetător, la dureri nervoase în șolduri.

Mercur afectat în Rac dă tendință la indigestie nervoasă, la flegmă, la mucozități, la flatulență și la beție.

Mercur afectat în Leu dă tendință la dureri de spate, leșinuri și palpitații cardiace.

Mercur afectat în Fecioară dă tendință la flatulență, la colici, la sufocări și la debilitate nervoasă.

Mercur afectat în Balanță dă tendință la retenție urinară, la dureri de rinichi, la lumbago și, prin acțiunea reflexă în Berbec, la amețeli, la migrene și la afecțiunile ochilor.

Mercur afectat în Scorpion dă tendință la dureri de vezică și organele genitale, la iregularitatea menstruației și, prin acțiunea reflexă în Taur, la bâlbâială, la răgușeală și la surditate.

Mercur afectat în Săgetător dă tendință la dureri de șolduri și coapse și, prin acțiunea reflexă în Gemeni, la tuse, la astm și la pleurezie.

Mercur afectat în Capricorn dă o tendință la reumatism mai ales la genunchi, la dureri de spate, la boli de piele, la melancolie ; prin acțiunea reflexă în Rac, la indigestie nervoasă și la flatulență.

Mercur afectat în Vărsător dă tendință la dureri ascuțite, junghiuri prin tot corpul, la varice, tulburări sanguine și, prin acțiune reflexă în Leu, la palpitații și la nevralgii cardiace.

Mercur afectat în Pești dă o tendință la gută și la crampe în picioare sau la o mare sensibilitate a picioarelor și, prin acțiunea reflexă în Fecioară, la o slăbiciune, o oboseală generale, la neliniște și uneori la tuberculoză, la surditate.

~ Efecte patogene ale Lunii ~

Luna guvernează esofagul și stomacul, uterul, ovarele, limfa și marele simpatic, cât și fluidul sinovial. Când este afectată, produce hidropizie, neregularitatea menstruației, afecțiuni uterine și ovariene, dispesie, tulburări vizuale și alienare mintală, în funcție de zodia, Casa și natura planetei afectate. Luna guvernează mai ales mama pe timpul sarcinii.

Luna afectată în Berbec dă tendință la insomnie, la letargie, la dureri de cap și la slăbirea ochilor.

Luna afectată în Taur dă tendință la dureri de gât, mai mult, dacă este în conjuncție cu Pleiadele (29 de grade ale Taurului) și afectată de Saturn, Marte, Uranus sau Neptun, la tulburări vizuale ; prin acțiunea sa reflexă în Scorpion, la menstruație anormală și la probleme genitale.

Luna afectată în Gemeni dă tendință la catara plămânilor, la astm, la bronșită, la pneumonie și la reumatisme în brațe și în umeri.

Luna afectată în Rac dă tendință la cancer la stomac, la hidropizie, la obezitate, la umflături, la tulburări digestive și la epilepsie.

Luna afectată în Leu dă o tendință la proastă circulație a sângelui, la convulsii, la afecțiuni cardiace sau dacă se găsește în al 6-lea grad al Leului (conjunctie cu Ascelli), la tulburări vizuale.

Luna afectată în Fecioară dă tendință la probleme intestinale, la tumori abdominale, la dezinterie și la peritonită.

Luna afectată în Balanță dă tendință la nefrită cronică, la abcese ale rinichilor, la uremie și, prin acțiunea sa reflexă în Berbec, la dureri de cap și la insomnie.

Luna afectată în Scorpion dă tendință la neregularitatea menstruației, la probleme cu vezica, cistite sau la alte afecțiuni urino-genitale ; prin acțiunea sa reflexă în Taur, la dureri de gât.

Luna afectată în Săgetător dă tendință la hemopatie, la afecțiuni ale șoldului și, uneori, la fracturi ale femurului ; prin acțiunea sa reflexă în Gemeni, la astm.

Luna afectată în Capricorn dă tendință la reumatisme articulare, la insuficiența fluidului sinovial, la erupții cutanate și, prin acțiunea reflexă în Rac, la probleme digestive.

Luna afectată în Vărsător să tendință la varice, la ulcerul picioarelor, la hidropizie și, prin acțiunea reflexă în Leu, la isterie, la sincope, la probleme cardiace.

Luna afectată în Pești dă tendință la picioare sensibile, la beție, la utilizarea drogurilor și, prin acțiunea reflexă în Fecioară, la tulburări intestinale de diferite genuri.

~ Efecte patogene ale lui Saturn ~

Saturn este planeta obstrucției, a cristalizării, a atrofiei. Prin acțiunea sa, circulația fluidelor : sângele, limfa, urina etc., este obstrucționată, iar această stagnație face ca reziduurile digestiei să fie reținute în organism, în loc să fie eliminate normal. Aceste materii formează astfel diverse depozite în corp, clădind scheletul (construcția), întărind arterele, anchilozând articulațiile (distrugerea).

Saturn guvernează vezica biliară, unde se formează caliculi hepatici și, în virtutea puterii sale exaltate în Balanță, duce la formarea pietrelor și a pietricelelor, care îi fac să sufere atât de mult pe cei care sunt afectați de o astfel de boală. Prin retenția ureei, cauzează reumatisme dureroase, iar guta se manifestă adesea prin deformarea articulațiilor, ce desfigurează bolnavii și îi fac impotenți.

Saturn guvernează nervul pneumogastric și, prin acțiunea sa restrictivă și cu ajutorul acestui intermediar, poate, în orice moment, să încetinească acțiunea inimii, să oprească digestia, să suprime evacuarea urinei și a fecalelor - în consecință, emoții, teamă sau anxietate sunt generate de el. Are deci, puterea să oprească funcțiile organismului.

Saturn guvernează și dinții. Sub influența sa pielea se întărește înainte de vreme, dinții se strică, din cauza unei nutriții imperfecte, întărirea membranelor seroase, de unde rezultă rigiditatea șirei spinării și a membrelor.

Capricornul este domiciliul lui Saturn ; și acesta, prin acțiunea sa reflexă în Rac, contrariază mișcarea peristaltică necesară digestiei alimentelor, cauzând astfel mișcări antiperistaltice și vomă.

Pe scurt, influența sa generală asupra organismului uman este una distructivă și tinde să grăbească sfârșitul vieții. Saturn rănește în general prin căderi sau prin frig, producând vânătăi. Predispune la afecțiuni cronice, la boli adânc înrădăcinate, iar victimele sale sunt greu de îngrijit, pentru că Saturn face să le fie teamă, să fie iritați, pesimiști, astfel încât refuză să admită posibilitatea de însănătoșire și nu pot fi determinați să vadă viața sub o lumină atrăgătoare.

Prezența lui Saturn într-un loc oarecare al nativității, constituie în ea-însăși o aflicție. Astfel, putem enumera efectele sale în cele 12 zodii, fără să mai specificăm dacă aspectele sunt careuri sau opoziții, trigoane sau sextili - deși, în mod natural, efectele sale sunt și mai pernicioase atunci când aspectele sunt malefice.

Saturn în Berbec dă o tendință la dureri de cap, guturai, cataracte, la surditate și la răceli diverse. Există pericolul anemiei cerebrale, cariilor dentare, tartru, leșinuri și, prin acțiunea reflexă în Balanță, tulburări renale.

Saturn în Taur dă o tendință la flegmă, la difterie, la epuizare, la oreion, la laringită difterică, la cariarea dinților maxilarului inferior, la sufocări și, prin acțiunea reflexă în Scorpion, la ștrangulări interne, la constipație și la afecțiuni analoge.

Saturn în Gemeni dă tendință la reumatism în brațe și în umeri, la bronșite, la epuizare pulmonară, la astm, ftizie și, prin acțiunea reflexă în Săgetător, la sciatică și la afecțiunile șoldului.

Saturn în Rac dă tendință la pioree, la dispepsie, la ulcere și la cancere gastrice, la grețuri, la eructații, la scorbut, hepatite, la caliculi biliari, la anemie și la micșorarea esofagului.

Saturn în Leu dă tendință la deformarea șirei spinării, la slăbiciune lombară, la insuficiența musculară a inimii, la artero-scleroză și la scleroza șirei spinării.

Saturn în Fecioară dă tendință la atonia mișcării peristaltice a intestinelor, micșorează absorbția, obstrucționează ileum caecum-ul, colonul transversal și apendicele.

Saturn în Balanță dă tendință la ataxie locomotorie, la caliculi renali, la pietricele și nisip, la nefrită cronică, la retenție urinară, la o nutriție imperfectă și, prin acțiunea reflexă în Berbec, la dureri de dinți, de cap și alte afecțiuni ale capului.

Saturn în Scorpion dă tendință la sterilitate, la încetarea menstruației, la strangulări interne, la constipație, la hemoroizi și, prin acțiunea reflexă în Taur, la catar nazal, la răgușeală cronică, la flegmă și alte afecțiuni ale gâtului.

Saturn în Săgetător dă tendință la contuzia șoldurilor și a coapselor, la sciatică, la gută și la afecțiunile șoldurilor ; prin acțiunea reflexă în Gemeni, la bronșite, la tuberculoză și la alte afecțiuni proprii Gemenilor.

Saturn în Capricorn dă o tendință la reumatisme articulare, la eczemă, la infecții contagioase ale pielii sau diverse alte boli ale pielii ; prin acțiunea reflexă în Rac, la gălbenare, la caliculi biliari și la dispepsie.

Saturn în Vărsător dă tendință la glezne slabe, ce se pot răsuci ușor și, prin acțiunea reflexă în Leu, la deformarea șirei spinării, la scleroză și alte afecțiuni ale inimii, ale spatelui și ale arterelor.

Saturn în Pești dă tendință la picioare reci, la bătături, la reumatisme și de asemenea, la tuberculoză cauzată de o răcire a picioarelor ; prin acțiunea reflexă în Fecioară, la hidropizie.

~ Efecte patologice ale lui Jupiter ~

Ficatul este marele centru al activității jupiteriene ; acolo se formează glicogenul obținut din reziduurile aduse de vena fluxului sângelui. Marele vârtej central al Corpului Dorinței se găsește și el în ficat, iar atunci când trebuie a făcut un efort special, Marte recurge la provizia jupiteriană de glicogen pentru a-și procura combustibilul necesar. Saturn este de asemenea, activ în ficat : formează bila, ureea și acidul uric.

Este puțin dificil pentru jumătate dintre studenți de a separa și apoi de a combina diversele funcții ale acestui organ ; totuși, dacă ne reamintim că Jupiter este exaltat în Rac, că Saturn este guvernatorul zodiei opuse, Capricorul, în care Marte este exaltat, vom fi mai capabili să înțelegem că marele benefic, Jupiter, încearcă să înmagazineze în ficat glicogenul atât de necesar activității corpului. Ori, chiar această rezervă Marte o risipește, indiferent de prodigalitatea energiei musculare ; este încurajat și ajutat în această operă distructivă de către Saturn, care produce bila și ureea, depuse în diversele părți ale organismului, în timpul travaliului muscular, sub formă de acid uric, unde se manifestă sub formă de gută și de reumatism. Saturn face de asemenea, ca ficatul să fie leneș și cauzează constipația.

Jupiter guvernează suprarenalele și circulația arterială; în consecință, aflicțiunile sale cauzează formarea de țesuturi adipoase, degenerescență grasă a mușchilor, tumori, excrescențe morbide, dezvoltarea anormală a organelor, diabet prin pierderea de zahăr și de albumină, și alte afecțiuni de același gen. Otrăvirea sângelui, hiperemia și apoplexia sunt datorate aflicțiunilor lui Jupiter. Efectele următoare sunt de notat atunci când Jupiter este afectat într-una din cele 12 zodii :

Jupiter afectat în Berbec dă tendință la amețeală, la congestie cerebrală, la somnolență, la trombus, la leșin, la ulcerațiile gingiilor maxilarului superior și, prin acțiunea reflexă în Balanță, la diabet, la depresie datorată lipsei de secreție suprarenală.

Jupiter afectat în Taur dă tendință la lăcomie : de aici, pletora și apoplexia, impetigo și carbon, ulcerațiile gingiilor maxilarului superior și, prin acțiunea reflexă în Scorpion, la catar nazal și la sângerările nasului.

Jupiter afectat în Gemeni dă tendință la pleurezie, la afecțiunile sângelui, la congestie și la apoplexie pulmonare și, prin acțiunea reflexă în Săgetător, la fracturi de oase, la gută și la reumatisme în șolduri și coapse.

Jupiter afectat în Rac dă tendință la lăcomie cauzând dilatarea stomacului, la dispepsie, la boli de ficat, la hepatite, la hidropizie și, prin acțiunea reflexă în Capricorn care guvernează pielea, la pustule și la alte erupții de același gen.

Jupiter afectat în Leu dă tendință la apoplexie, la degenerescența grasă a inimii a cărei acțiune a valvelor slăbește : în consecință, circulația sângelui este uneori încetinită, uneori grăbită și dă naștere palpitațiilor și unei stări febrile ; prin acțiunea reflexă în Vărsător, la umflarea gleznelor.

Jupiter afectat în Fecioară dă tendință la hipertrofia ficatului (care este adesea ulcerat) și la gălbinare.

Jupiter afectat în Balanță dă tendință la melancolie, ca urmare a insuficienței suprarenale, la abcesele rinichilor, la diabet, la erupții cutanate datorate acțiunii leneșe a rinichilor și, prin acțiunea reflexă în Berbec, la congestia creierului, de unde slăbiciune și amețeli.

Jupiter afectat în Scorpion dă tendință la hipetrofia prostatei, la tumori uterine, la abcese uretrale, la hidropizie, la hidremie și la diateza urică și la strangulariu uretral ; prin acțiunea reflexă în Taur, la atacuri de apoplexie și la sângerări de nas.

Jupiter afectat în Săgetător dă tendință la reumatisme și la gută; prin acțiunea reflexă în Gemeni, la apoplexie pulmonară și la vicierea sângelui.

Jupiter afectat în Capricorn dă tendință la diverse boli de piele și, prin acțiunea reflexă în Rac, la tulburări digestive, la hidropizie, la hepatite și la degenerescența grasă a ficatului.

Jupiter afectat în Vărsător dă tendință la varice în timpul sarcinii, la umflarea gleznelor și, prin acțiunea reflexă în Leu, la apoplexie și la palpitații.

Jupiter afectat în Pești dă tendință la umflarea și transpirația picioarelor și, prin acțiunea reflexă în Fecioară, la hipertrofia ficatului, la tumori abdominale, la afecțiuni hepatice și afecțiuni intestinale.

~ Efecte patogene ale lui Marte ~

Vechii înțelepți ai Egiptului numeau Racul "sfera sufletului", iar atunci când Soarele mistic al vieții traversează această zodie lunară, umedă și fecundă, este plantat atomul-germene al Corpului Fizic al Ego-ului. În timpul în care corpul embrionar se dezvoltă inconștient cum o face planta, Soarele mistic al vieții traversează Leul, Fecioara și Balanța. În a patra lună de gestație, trece prin a doua zodie de apă, Scorpionul, atunci când spiritul trece din patria sa cerească, pentru a se regăsi închis de către Marte în închisoarea terestră de care este înlănțuit prin coarda de argint, aceeași coardă ce-i aduce aici, renașterea. Soarele trece apoi prin Săgetător, Capricorn, Vărsător ; după ce au trecut cele 9 luni și a traversat ultima zodie de apă, Peștii, porțile care rețin vălul în sânul matern se deschid, iar Ego-ul este lansat pe oceanul vieții sub auspiciile zodiei marțiene a Berbecului, în care dispensatorul vieții, Soarele, este exaltat.

De-a lungul perioadei de gestație, Marte a furnizat corpului partea sa de fier, mai ales sub formă de hemoglobină și, cu primul suflu, are loc oxidarea acestei substanțe și începe să producă căldura atât de necesară vieții și conștiinței acestei vieți. Această operație continuă de-a lungul întregii existențe și astfel sarcina importantă de a înlocui Soarele pentru menținerea scânteii vitale, cade în sarcina strălucirii lui Marte, până ce Soarele mistic al vieții își va fi parcurs ciclul și va atinge punctul energiei vitale cosmice. Atunci Scorpionul îi străpunge corpul cu acul său de moarte : Marte și prietenul său, Saturn, taie coarda de argint și sufletul eliberat își ia zborul, ca un vultur, spre cer în căutarea regiunilor cerești, care sunt de fapt, adevărata lui patrie. De aceea, Scorpionul este reprezentat atât printr-un scorpion, cât și printr-un vultur.

Datorită misiunii sale de ajutor al Soarelui în menținerea vieții, Marte tinde întotdeauna să purifice corpul de orice deșeu, de orice acumulare putredă, pentru ca focurile de viață să poată arde cu o flacără pură și clară. Rezultă deci, că atunci când obiceiurile de lăcomie generate de Jupiter și Venus au umplut până în gât organismul sau când tendințele obstructive ale lui Saturn au otrăvit corpul, opunându-se la eliminarea reziduurilor digestiei, Marte aprinde focul febrei și al inflamării, pentru a arde deșeurile și de a da organismului un nou contract de sănătate și de energie. Astfel, marea majoritate a efectelor patogene ale lui Marte țintesc spre un scop constructiv.

Dar Marte nu ajută numai procesul vital al dispensatorului vieții, Soarele, care este exaltat în Berbec, este el însuși exaltat în Capricorn, unde Saturn, planeta morții, își exercită dominația și iată că între acești doi hoți, Soarele, Domnul Vieții, este crucificat, suferă și moare, în timp ce cei doi își dispută cadavrul său. Rolul lui Saturn în acest proces a fost descris într-un capitol propriu, dar putem să adăugăm aici că Marte prin curajul său predispune la accidente prin foc (arsuri), apă fierbinte (opărire), răniri prin arme de foc, etc. Guvernează organele genitale prin Scorpion ; slăbește vitalitatea acestora și cauzează boli venerice, ca urmare a exceselor sexuale, hemoragii și rupturi de vase sanguine. Menoragia și hemoroizii arată activitatea sa în sânge, iar herniile și bolile contagioase sunt de asemenea, rezultanta razelor marțiene. Ori, această planetă fiind malefică, prezența sa în orice zodie și în orice casă constituie în sine o aflicție, în ciuda aspectelor ; totuși, efectele sale patogene sunt mai rele atunci când este în careu sau în opoziție, decât atunci când este fortificat de un sextil sau un trigon.

Efectele sale în cele 12 zodii pot fi clasate mai specific după cum urmează :

Marte în Berbec dă o tendință la insolații, la hemoragie sau la congestie cerebrală, la inflamarea meningelor, la febră cerebrală și la delir ; la junghiuri în cap, la insomnie și la răni la cap ; prin acțiunea reflexă în Balanță, la inflamare renală, la hemoragie și la caliculi renali.

Marte în Taur dă tendință la oreon, la inflamarea amigdalelor, la adenoită, la sufocare, la difterie, la polipi și la sângerări ale nasului, la gușă și la inflamarea laringelui ; prin acțiunea reflexă în Scorpion, la menoragie, la blenoragie, la epidimită, la ulcere veneriene, la hipertrofia prostatei și la strangulări interne.

Marte în Gemeni dă tendință la hemoragie pulmonară, la pneumonie, la bronșite, la tuse, la răni sau fracturi ale mâinilor, ale brațelor și ale claviculei ; prin acțiunea reflexă în Săgetător, la fracturile femurului și la sciatică.

Marte în Rac dă tendință la febra laptelui, la dispepsie, la inflamare, la ulcerații și la hemoragiile stomacului.

Marte în Leu dă tendință la reumatisme musculare ale spatelui, la înfierbântarea sângelui, la hipertrofia inimii, la junghiuri și la palpitații; la sufocare, la leșinuri, la angină pectorală și la pericardită.

Marte în Fecioară dă tendință la tifoidă, la inflamarea intestinelor, la peritonită, la viermi ; la diaree, la holeră, la hernii abdominale și la apendicită.

Marte în Balanță dă o tendință la inflamarea rinichilor, la exces de urină, la hemoragia rinichilor, la caliculi renali și, prin acțiunea reflexă în Berbec, la febră cerebrală, la insolații și la dureri în cap.

Marte în Scorpion dă o tendință la menoragie, la blenoragie, la pietricele și la caliculi renali ; la inflamarea și la ulcerele ovarelor și uterului, ale vaginului și uretrei ; la varicocel, la hipertrofia prostatei și la strangurie, la strangularea colonului descendent, la ulcere veneriene și la hemoroizi ; prin acțiunea reflexă în Taur, la inflamarea amigdalelor, laringită și la sângerări ale nasului.

Marte în Săgetător dă o tendință la fracturi și la luxația femurului, la sciatică și la ulcerele coapsei și, prin acțiunea reflexă în Gemeni, la pneumonie, la bronșită, la guturai și la tuse.

Marte în Capricorn dă tendință la boală infecțioasă cacerigenă a pielii, erupții și puruit endemic, la variolă, la varicelă, la rujeolă, la furuncule, la râie și la alte afecțiuni cutanee ; prin acțiunea reflexă în Rac, la dispepsie și la ulcerele stomacului.

Marte în Vărsător dă tendință la varice, la fracturile piciorului și la otrăvirea sângelui ; prin acțiunea reflexă în Leu, la slăbiciunicardiace, la sânge înfierbântat, la leșin și la palpitații.

Marte în Pești dă tendință la deformarea picioarelor sau la accidente la picioare, la transpirație, la calozități, bătături și prin acțiunea reflexă în Fecioară, la hernie abdominală, la inflamarea intestinelor și la diaree.

~ Efecte patogene ale lui Uranus ~

Uranus guvernează eterul, care este mediul cu ajutorul căruia se transmit razele luminoase. Această planetă are deci, o influență considerabilă asupra ochilor și, de aici, ea este responsabilă de diverse afecțiuni ale organului vizual și chiar de orbire, atunci când afectează marii luminători. Este cazul mai ales când Soarele sau Luna sunt situați în Pleiade (29 ° Taur), Ascelli (6 ° Leu) sau Antares (8 ° Săgetător).

Astrologii moderni nu au avut încă timp să evalueze complet efectele lui Uranus în toate zodiile, iar cât despre efectele sale patogene se știe chiar mai puțin. Se spune că este exaltat în Scorpion și, după propria noastră experiență, totul pare să indice că Uranus are o influență malefică foarte puternică asupra sexului, care este guvernat de această zodie și produce bolile venerice cele mai inveterate. Prin acțiunea reflexă sau prin aflicțiunile sale în Taur - guvernat de Venus și în care își are sediul organul de coordonare - produce mișcări convulsive, ca de epilepsie, contorsionări, spasme, tetanos, crampe, sughițat, isterie.

Ca și guvernator al eterului și a gazelor, Uranus este responsabil de accidente și de șocuri, cauzate de electricitatea, care se mișcă prin eter. Azotul este baza a numeroși compuși a căror caracteristică instabilitate uraniană îi face eminamente explozivi ; astfel Uranus este responsabili de moartea prin rănirile care se întâmplă în acest mod - mai ales dacă Uranus este plasat în Casa a VIII-a.

Uranus afectat în Berbec dă o tendință spre insolație, hemoragie cerebrală sau chiar congestia și inflamarea creierului, febră la nivelul capului și delir, migrene, insomnie și leziuni la nivelul craniului. Prin acțiunea reflexă în Balanță, rezultă inflamarea rinichilor, hemoragii renale și calculi renali.

Uranus afectat în Taur dă o tendință la a diminua secreția pituitară și, în consecință, favorizează dezvoltările anormale.

Uranus afectat în Gemeni dă o tendință la astmul spasmodic, la răceli și la o tuse seacă și dură.

Uranus afectat în Rac dă o tendință la sughițat, care este produs printr-o contracție bruscă a diafragmei, la o tuse stomacală dură și seacă, la crampe la stomac, la gaze, la flatulență.

Uranus afectat în Leu dă o tendință la palpitații, la acțiunea spasmodică a inimii, la meningită cerebro-spinală, la paralizie infantilă și, prin acțiunea reflexă în Vărsător, aspecte asemănătoare pot fi observate acum.

Uranus afectat în Fecioară dă tendință la flatulență și la crampe abdominale.

Uranus afectat în Balanță dă tendință la o acțiune intermitentă a rinichilor, la erupții veneriene ale pielii și, prin acțiunea sa reflexă în Berbec, la dureri de cap violente și bruște, junghiuri și halucinații.

Uranus afectat în Scorpion dă tendința la avorturi spontane, la boli veneriene și, în casa a V-a, cauzează o naștere dificilă și dureroasă necesitând adesea o intervenție chirurgicală. Se întâmplă adesea ca bebelușul să fie grav rănit, dacă nu se naște mort.

Uranus afectat în Capricorn. Influența lui Uranus în Capricorn se face în general simțită prin acțiunea sa reflexă în Rac ; dar cum copiii născuți cu această poziție (lucrul acesta a fost scris în 1918) sunt încă tineri, efectele definite rămân încă necunoscute. * (vezi Completarea)

~ Efecte patogene ale lui Neptun ~

Neptun, octava superioară a lui Mercur, acționează în principal asupra sistemului nervos (guvernat de Mercur) și produce adesea crize de frenezie în care persoana, sub imperiul unei supraexcitații religioase sau de altă natură, nu este ea însăși ; uneori se instalează un fel de letargie, de comă, de catalepsie, de transă, de mediumitate, stări diverse în care energiile fizice sunt suspendate, în timp ce puterile psihice sunt în supra-activitate.

Neptun guvernează canalul coloanei vertebrale care, în timpul vieții, este umplut de eter. (Este adevărat că chirurgii au reușit prin puncții să extragă un fluid ; dar putem obține apă dintr-un vas de aburi pentru că vaporii se condensează în apă.) Acest gaz luminos, numit de ocultiști, foc spinal, ce face să vibreze glanda pineală - și ea guvernată de Neptun - produce vederea spirituală ; dar ceea ce persoana percepe, depinde de fluxul și amplitudinea acestor vibrații.

Prin rugăciune, concentrare și meditații, poate să se producă o stare de extaz religios, în timpul căreia persoana să vadă gazdele cerului. Stimulenții în genul băuturilor alcoolice, drogurilor, etc., produc sensibilitate la fluxul vibrațiilor de joasă amplitudine, în consecință subiectul vede uneori forme demonice, așa cum ni le descriu cei care cad pradă delirium-ului tremens, ce apar însoțind vibrația lui Neptun, mai ales atunci când acesta ocupă zodia de apă a Peștilor.

Influența patogenă a lui Neptun este foarte nefastă în Casa a VI-a indicând boală, sau în Casa a XII-a, care guvernează necazurile, neplăcerile, decăderea. Dacă aceste două Case sunt ocupate de Taur sau de Scorpion, care guvernează unul gâtul, respectiv organele genitale, există o dorință pasionată, anormală și pervertită care dă tendință la onanism sau la practici degenrante chiar mai rele. Mentalul, guvernat de Mercur - octava inferioară a lui Neptun - este morbid și se complace să viseze la lucruri impure. Părinții care au copii având Neptun în Casele a VI-a sau a XII-a vor face bine să vegheze cu grijă asupra lor, mai ales dacă Neptun este în opoziție cu Uranus. Aceasta se aplică la numeroși dintre cei care ating (referința era la 1918 - n. red.) vârsta pubertății, deoarece Neptun tocmai traversează zodia psihică a Racului, în timp ce Uranus era în zodia opusă a Capricornului.

Am văzut că Neptun în cudratură cu Saturn și Jupiter aduce alienarea mintală incurabilă ; că Neptun în conjuncție cu Marte în Berbec, în careu cu Uranus și Luna în Rac, cauzează o alienare mintală temporară, de natură periodică; că Neptun, în conjuncție cu Luna și în careu cu Uranus cauzează obsesie. Am văzut de asemenea numeroase alte indicații ; dar suma întreagă a efectelor lui Neptun nu a fost încă stabilită sistematic. Lucrăm în acest scop și sperăm că peste câțiva ani să fim capabili să prezentăm o listă destul de completă.

~ Glandele endocrine. Rolul și guvernatorii lor ~

Astrologul ezoteric știe că, corpul uman are în spatele lui o perioadă infinită de evoluție și că acest organism splendid este rezultanta unui proces lent de edificare graduată, care continuă fără încetare și care face ca fiecare generație următoare să fie mai bună decât precedenta sa până ce, într-un viitor îndepărtat, va fi atins un stadiu de perfecțiune, pe care nu putem nici măcar să ni-l imaginăm.

Studenții avansați înțeleg de asemenea, că în afara corpului său fizic omul posedă vehicule mai subtile, care nu sunt încă percepute de marea majoritate a ființelor umane, deși avem cu toții, latent în noi, un al 6-lea simț cu ajutorul căruia vom percepe (cu timpul) impulsuri preluate cu ajutorul sinapselor eterice (terminologie adaptată de noi, limbii române. n. red.), impulsuri definite ca fiind informațiile cele mai subtile ale sufletului. Ocultistul vorbește de aceste vehicule mai subtile sub numele de corp vital, făcut din eter ; de corp al dorinței, făcut din substanță-dorință, de unde ne extragem cu ajutorul acestor sinapse eterice seva de alimentare a intelectului. Aceste 3 vehicule îmbrăcând corpul fizic, definesc personalitatea umană care este partea evanescentă, distinctă a spiritului nemuritor, care se servește de tot acest ansamblu de vehicule pentru a se exprima aici, în lumea fizică. Vehiculele subtile interpenetrează corpul fizic, la fel cum aerul interpenetrează apa și au o influență particulară asupra anumitor părți ale acestui corp fizic, care este el însuși cristalizarea, concretizarea acestor vehicule subtile, așa cum și în virtutea aceluiași principiu, secrețiile fluide ale corpului melcului se cristalizează gradual, până ce formează cochilia dură, pe care animalul o poartă pe spate.

În mod general, putem spune că partea moale a corpului nostru - cea pe care o numim în mod obișnuit cu numele de carne - se divide în glande și mușchi. Corpul vital a fost dobândit în timpul Perioadei Solare. De atunci, cristalizarea acestui vehicul s-a concretizat în cea ce numim glandele și până în prezent aceste glande sunt împreună cu sângele, manifestarea specială a corpului vital în interiorul corpului fizic ; de aceea, putem spune de glandele luate în ansamblul lor se află sub dominația Soarelui - marele dispensator al vieții - și sub cea a lui Jupiter - marele astru benefic. Funcția specială a corpului vital este de a construi și de a restaura vigoarea mușchilor atunci când sunt întinși și obosiți de munca ce le este impusă de Corpul Dorinței, mereu neliniștit, mereu aflat în mișcare și a cărui origine, ca și manifestare, se regăsește în Perioada Lunară.

Mușchii sunt deci, guvernați de Luna rătăcitoare care este, în ceea ce privește prezentul, înalta poziție a îngerilor - omenirea din Perioada Lunii - și de impulsivul și turbulentul Marte, unde locuiesc așa-zișii "Îngeri căzuți" adică, spiritele luciferiene. Aceasta, bineînțeles, într-un sens general, deoarece trebuie ca studentul să remarce că glandele individuale și anumite grupe de mușchi se află tot la fel de bine și sub dominația altor planete. Este la fel cum spunem că toți cei care trăiesc în Statele Unite ale Americii sunt cetățeni americani, ceea ce nu înseamnă că unii nu pot fi supuși legilor din Maine și alții celor din California.

Cunoaștem axioma hermetică : "Ceea ce este sus este și jos", care este cheia tuturor misterelor. Așa cum există pe Pământ - macrocosmos - un mare număr de locuri neexplorate, tot așa există în microcosmosul corpului uman părți necunoscute, care sunt încă o carte închisă pentru exploratorii științifici. Printre aceste părți se află mai ales un mic grup din ceea ce numim "glande endocrine". Sunt în număr de șapte, adică :

* Glanda Pituitară, guvernată de Uranus.

* Glanda Pineală, guvernată de Neptun.

* Glanda Tiroidă, guvernată de Mercur.

* Timusul, guvernat de Venus.

* Splina, guvernată de Soare.

* Cele două Suprarenale, guvernate de Jupiter.

Aceste glande sunt de un mare interes pentru ocultiști. Putem să le desemnăm, într-un anumit sens, ca "cele șapte roze" pe Crucea corpului uman, căci sunt intim legate de dezvoltarea ocultă a omenirii. Patru dintre ele, Timusul, Splina și cele două Suprarenale se raportează la personalitate, Glada Pituitară și Glanda Pineală la latura spirituală a naturii noastre, în timp ce Glanda Tiroidă formează o legătură între cele două grupe. Regulile astrologice ce guvernează cele 7 glande se formulează după cum urmează :

* Splina este poarta de intrare a forțelor solare captate de fiecare ființă umană, care circulă prin organism sub formă de fluid vital, fără de care nimeni nu poate trăi. În consecință, acest organ este guvernat de Soare.

* Cele două suprarenale sunt guvernate de Jupiter - Marele Benefic - și exersează o influență calmantă, blândă, liniștitoare atunci când activitățile emoționale ale Lunii, ale lui Marte sau ale lui Saturn au distrus ponderația. Când raza obstructivă a lui Saturn a trezit emoțiile melancolice și a împiedicat funcțiile inimii, secrețiile suprarenalelor sunt purtate la inimă de către sânge și acționează ca un stimulent puternic, în vederea menținerii circulației, în timp ce optimismul jovial luptă împotriva anxietăți saturniene sau împotriva impulsurilor lui Marte, care agită în corpul dorinței emoțiile turbulente ale mâniei, făcând mușchii țepeni sau tremurători, împrăștiind energie sistemului. Atunci secreția suprarenală vine în ajutor, eliberează glicogenul ficatului într-o măsură mai abundentă decât de obicei, pentru a face față urgenței până ce echilibrul va fi restabilit. La fel se întâmplă pentru orice altă tensiune, pentru orice alt efort exagerat.

* Cunoașterea acestui fapt ocult i-a determinat pe vechii astrologi să plaseze rinichii sub guvernarea Balanței și, pentru a evita orice confuzie, putem spune că însăși rinichii joacă un rol important în hrănirea corpului, fiind guvernați de Venus, stăpâna Balanței ; dar Jupiter este cel care guvernează suprarenalele care sunt acum, obiectul atenției noastre.

* Venus și octava sa superioară Uranus guvernează amândoi funcțiile nutriției și ale creșterii, dar într-un mod diferit și având scopuri diferite. Astfel, Venus guvernează timusul, care este legătura între părinți și copil până ce acesta din urmă va fi atins vârsta pubertății.

Această glandă este situată imediat în spatele sternului. Este mai voluminoasă în timpul vieții prenatale și în prima copilărie, în timp ce creșterea este rapidă și excesivă. În această perioadă, corpul vital al copilului își îndeplinește opera sa cea mai importantă, deoarece copilul nu este atunci supus pasiunilor, emoțiilor concepute mai târziu de Corpul Dorinței, care se naște pe la 14 ani. În anii de creștere, copilul nu poate fabrica globulele roșii ale sângelui cum o face adultul, căci viitorul Corp al Dorinței, neorganizat, nu poate servi de cale forțelor marțiene, care transformă fierul conținut de alimente în hemoglobină. Pentru a remedia aceasta, o esență spirituală se găsește în Timus. Această esență spirituală este obținută de la părinți, simbolizați de Venus, care guvernează glanda, și cu această esență furnizată de iubirea părinților săi copilul este capabil să îndeplinească temporar alchimia sângelui, până ce Corpul Dorinței va fi devenit activ în mod dinamic. Atunci, Timusul se atrofiază și copilul este în stare să obțină din propriul său Corp al Dorinței forța marțiană necesară. Din acest moment, în condiții normale, Uranus, octava lui Venus și guvernatorul Glandei Pituitare, își asumă sarcina funcției de creștere și de asimilație în felul următor :

Se știe bine că toate lucrurile - și alimentele noastre - iradiază continuu mici particule, care indică atât lucrul pe care îl emană, cât și calitatea sa. Atunci când ducem un aliment la gură, un număr din aceste particule invizibile intră prin nas și, excitând simțul nostru olfactiv, ne face să știm dacă hrana pe care suntem pe punctul de a o ingera ne convine sau nu, și ne invită să îndepărtăm un astfel de aliment cu miros nociv, etc. Dar, dincolo de aceste particule care ne atrag spre un aliment sau ne îndepărtează prin acțiunea sa asupra simțului mirosului, există altele care penetrează osul sfenoid, iau contact cu Corpul Pituitar și pun în acțiune alchimia uraniană, cu ajutorul căreia se formează o secreție, ce se difuzează în sânge. Aceasta ajută, prin eterul chimic, la asimilație, afectând astfel dezvoltarea normală și sănătatea corpului de-a lungul întregii noastre vieți. Uneori, această influență uraniană a Glandei Pituitare este excentrică și, ca urmare, responsabilă de creșteri stranii și anormale, care produc aceste nefericite fenomene pe care le întâlnim ocazional.

Dar, dincolo de impulsurile spirituale, care generează manifestările de creștere fizică menționate mai sus, Uranus, operând prin corpul pituitar, este de asemenea, responsabil de fazele de dezvoltare spirituală, care ajută omul evoluat în eforturile sale de a străpunge vălul Lumilor Invizibile. În acest travaliu, uneori, Uranus este asociat cu Neptun, guvernatorul glandei pineale. Va fi deci, necesar să studiem simultan funcțiile glandei tiroide - guvernată de Mercur - și ale glandei pineale, care este sub dominația octavei sale superioare, Neptun, pentru a elucida convenabil natura operei lor.

Ne dăm seama cu ușurință că glanda tiroidă este guvernată de Mercur, planeta rațiunii, când se constată efectul pe care degenerescența acestei glande îl are asupra mentalului și al cărui cretinism și mixoedem ne furnizează dovezile. Secrețiile aceste glande sunt la fel de necesare funcționării normale a mentalului, precum este eterul pentru transmiterea electricității, adică în planul fizic al existenței, unde creierul transformă gândirea în acțiune. Contactul cu lumile invizibile și puterea de a se exprima depind de capacitatea funcțională a Glandei Pineale a cărei funcție este de esență spirituală și care este în consecință, guvernată de octava superioară a lui Mercur, adică de Neptun, planeta spiritualității ; acesta din urmă operând în conjuncție cu glanda pituitară guvernată de Uranus, planeta Înțelepciunii, cum am spus-o deja.

Oamenii de știință au pierdut mult timp, speculând asupra naturii și funcției acestor două mici corpuri - glanda pituitară și glanda pineală - și aceasta fără rezultat, mai ales pentru că, cum o spune atât de ironic Mefistotel, tânărului ce aspiră să studieze Ș;tiința în "Doctor Faust":


"Cel care vrea să studieze o entitate ce trăiește,
Dorește să-i vâneze și constituția-i divină :
Însă de câteva bucăți inerte mâna-i va fi plină,
Lipsite chiar de sensul căutării, de arcul - vieții, ce le-animă !

Nimeni nu poate observa în mod real funcțiile fiziologice ale unui organ oarecare, în condițiile pe care le oferă un laborator, pe masa de disecție sau de vivisecție. Pentru a ajunge la o înțelegere adecvată a lucrului, trebuie în mod necesar să vedem aceste organe în exercițiul funcțiilor lor fiziologice, în corpul viu, iar aceasta nu se poate face decât prin vedere spirituală.

Un mare număr de organe se vor atrofia sau se vor dezvolta : primele ne arată calea pe care am parcurs-o deja în timpul marșului nostru evolutiv ; ultimele, asemenea unor jaloane, desemnează dezvoltarea noastră viitoare. Dar există încă o specie de organe care nu sunt nici pe cale de degenerescență, nici pe cale de evoluție : acestea doar dorm pentru timpul prezent.

Fiziologii cred că glanda pituitară și glanda pineală se atrofiază pentru că găsesc aceste organe mai dezvoltate la unele clase inferioare ale ființelor vii, cum ar fi de exemplu, viermii. Dar de fapt ei greșesc : aceste organe dorm. Alții au presupus că glanda pineală era într-un fel de legătură cu mentalului pentru că ea conține anumite cristale după moarte și că cantitatea acestora este mult mai mică la oamenii cu  deficiențe mentale, decât la cei cu o minte normală.

Această concluzie este justă, dar clarvăzătorul știe că, canalul vertebral, la omul viu, nu este umplut de fluid, că sângele nu este lichid (adică, hemoglobina este în suspensie plasmatică - n. red.), și că organele ce ne ocupă corpul nu au cristale, atâta vreme cât acesta este în viață. Aceste aserțiuni sunt susținute conștient de faptul că sângele și esența cefalo-rahidiană se prezintă lichide, după ce le extragem din corpul fizic mort sau viu și că principiul constitutiv al glandelor pituitară și pineală pare cristalin atunci când creierul este disecat ; dar rațiunea acestui fapt este aceeași cu cea care face ca vaporii obținuți dintr-un cazan se condensează imediat în apă la contactul cu atmosfera și că metalul topit provenit de la cuptorul topitorului se solidifică imediat ce îl scoatem afară.

Toate aceste substanțe sunt esențe spirituale pure, când nu sunt în afara corpului. În organism, ele sunt eterate, iar vederii spirituale substanța conținută în glanda pineală spre exemplu, îi apare luminoasă. Între altele, atunci când un clarvăzător privește glanda pineală a unei persoane care își exercită atunci capacitățile sale spirituale, această lumină este de intensitatea cea mai vie și reflexiile sale sunt de o iradiație comparabilă cu minunatele jocuri de lumină a nopților polare : Aurora Boreală, deși aceasta este depășită în frumusețe.

Putem adăuga că funcția acestui organ pare să se fi schimbat în cursul evoluției umane. În primele epoci ale actualei noastre șederi pe Pământ, atunci când corpul omului nu era decât o masă enormă, un fel de sac în care spiritul nu intrase încă și doar îl acoperea de umbra sa, în vârful acestui sac se afla o deschizătură ce conținea glanda pineală : ea servea atunci de organ de orientare. Pe măsură ce corpul uman se condensa, devenea din ce în ce mai puțin capabil să suporte căldura intensă care prevala în acel timp, iar glanda pineală avertiza când corpul se apropia mult prea tare de unul dintre acele numeroase cratere de vulcani în activitate, care spărgeau atunci subțirea scoarță terestră și permitea spiritului să-l ghideze departe de aceste puncte periculoase. Acest organ de direcție opera prin pipăit. De atunci, acest simț a fost răspândit pe toată suprafața corpului - ceea ce îi indică ocultistului că va veni o zi în care simțurile de auz și vedere vor fi răspândite în același fel, astfel încât vom vedea și vom auzi cu toate părțile corpului și că vom deveni ca urmare - sub toate raporturile - mai sensibili decât suntem în prezent.

De atunci, glanda pituitară și glanda pineală au adormit temporar, pentru a permite omului să uite lumea invizibilă, în timp ce învață lecțiile furnizate de lumea materială. Totuși, glanda pituitară și-a manifestat sporadic influența uraniană în creșterea fizică anormală și a produs monștrii de tot felul, în timp ce Neptun, lucrând de asemenea anormal prin glanda pineală, a fost responsabil de dezvoltarea spirituală anormală a medicilor-șamani, vrăjitori și vrăjitoare, mediumurilor, a spiritelor-controloare etc. Când acestea vor fi trezite la activități normale, aceste două glande endocrine vor deschide ușa lumilor interioare în mod sănătos și sigur. Dar între timp, glanda tiroidă, guvernată de Mercur, planeta rațiunii, va deține tot mai mult controlul în secreția necesară echilibrului creierului.

Glandele endocrine sunt destinate să joace în viitor un rol preponderent. Dezvoltarea lor va accelera din plin evoluția, căci efectele lor sunt mai ales de ordin mental și spiritual. Ne apropiem de Era Vărsătorului, iar Soarele începe să transmită vibrații tot mai înalte, percepute doar de intelect, vibrații specifice acestei zodii : ceea ce explică intuițiile, premonițiile și transmisiile telepatice, care apar tot mai spontan în zilele noastre. În ultimă analiză, aceste fenomene sunt datorate trezirii glandei pituitare guvernată de Uranus, guvernatorul Vărsătorului și fiecare an care va trece le va face tot mai evidente.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare