Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PARTEA A DOUA
ASTROLOGIA MEDICALĂ

Capitolul XXX - Treizeci și șase de exemple de teme de nativitate

Pentru a-i da studentului un supliment de ajutor practic în studierea științei astrale, îi punem în față un anumit număr de teme astrologice ale persoanelor care au venit la noi pentru a le salva de vicisitudinile lor. Putem deci, să-i asigurăm că aceste cazuri sunt autentice și sperăm că expunerea diverselor maladii determinate cu ajutorul astro-diagnosticării va fi un ghid sigur.

Am încercat să clasăm aceste teme, dar cum există în general, în fiecare dintre noi simptomele mai multor boli, a fost imposibil să tragem linii de separație precise în această clasificare și, în consecință, trebuie ca studentul să se raporteze mai ales la antetul articolului pentru indicațiile prezentate de temă.

~ Problema sexuală ca factor în boală ~

Avem convingerea absolută că, cu cât ne oprim mai puțin asupra chestiunii sexuale, cu cât ne gândim mai puțin la ea și cu cât citim mai puțin despre acest subiect, cu atât rămânem din punct de vedere mental puri și mai puțin expuși obiceiurilor morbide, care provin adesea din studiul excesiv al acestei chestiuni. Trebuie deci, să sfătuim persoanele care au tendințe în acest sens să nu discute despre acest subiect. Trasând planul acestui capitol, ne-am gândit mai întâi că ar fi posibil să nu abordăm deloc această chestiune, dar după ce am mai reflectat, bazându-ne pe studiul aprofundat al sănătății și al bolii din punct de vedere mistic, ne-am convins că trebuie să ne întoarcem la Grădina alegorică a Edenului, care este punctul de plecare al suferințelor și al durerilor, după cum o explică literatura noastră rosacruciană.

Sindromul răzvrătirii permanente constituie pentru noi toți, un fapt ancestral ; iar refulările acestor stări psihice sunt manifestate ca și abuzuri sexuale, care însă devin în sensul cel mai literal al cuvântului, cauza primordială a durerilor, a bolilor, dar și a unei degenerescențe de care lumea este tot mai apăsată. Ori, într-o lucrare de natura acesteia, e obligatoriu să arătăm cauzele pentru ca remediul să poată fi găsit și aplicat. De aceea, vom încerca să punem în lumină influențele prenatale pe care le revelează tema de nativitate, pentru a reaminti părinților că mariajul este un sacrament și nu o ocazie de a abuza de funcția sexuală și "că păcatele părinților, (în realitate), apasă asupra copiilor".

Pe de altă parte, e știut că un copil inocent nu se naște cu tendințe la o anumită boală, modul său anterior de viață l-a expus la o slăbiciune specifică și de aceea, prin legea asociației, este atras spre acei părinți care pot să-i dea un corp predispus acestei boli particulare. Astfel, tata și mama nu sunt decât instrumentele de realizare a destinului al cărui artizan este de fapt, copilul. Dacă am înțelege bine acest fapt și dacă am putea fi și convinși că trebuie să trăim o viață pură și sănătoasă pentru a atrage la noi suflete având o natură virtuoasă, ce beneficiu ar rezulta pentru lumea întreagă ! Pentru a atinge acest deziderat, autorii încearcă să prezinte tabloul respingător al degenerescenței, astfel încât cel al purității să câștige proporțional prin contrast.

Din acest punct de vedere, oferim spre analiza cititorului tema astrologică Nr. 1. Este vorba aici de un tânăr, ce avea aproximativ 16 ani, în 1912. Casele a IV-a și a X-a, cu planetele care se găsesc acolo și guvernatorii lor, indică părinții. Acela dintre părinți a cărui influență este preponderentă în viața subiectului este desemnat de către configurațiile Casei a X-a, în timp ce Casa a IV-a îl indică pe acela care joacă un rol secundar în destinul copilului.

În această temă de nativitate, Gemenii sunt la Mijlocul Cerului, iar Mercur care îi guvernează este în careu cu Luna, prin zodiile cardinale. Neptun este în conjuncție cu Marte, în Casa a X și în careu cu Soarele, în zodia mercuriană a Fecioarei. Acestea stabilesc suficient natura morbidă, nevrozată a tatălui și felul în care această natură a operat privându-l pe tânărul băiat de uzajul limbajului și de coordonarea mișcărilor musculare, deoarece el nu se deplasează decât împiedicat.

Latura maternă este descrisă de Săgetător, în Casa a IV-a. Guvernatorul, Jupiter, este în Leu, în conjuncție cu Coada Dragonului (Nodul descendent al Lunii) a cărui influență este asemănătoare cu cea a lui Saturn. Jupiter este de asemenea, în careu cu Saturn și Uranus care sunt și ei în conjuncție în Scorpion. Acestea o definesc pe mamă ca o femeie de moravuri depravate, o degenerată, partizana oribilei teorii a sufletelor-surori, a afinităților, a amorului liber, etc. Ea a transmis copilului aceste tendințe impure. Leul afectează inima, iar cum Saturn este expresia obstrucției, a restricției și a suprimării, trebuie să concludem că acțiunea inimii este foarte slabă, (dacă aflicțiunea ar fi venit de la Marte, energia sa dinamică ar fi cauzat palpitații). Scorpionul guvernează organele genitale ; Uranus și Saturn indică acolo o tendință la onanism și, în virtutea faptului bine cunoscut că mutilarea acestui organ afectează corzile vocale, avem în această configurație un motiv în plus pentru a explica mutismul sărmanului băiat. Aflicțiunea venind de la zodiile fixe, arată pe de altă parte, că sediul răului este profund înrădăcinat și de natură congenitală și poate proveni dintr-o procreație la beție.

~ Păzitorul Pragului ~

Tema de nativitate Nr. 2 arată una dintre condițiile psihice cele mai remarcabile pe care le-am întâlnit. Previziunile temei sunt destul de clare pentru orice astrolog, totuși ancheta făcută de unul dintre autorii prezentei cărți asupra vieții subiectului adaugă clarificări adiționale și dă mai multă profunzime semnificației configurațiilor, pe care nu am putea să le obținem altfel. A fost deci, o revelație pentru autor, care a început ancheta spirituală cu 2 ani înainte ca tema să fie construită, de a vedea cum faptele mistice de care își amintea atât de clar erau înscrise pe această mică roată a vieții. Pentru a permite studentului să aprecieze acest caz remarcabil așa cum o merită, o să povestim cum am fost puși în relație cu subiectul, ceea ce am încercat să facem și ceea ce s-a întâmplat.

Spre sfârșitul lui 1910, un prieten ne-a povestit despre trista situație a unui tânăr băiat reținut la pat, culcat pe burtă, sprijinit pe coate și privind cu insistență într-un colț al camerei - ca fascinat - cu corpul întreg scuturat de hohote de lacrimi și gemete neîntrerupte. La cererea prietenului în cauză, am făcut o vizită tânărului nefericit și ne-am dat seama că obiectul care îi afecta privirea cu o putere asemănătoare celei a unui șarpe hipnotizând o pasăre pentru a o face să cadă în colții săi, era un elemental de tipul cel mai hidos pe care l-am văzut vreodată. Ne-am plasat aproape de pat și am dirijat un jet de forță spre baza craniului nefericitei victime, cu scopul de a-l obliga să se întoarcă spre noi pentru a rupe vraja. Dar demonul avea o influență așa de mare asupra conștiinței subjugate a victimei, că exista pericolul evident al unei rupturi între corp și suflet. Am abandonat deci, proiectul nostru și cu, curajul născut din lipsa de experiență, ne-am hotărât să ne luptăm cu elementalul în propriul său plan de existență. Dar Fratele Vârstnic, care este Mentorul nostru, ne-a căutat în acea seară și ne-a recomandat să fim prudenți și să studiem geneza monstrului, înainte de a intra în acțiune.

Sondând Memoria Naturii, am aflat că, în ultima sa existență, spiritul încarnat în corpul tânărului fusese un inițiat al Societății lui Iisus, un fanatic ardent, crud și insensibil la cel mai înalt nivel, deși total impersonal și neavând alt scop în viață, decât grija pentru interesele Sfântului său Ordin. Sacrifica fără cea mai mică remușcare, sănătatea, averea, reputația sau viața celuilalt, dacă Ordinul beneficia din aceasta ; s-ar fi oferit el însuși ca sacrificiu la fel de ușor, căci era sincer până în adâncul sufletului. Iubirea ca și ura îi erau străine, dar pasiunea la el era nestăvilită, care însă i-a făcut puternicul suflet zdrențe, fără a reuși totuși să-l stăpânească. Era prea mândru pentru a-și arăta pasiunea, chiar și cui ar fi putut să-l satisfacă și astfel deveni victima onanismului. Nu trebuie să credem că a fost sclavul abject al acesteia ; el, spirit nemuritor, lupta cu natura sa inferioară prin rugăciune, asceză, posturi, prin toate celelalte mijloace imaginabile. Uneori credea că a triumfat, dar când se aștepta cel mai puțin, bestia se trezea în el și se reaprindea mai arzătoare ca niciodată. De multe ori a fost tentat să se mutileze, dar disprețuia acest mijloc ca fiind nedemn de ființa umană, mai ales când acest om este îmbrăcat cu rasa preoțimii. La sfârșit sucombă sub tensiune : virilitatea viguroasă a tinereții făcuse loc la vârsta adultă unei sănătăți delicate, dureri constante crescură angoasa mentală, iar simpatia născuse suferință : n-a mai fost insensibil la suferințele victimelor Sfântului Oficiu. Având o natură fanatică, entuziastă în orice direcție și-ar fi exersat energia, balanța oscilă repede spre cealaltă extremă și, după modelul Sfântului Pavel, începuse să lupte pentru a-i proteja pe cei care odinioară îi persecutase chiar el. Se expuse astfel antipatiei Sfântului Oficiu și, în final, cu un corp șubrezit, dar cu spiritul mereu activ, căzuse victimă torturilor la care i-a supus atât de des pe alții.

Prin sinceritatea naturii sale chiar la sfârșitul vieții sale, câștigă dreptul de a fi admis într-o Ș;coală a Misterelor și se pregăti pentru privilegiul de a lucra cu titlul de Ajutor Invizibil în viețile viitoare. Legea Asocierii făcuse să se încarneze într-o familie americană al unui prieten din viața anterioară. Primi de la părinții săi un sistem nervos, în acord cu nivelul vibrațional cerut de probele sale.

Saturn, în opoziție cu Soarele - dispensatorul vieții - reține însă energia nervoasă a lui Mercur și-i blochează circulația venoasă (de la Venus), împiedicând secreția urinară și eliminarea toxinelor cu ajutorul rinichilor guvernați de Balanță, zodia de exaltare a lui Saturn, în care este plasat sub actuala temă natală. Ori, cum planetele din opoziție sunt în Berbec - guvernatorul capului - influența sa morbidă se manifestă odată prin creier și intelect, dar și prin sistemul uro-genital. Această ultimă influență este între altele accentuată de conjuncția lui Uranus cu Luna, în Casa a VI-a, care are legătură cu sănătatea, sub zodia Scorpionului, care guvernează organele genitale.

Cum tema de nativitate arată tendințele rezultând din acțiunile comise în existențele anterioare, este evident că viciul împotriva naturii acestui individ trebuia să-l conducă să se renască sub o strălucire stelară, afectând sănătatea în acest mod special, căci atunci când sufletul a fost învins de un vechi păcat obișnuit într-o anumită viață, moartea nu mai lichidează datoria contractată, o schimbare de loc nu achită și angajamentele luate într-o primă casă. Când ne re-încarnăm, tentația ni se prezintă iarăși, până ce ne vom fi învins slăbiciunea. Sarcina ce-i revine acestui sărman suflet este deci, de a extrage esența de virtute și de castitate din zgura încă fierbinte a pasiunii sau a viciului secret. Fie ca Dumnezeu să-i vină în ajutor și să-i întărească brațul în teribila luptă. Astrologia, cheia principală a compasiunii, poate să ne reveleze, pe tot cuprinsul, lupta și angoasa sufletului și să ne ferească de crima de a disprețui pe oricine aflat în depravare sau decădere.

Aspectele mai sus menționate provin de la zodiile cardinale și fixe, care indică fatalitatea unui destin. Totuși, Neptun la Ascendent, într-o zodie comună, Gemenii, anunță o condiție în devenire. Neptun este în trigon cu Saturn, care afectează mentalul și se sprijină pe energia dinamică a lui Marte.

Neptun indică ierarhiile spirituale invizibile, care operează cu noi și asupra noastră. Atunci când este plasat în Casa a XII-a, este evident că putem să ne așteptăm la necaz și aflicție. Această poziție face ca subiectul predispus să cadă pradă spiritelor-control, dar trigonul cu Saturn și sextilul Soarelui la Venus și la Mercur îl protejează împotriva influenței surselor exterioare. Astfel tânărul nostru, deveni prada expansiunilor demonice instaurate pe consecințele acțiunilor sale anterioare, iar teribila creatură cunoscută sub numele de "Păzitorul Pragului", de care trebuia ca neofitul să treacă înainte de a intra în mod conștient în Lumea Invizibilă. Forma înfricoșătoare și-a obținut existența din actele de cruzime comise de acest om în viața sa trecută el (monstrul) s-a alimentat și s-a dezvoltat din blestemele victimelor sale torturate ; bietul fanatic umplându-se până în gât de mirosul sângelui și sudorii lor, așa cum o fac dealtminteri și elementalii. Este un monstru în toată puterea cuvântului. Moartea progenitorului său îl făcuse latent, dar în noua temă de nativitate vremea plății era marcată pe cadranul destinului. Când Luna atinse prin progresie punctul natal al lui Marte în Casa a XII-a, energia sa dinamică galvaniză monstrul într-o viață nouă și atunci începură aflicțiunile bietului tânăr. Ura, mânia, răutatea pe care monstrul o ținea în rezervă se repercută asupra lui, angoasă pentru angoasă, iar natura sa negativă a Gemenilor căzuse la pământ sub greutatea furioasă a demonului.

Când am văzut entitatea, aceasta ne-a apărut ca o masă gelatinoasă informă cu numeroși ochi mari verzui, implantați pe diverse părți ale corpului. La intervale de câteva secunde, o emanație cu vârful ascuțit - ca o sabie - țâșnea dintr-un loc neprevăzut cu un organ anume pe acest corp și-l străpungea pe nefericitul care zăcea zdrobit pe patul său. Apoi, deși monstrul nu avea gură cu care să fi putut râde, părea scuturat de o ilaritate demonică, la vederea terorii și a suferințelor pe care le cauzase. În alte momente, prin câte unul dintre multiplii săi ochi, părea că iese din monstru, o excrescență alungită ca o trompă de elefant, care se oprea la un deget de ochii victimei, după care ochiul diform plonja în pupila victimei cu o intensitate teribilă. Există în temă atât de multe aspecte bune pentru a-i veni în ajutor, încât probabil nu va muri. Când Soarele va fi atins conjuncția lui Jupiter natal în tema natală și când Luna va fi trecut careul Soarelui natal, putem spera că se va produce un reviriment net în bine. În așteptarea acestui lucru, trebuie ca bietul suflet să lupte sigur împotriva demonului pe care l-a creat, desigur dacă viciul secret nu i-ar fi minat vitalitatea în viața precedentă. O re-încarnare sub un semn mai puternic i-ar fi dat o putere de îndurare fizică mai mare și ar fi făcut ca victoria să fie mai sigură.

~ Boala ochilor ~

Acest rău este datorat strălucirii anumitor nebuloase ale zodiacului : Pleiade - 29 ° Taur ; Ascelli - 6 ° Leu ; Antares - 8 ° Săgetător. Când Soarele sau Luna sunt în orbul unuia dintre aceste locuri și afectați de Saturn, Marte sau Uranus, sau vice-versa, atunci când Saturn, Marte sau Uranus sunt în aceste nebuloase și afectează Soarele sau Luna, sunt indicii de tulburări vizuale. Totuși, dacă veghem asupra copiilor care au aceste tendințe, răul poate fi blocat și chiar îndepărtat. Luminarea sălilor de clasă cere atenție, după principii generale, dar când un copil este direct amenințat de tulburări vizuale, trebuie ca părinții să ceară pentru el un loc convenabil într-o lumină modificată. Cititul la lumina unei lămpi sau în penumbră n-ar trebui să fie permis și ar trebui ca locuințele să aibă o nuanță caldă. Cu viața și civilizația avansată a orașelor, ochii s-au obișnuit cu distanțe scurte și nu pot să se adapteze rapid la variațiile de distanțe lungi, cum o pot face cei ai marinarilor sau a locuitorilor de la țară. Când tema astrologică a unui copil indică ochi slabi, viața la țară - dacă este posibil - poate fi de un imens avantaj pentru a proteja vederea, căci exercițiul mușchilor ochilor forțați să se ajusteze frecvent la distanțe lungi și scurte ajută inevitabil la fortificarea vederii. Trebuie să admitem că o mare parte din tensiunea ochiului se datorează congestiei mușchiului ciliar, care adaptează cristalinul la distanța la care se află obiectele și a celei a orbicularului. De fiecare dată când acesta din urmă nu acționează foarte repede, prea multă lumină intră în ochi, iar retina suferă. Viața în aer liber, atunci când mușchii copilului sunt încă supli, va face minuni pentru a corecta astfel de defecte și chiar și adulții vor obține un mare avantaj doar că la început să aibă grijă de a-și proteja bine ochii împotriva strălucirii Soarelui. Un tratament osteopatic, aplicat cu discernământ, are de asemenea, un efect salutar stimulând circulația și suplețea mușchilor.

~ Indicații subtile de vedere spirituală ~

Este un fapt științific bine cunoscut că senzația depinde de aptitudinea de a simți și de a interpreta vibrațiile aerului și eterului, în funcție de simțul implicat. Vechii magi imaginară caduceul lui Mercur ca un simbol al efectelor acestor vibrații ; diferite secrete spirituale sunt reprezentate de forma ondulatorie a șerpilor gemeni în jurul caduceului, inspirate de credința că Mercur este generatorul oricărei mișcări vibratorii. Astfel, el este factorul principal în producerea senzațiilor și a proceselor mentale, din care emană conștiința. De unde rezultă că Mercur în elevație și în aspecte favorabile ne face simțurile mai ascuțite și mentalul mai pătrunzător, în timp ce un Mercur afectat înmoaie simțurile sau face ca individul să fie hipersensibil. În ambele cazuri, se produce o stare anormală a intelectului, cauzând suferințe, în funcție de Casă, zodie și aflicție. Chiar și un aspect bun cu o planetă zisă malefică, deși evidențiază virtutea acestei planete, poartă și caracterul laturii tenebroase, deoarece chiar și cel mai bun dintre noi are în natura sa interioară ceva, care vibrează la unison cu acest aspect al planetei.

Dar, dincolo de drumul sinuos tăiat de Mercur printre vibrațiile aerului și eterului, interpretate printr-un proces lent în intelect în care spiritul și materia se întâlnesc, există o cale mai directă spre cunoaștere, simbolizată de Caduceu. Este raza lui Neptun, octava lui Mercur, care ne pune în contact cu lumile spirituale. Dar remarcați bine că bagheta (bastonul) și șerpii nu sunt separați, că bagheta trece printre formele înlănțuite ale șerpilor. Aflăm astfel că, în starea noastră prezentă, cunoașterea spirituală depinde de intelect pentru a se exprima concret și că această exprimare se colorează de către acesta, în funcție de aspectele lui Neptun.

Experiența a dovedit că raza afectată a părților zodiacului deja menționate se interpun vibrațiilor eterice acționând asupra retinei ochiului și alterând astfel vederea. Dacă în aceeași temă de nativitate Neptun este concentrat asupra unuia dintre punctele numite "punctele oarbe", adică cele care nu răspund vibrațiilor mercuriene eterice, este sensibilizat de raza spirituală a lui Neptun și se poate ca o persoană mioapă sau chiar oarbă să poată vedea lumile spirituale ascunse oamenilor a căror vedere este concentrată de vibrațiile mercuriene. Aspectul lui Neptun determină gradul și natura vederii spirituale evoluate. Putem vedea exemple chiar aici, în diverse teme astrologice. Acestea au fost alese pentru a demonstra alte puncte, dar ni se pare că ceea ce tocmai am menționat este demn de atenție.

Ar fi bine totuși să atragem atenția studenților față de concluziile absurde ; nu vrem să spunem că toți cei care sunt afectați de dureri de cap de către Antares, Ascelli sau Pleiade sunt dotați cu vedere spirituală. Femeia din tema Nr. 5 este foarte afectată fizic, dar Neptun este în afara orbului, iar ea nu primește nici o viziune spirituală de la strălucirea lui. Vederea vizionară poate de asemenea, să rămână embrionară la mulți, în timp ce aspectul este bine definit ; dar în aceste cazuri ea este pe cale de dezvoltare și va ceda ușor la un antrenament adecvat.

Totuși, în cazurile în care aspectul este un careu sau o opoziție, ar fi înțelept să ne ferim de orice tentativă făcută pentru a provoca iluminarea interioară, căci în aceste aspecte se ascunde un mare pericol din partea spiritelor-control, elementali, etc. Un exemplu din acestea a fost dat în tema astrologică Nr. 2, în care opoziția lui Neptun la Antares este responsabilă de viziunea teribilă a "Paznicului Pragului". Acolo, vederea fizică nu era deloc alterată, dar în tema Nr. 3 afecțiunile organului vizual sunt arătate prin aflicțiunea lui Ascelli ; în tema Nr. 4, prin cea a lui Antares. Într-una, trigonul lui Neptun produce clarviziunea voluntară în cealaltă, aspectul este un careu, de unde rezultă că vederea spirituală obținută este intermitentă și involuntară.

Am vorbit de Mercur ca de generatorul tuturor vibrațiilor senzoriale, auditive, olfactive, vizuale, etc. și de Neptun, ca de octava sa superioară. Pentru a preveni anumite întrebări la acest subiect, vom spune că în lumea spirituală o separare netă a simțurilor nu există, senzațiile se formează, în așa fel încât sunetul și vederea, respectiv vocea și văzul nu sunt decât un simț comun. Raza lui Neptun are două valențe, dar clarvăzătorii nativi pot suferi de capacitatea involuntară de "văd sau aud" după caz, în funcție de cheful entităților care au câștigat accesul aurei lor prin intermediarul acestei raze. Tema de nativitate Nr. 3 arată influența malefică pe care nebuloasa Ascelli o are asupra vederii. Acest grad periculos răsărea la naștere în conjuncție apropiată cu Luna și era în orb cu Soarele. Saturn (24 ° în Balanță) este chiar în orbul unui careu cu Soarele (0 ° din Leu), iar rezultatul acestor diverse aflicțiuni este că persoana este obligată să poarte ochelari cu lentile duble. Există totuși o compensație la această aflicțiune : Neptun în elevație este în trigon cu Ascelli ; Soarele, Luna și Ascendentul sunt în orb, ceea ce a dotat subiectul cu vedere spirituală asupra căreia posedă un control perfect, cum studentul poate să-și dea seama prin examinarea lui Mercur, care este planeta cea mai bine fortificată din temă.

Saturn, prin sextilul său venind din zodia exaltației sale, dă fermitate, perseverență și concentrare ; Jupiter, trigon în Casa pe care o guvernează, lărgește mentalul, înclină spre religie și bunăvoință Venus, prin sextilul său adaugă bunătate și iubirea față de Frumos. Este evident astfel că în această temă raporturile lui Mercur și ale octavei sale superioare Neptun sunt bine ilustrate în ceea ce privește expresia fizică și spirituală a spiritului. Neptun este planeta cea mai elevată, Mercur cea care are cel mai mare număr de aspecte. Nici unul, nici altul nu sunt afectate, de aceea nativul nu este deloc predispus la halucinații, ci își cântărește experiențele în balanța logicii. Comparați această temă de nativitate cu cea a bietului tânăr afectat de "Păzitorul Pragului" (Nr. 2), în care Neptun în Casa a XII-a este în conjuncție cu Marte și în care Mercur este afectat de opoziția lui Saturn, toate în semne cardinale ; contrastul între cele două teme va face să reiasă câteva puncte interesante.

În nativitatea Nr. 5, vedem Luna în Casa a VI-a, la aproximativ 3 ° de Antares, Saturn în Casa a XII-a la 4 ° de o opoziție cu Antares și la aproximativ 7 ° de o opoziție exactă cu Luna : astfel, influența sa natală a fost redusă la minimum. Dacă opoziția ar fi fost mai aproape, sau exactă, orbirea din naștere ar fi fost inevitabilă. Din fericire, aspectul era slab, iar vederea nu a fost afectată serios, decât în momentul în care Soarele a intrat prin progresie în Casa a XII-a, a trecut opoziția Lunii, apoi cea a lui Antares și a ajuns în conjuncție cu Saturn. Aceste puncte de contact în tema astrologică au marcat crizele aflicțiunii ochilor. Saturn fiind agentul aflictor, nervii și mușchii optici au înțepenit: un ochi este pe de-a-ntregul pierdut și aproape și celălalt. În noiembrie 1912, Luna progresase la careul Soarelui natal : a fost criza finală pe care au stimulat-o aspectele mai sus menționate. Neptun nu prezintă nici un aspect cu punctele indicate ale zodiacului ; din această cauză, vederea spirituală este profund adormită. Nativitatea Nr. 4 este cea mai afectată dintre toate, Coada de Dragon, Soarele și Antares sunt în conjuncție. Aceasta este deja suficient de serios, dar starea se agravează și din cauza unui careu aproape complet al lui Neptun cu Marte la Soare și a unei conjuncții care are loc în Casa a XII-a. Astfel această temă ne arată că persoana s-a născut cu niște ochi foarte slabi, ea abia poate citi, chiar ținând cartea sau hârtia la câțiva centimetri de ochi și servindu-se de o lupă. Dar careul lui Neptun la Antares a deschis, într-o anumită măsură, simțurile spirituale, astfel încât aude voci de spirite și are uneori viziuni. Bineînțeles că aceste manifestări care scapă propriului său control nu sunt de dorit, dar servesc să dovedească influența lui Neptun, atunci când este în aspect cu aceste puncte ale zodiacului.

~ Capul și Coada Dragonului ~

S-a spus adesea că era o problemă dificilă pentru studenți să știe ce sunt Capul și Coada Dragonului (numite în efemeride Nodurile Lunare) și de ce una este presupusă benefică și favorizează tot ceea ce cade sub raza sa binefăcătoare, în timp ce cealaltă este considerată ca fiind malefică, extrem de malefică deci, este nimerit să explicăm aici filosofia.

Să spunem mai întâi, pentru a servi drept regulă studenților puțin versați cu termenii astronomici, că numim noduri punctele în care o planetă parcurgându-și orbita se încrucișează cu cea a Soarelui, cum o face, de exemplu, Pământul la echinocții. Aceasta este explicat din punct de vedere astronomic și din punct de vedere mistic în a noastră "Astrologie științifică simplificată", cât și revoluția nodurilor Lunii.

Din punctul de vedere convențional al sistemului geocentric, Soarele își încrucișează nodul său oriental în fiecare an la echinocțiul de primăvară, cinzeci de secunde de spațiu înaintea punctului în care l-a traversat anul precedent. Ori, cum Soarele parcurge 15 ° pe oră, 50 de secunde de spațiu sunt străbătute în aproximativ 3 secunde. Luna răsare în fiecare noapte cu o întârziere de aproximativ 50 de minute față de răsăritul din noaptea precedentă. Aplicând aceeași măsură, 50 de minute de timp corespund la aproximativ 3 minute de spațiu, iar nodurile Lunii retrogradează tot cu atât în fiecare zi.

Astfel Soarele parcurge cercul zodiacului timp de un an, dar are nevoie de 27.000 de ori mai mult (27.000 de ani), pentru a completa cercul precesional al nodurilor sale, punctele echinocțiale. Luna care se mișcă cu rapiditate, percurge cercul zodiacului în 27 de zile, iar nodurile sale fac o revoluție completă într-o mie de săptămâni sau 19 ani. (Aceste cifre sunt aproximative.)

În cazul Soarelui, punctul în care traversează ecuatorul Pământului nostru, la Est, este întotdeauna privit ca primul punct al Berbecului, oricare ar fi constelația în care cade ca urmare (drept consecință) a precesiei. Acest mod de a proceda este perfect justificat, deoarece atributele dispensatorului vieții conferite Soarelui în Berbec se constată de îndată ce a trecut linia ecuatorială : semințele încep atunci să germineze, anotimpul iubirilor începe și întreaga creație pare invitată la reproducerea speciilor de către raza solară. De aceea, astrologii spun că Soarele este exaltat în Berbec ; ori, acesta din urmă are (conține) primele 30 ° plecând din punctul echinocțial, nodul ascendent al Soarelui, în care traversează ecuatorul la echinocțiul de primăvară.

După același principiu, nodul descendent al Soarelui, punctul în care părăsește emisfera boreală pentru a intra în lunile de iarnă, e numit primul punct al Balanței, iar Saturn, planeta obstrucției și a represiunii este în exaltare acolo. Saturn este cosașul, care cu coasa sa doboară fructele razelor solare ; reprimă viața și bucuria ; prietenele noastre înaripate, păsările, tac în prezența sa, iar Pământul coboară în mormântul său hibernal sub strânsoarea sa glacială.

Cum Luna primește și reflectă lumina solară pe Pământ, această lumină împrumutată este, sub anumite raporturi, asemănătoare strălucirii directe ; oricare ar fi punctul în care nodul său ascendent (Capul Dragonului) cade în zodii, efectul său, asupra lucrurilor cu care se află în raport prin conjuncție, este asemănător celui al Soarelui în Berbec, care face ca natura să exalte de bucurie ; favorizează și accelerează mersul afacerilor personale într-un mod binevoitor ; pune, pentru a spune așa, ulei la roțile vieții mai ales în departamentul în care este în conjuncție cu o planetă.

Pe de altă parte, nodul descendent la Lunii (Coada Dragonului) corespunde Balanței, în care Saturn este exaltat și dacă se găsește în conjuncție cu o planetă, exercită o influență de represiune și de obstrucție, asemănătoare efectelor vântului glacial al iernii provocat de exaltarea saturniană.


(clic pe imagine)

Tema de nativitate Nr. 6 revelează rolul lui Saturn în fractura femurului subiectului. Este plasat în Casa a XII-a, poziție care indică inactivitate forțată. Careul Soarelui la Mijlocul Cerului este o altă aflicțiune natală. În decembrie 1908, Luna Plină era în conjuncție exactă, iar Jupiter, guvernatorul Casei a VI-a (cea care indică boala) era în careu exact cu Coada Dragonului și în opoziție exactă cu Soarele său. Astfel, indicațiile de aflicțiune erau numeroase. Săgetătorul care guvernează șoldurile și coapsele ocupă Casa a VI-a. Fractura femurului a avut loc atunci când doamna a alunecat pe pavajul înghețat din fața casei.

Tema Nr. 4 arată Coada Dragonului în conjuncție cu Soarele, aproape de Steaua fixă Antares, care are o influență malefică asupra vederii, iar biata femeie care este astfel afectată se află în mare pericol de deveni oarbă.

Nodurile Lunii sunt date în ale noastre "Efemeride Științifice Simplificate", cu poziția pe care o ocupă în fiecare zi. Locul ocupat de ele la naștere se află printr-o proporție simplă. Diagrama adăugată aici explică că aceste puncte sunt numite "Capul și Coada Dragonului" pentru că mersul Soarelui și al planetelor apare ca o serpentină când îl desenăm pe o suprafață plană.

~ Bolile de urechi ~

Casa a XII-a indică influențele limitative ale vieții. Mercur, atunci când este în conjuncție cu Soarele, limitează spiritul, care dă subiectului o repugnanță la a cerceta știința. Același lucru se produce dacă Saturn, Marte, Uranus și Neptun afectează sau dacă una dintre zodiile mercuriene (Gemenii sau Fecioara) sunt pe vârful Casei a XII-a și dacă Mercur e afectat (oricare ar fi locul temei în care este plasat). Anexăm temele astrologice ale persoanelor care suferă de acest rău : tema Nr. 7 oferă cel al unei femei care își pierde gradat auzul. Mercur, Venus și Soarele sunt în conjuncție parțială în Pești - a 12-a zodie - care se găsește de asemenea, în Casa a XII-a. Sângele, limfa și fluidul vital invizibil, numit de știință "forța nervoasă", sunt constructorii corpului nostru. Fiecare planetă, mai puțin Uranus și Neptun, guvernează una sau alta din părțile lor constituente.

* Mercur guvernează nervii, mai ales sistemul cerebro-spinal și fluidul vital roziu invizibil, care curge în teaca vizibilă a nervului.

* Luna guvernează de asemenea, nervii într-un mod general, dar are o influență specială asupra tecilor nervilor corpului, al marelui simpatic și limfei.

* Jupiter guvernează circulația arterială.

* Venus guvernează sângele venos.

* Marte guvernează fierul în sânge.

* Soarele guvernează oxigenul.

* Saturn guvernează depozitele de minerale cărate de sânge și care întăresc (sclerozează) arterele și alte părți ale corpului.

Atunci când o planetă este în conjuncție foarte apropiată cu Soarele (3 ° sau mai puțin), spunem că este în combustie ; strălucirea sa este, ca să spunem așa, incendiată de căldura teribilă a Soarelui, în așa fel încât această planetă astfel afectată este incapabilă de a-și îndeplini corect funcția sa în viața persoanelor născute sub această configurație. Este la fel de evident cum veriga cea mai slabă a unui lanț va fi prima ce se va rupe, boala se va manifesta în partea corpului afectată de "arsura" Soarelui asupra domeniului planetar respectiv. Nativitatea Nr. 7 are în același timp Venus și Mercur în combustie în Casa a XII-a. Trebuie să concludem că există acolo lipsă de forță nervoasă sau de fluid vital și că circulația venoasă a urechii este blocată. Astfel congestia este inevitabilă, iar subiectul va deveni din ce în ce mai tare de ureche. Osteopatia este excelent echipată pentru a trata astfel de cazuri. Dacă această configurație s-ar găsi într-o zodie fixă, am fi mai puțin optimiști, dar flexibilitatea este una dintre principalele caracteristici ale zodiilor comune și nu vedem nici un motiv pentru ca răbdarea și perseverența să nu aducă o vindecare natală.

Cum am spus deja, Saturn guvernează materiile minerale cărate de sângele nostru. Din aceste materii se formează scheletul, cât și concrețiunile în țesuturile mai puțin dense. Scheletul este deci, guvernat de Saturn. În tema Nr. 8 defectul auzului vine de la zodiile fixe, Leul și Scorpionul, ceea ce face răul mai greu de vindecat, cu atât mai mult cu cât Saturn este astrul ce afectează și proiectează asupra lui Mercur strălucirea sa malefică dintr-o casă angulară.

A fost o vreme în care știința credea că timpanul era singurul sau cel puțin principalul factor al auzului ; dar medicii își dau seama astăzi, că acest simț depinde tot atât de mult, și de structura osoasă. Natura lui Saturn este de a bloca, iar cum Scorpionul guvernează organele de excreție, putem vedea cu ușurință că această importantă funcție este împiedicată și că deșeurile produse de digestie trec cu greu prin rinichi și prin colon. În consecință, orice organism este blocat, iar cum Mercur în Casa a XII-a indică slăbiciunea urechii, este normal să concludem că însuși nervul auditiv este blocat și că partea osoasă a urechii va deveni din ce în ce mai dură cu timpul.

Laptele prins are un efect salutar pentru a corecta obstrucția organismului. Multe persoane se revoltă împotriva folosirii laptelui în cantități mari, deoarece se presupune că el agravează constipația. Aceasta este adevărat la început, dar după un timp organismul se obișnuiește cu laptele prins, acesta devine un aliment sănătos și hrănitor cu efect chiar depurativ. Legumele verzi și fructele vor ajuta de asemenea, orice persoană afectată ca cea din nativitatea Nr. 8 să elimine deșeurile și cu timpul, să suprime răul.

~ Bolile organelor vocale ~

Cunoașterea perfectă a Astrologiei arată că aceleași efecte pot fi produse de factori opuși în esență. Astfel lui Saturn i se spune malefic și lui Jupiter, benefic ; dar atunci când Saturn este bine fortificat într-o temă astrologică, are un efect foarte dorit, în timp ce Jupiter afectat este cu totul diferit de benefic. Există deci, o latură bună la fiecare dintre planetele zise malefice și orice planetă benefică conține și un caracter nedorit. Se spune că semnele zodiacului guvernează fiecare o parte a corpului, dar că fiecare zodie are și autoritate secundară asupra părții guvernate de zodia opusă.

Astfel, o aflicțiune în Gemeni poate fi cauza unei bronșite sau a unor slăbiciuni în brațe și în umeri ; dar poate rezulta și sciatica, boală proprie Săgetătorului. Taurul guvernează gâtul ; însă are o mare afinitate cu Scorpionul, semnul organelor genitale ; este motivul pentru care putem remarca schimbarea care se operează în vocea tinerilor la vârsta pubertății ; la fel o femeie care abandonează drumul castității pentru a duce o viață de dezmăț, capătă o voce guturală. Taurul guvernează laringele, dar Mercur guvernează aerul, care face să vibreze corzile vocale ; ca urmare o afecțiune organică este indicată de aflicțiunea Taurului și a Scorpionului, în timp ce alterarea funcției este indicată de poziția și aspectul lui Mercur.

Există, între Taur (guvernatorul organelor vocale) și Mercur (guvernatorul aerului ambiant) o relație asemănătoare celei care există între instrumentul de muzică și executant. Dacă Taurul și Scorpionul nu sunt afectați, organele vocale sunt în condiție bună, dar un Mercur afectat poate totuși să cauzeze o tulburare funcțională a vorbirii. Se poate produce și inversul, atunci când Mercur, de exemplu, bine fortificat, contracarează în parte efectul Taurului afectat.

Aceasta este perfect demonstrat în tema Nr. 9 în care Saturn, Neptun și Soarele, aflate în conjuncție în Taur, cauzează o afecțiune a gâtului, dar Mercur, într-o zodie a vocii, Gemenii (Balanța și Vărsătorul fiind celelalte două) este în conjuncție cu Jupiter. Femeia suferă constant de dureri de gât, dar la fel cum un bun muzician obține melodii suave dintr-un instrument deteriorat, tot așa, cu ajutorul bunei poziții a lui Mercur, această femeie este capabilă de a se exprima mai bine ca mulți alții ale căror organe vocale sunt sănătoase ; de fapt, ea este profesoară de dicție. Nativitatea Nr. 3 prezintă un Mercur într-un mod straniu, bine fortificat ; nu există nici o aflicțiune, nici din Taur, nici din Scorpion, iar subiectul este dotat de o voce destul de puternică pentru a umple fără efort cele mai mari holuri, fără a fi însă prea puternică pentru cele mai mici. Dar Mercur în Leu, zodia bestială și Saturn în Balanță, una dintre zodiile vocii, împiedică amândouă o dicție perfectă, astfel domnul în cauză simte uneori o anumită ezitare în modul de a se exprima.

Rezultă că e mai ușor să remediezi viciile vorbirii, decât afecțiunile organice ; în primul caz, răbdarea, practicarea exercițiilor de vocaliză și de respirație așa cum le dau profesorii de dicție (acestea sunt absolut nepericuloase, față de exercițiile respiratorii Yoga) ; în plus, sunt aproape infailibile în restabilirea condițiilor de normalitate. Temele de nativitate Nr. 9, 10 și 11 au Saturn și Neptun în conjuncție în Taur : în consecință, nativii din aceste teme au dureri de gât și vreo afecțiune la organele genitale. Nr. 10 și 11 au suportat amândoi operații pentru înlăturarea unor anumite părți, iar Mercur în Scorpion concentrând toate gândurile subiectului Nr. 10 asupra sexului, rezultă o tortură intensă, pentru că îi este de acum imposibil să-și satisfacă dorințele arzătoare. Saturn într-o zodie fixă este desigur un stăpân sever, secerător al fructelor unei vieți trecute, iar dacă există speranța vreunei ușurări, va veni de la cunoașterea cauzei aflicțiunii, de la răbdarea câștigată astfel și din rugăciune.

~ Boli mentale ~

Înainte de a închide discuția despre bolile specifice capului, trebuie să menționăm nebunia, deși cauzele fundamentale nu pot fi decât sugerate într-o carte de acest fel. De aceea, trimitem studentul la Cosmogonia Rosacruciană pentru o explicație completă a agenților cosmici care intervin în construirea creierului și pentru cheia corespondențelor astrologice. Nu dăm aici decât faptele esențiale.

Creierul și laringele au fost construite mai întâi de gazdele angelice ale Lunii, care au utilizat în acest scop o parte a forței sexuale - de aici relația intimă între aceste organe. Alienarea mentală este adesea produsă de abuzul de forța sexuală, iar alienații sunt adesea afectați de un defect de vorbire. Când băieții ating vârsta pubertății, vocea lor se schimbă, iar la o femeie de moravuri ușoare, vocea devine guturală, în timp ce cea a bărbaților degenerați devine efeminată. Se știe că în Italia cântăreții doritori de a-și dezvolta o voce de tenor se fac eunuci pentru a atinge acest scop.

În sistemul astfel edificat de cohorta lunară, sub conducerea lui Jehovah, rebelii conduși de Lucifer, spiritul lui Marte, s-au insinuat și au inoculat pasiunea, abuzurile sexuale și revolta împotriva guvernării Îngerilor lui Jehovah. Pentru a contrabalansa influența, Frații noștri Bătrâni de pe Mercur au fost însărcinați să dezvolte în om rațiunea, în așa fel încât acesta din urmă să poată, cu timpul, să învețe să se ghideze singur. Toate marile Ierarhii lucrează constant în corpurile noastre, dar cele trei citate mai sus guvernează mai ales sexul și rațiunea, fiecare controlând unul din cele trei segmente ale măduvei spinării. Ierarhia spirituală sublimă a lui Neptun operează în canalul vertebral și ventriculele cerebrale pentru a trezi simțurile noastre spirituale care, atunci când sunt evoluate, fac spiritul prizonier capabil de a străpunge vălul de carne și de a intra în contact cu sferele supra-fizice. Spiritele luciferiene domină emisfera cerebrală stângă, care până în prezent, este organul principal al gândirii. Spiritele mercuriene domină emisfera cerebrală dreaptă, care va veni în forță în omenirea viitoare și o va ridica pe aceasta la o stare de a fi mai sublimă, pe un plan mai nobil al vieții, care ne va da putere deplină asupra naturii inferioare, făcându-ne asemănători lui Christos. Îngerii lunari au influența lor asupra cerebelului, instrumentul de coordonare. În acest veritabil "Pom al Cunoașterii" bătălia se duce între forțele dintre care unele luptă pentru emanciparea omului și altele pentru menținerea lui în sclavie, așa cum este explicat în "Interpretarea Christianismului după Rosa-Cruce" (Conferința nr. 14 : Lucifer, tentator sau binefăcător).

[ The Rosicrucian Christianity Lectures ]

La fel sunt și învățăturile care explică motivul profund al spuselor Astrologiei și orice văzător calificat va percepe cu ușurință diverșii agenți în acțiune în corpul uman. Este adevărat că astfel de văzători sunt rari, iar studentul astrolog are multe motive de a-i mulțumi lui Dumnezeu în fiecare zi pentru știința binecuvântată pe care i-a pus-o la dispoziție și care este mai avantajoasă, decât vederea spirituală la orice grad ar fi aceasta. Deși autorii prezentei cărți cred cu fermitate în Legea Compensației care îi dă fiecăruia exact cât a câștigat ; nici mai mult și nici mai puțin, totuși nu putem să nu ne gândim că măsura capacităților intelectuale a fost cumpănită în avantajul nostru, Dumnezeu făcându-ne parte mai mult decât am fi meritat de fapt.

Suntem foarte recunoscători pentru buna cumpănire și pentru cantitățile adiționale ; însă poate uneori dacă am fi în alternativa de a alege între pierderea capacităților noastre spirituale și cea a cunoașterii Astrologiei, nu am ezita nici o clipă de a ne decide în favoarea științei noastre mult iubite, iar aceasta nu ar mira pe nimeni care va reflecta un moment asupra chestiunii. E adevărat că vederea spirituală, chiar în forma sa cea mai elementară, ne permite să vedem starea corpului uman în cele mai mici detalii ale sale și oferă astfel posibilități de diagnostic mai ușoare decât Astrologia.

Dar, deși simpla clarviziune penetrează până în chiar măduva oaselor, ea nu este decât superficială în comparație cu Astrologia, căci nu arată decât starea prezentă a corpului. Pentru a găsi cauzele care au dus la această stare sau în a cântări tendințele viitoare, este necesar să consultăm Memoria Naturii. Trebuie să o facem personal, dar nu ne-ar ajunge timpul, căci avem de tratat sute de cazuri, în timp ce o privire asupra unei simple teme astrologice ne revelează la fel de mult. Acolo sunt zugrăvite cauzele dezordinii fizice, mentale sau morale ; acolo sunt indicate exact fazele anterioare și crizele viitoare, cât și modul de a găsi un remediu și momentul cel mai favorabil pentru a-l administra.

Astrologia ajută pe loc, iar astrologul la înălțimea sarcinii sale are o misiune atât de mare, atât de sfântă, încât slujba preotului (în sensul ezoteric al cuvântului) pălește în comparație cu a sa. Ca cel care aspiră la cunoașterea acestei înalte științe să-și amintească că stă pe un pământ mai sfânt decât cel pe care stătea Moise în fața Mărăcinilor de Foc, atunci când interpretează o temă de nativitate. În acest cerc, simbolul infinitului, un suflet nemuritor este dezgolit : nenorocire, celui care va îndrăzni să-l privească cu o sclipire profană ! Aceasta pentru că nu judecăm cum acest suflet s-a murdărit în pelerinajul său prin materie, poate acel suflet de esență divină rămâne dragă Tatălui ; poate chiar mai prețios decât al dreptului care nu are nevoie nici de clemență, nici de compasiune. Aceasta ar putea fi considerată ca o digresiune, dar nu ne cerem scuze ; propovăduim Astrologia cum se propovăduiește o religie și simțim necesitatea de a ne extinde asupra acestui aspect al acestei științe sacre, punerea ei la locul cuvenit și chiar în afara lui, dacă putem, în orice mod, apoi în final să transferăm și altora respectul pe care noi îl acordăm acestei științe divine.

Pentru a reveni la tema noastră astrologică a alienării mentale și ținând cont de ceea ce precede, putem menționa că aceasta arată precum razele diverselor ierarhii care se amestecă în canalul vertebral ; ori, Astrologia clasează condițiile mentale ce rezultă, după cum urmează :

Persoanele fără tare congenitale și care au zodii cardinale ascendente, mai ales dacă zodiile cardinale sau fixe ocupă de asemenea, Mijlocul Cerului și Nadirul, își pierd rar mințile. Natura activă se opune tendințelor morbide , melancoliei ; dezamăgirea este repede uitată și speranța renaște eternă în inima cardinală, incitând-o la un nou efort pentru a lupta împotriva condițiilor prezente. Se spune că excepția confirmă regula : atunci când Capricornul este la Ascendent, suveranitatea saturniană dă o tendință la melancolie care, sub influența anumitor circumstanțe agravante, poate provoca suicidul, mai ales dacă guvernatorul se află în Casa a VIII-a, cum vedem în tema Nr. 12. Fecioara, zodie comună, lipsită de vigoare, deține Soarele, Saturn, Venus și Luna în această casă a morții. Aceasta privează subiectul de orice bucurie de a trăi și, sub tensiunea durerii, îl împinge definitiv să-și pună capăt zilelor. Un astrolog prieten a prevenit calamitatea, până în prezent, și există loc de speranță că va putea să-l deturneze pe bietul om de la o crimă atât de gravă.

Atunci când o zodie fixă este la Ascendent la nașterea unui copil normal, șansele de alienare mentală, de-a lungul vieții, sunt atât de slabe încât sunt aproape neglijabile, mai ales dacă zodia fixă sau cardinală este de asemenea, în Mijlocul Cerului. În cursul lungii noastre practici, n-am întâlnit nici o excepție la această regulă. Natura rigidă, inflexibilă, imuabilă a zodiilor fixe pare să protejeze intelectul în toate situațiile critice.

Rezultă că alienarea mentală vine mai ales la cei care s-au născut cu zodii comune în cvadratură. Natura intrinsecă a acestor semne este Flexibilitatea. Persoanele născute în aceste zodii sunt bulversate de ici colo ca un păpuriș agitat de vântul circumstanțelor ; ele n-au nici vigoare, nici stabilitate ; în plus, pun la suflet orice eșec pe care îl au. Necazul pare să-i covârșească, iar echilibrul se rupe ușor la aceste persoane.

Unul dintre caracterele distinctive ale învățăturilor rosacruciene este de a da elevilor lumii occidentale un raționament pentru fiecare dintre preceptele lor pentru a evita pe cât posibil orice critică, căci critica întârzie dezvoltarea spirituală de fiecare dată când ne lăsăm prinși de ea. Aspirăm cu ardoare la ziua care va inaugura domnia lui Christos, prietenul omului. Nu știm când va veni, căci nimeni nu știe, dar sfântul Pavel spune că atunci când va veni, să fim asemănători Lui. Critica, scepticismul nu au fost trăsături ale caracterului său și tot ceea ce va ajuta la distrugerea acestor caracteristici indezirabile va grăbi în aceeași măsură domnia binecuvântată a Prietenei Universale.

În "Astrologia Științifică Simplificată" [ Simplified Scientific Astrology ] am dat deja motivul pentru care Ascendentul guvernează corpul în ansamblul său. Ascendentul sau opusul său indică locul în care se găsea Luna în momentul concepției. În Biblie, vorbim de îngeri ca de niște heralzi ai nașterii, iar "casa" lor lunară este locul din care spiritele intră în sfera noastră terestră cu ocazia întoarcerii lor la viața fizică ; tot ei supraveghează dezvoltarea fătului. Ascendentul și Luna revelează deci, dezordinile organice care conduc la tulburările mentale. Idioțenia congenitală, rezultatul defectului de conectare concentrică între corpul vital și corpul fizic, a fost pe de-a-ntregul descrisă în a noastră "Cosmogonie Rozicruciană" [ The Rosicrucian Cosmo-Conception or Mystic Christianity ], cât și cauzele care o produc în timpul vieții prenatale. Din punct de vedere astrologic, această stare este efectul aflicțiunii Ascendentului, adică locul ocupat de Lună în momentul concepției și care aruncă unghiul razei stelare la sânul mamei în afara paralaxei, ceea ce face ca vehiculul fizic să fie construit astfel încât capul corpului vital să se găsească cu mai mulți centimetri deasupra cutiei craniene. Ca urmare, centrii nervoși devin oblici, împiedicând astfel Ego-ul să controleze cum trebuie vehicolul său. Aceasta este una din configurațiile producătoare de idioțenie și de epilepsie. Mai ales Uranus și Neptun sunt responsabili de această ultimă aflicțiune.

Saturn cauzează melancolia și depresia ; Marte și Uranus formele violente și musculare ale nebuniei. Nativitățile 13 și 14 demonstrează aceste particularități. Nr. 13, între altele, pune în relief raportul care există între pubertate și starea mentală. Gemenii sunt la Ascendent cu Taurul și Marte interceptați în Casele a VI-a și a XII-a, generatoare de boală și recluziune. Luna este în Taur care guvernează laringele ; fiind în conjuncție cu Neptun și în careu cu Mercur ; Marte este în Scorpion, care guvernează organele genitale. Vedem deci, acolo imediat tendințele la o boală care, în plus, se va accentua din cauza faptului că Neptun, în Taur, este în careu cu Soarele în Leu, iar acesta guvernează inima și este factorul principal al circulației de care depinde viața corpului.

Putem deci, atribui sângelui boala care amenință și care este datorată unei afecțiuni nervoase. Pubertatea apare atunci când Luna este în secțiunea opusă celei pe care o ocupa în momentul nașterii, atunci când copilul era pe punctul de a împlini 12 ani. Până atunci, fetița s-a arătat a fi sclipitoare, dar conjuncția cu Marte în Scorpion a grăbit menstruația și a privat copilul în creștere de vitalitatea atât de necesară în acel moment. Primele menstruații au fost rare, dar nu au lăsat-o mai puțin lipsită de vigoare pentru a înfrunta careul lui Mercur și opoziția Lunii la locul său natal. (Locul natal al unei planete este cel pe care îl ocupă la nașterea subiectului.) Această aflicțiune a lui Mercur, guvernatorul temei, de către Lună, la naștere a fost astfel exacerbat și, în consecință, a rezultat nebunia. Dat fiind că aflicțiunea vine de la zodiile fixe, putem prevesti că e imposibil de a o depăși și cel mai bun lucru pe care putem să-l facem pentru acest biet suflet este să ne rugăm ca eliberarea să-i vină repede pentru a putea avea o șansă mai bună într-o incarnare viitoare.

Nr. 14 este tema astrologică a unui tânăr. Zodia comună a Gemenilor este la Ascendent ; guvernatorul, Mercur, este în Casa a VIII-a, cea a morții ; Uranus și Luna sunt în opoziție cu Mercur. Această configurație este asemănătoare cu cea a Nr. 12 și are aceeași semnificație, adică : tendințe la suicid sub o hipertensiune nervoasă, iar această prevestire este cu atât mai periculoasă cu cât vine de la zodiile fixe. Marte și Neptun în Taur duc la pasiunea pentru băutură, iar Soarele într-o zodie de apă accentuează această tendință. În astfel de condiții, bărbatul a încercat, de mai multe ori, să-și pună capăt zilelor în modul cel mai extraordinar. Pe de altă parte, Jupiter în Săgetător, în careu cu Saturn în Pești mărește delăsarea morală până la necinste. Va face falsuri, va fura pentru a-și satisface pasiunea pentru băutură și pentru anturajul rău. Leul, în Casa a II-a, cu Uranus și Luna în conjuncție strânsă arată că el cheltuiește tot ceea ce câștigă pe o existență împrăștiată.

Dar există în această temă o trăsătură salvatoare : Venus în Mijlocul Cerului este în sextil cu guvernatorul său și în trigon cu Luna. Bărbatul are energie și un talent de artist care, trebuie să sperăm, vor trezi în el, la un moment dat, calitățile sale latente și vor face din el un om. Însă, o repetăm, venind de la zodiile fixe, obstacolul este aproape insurmontabil.

Pentru a conclude, atragem atenția studentului asupra Caselor a III-a și a IX-a care exercită de asemenea, o influență asupra mentalului. Acolo planetele acționează după natura intrinsecă exprimată de cuvântul-cheie al fiecăreia.

~ Boli pulmonare ~

Tema astrologică Nr. 15 este cea a unei femei afectate, între altele, de tulburări pulmonare. Fecioara este la Ascendent, iar Mercur, guvernatorul, este în trigon cu Ascendentul la naștere, dar din nefericire în combustie, termen care a fost explicat mai sus ca semnificând căldura Soarelui care consumă raza oricărei planete plasată prea aproape de focurile sale. Totuși, boala nu era congenitală, deși Luna a fost în careu cu Ascendentul.

Dar, am văzut că, oamenilor născuți în Fecioară le place mult să-și spună că sunt bolnavi. Când au odată vreo mică durere, o îngroașă, o leagănă și o lasă să treacă contrar voinței lor. Careul lui Neptun cu Uranus, în Berbec, dau naștere epilepsiei, pe la 4 ani, atunci când Luna atinge conjuncția lui Saturn (21:15 din Capricorn) și opoziția lui Uranus. Acesta a fost începutul răului. Mai apoi persoana s-a considerat ca o bolnavă, o infirmă și s-a complăcut în starea sa maladivă. Saturn în opoziție la Jupiter agravează această stare, blocând circulația arterială. La pubertate, Luna era în Gemeni, în opoziție cu locul pe care îl ocupa la naștere. Aceasta agită (stimulează), careul sus-menționat între Luna natală și Ascendent, care a fost și cauza menstruațiilor și suferințelor care le-au însoțit. Trebuie ca sângele să aibă o ieșire, iar careul lui Neptun la Jupiter în Rac, care guvernează stomacul, în exemplu, a cauzat hemoragii atunci când Luna a venit în conjuncție cu Coada Dragonului, în Săgetător (zodia opusă Gemenilor), astfel încât careul natal al Ascendentului și al Lunii au fost din nou excitate. Atunci a început afecțiunea plămânilor. În aprilie 1909, Luna progresată a atins careul pozițiilor natale ale lui Saturn, Jupiter și Uranus și această forță malefică venind din Casa Morții, a VIII-a, pusese capăt vieții subiectului. Reiterăm studenților ordinul nostru de a nu face niciodată cunoscut bolnavului că se află în pericol sau că e iminentă o criză. Amintiți-vă mai ales dacă aveți de-a face cu un subiect din Fecioară și dacă bolnavul știe ce-l așteaptă, nu are nici o șansă să învingă răul.

Tema Nr. 16 arată configurația natală a unei actrițe. Săgetătorul este la Ascendent ; Jupiter și Luna sunt în conjuncție strânsă în Gemeni, zodia mercuriană, și sunt suportate de un trigon al Soarelui ; astfel, această femeie avea la naștere o constituție robustă în ceea ce privește plămânii. Marte și Mercur sunt de asemenea, într-o zodie de aer, dând energie respirației și se pare că această persoană era astfel straniu întărită împotriva oricărei boli pulmonare. Dar Saturn, Neptun și Coada Dragonului (Nodul Sud), în Taur și în Casa a VI-a dau o tendință la răceli și la contracții ale gâtului. Uranus, în Fecioară, produce mișcări convulsive ale diafragmei și ale regiunii abdominale ; el este în careu cu Jupiter și Luna și vedem acolo cum etalarea astrală descrie grafic tendința la o tuse convulsivă și la hemoragii care au condus tânăra femeie la doi pași de o moarte prematură, atunci când Marte, în progresie, a venit în conjuncție cu Soarele natal și a vivificat careul lui Saturn. Avem plăcerea să adăugăm că aspectele bune indicate la început au permis tinerei femei să reziste în fața furtunii ; dar trebuie ca ea să-și supravegheze cu grijă regimul alimentar, să ducă o viață regulată și mai ales să se conformeze normelor castități absolute, pentru a-și recupera întreaga sa forță fizică, căci e evident că libertatea moravurilor joacă un rol important, reducând la minim forțele vitale ale subiectului și privându-l de energia necesară în momentele critice.

~ Bolile stomacului ~

Tema Nr. 17 prezintă numeroase boli care toate au ca și cauză un apetit insațiabil întărit de faptul că subiectul este bucătar-șef. Venus în Taur dă gustul pentru lucrurile bune, iar sextilul la Mercur în Rac face ca spiritul să fie fără încetare preocupat de preparatele culinare bune ce gâdilă cerul gurii. Dar Luna fiind guvernatorul Racului (zodie ascendentă) care domină stomacul, arată că excesul în mâncare va avea un rezultat dezastruos. Stomacul lărgit apasă pe inima al cărei guvernator este Soarele - dispensatorul de viață. Acest astru este în Gemeni, zodie care domină plămânii și în careu cu Marte în Pești. Marte guvernează fierul sângelui și Soarele ne dă oxigenul ; astfel, acest careu arată că sângelui îi va lipsi acest element, principiul vieții. Conjuncția Soarelui cu Uranus în Gemeni produce o mișcare spasmodică a plămânilor și o respirație greoaie pentru a inhala o cantitate de oxigen suficientă să alimenteze organismul ; este starea care constituie astmul propriu-zis. Saturn și Jupiter sunt în Fecioară, care guvernează abdomenul, și în careu cu Soarele și Uranus în Gemeni ceea ce indică un defect de circulație și o tendință la dezvoltarea ulcerațiilor. Între altele, există în orice organism o lipsă de asimilație, ca urmare a marii energii folosite pentru eliminarea deșeurilor provenind de la imensa cantitate de mâncare consumată de subiect. E trist să zicem că persoanele care exercită această meserie protestează că nu pot să se abțină să nu guste și că, în ciuda a tot, sunt obligate să mănânce în exces. Ar fi mai înțelept bineînțeles de a căuta o altă profesie și de a fi moderat.

În tema astrologică Nr. 18 avem configurația unui alt bucătar-șef cu aceleași tendințe ca tema Nr. 17. Racul, zodia stomacului este la Ascendent, cu Marte și Soarele foarte aproape. Astfel, gândurile acestui individ sunt orientate mai ales spre stomac, iar opoziția Lunii prevestește rezultate dezastruoase datorate satisfacerii acordate unui apetit vorace. Soarele însemnând viață și mișcare, Marte - energie dinamică și activitatea excesivă - concentrată asupra stomacului pentru a fi suficientă în realizarea digestiei, produc inflamarea acestui organ. Natura nu este un constructor superficial ; ea construiește solid și bine, altfel corpurile noastre nu ar putea deloc să suporte cum o fac abuzurile la care le supunem. Dar organismul cel mai sănătos, în timp, sucombă la un astfel de surmenaj. Cum Soarele și Marte o indică, s-a dezvoltat un ulcer provocat de intensitatea căldurii interne și au ros stomacul, eliberând bietul suflet de corpul de care abuzase. Neptun în Taur, zodia gustului, a contribuit în mod sigur cu partea sa la dezastrul final. Nu trebuie să deducem din cele spuse că toți cei care au Racul la Ascendent sau mai multe planete în această zodie sunt destinate să moară de boala care-i poartă numele ; dar ar fi înțelept să antrenăm copiii care au astfel de tendințe să mănânce moderat, căci se știe că mult mai mulți oameni mor din cauza exceselor, decât de foame.

~ Bolile inimii ~

Cum inima este sediul vieții psihice, guvernatorul său natural este Soarele. Zodia solară este Leul. Dar e foarte greșit să credem că palpitațiile inimii sunt neapărat datorate unei aflicțiuni a zodiei Leului. Există, dacă spunem lucrurilor pe nume, multe cazuri în care lăcomia indicată de zodia Racului aduce o dilatație a stomacului care apasă atunci pe inimă, producând ceea ce persoana crede că este o boală de inimă. Acesta a fost cazul în temele 17 și 18 : cele două subiecte credeau că o afecțiune a inimii este principala cauză a bolii lor, în timp ce nu era decât unul dintre efectele acesteia. Dar tema nr. 3 arată un caz de slăbiciune organică a inimii. Soarele este în propria sa zodie, zodia fixă a Leului, și primește un careu al lui Saturn, secerătorul. Este astfel evident că inima era o verigă slabă în organism și probabil că, cu timpul, va cauza griji la un moment dat, doar dacă nu se iau precauții foarte mari. Din nefericire, părinții generației precedente se pricep mai puțin la Astrologie, ca și cei din zilele noastre, când știința merge înainte. I se permise energiei de care această temă este plină să se risipească fără constrângere, fără să se fi gândit câtuși de puțin la dezastrul care urma să vină.

Venus și Jupiter, planete guvernând circulația venoasă și arterială, sunt în opoziție. Venus este în Gemeni, zodia plămânilor, iar atunci când Soarele în progresie a atins careul locului natal al lui Venus și pe care Uranus l-a tranzitat în Casa a VI-a, s-a declanșat boala ; respirația a devenit greoaie, cum o arată careul dispensatorului vieții (Soarelui) la plămâni. Uranus în opoziție cu locul său natal în Rac a produs mișcările convulsive cunoscute sub unele de tuse stomacală și, astfel, acest om a fost privat ani în șir de energia sa vitală. Dar aceste rele au trecut și datorită practicării unei vieți regulate, organismul nu s-a simțit mai rău după această experiență. Mai mult, suferința a dezvoltat capacitățile sufletului la un punct pe care nu le-ar fi atins altfel.

Tema Nr. 19 oferă un alt caz de boală de inimă. Soarele și Neptun sunt în conjuncție în Casa a VIII-a, în opoziție cu Marte. Cum această conjuncție se află în zodia Gemenilor și în Casa Morții, e ușor să vedem ținta. Energia dinamică a lui Marte fărâmițează totul, accelerează mișcările, cauzează palpitații, etc. Soarele și Neptun în Gemeni predispun la hemoragii pulmonare, rezultând din superactivitatea inimii. Luna și Saturn în Leu arată că circulația sângelui este obstrucționată, căci caracteristica lui Saturn este obstrucție și întârziere ; astfel, valvele inimii au scăpări de ritm și se produce fluxul în retur al sângelui, numit regurgitație. Leul guvernează și coloana vertebrală, iar o configurație malefică produce acolo ghebositate (spate încovoiat) sau alte infirmități de acest gen.

Tema Nr. 20 este cea a unui băiat superb, bine format și sănătos, care a ajuns să fie afectat de o deviație a coloanei vertebrale. Vedem aici Luna în conjuncție cu Coada Dragonului, în Casa a XII-a, în careu cu Saturn și Uranus în Scorpion. La 5 ani și jumătate, Luna în progresie a ajuns în careul propriului său loc (Luna natală), la care i s-a adăugat o conjuncție cu Saturn și cu Uranus în Scorpion, inducând această afecțiune. A murit după 8 ani de tortură, după ce a fost purtat de la o clinică la alta și a servit drept subiect de studiu doctorilor, fiecare încercând un tratament curativ nou. L-au pus ani în șir în aparate : a fost în zadar. Mama este simbolizată de Neptun în conjuncție cu Marte, lipsită de griji și de moravuri ușoare. Era mulțumită de ocazia de a plasa băiețelul oriunde, numai să nu aibă ea grija și responsabilitatea bolii. Copilul a murit atunci când Luna prin progresie a ajuns în punctul opus celui propriu (opoziție cu Luna natală) ; era de asemenea, în careu cu Uranus și Saturn (natale în Scorpion).

~ Bolile rinichilor ~

Rinichii sunt guvernați în același timp de Balanță și Scorpion ; adică activitatea funcțională a secreției urinei vine de la Balanță, în timp ce vezica și uretra prin care se face eliminarea sunt guvernate de Scorpion. Pietrele la rinichi și pietricelele rezultă de la o aflicțiune a Balanței, căci se formează în uretră. Aceasta poate rezulta și dintr-o aflicțiune a Scorpionului, aducând o eliminare defectuoasă și, în consecință, retenția materiilor calcaroase ale organismului. Bolile ureterelor provin din Balanță.

Temele 21 și 3 sunt exemple ale modului în care astrele indică bolile rinichilor. În ambele cazuri, vedem Saturn în sau aproape de un unghi, în careu cu Soarele și în zodia sa de exaltație. Balanța care guvernează rinichii este de asemenea, în elevație. Acest ultim punct poate scăpa studentului novice care examinează Nr. 3 și vede Saturn jos, în Casa a IV-a. Dar Nadirul punctului nașterii este Mijlocul Cerului sau Zenitul unui punct opus pe pământ, iar planetele situate la unul sau la celălalt dintre aceste puncte au o putere mai mare.

În cele două exemple mai sus menționate, Saturn, planeta obstrucției blochează secreția urinei, dar nu intervine în eliminarea a ceea ce a fost secretat. În tema Nr. 8 în care Saturn ocupă zodia Scorpionului, în careu cu Mercur, vedem totuși un caz în care formarea pietricelelor și a pietrelor renale se prezintă ca rezultanta unei eliminări incomplete.

O persoană afectată de o astfel de configurație trebuie să aibă grijă să nu servească decât apă filtrată, fie pentru băut, fie pentru gătit, căci o apă calcaroasă ar putea să-i dea niște dureri ascuțite. Laptele acru, zerul, mustul sunt mari dizolvanți. Trebuie să adăugăm că fierberea apei nu o face mai pură și că depozitul care rămâne în oala în care apa a fost fiartă nu dovedește contrariul, căci acest sediment a fost produs de apa care s-a evaporat, iar ceea ce rămâne în recipient nu e mai puțin încărcat de calcar.

În nativitatea Nr. 7 vedem Saturn în Scorpion în careu cu Marte. Saturn produce obstrucția sângelui, cunoscut sub numele de hemoroizi, iar energia dinamică a lui Marte cauzează ruptura locurilor congestionate ; astfel avem sângerările dureroase bine cunoscute de atâția oameni. Ca efect de ordin secundar, constipația se adaugă răului, pentru că persoanele afectate de hemoroizi dau înapoi în fața durerii cauzate de evacuare și amână pe cât posibil momentul de a merge la toaletă. Un repaus prelungit pare singurul mod fizic într-adevăr eficace ; totuși un masaj osteopatic corect și o alimentație aproape exclusiv lactată vor fi un mare ajutor pentru natură.

~ Accidente la șolduri și la brațe ~

Săgetătorul la Ascendent, în Casa a VI-a sau în a XII-a, este responsabil de fracturile de oase și de accidente. În capitolul intitulat "Coada Dragonului", am văzut cum persoana descrisă în nativitatea Nr. 6 a căzut pe gheață și și-a rupt șoldul. Nr. 21 oferă indicii chiar mai caracteristice de accidente și e probabil ca viața subiectului să se termine într-un mod nefericit. Săgetătorul este la Ascendent, Saturn este exaltat la Mijlocul Cerului și în careu exact cu Soarele ; Neptun este înălțat la Nadir și în careu la rândul lui cu Luna, astfel cei doi luminători sunt afectați. Cum Soarele este Domnul Casei Morții (Casa a VIII-a în Leu), aceste augurii prevestesc un sfârșit prematur. Singura speranță vine de la sextilul lui Jupiter cu Soarele, care dă șanse de "a scăpa cu fața curată". Viața acestui om a fost în pericol de mai multe ori, în deraieri de tren, accidente de mașină, etc., dar deși s-a găsit în pragul morții, raza benefică a lui Jupiter i-a salvat viața și până în prezent nici un os nu i-a fost fracturat.

Femeia descrisă în tema Nr. 22 nu a fost la fel de norocoasă, a avut brațele și picioarele rupte de mai multe ori în accidente, căci Marte și Luna sunt în Săgetător, în Casa a XII-a și de asemenea, în opoziție cu Jupiter. Soarele și Mercur sunt în Casa a VIII-a, în opoziție cu Neptun și în careu cu Marte și Luna. Saturn, guvernatorul temei, este în careu cu Venus, în așa fel încât această femei pare să atragă accidentele și nu ratează niciodată de a fi victima unuia.

~ Bolile membrelor ~

În nativitatea Nr. 7, vedem Marte în Vărsător în careu cu Saturn și, după această aflicțiune, este evident că există o obstrucție a sângelui în partea inferioară a membrelor, producând varice. Nativitatea Nr. 17 îl arată pe Marte în zodia Peștilor în opoziție la Saturn și la Jupiter. Natura lui Saturn este de a obstrucționa, iar conjuncția sa cu Jupiter arată că circulația este slabă. Marte, în Pești, produce căldură, inflamarea și umflarea picioarelor pentru că sângele este congestionat acolo. Am spus deja că persoana era lacomă, nu e deci, de mirare că această congestie a sângelui să producă aflicțiunile dureroase indicate de aceste configurații. Remediul se indică de la sine : cumpătarea.

~ Tema Nr. 23 - Alienarea mentală și spiritele control ~

Pentru a analiza această nativitate, începem prin prin a examina mentalitatea subiectului, căci este întotdeauna factorul cel mai important în tratamentul unei boli. Mercur și Luna sunt cei doi factori principali pentru a determina acest punct, deși, în mod natural, toate planetele își exercită influența, atât în ceea ce privește alienarea mentală, cât și în oricare alt subiect.

Vedem aici că Mercur este în combustie cu Soarele în zodia comună a Peștilor. Aceasta deja nu este de bun augur ; pe de altă parte, Luna este în conjuncție cu Neptun în Berbec ; ea este în același timp în careu cu Saturn (în Capricorn) și cu Jupiter (în Rac), ca urmare, mentalul trebuie că este slab și instabil. Marte, Luna și Neptun în Berbec ar face ca persoana să fie excentrică doar prin simpla prezență, dar când Luna este ca și aici, în careu cu Jupiter, planeta religiei, și cu Saturn, planeta obstrucției și a negației, rezultă, bineînțeles, condiții foarte rele. Opoziția lui Jupiter cu Saturn arată că orice aspirație religioasă pe care Jupiter ar putea să o creeze, ar fi inevitabil contracarată de influența lui Saturn, care nu ar înceta să sfătuiască : "Nu, abțineți-vă !", și care ar face ca persoana să ajungă să râdă de ceea ce în fond dorea să creadă.

S-a demonstrat prin experiența comună că, ceea ce nu putem înțelege ne pare bizar, haotic. Neptun este pentru noi planeta fricii și a haosului, căci rasa umană n-a învățat încă să trăiască în acord cu înaltele vibrații ale acestei planete ; iar aceasta, cu Luna în careu la Uranus, dă această stare mentală haotică, așa cum ne apare în această temă. Pentru a contrabalansa această influență, există trigonul lui Jupiter, planeta religiei, cu Soarele și Mercur ; dar chiar și această influență nu ar putea contracara pe de-a-ntregul condiția, deși nu există nici o îndoială că această putere salvatoare nu a întârziat ziua nefastă a alienării totale a spiritului. Ca întotdeauna, astrele în mersul lor circular ajung în punctul în care coarda este atinsă de fiecare aspect, ceea ce face ca ele să redea un sunet, sau armonios sau discordant care ne incită imperios să comitem acțiuni pe care le numim bune sau rele : așa cum este cazul aici. Aprilie 1913 a fost momentul marcat pe cadranul destinului de degetul lui Dumnezeu, atunci când Luna Nouă a căzut în conjuncție cu Luna natală în Berbec ; ceea ce, în mod natural, a stimulat careul natal la Saturn și la Jupiter, cât și opoziția lor, criza supremă a fost grăbită, a urmat nebunia furioasă.

Putem atribui cauza imediată care a grăbit aceasta calamitate poziției radicale a lui Neptun și a lui Uranus. Aceștia, octave ale lui Mercur și Venus, în careu, aduc întotdeauna subiectul în contact cu spirite dezîncarnate - sau care n-au locuit niciodată în corpuri, așa cum noi posedăm în prezent.

În timpul aspectelor asemănătoare acestora, aceste spirite ar fi avut o bună ocazie de a se folosi de această nefericită persoană, ca de o unealtă pentru practicile lor nefaste, căci e de la sine înțeles că entitățile care vin sub un careu sunt departe de a fi bune sub orice raport. N-au nici un scop binevoitor de a-și salva victima, deși ar putea să o facă.

Chestiunea se reduce la aceasta : Ce putem noi face pentru o persoană aflată în această stare ? Avem un aspect bun : sextilul lui Venus la Lună și la Neptun. Neptun guvernează muzica clasică, cu coarde mai ales, Venus în Vărsător dă subiectului un gust special pentru acest gen de muzică capabilă să calmeze mentalul. Această configurație dă de asemenea, gustul pentru culorile vii și pentru Soare, ceea ce ajută la tonificarea sistemului. Nici un pic de lectură, ci un repaus mental complet ; o conversație atât de veselă, pe cât e posibil și un regim vegetarian. Cu aceste condiții, există o probabilitate ca această configurație malefică să poată fi învinsă și ca persoana să-și recapete sănătatea mentală - deși aceasta nu va fi niciodată foarte robustă.

~ Tema Nr. 24 - Tulburări cardiace, oxigenare insuficientă, dureri de ochi, moarte ~

Aspecte bune : Marte în trigon cu Luna ; sextil cu Saturn ; Uranus trigon cu Neptun ; Jupiter sextil cu Neptun și Uranus.

Aspecte rele : Luna în conjuncție cu Antares, în opoziție cu Saturn și cu Venus ; Soarele în conjuncție cu Coada Dragonului și în careu cu Jupiter ; Mercur în careu cu Marte.

Luna la Ascendent și în Săgetător face ca bolnavul să fie neliniștit și instabil, dar nu lipsit de energie, pentru că Luna este în același timp în trigon cu Marte. Aceasta îi dă mult mai multă vigoare decât au de obicei Săgetătorii. Chiar opoziția Lunii cu Venus și cu Saturn, care a privat-o de bucuria de a trăi și a făcut-o melancolică, este într-un anumit sens o salvare pentru subiect, deoarece îi dă o constanță și o îndurare care nu-i permit să se abandoneze durerii. Mercur, în careu cu Marte, indică un caracter iritabil și cum Mercur este în Taur, zodia vocii, caracteristica supărătoare se definește printr-o limbă ascuțită și bârfitoare. Această tendință va dăuna subiectului, fizic vorbind (fără a măsura prejudiciile spirituale mult mai deplorabile chiar), căci Marte este în Leu, zodia inimii, ceea ce predispune întotdeauna la palpitații. Este în sextil cu Saturn, e adevărat, dar aspectele bune ale acestei planete sunt din punct de vedere fizic malefice.

Soarele care guvernează inima este în conjuncție cu saturniana Coadă a Dragonului. Pe de altă parte, și nervii sunt afectați de careul lui Marte cu Mercur, de unde rezultă că inima este departe de a fi normal echilibrată. Crizele de mânie la care această persoană este predispusă la cea mai mică provocare pot cauza în orice moment oprirea inimii, supunând acest organ la o tensiune prea puternică, împiedicând pe deasupra și circulația deja leneșă, indicată de careul lui Jupiter cu Soarele și cu Coada Dragonului, precum și de conjuncția lui Venus cu Saturn și de opoziția lor cu Luna, Jupiter și Venus, care sunt guvernatorii circulației arteriele și venoase.

Capul este mai ales congestionat, deoarece conjuncția Soarelui cu saturniana Coadă a Dragonului se află în Berbec, zodia capului, și pentru că Saturn, planeta obstrucției este în Gemeni, zodia plămânilor, în conjuncție cu Venus. Toate acestea arată intervenția circulației sângelui venos în plămâni. Luna care guvernează aerul ambiant este în opoziție, indicând că o cantitate insuficientă de aer este inspirată de plămâni pentru a purifica sângele de acidul său carbonic ; pe de altă parte, prezența lui Saturn indică o întărire a țesuturilor, capabilă de a se transforma în tuberculoză.

Remarcați de asemenea, că Jupiter guvernatorul Ascendentului este, în Casa a VIII-a, în careu cu Soarele, iar Coada de Dragon este în Casa a VI-a, toate în zodii cardinale. Aceasta este un semn foarte clar de moarte accidentală, iar Marte, în Casa a VIII-a, în zodia Leului (care guvernează inima), arată că hemoragiile pot fi cauza care va pune capăt existenței fizice. Dacă s-ar fi dominat la timp aceste predispoziții și dacă persoana ar fi fost învățată să se controleze, această stare serioasă ar fi putut fi probabil evitată. Chiar și acum expunerea directă a marelui pericol, pe care o agitație prea mare îl poate provoca ar ajuta-o să-și surmonteze caracterul și, astfel, să-și prelungească viața.

Conjuncția Lunii cu Antares, în opoziție cu Mercur, arată că și vederea este în pericol. Saturn, în Gemeni, zodie mercuriană, indică o afecțiune nervoasă, iar conjuncția cu Venus ar putea pronostica congestia mușchilor ochilor, afecțiune care poate fi mult ușurată de un tratament corect. Un vindecător cu Leul la Ascendent și Saturn - nu în Gemeni - ar fi mai capabil să trateze acest caz.

~ Tema Nr. 25 - Tuberculoză, tulburări ale inimii și ale rinichilor ~

Să vedem mai întâi calibrul mental al bolnavului nostru. Cele 4 zodii comune sunt în unghiuri și aceasta indică imediat o natură slabă și instabilă. Mercur în careu cu Luna accentuează această dispoziție indecisă a spiritului, iar Saturn în conjuncție cu Venus și Jupiter în Casa a XII-a iau vieții aceste femei toate bucuriile și o predispun la melancolie și la temeri morbide.

Această caracteristică este puțin pusă îndulcită de sextilul Soarelui cu Uranus, care favorizează altruismul și de trigonul lui Mercur cu Neptun, care dă percepție spirituală, ajutând astfel la disiparea melancoliei, dirijând mentalitatea spre adevărurile eterne, în loc să o lase pradă necazurilor care sunt trecătoare. Pe scurt, subiectul este predispus a fi sau trist sau în al nouălea cer și e necesar să se încerce vindecarea acestei persoane atât de depresie, cât și de exaltare, care sunt amândouă la fel de dăunătoare. Trebuie deci, cultivată cumpătarea pentru a o ajuta să-și revină și să-și mențină sănătatea. Dacă zodiile fixe ar fi în unghiuri, acest lucru ar fi aproape imposibil, dar cu zodiile comune, este mai adaptabilă și mai suplă.

Cât despre necazurile fizice de care suferă această persoană, să notăm mai întâi că Uranus în elevație, este în conjuncție cu Coada Dragonului a cărui influență este saturniană, adică obstructivă, cristalizantă, producătoare de calozități. Amândouă fiind în zodia de aer a Gemenilor, care guvernează plămânii și în careu cu Saturn, în Casa a XII-a care indică izolarea, închisoarea, spitalele sau patul de suferință aceasta ne dă imediat cheia afecțiunii. Se întâmplă uneori ca aerul inspirat să fie aproape oprit de Coada Dragonului și careul lui Saturn ; doar Uranus previn asfixia, stimulând contracția convulsivă a plămânilor, cunoscută sub numele de tuse, care degajează calea blocată și permite din nou circulația sângelui.

Sângele este incapabil de a arunca acidul său carbonic, din cauza puterii obstructive a Cozii Dragonului în Gemeni și a careului lui Saturn cu Uranus în zodia plămânilor. Circulația arterială și cea venoasă sunt de asemenea, blocate de conjuncția lui Jupiter și a lui Venus cu Saturn ; de unde nutriția imperfectă și o otrăvire produsă de acidul carbonic în exces. Întărirea plămânilor și tusea, care este consecința acestui lucru duc la tuberculoză.

Evacuarea urinei este întârziată de careul lui Mercur cu Luna, care este în ultima parte a Balanței, zodie care guvernează rinichii. Mercur guvernează nervii senzoriali ; Marte, nervii motorii și mușchii. Marte este în aspect bun, arătând că aparatul locomotor este în bună stare și că afecțiunea este nervoasă. Masajele pot ușura această stare, cât și lenea intestinelor indicată de Saturn în Fecioară.

Ora lui Marte ar fi cea mai bună pentru a face masaje, apoi cea a Soarelui. În afară de acest tratament, fricțiuni energice cu mănuși de păr ar stimula pielea și ar ajuta la eliminarea acidului carbonic din organism. Ca alimentație : pâinea integrală, lapte din abundență, proaspăt de la ugerul vacii (căci atunci conține maximum de eter, atât de necesar la restaurarea corpului vital) și atâtea legume verzi crude cât bolnavul poate să mănânce căci acestea conțin de asemenea, un maximum de eter. Ceapa are o valoare cu totul și cu totul specială în reconstruirea nervilor. O persoană cu Taurul la Ascendent și Saturn în altă parte decât în gradele incluse în Casele I sau a VI-a ale bolnavului va fi cel mai bun vindecător pentru subiect.

~ Tema Nr. 26 - Tuberculoza ~

Aspecte bune : Uranus în trigon cu Mercur și Neptun ; Luna în sextil cu Venus ; Saturn în sextil cu Marte.

Aspecte rele : Luna în conjuncție cu Coada Dragonului ; Luna în careu cu Jupiter ; Soarele în careu cu Marte ; Uranus în careu cu Venus.

Această temă este cea a prietenului nostru, James Casey, care a scris articole atât de utile în "Rays".

[ Rays from the Rose Cross (1913 - 1920) ] - [ Rays from the Rose Cross (1996 - 2004) ]

A trecut în lumile invizibile în iunie 1918 și, cum nu ne-a lăsat nici o rudă în relație cu societatea noastră, care ar putea să-i citească acest diagnostic și să sufere, ne-a permis să ne servim de acesta pentru binele semenilor săi. S-a născut în 24 aprilie 1884, la ora 14:00, în Harlem, Iowa și a căzut pradă tuberculozei, în timp ce locuia în Denver, Colorado, un fel de Mecca a tuturor celor care sunt afectați de această boală.

Remarcați că Saturn, planeta cristalizării și a obstrucției este plasată în Gemeni, zodia care guvernează plămânii, și, chiar dacă Saturn ar fi planeta cea mai elevată a temei și n-ar fi afectată, există întotdeauna, peste tot pe unde se află, un punct slab de relevat în anatomia subiectului.

Marte, cald, eruptiv, inflamator, este în Leu, zodie care guvernează inima, în careu cu Soarele, guvernatorul Leului, în zodia Taurului care guvernează gâtul și toate trecerile sale. Este acolo o configurație care, de obicei, e generatoare de febră, inflamație, de răni și de hemoragii. Exista deci, o tendință la tuberculoză. Remarcați în plus că cele 4 zodii comune, flexibile, sunt în cvadratură, că zodia Casei a VI-a, Fecioara, este la Ascendent cu spasmodicul Uranus afectând Venus, stăpâna circulației venoase, și în Gemeni, zodia dominând plămânii. Uranus provoacă tusea și contracțiile spasmodice, vedeți deci, că starea subiectului este bine schițată în nativitate.

Cele 4 zodii comune arată că atunci când răul a început, natura caracteristică a Fecioarei era prea slabă pentru a-l șterge, iar el s-a resemnat pur și simplu să moară - nu mai era deci, nimic de făcut. Dacă ar fi fost capabil să reacționeze, să-și îndepărteze gândul de la sfârșitul apropiat și să lupte împotriva răului, nu există nici o îndoială că cu o astfel de temă nu ar fi reușit să triumfe asupra bolii. (Pentru mai multe detalii referitoare la analiza condițiilor care au adus moartea, vezi referirile de la capitolul despre "Corectarea Timpului Natal Sideral").

~ Tema Nr. 27 - Adenoită și constipație ~

În această temă, planetele sunt reunite în 4 grupe : Neptun este în conjuncție cu Marte, Saturn cu Uranus, Mercur cu Soarele și Jupiter cu Luna. Ultimele două grupe sunt de asemenea, în careu una cu cealaltă. Venus este izolată și formează un trigon cu Jupiter. Trebuie să notăm de asemenea, că Soarele se află în paralel cu Neptun și cu Mercur, iar Venus în paralel cu Marte.

Această temă este cea a unei tinere născută în 27 noiembrie 1896, la ora 14:15, în Tacoma, Washington. Remarcăm mai întâi că zodiile cardinale sunt în unghiuri, ceea ce indică la ea o natură activă. Dar ea acționează mai degrabă din impuls, decât din rațiune. Această caracteristică reiese din faptul că Luna este în careu cu Mercur și Soarele. Bineînțeles, cum Luna și Mercur sunt amândoi semnificanți ai mentalului, orice aspect nearmonios între ei este prejudiciabil. Adăugați la aceasta faptul că Mercur este în combustie, din cauza prea marii apropieri de Soare și a fost evident că nu se prea putea face mare lucru cu această persoană în ceea ce privește rațiunea. Aceasta nu vrea să spună totuși, că gândirea ei este de natură răutăcioasă, ci dimpotrivă, de fapt, cum o indică și conjuncția Lunii cu Jupiter, planeta bunăvoinței și trigonul acestuia din urmă cu Venus, planeta afecțiunii și a plăcerii.

Afecțiunea pentru care această femeie ne-a consultat este adenoita, care îi cauzează o dificultate extremă de a respira. Această stare este clar indicată în nativitate. Dacă ne amintim că afecțiunile dintr-o zodie au întotdeauna o acțiune reflexă în zodia opusă, înțelegem imediat că Saturn, planeta obstrucției, în conjuncție cu Uranus, planeta de acțiune spasmodică, în zodia Scorpionului, trebuie că intervine în mod sigur în ritmul respirației în regiunea Taurului cuprinsă între gât și partea inferioară a capului. În plus, Scorpionul guvernează și nasul, cum puteți să vă dați seama amintindu-vă că trăsătura proeminentă a adevăratului tip Scorpion este un nas acvilin de mari dimensiuni. Astfel, Saturn afectat, plasat în Scorpion, este cauza obstrucției regiunii rectale și a constipației și dă în același timp o tendință la dureri de gât și la obstrucția căilor nazale.

În cazul care ne preocupă, vedem răul agravat de Soare și Mercur în careu cu Luna și Jupiter. Soarele și Mercur fiind plasate în Săgetător sunt deci, active în zodia opusă, Gemenii, care guvernează plămânii, iar cum Luna guvernează aerul inspirat, careul format de aceste planete afectează puternic respirația.

Acum, remediu ; pare exagerat să încercăm să degajăm o obstrucție a gâtului, lucrând asupra anusului. Fără îndoială, Saturn, planeta obstrucției, conjunctă la Uranus, planetă de acțiune spasmodică în Scorpion, arată că în anumite momente mușchii sfincterului anusului sunt atât de puternic închiși încât diafragmei îi este imposibil să se miște. În starea obișnuită, există inspirația prin anus pentru a regla presiunea aerului prin intestine (fapt puțin cunoscut) ; dar atunci când sfincterele sunt congestionate printr-o configurație de un gen atât de grav ca și cel al acestei tinere, această regularizare automatică se oprește, iar diafragma este atunci incapabilă de a lucra cu libertatea necesară. Rezultă că plămânii sunt privați de fluxul indispensabil de aer inspirat. Pentru a ușura această condiție ar fi necesar să fie folosit un dilatator mecanic. Să remarcăm că există doi mușchi sfincteri : intern și extern asupra cărora trebuie operat. Cel intern este situat foarte aproape de orificiul anusului. După câteva tratamente de acest gen, intestinele ar trebui să fie eliberate folosind o alimentație laxativă corectă, cum ar fi prunele sau smochinele, fără a uita pâinea integrală.

Nu există nici o îndoială că acestei persoane i s-a făcut respirație gură la gură, ceea ce a agravat afecțiunea gâtului ; dar dacă se urmează cu perseverență tratamentul indicat aici, ea va simți foarte repede mai puțină dificultate în a respira și va fi ușor să învețe să o facă pe căile corecte, nările.

Un vindecător cu Leul la Ascendent și al cărui Saturn nu este în Fecioară ar fi probabil cel mai indicat pentru această bolnavă.

~ Tema Nr. 28 - Accidente la cap. Oxigenare insuficientă ~

Aspecte bune : Saturn sextil cu Jupiter, trigon cu Marte și Uranus.

Aspecte rele : Jupiter în opoziție cu Marte și cu Uranus, Luna în opoziție cu Venus ; Soarele și Mercur în careu cu Uranus, Jupiter și Marte.

Acest horoscop al unui bărbat născut în 16 mai 1865, la ora 15:00, în Anglia și prezintă un bun exemplu de felul în care accidentele, cât și crizele sunt descrise în nativități. Aflicțiunea principală vine de la faptul că Soarele și Mercur sunt în conjuncție strânsă în Casa a VIII-a ocupată de Pești, lucru care, în sine, este deplorabil din punct de vedere a capacității raționamentului. Sunt amândoi în careu cu Jupiter în Săgetător, care are de asemenea, o mare influență asupra mentalului. Dar cel mai rău lucru dintre toate este că sunt în careu cu Marte, planeta energiei dinamice și cu Uranus, planeta acțiunii fulgerătoare care împiedică orice previziune.

Când acțiunea este dictată de intuiția produsă de aspectele bune, totul merge bine, iar persoana e mai în avantaj, decât dacă s-ar fi servit de rațiune, lentă în comparație ; dar, dacă dimpotrivă intuiția este produsă sub aspecte ostile, careuri sau opoziții, rezultă un curaj atât de nebunesc, o lipsă de reflecție și de inteligență, încât subiectul este în general incompetent din punct de vedere mental.

După aceste date, vedem imediat că suntem în prezența unei persoane care, din cauza slăbiciunii minții sale, este predispusă să fie victima neplăcerilor și a accidentelor. Pe de altă parte, cum rănile primite ca urmare a lipsei sale de previziune sunt toate la cap și că tema nu semnalează nici o aflicțiune serioasă în Berbec guvernatorul capului, dacă doar Marte și Mercur, care domină cele două emisfere cerebrale sunt în cvadratură, cui să atribuim deci, aceste accidente ? Răspunsul se găsește în progresia Soarelui, corespunzând epocii în care persoana a fost rănită, Luna participând la aceste evenimente declanșându-le. În 1876, atunci când subiectul avea 11 ani, Luna și Soarele erau în conjuncție cu Neptun în zodia Berbecului și în această perioadă a fost victima primului accident care l-a rănit la cap.

În 1896, Soarele în progresie în Berbec era în opoziție cu Saturn natal în Balanță ; remarcați că Saturn este retrograd astfel încât, deși se află în ultimele grade ale Balanței, influența sa este reflectată în această zodie și operează ca o opoziție între Balanță și Berbec, afectând astfel capul. Soarele este de asemenea, în paralel cu Saturn și aceasta este una dintre cele mai malefice influențe, căci distruge orice vitalitate la persoana care este sub influența sa, timp de mulți ani. (Unul dintre autorii prezentei cărți poate să aducă mărturie în acest sens din propria sa experiență, deoarece a avut acest rău timp de 10 - 12 ani). În același timp, Luna în progresie era în opoziție cu Marte și Uranus, și în careu cu Soarele și Mercur natale. Existau deci, aflicțiuni grave în acea perioadă, iar bietul om a fost grav rănit.

Al treilea accident s-a produs în 1908, la 43 de ani. Soarele era atunci în opoziție cu Luna natală, iar Luna, progresată, era în conjuncție cu Uranus și Marte, în careu la Soare și la Mercur radicale. Opoziția Soarelui la Lună vine din Taur, care guvernează partea inferioară a capului : acolo a fost rănit bărbatul.

Ca urmare a acestor diverse accidente, persoana în chestiune suferă acum de dureri de cap cronice și este la doi pași de nebunie. Diverși medici au fost chemați să-l consulte, dar nici unul nu este capabil să găsească sediul răului. Consultând efemeridele, constatăm că, în întreaga existență a acestui bărbat, Saturn continua să retrogradeze din ce în ce mai jos în Balanță și că influența sa în Berbec va deveni din ce în ce mai puternică cu fiecare an ce trece.

Ori, Saturn cauzează întotdeauna contuzii și depresie ; concludem, deci, că poate că există o afecțiune internă a cutiei craniene și că ar trebui făcută o examinare pentru a se găsi remediul. Dar careul Soarelui și al lui Mercur cu Marte și Uranus în Gemeni, care guvernează plămânii demonstrează că oxigenarea generală a organismului este defectuoasă, iar Saturn în Balanță arată că producerea urinei este insuficientă. Putem remedia aceste defecte prin exerciții de respirație și un regim alimentar corect, care vor aduce cel puțin o ușurare. Un vindecător având Berbecul la Ascendent și al cărui Saturn să nu fie în Vărsător ar fi mai bine calificat pentru a îngriji acest bolnav.

~ Tema Nr. 29 - Gușa ~

Cum în această nativitate ora de naștere nu este cunoscută, plasăm Berbecul în Casa I, Taurul în a II-a, etc. Mercur și Luna sunt semnificatorii mentalismului și îi găsim aici în opoziție, ceea ce nu este semn bun. Între altele, Jupiter, în zodia mercuriană a Gemenilor, este în careu cu Uranus la 16° 20' în Fecioară și Marte este de asemenea, în Fecioară. Astfel, toți semnificatorii indică o gândire slabă, chiar perturbată. În plus, în ultimii ani, Mercur în progresie a trecut peste locurile natale ale lui Uranus și Marte, accentuând astfel răul.

Totuși, se poate ca o persoană cu mintea slabă să nu ajungă la un dezechilibru complet, cu condiția să nu mai existe alte aspecte dizarmonice între planetele radicale sau pozițiile progresate. Subiectul poate să aibă o întârziere mentală și, totuși, să păstreze până la capăt un control suficient asupra lui însuși pentru ca aceasta să nu devină o boală reală.

Atunci când căutăm semne de inferioritate într-o temă astrologică așa ca și aceasta, ne ducem la aspecte pentru a ne informa. Ori, aici, Saturn este în conjuncție cu Coada Dragonului (Nodul Sud), ceea ce face să crească influența sa malefică. Mai mult, el e în conjuncție cu Neptun (18 ° în Taurului) și cu steaua fixă, Aldebaran (29 ° în aceeași zodie). Cum Saturn este planeta obstrucției, iar Taurul guvernează gâtul, căutăm o obstrucție în această parte și găsim că s-a format o concreție, o tumoare, cunoscută sub numele de gușă, ceea ce justifică primele aspecte pe care le-am discutat.

Dacă n-ar fi fost aspectele bune de care de asemenea, am vorbit, adică: sextilul lui Saturn cu Mercur și trigonul său cu Luna, această persoană ar fi trebuit cu siguranță să fie internată într-un azil de alienați ; dar aici este unul dintre puținele cazuri în care Saturn este în esență benefic, căci chiar și aspectele sale bune cu alte planete sunt obstrucționate.

Când această obstrucție se aplică Lunii, cea mai rapidă dintre toate planetele, și lui Mercur, a doua în viteză și în instabilitate - amândoi semnificatori ai mentalului - Saturn ajută într-adevăr la reținerea spiritului instabil sau a mentalului retardat, precum cea pe care o studiem în cazul de față, așa că, va profita din plin de aceste aspecte. Dacă n-ar exista aspecte rele, sextilul lui Mercur cu Saturn ar fortifica intelectul într-un mod miraculos.

Cum Saturn în Taur afectează întotdeauna funcțiile zodiei opuse, Scorpionul, adică eliminarea, e foarte important să ne asigurăm că rinichii și intestinele funcționează liber. Ar trebui ca această persoană să nu bea decât apă distilată. Cum mușchii gâtului se întind întotdeauna urcând pante sau scări, ar trebui ca o persoană afectată de acest rău să locuiască la parter, într-un loc plat. Un regim vegetarian crud este preferabil oricărui altuia. Sunt necesare mai ales sărurile vegetale, care dau tonus corpului și îl fortifică. Lăptuca este cea mai bună dintre legume pentru a îndeplini acest scop.

~ Tema Nr. 30 - Slăbiciunea spatelui și a membrelor. Dureri de ochi. Surditate ~

Aspecte bune : Luna în sextil cu Uranus și cu Jupiter ; Soarele în sextil cu Marte ; Venus în trigon cu Jupiter.

Aspecte rele : Saturn în opoziție cu Neptun ; Soarele și Mercur în careu cu Jupiter și Uranus.

Această nativitate este cea a unui tânăr născut în 6 septembrie 1900, la ora 6:00 A.M. Răul de care se plânge este o slăbiciune a spatelui și a membrelor, cea ce îl împiedică să se miște normal. După Astrologie, spunem că acest rău se datorează unor cauze diverse. Mai întâi, cele 4 zodii comune sunt în cvadratură. Zodia Casei a VI-a, Fecioara, fiind la Ascendent care guvernează starea fizică a corpului, acolo este un punct vital, care indică o natură oarecum puțin indolentă și o tendință de a abandona cu ușurință lucrul.

Vedem de asemenea, că Mercur, guvernatorul Ascendentului, este în Casa a XII-a (care semnifică spitale și boli cronice), este în careu cu Jupiter și Uranus, plasați în Săgetător, zodia care guvernează șoldurile și nervul sciatic.

Soarele, dispensatorul vieții, este de asemenea, în careu cu Uranus, planeta iregularității care este conjunctă cu Jupiter în Săgetător. În final, Saturn, guvernatorul oaselor și articulațiilor, este plasat în Săgetător în opoziție cu Neptun în Gemeni. Toate aceste configurații vor tinde în mod natural să agraveze starea de care subiectul se plânge, dacă nu-i este adus nici un remediu. Dar în acest caz, cu cele 4 zodii comune, cu Soarele dinamizând suplimentar sextilul cu Marte și cu Luna în sextil cu Jupiter care guvernează sângele arterial, este întru-totul posibil să obținem ușurarea cu ajutorul exercițiilor, care ar remedia condiția de inerție actuală.

Dar există de asemenea, în această nativitate alte slăbiciuni latente, de natură serioasă : Uranus este în conjuncție cu steaua nebuloasă, Antares, în Săgetător 8 °, în careu cu Soarele și cu Mercur. Această configurație indică un grav pericol în ceea ce privește vederea și auzul, Mercur fiind în Casa a XII-a. Totuși, acest pericol ar putea fi cu siguranță îndepărtat, dacă ar fi aplicat un tratament preventiv. Datorită faptului că acest om nu se poate deda la nici o ocupație, a devenit un cititor înrăit, ceea ce-i va cauza neplăceri. Masaje la cap în regiunea ochilor și urechilor și exercițiul membrelor și a corpului vor ajuta la redarea sănătății.

Un vindecător având Taurul la Ascendent și al cărui Saturn să nu fie în Casa a VI-a a bolnavului, va avea probabil cea mai multă persistență pentru a duce acest lucru la bun sfârșit.

~ Tema Nr. 31 - Tulburări de vedere și de auz. Circulație defectuoasă ~

Mercur, semnificatorul mentalului răsare aici înaintea Soarelui și se află în Casa a XII-a în conjuncție cu Neptun, octava sa superioară. Aceasta arată că intelectul subiectului este înclinat în mod natural spre lucrurile de ordin înalt și spiritual, deși Jupiter, în careu cu Mercur, în Casa Mentalului, arată că sub lovitura marilor aflicțiuni, această femeie ar putea urma exemplul lui Iov și să discute cu Dumnezeu asupra destinului dur care i-a fost dat.

Luna, celălalt semnificator al mentalului, în careu cu Venus, arată că mari necazuri pot fi rezervate acestei existențe ; dar conjuncția lui Mercur cu misticul Neptun în Casa a XII-a, dă subiectului un anumit grad de dezvoltare spirituală, care compensează izolarea sa și aduce o mare reconfortare printr-o comuniune cu lumile invizibile. Jupiter, în Mijlocul Cerului, în trigon cu Ascendentul, o face să vadă viața cu mai multă speranță, decât mulți oameni care nu sunt afectați, comparându-i cu ea. Forța speranței sale o ajută la un grad care întrece resursele umane ; căci așa cum persoana care se lasă dusă de valul grijilor și melancoliei devine în acest fel mai nefericită și mai bolnavă, tot așa cea care întreține un spirit mereu optimist va câștiga cu siguranță, pe măsură, sănătate și fericire. Soarele la Ascendent, deși e afectat de un careu cu Uranus, e un ajutor prețios pentru recuperare. Soarele în sextil cu Saturn va da acestei femei o persistență, o tenacitate de viață care o vor face să nu slăbească hamul, în ciuda tuturor dificultăților.

Această femei e surdă de la 5 ani, infirmitate indicată de Mercur în Casa a XII-a, prin conjuncția acestei planete cu Neptun și careul său cu Jupiter. Acest ultim aspect arată că circulația leneșă a sângelui este responsabilă de această infirmitate. Aceste aspecte ale lui Mercur fac ca ea să fie și mută, din faptul că Mercur este în Taur care guvernează organele vocale. A învățat totuși, să vorbească, indicând prin aceasta că nu e vorba de o incapacitate organică, ci numai despre slăbiciune funcțională. Dar acestea nu sunt toate aflicțiunile aceste nefericite creaturi.

Remarcați că Soarele este în al 29-lea grad al Taurului, adică în conjuncție cu Pleiadele, punct nebulos al zodiacului. Este de asemenea, în careu cu Uranus și în paralel cu Marte, de aceea ochii sunt sever afectați, unul este aproape pierdut, iar celălalt nu valorează prea mult, astfel încât există pericolul unei cecități complete.

Ca urmare a acestor diverse infirmități și a situației în care este plasată, această femeie n-a putut primi nici o educație. Deși, grație perseverenței, indicată de Saturn în sextil cu Soarele, ea a reușit să împlinească multe ; ne-a scris o scrisoare foarte frumoasă spunându-ne cât de confortabil a trăit, până în 1906, când a fost ruinată de un cutremur de pământ din San Francisco. Totuși, n-a încetat să spere ; atitudinea sa mentală sub inspirația Soarelui în conjuncție cu Ascendentul și în sextil cu Saturn se găsesc pe deplin justificate.

~ Tema Nr. 32 - Hemoroizi. Cecitate. Vedere spirituală latentă ~

Răul vine de la Saturn, planeta obstrucției, în Berbec, zodie care guvernează capul, în careu cu Jupiter care guvernează circulația arterială a sângelui și cu Mercur în Taur, zodie care guvernează gâtul. Există de asemenea, indici de nutriție imperfectă indicate de prezența lui Marte în Rac, zodie care guvernează stomacul, și în careu cu Venus care guvernează circulația venoasă. Dacă am putea da acestui organism cantitatea și calitatea de hrană pe care o cere, dacă ar fi masate capul și gâtul, aducând o grijă specială urechilor și ochilor, starea generală ar putea fi ameliorată considerabil și progresul răului ar fi oprit.

Un nativ din Vărsător al cărui Saturn să nu fie nici în Scorpion, nici în Balanță ar obține în aceste cazuri cele mai bune rezultate. La tema pe care o avem în față, ne lipsește ora de naștere ; vom înscrie deci, zodiile în casele lor respective începând cu Berbecul ca și Casa I, Taurul ca a II-a Casă și așa mai departe. Această persoană s-a născut în 27 noiembrie 1867.

Aspecte bune : Soarele și Marte în trigon cu Neptun.

Aspecte rele : Soarele și Marte în conjuncție cu Antares ; Saturn și Mercur în careu cu Jupiter ; Marte în conjuncție cu Luna și cu Venus ; Saturn în conjuncție cu Mercur ; Jupiter în careu cu Soarele ; Uranus în careu cu Neptun.

Examinând gândirea subiectului, vedem cum conjuncția lui Saturn și Mercur, în special în Casa a VIII-a, Scorpionul, arată că melancolia întunecă intelectul. Luna, alt semnificator al mentalului, este în conjuncție cu Marte în zodia Casei a IX-a, Săgetătorul, ceea ce dă o tendință în a face bolnavul rebel la necaz. Această tendință este totuși puțin îmblânzită, compensată, de prezența lui Venus în conjuncție cu aceste planete.

Putem deci, conclude că această persoană va fi foarte deprimată mental de fiecare dată când necazul o va lovi, că se va revolta cu forță, cel puțin interior, împotriva loviturilor sorții, deși Venus poate reprima exprimarea acestor nemulțumiri.

Cât despre durerile fizice la care subiectul este expus, vedem în primul rând că Jupiter este în careu cu Mercur și Saturn, acesta din urmă ocupând Scorpionul care guvernează rectumul, dă tendință la constipație și la hemoroizi. Această configurație blochează de asemenea, și circulația sângelui arterial. Afecțiunea mai este agravată și de careul lui Jupiter la Soare, acesta din urmă guvernând organul care pune în circulație fluidul vital.

Dar mai există în viața nativului o mare nefericire care am zice că, în comparație cu tulburările susmenționate, sunt nesemnificative. Soarele și Marte sunt în conjuncție cu steaua fixă Antares, în al 8-lea grad al Săgetătorului, iar această configurație aduce întotdeauna tulburări de vedere, deși nu provin neapărat dintr-o cecitate congenitală. În acest caz, criza s-a produs atunci când Soarele, prin progresie, s-a aflat în opoziție cu Uranus natal, lovind în același timp și careul lui Neptun. În acel an, Luna a fost și ea în conjuncție cu Neptun în Berbec, care guvernează capul. Aceasta a inflamat dublul cămin al lui Marte și al Soarelui natale și a avut ca rezultat inflamarea ochilor, ceea ce a făcut ca bărbatul să fie orb, fără speranță de recuperare.

Poate să pară straniu că autorii au ales analiza acestei nativități mai ales că bolnavul nu poate fi vindecat, dar ea oferă anumite puncte pe care este bine ca studentul să și le graveze în memorie. Remarcați că Marte este în trigon cu Neptun și că Soarele nu este decât la aproximativ 7 ° de un trigon cu Neptun. Punctul culminant al acestui ultim aspect va fi atins înainte chiar de nașterea corpului vital.

Aceasta arată că vederea spirituală va putea foarte bine să fie trezită la această persoană și va face mai mult decât să compenseze pierderea capacităților fizice. Există de asemenea, careul lui Neptun și al lui Uranus, care anunță capacități la mediumitate. Astfel, va fi bine să sfătuim această persoană să fie atentă atunci când capacitatea spirituală se va dezvolta și mentalul îi va fi perfect sănătos și echilibrat în dimensiunea paranormală. Ar fi desigur un mare privilegiu pentru un vindecător de a avea sarcina unui astfel de caz și de a ajuta o persoană lovită de nefericirea de a fi oarbă pentru a-și dezvolta capacitatea spirituală latentă, pe care o relevă tema nativității sale.

~ Tema Nr. 33 - Tulburări cardiace. Hidropizie ~

Aspecte bune : Jupiter în trigon cu Mercur ; Saturn în trigon cu Marte.

Aspecte rele : Saturn în careu cu Soarele, Luna și Venus ; Luna în opoziție cu Soarele și Venus ; Mercur în careu cu Neptun ; Marte în conjuncție cu Uranus.

Să vedem mai întâi starea mentalului acestei femei pentru a avea cheia stării sale, căci mentalul este factorul cel mai important pentru a determina bolile și pentru a le vindeca. Numiți aceasta "puterea credinței" sau cum veți vrea, faptul este evident și este utilizat conștient sau inconștient de toți vindecătorii care reușesc oricare ar fi școala de care aparțin. Există mai multă forță curativă într-un cuvânt reconfortat al medicului care are încrederea bolnavului decât în toate rețetele.

Din contră, atunci când doctorul abandonează orice speranță și fața i se alungește, bolnavul moare doar dacă nu se înfurie și-și ia inima în dinți, cum i s-a întâmplat unuia dintre autori, din cauza unui epuizări nervoase cauzată de surmenaj. S-a dus la un spital pentru a fi îngrijit și pentru a se odihni. După regula instituției, a trebuit să-și aleagă un doctor. Știa că starea sa nu se va schimba până la Luna Nouă și, întins pe pat, aștepta cu răbdare, deși criza era iminentă, căci spiritul său era redus la o stare prea letargică încât să-i permită să reacționeze ; aștepta ca Luna să facă totul, la timpul dat. Dar în acea zi de Lună Nouă a venit medicul său, însoțit de un confrate, și amândoi aveau fața lungă de un metru ; nu credeau că bolnavul mai are vreo oră de trăit. El nu s-a putut opri să nu râdă dar furia îl cuprinse și se puse pe treabă astfel încât umflătura hidropică care aproape atinsese inima a dispărut ; câteva ore mai târziu se afla la soare luând o doză de viață nouă. În mai puțin de o lună, nu numai că părăsise spitalul, dar scrisese și Filosofia Rozicruciană. Fără îndoială că fluidul n-ar fi putut fi eliminat înainte de schimbarea Lunii, dar cooperarea stării sale mentale era necesară pentru a ajuta forțele lunare care, combinate cu acțiunea potrivită, au produs rezultatul indicat. Este valabil același lucru pentru toate cazurile: starea de spirit convenabilă trebuie să fie cultivată altfel vindecarea este imposibilă.

Această temă este cea a unei biete ființe a cărei rațiune este bine afectată. Saturn este în careu cu Soarele, Luna și Venus. Luna care semnifică spiritul instinctiv este în opoziție cu Soarele și Venus, luând astfel subiectului orice bucurie de a trăi, făcându-l pesimist, predispus să nu mai vadă decât latura sumbră a lucrurilor. Mercur, planeta rațiunii, este în careu cu Neptun, planeta percepției spirituale.

Toate aceste dovezi ne arată că, orice am spune, nimic nu va putea reconforta bolnava. Această biată femeie este deci, o greutate pentru ea însăși și pentru cei care o înconjoară. Reiese că fiecare o evită, dar aceasta ar conta prea puțin dacă s-ar descurca singură, adică să se bucure de o sănătate relativă. Dar aflicțiunile care o fac atât de nefericită sub aspect mental afectează și organismul, căci așa cum ne modelăm trăsăturile feței noastre în funcție de exprimarea modului nostru obișnuit de a gândi, la fel și organele noastre se formează și se clădesc după aceeași forță iar efectele rele se revelează sub formă de boli. Soarele, Venus și Mercur în Casa a VIII-a arată că atunci când va veni boala, ea o va lăsa să-și urmeze cursul și nu va face nici un efort să lupte împotriva ei.

Este vorba aici de o afecțiune cardiacă, din faptul că Soarele este pe vârful casei Leului care administrează inima, în conjuncție cu Venus care guvernează circulația venoasă și în opoziție cu Luna care administrează părțile lichide ale corpului fizic. Soarele, Venus și Luna sunt în careu cu Saturn, planeta obstrucției, ceea ce arată o tendință nativă spre o slăbiciune funcțională a inimii și o eliminare defectuoasă a lichidelor.

În 1913, Soarele în progresie a atins conjuncția lui Uranus și a lui Marte. Ori, aspectele Soarelui sunt efectiv întotdeauna pentru trei ani, un an și jumătate înainte ca aspectul să fie parțial și un an și jumătate după. Deci, acest aspect era încă în activitate în 1914 când Luna a progresat la conjuncția lui Saturn și a animat astfel careul cu Soarele, Luna și Venus. Neptun, planeta apei, atingea atunci Soarele natal prin tranzit ceea ce aduse eliberarea bietului suflet prin obstrucția totală a lichidelor, cu alte cuvinte, condiția hidropică a oprit funcționarea inimii.

Într-un astfel de caz, efortul principal trebuie să fie susținut de către persoana angajată în propria-i luptă. Dacă cea care ne preocupă ar fi putea să-i dea o convingere și să vadă că perspectiva sumbră pe care o avea despre viață, unde persoana era responsabilă de răul său și că, dacă nu luptă acum, va avea un destin și mai dezastruos în încarnare viitoare, poate că ar fi ajutat-o. Nici o persoană, din capul locului pesimistă, nu poate să se schimbe de pe azi pe mâine, dar poate cu timpul, poate să realizeze multe încercând să cultive optimismul, deci, trebuie să sugerăm această atitudine de spirit tuturor, încercând noi înșine să fim optimiști căci aceasta este cea mai mare calitate a vindecătorului.

Tipul cerebral este sugerat aici de careul lui Saturn cu Soarele venind din zodiile cardinale. Saturn este esențial în demnitate și în consecință, foarte puternic, în timp ce Soarele este în Balanță, zodia debilității sale. Viața și Bucuria emană de la Soare, în timp ce Saturn dă naștere la tristețe și la moarte. Vedem deci, imediat că această persoană a căzut pradă tristeții și melancoliei.

Sextilul lui Uranus cu Mercur, semnificatorul mentalului, arată că persoana este dotată cu o intuiție atât de promptă încât e aproape supranaturală, iar careul lui Uranus cu Luna și Venus arată, pe de altă parte, că îi lipsește cumpătarea și este prea slabă pentru propriul său bine. Remarcați că acest careu vine de la zodiile fixe, Leul și Scorpionul ; această condiție va fi deci, foarte greu de depășit. Leul guvernează inima, iar Scorpionul organele genitale : secretul acestei femei este deci, dezvăluit de nativitatea sa.

Știința sacră a Astrologiei, revelându-ne astfel de secrete ale sufletului, ne arată și resorturile ascunse, cauzele generatoare de acte pe care suntem prea repede predispuși să le condamnăm, iar ea ne învață că trebuie mai degrabă să ne fie milă de un suflet constrâns de o forță aproape irezistibilă, așa cum ne apare aici, decât să o cenzurăm. Acțiunea în ea însăși nu trebuie să fie adesea iertată, însă bunăvoința cea mai tandră, asistența cea mai devotată trebuie să fie acordate celor care sunt astfel afectați.

~ Tema Nr. 34 - Afecțiunile ochilor, gâtului și sexului ~

O temă astrologică este diagrama destinului, iar poziția ocupată de planete la naștere indică anumite tendințe pentru viața întreagă. Din acest punct natal, planetele se mișcă în diverse poziții, de-a lungul anilor, cum se mișcă pe suprafața cadranului acele unui orologiu. Astfel ele aduc, la un timp dat, evenimentele prezise la naștere. Remarcați că Soarele ocupă al 11-lea grad al Balanței și astfel a intrat în zodia Scorpionului atunci când nativul avea 19 ani. La 22 de ani, a atins conjuncția Lunii și a lui Venus ; doi ani mai târziu, careul lui Uranus.

În această perioadă, tendința nefericită de care v-am vorbit s-a dezvoltat și germenii bolii au fost semănați, de unde o serie de operații ale organelor genitale și ale gâtului, căci nu trebuie să uităm că zodia opusă este întotdeauna afectată. Organele genitale nu suferă niciodată fără ca, într-o anumită măsură, opusele lor laringele și gâtul să nu fie afectate.

În timpul anilor care au trecut între acest timp și 1914, Soarele și-a urmat cursa sa prin Scorpion și a atins aflicțiunea lui Jupiter care se prezintă în Leu la 23 °. Acest careu a fost agravat și de faptul că Luna, în parcursul ei în jurul temei, trecuse prin Taur, astfel încât Soarele și Luna în progresie erau în opoziție, amândoi în careu cu planeta Jupiter, în același timp. Acest careu al Soarelui cu Jupiter va fi pentru biata nefericită, o aflicțiune timp de mai mulți ani.

Între altele, la nașterea sa, Uranus, în Leu, era în conjuncție cu Ascelli, punct nebulos atât de periculos pentru vedere ; în plus, este în careu cu Luna, alt pericol care amenință această persoană, căci tulburări vizuale însoțesc foarte adesea excesele sexuale. Și acum ce este de făcut pentru această biată femeie ? Cum am spus-o de mai multe ori, prima încercare este de a face să se nască speranța în suflet. Ori, persoanele predispuse la melancolie își concentrează toate gândurile asupra lor, asupra condiției lor pe care o cred disperată, mai disperată ca cea a oricărei alte persoane. Dacă reușim și schimbăm interesul față de propria persoană, bătălia este pe jumătate câștigată, și chiar mai mult de jumătate : acesta este deci, primul punct pe care vindecătorul trebuie să-l ia în considerare.

I se va prescrie o alimentație simplă, frugală și nu i se va permite să pună deloc mirodenii. Sextilul lui Uranus la Soare și la Mercur și trigonul lui Neptun la Jupiter arată că un apel la înalta filosofie, un apel la latura cea mai nobilă și mai bună a naturii persoanei nu va întâlni opoziție și că este posibil, în virtutea acestor aspecte, de a-i înălța ideile și idealul, astfel încât să poată să-i servească pe oameni, în loc să fie o epavă pe oceanul vieții. Toate aceste aspecte bune vin de la zodiile cardinale și zodiile fixe, iar zodiile comune nu au planete : de unde rezultă că există o mare speranță. Persoana este energică, iar când această energie va fi dirijată din partea bună, că va fi trezit valorile eterne, marea păcătoasă va putea deveni o mare sfântă și un ajutor pentru omenire.

~ Tema Nr. 35 - Onanism. Tuberculoză ~

Aspecte bune : Neptun în trigon cu Uranus ; Uranus în sextil cu Luna ; Jupiter în sextil cu Venus.

Aspecte rele : Marte în conjuncție cu Venus ; Soarele în conjuncție cu Saturn ; Uranus în careu cu Mercur ; Neptun în opoziție cu Luna.

Iată tema astrologică a unei femei născute în 21 mai 1883, la ora 5:00 A.M., longitudine 88 ° Vest, latitudine 44 ° Nord. Trebuie ca studentul să remarce că 5 din cele 9 planete sunt plasate în Casa a XII-a, care guvernează necazurile, grijile, decăderea. Aceasta a fost una din trăsăturile caracteristice ale acestei vieți.

Această femeie este un stenograf abil, o contabilă capabilă, totuși îi este greu să-și găsească o poziție și s-a văzut de foarte multe ori pe punctul de a muri de foame. Aceasta se datorează opoziției lui Saturn în conjuncție cu Neptun, în Casa a XII-a, cu Luna în Casa a VI-a, cea a slujbelor. Jupiter, deși e exaltat în Casa a XII-a și în sextil cu Venus este incapabil să contracareze această opoziție.

Sub raportul calităților mentale, vedem că Mercur este în careu cu Uranus, iar Luna este opusă lui Neptun. Aceste aspecte fac subiectul sceptic, critic, îi dau o gândire cu totul specială, spasmodică în procedeele sale și o imaginație extrem de morbidă.

Uranus este în Casa a V-a, cea a flirturilor, a relațiilor între sexe, înainte de căsătorie, în careu cu Mercur, indicând prin aceasta o gândire echivocă și moravuri ușoare, implicând cenzura publică și scandalul. Avem deci, aici una dintre configurațiile cele mai nefericite ; dar numai una din numeroasele aflicțiuni îndreptate spre aceeași direcție, căci în Casa a XII-a, cea a necazurilor, grijilor, decăderii, îl găsim pe Marte, planeta energiei dinamice, în conjuncție cu Venus, planeta iubirii, în zodia Berbecului, altă cauză a supraexcitării sexuale.

În sfârșit, remarcăm Neptun în Taur, în opoziție cu Luna în Scorpion, guvernatorul organelor genitale. Acest ultim punct este cel mai rău dintre toate, căci duce la nebunie în ceea ce privește acest subiect, evocând în imaginație tablouri morbide, iar acolo unde se produce configurația între Casa a VI-a și a XII-a, există indiciu de onanism inveterat.

Desigur, cu timpul, astfel de practici distrug sănătatea, iar boala se declară în părțile cele mai slabe ale organismului, indicate de nativitate. În cazul de față, găsim Saturn pe vârful cuspidei Gemenilor, în conjuncție cu Soarele. Gemenii guvernează plămânii ; ori, vedem că și conjuncția este aproape exactă la 26 de minute depărtare. Astfel forțele saturniene reci, cristalizante, întăresc plămânii și dau naștere la tuberculoză, care distruge vitalitatea și antrenează o moarte prematură.

Putem nota în trecere că mama acestei femei a murit de tuberculoză, dând naștere copilului său. Marte a ajuns prin progresie foarte aproape de locul în care se găsea Neptun la nașterea subiectului. Este din nefericire foarte probabil că acest fapt a accentuat apetența morbidă pasionată indicată de opoziția lui Neptun la Lună, astfel încât dacă această femeie se lasă în voia ei, sfârșitul vieții sale nu este departe.

Tuberculoza, deși serioasă, nu este totuși neapărat fatală în cazul său, dacă se reușește să o punem în imposibilitatea de a-și satisface viciul care îi distruge sănătatea. Astfel vraja de melancolie morbidă rezultând din conjuncția lui Saturn și a Soarelui în Casa a XII-a poate fi ruptă, dacă reușim să o facem să vadă viața sub o lumină mai strălucitoare. După aceasta, măsurile obișnuite folosite împotriva tuberculozei o vor putea probabil salva.

Ocultismul prezintă pentru ea o atracție foarte intensă, indicat de trigonul parțial al lui Neptun și al lui Uranus și de asemenea sextilul lui Uranus la Lună. Făcând să vibreze aceste coarde, dându-i un nou interes pentru viață, ar fi posibil să o facem să iasă din curentul nesănătos al ideilor sale morbide actuale. În orice caz, se mai poate încerca salvarea cu mijloacele pe care le pun la dispoziție aspectele bune, substituind superiorul inferiorului. Sunt puține de făcut fizic, atâta vreme cât starea mentală nu se va schimba. (Nu fusese încă descoperită Penicilina - n. edit.)

Un vindecător având fie Balanța, fie Vărsătorul la Ascendent și al cărui Saturn nu se află nici în Balanță, nici în Scorpion ar fi cu totul indicat ; dar o mare fermitate este necesară aici, de aceea zodia fixă, Vărsătorul, ar fi probabil de preferat.

~ Tema Nr. 36 - Excrescențe corneene veneriene. Afecțiunile rinichilor ~

Aspecte bune : Mercur în sextil cu Jupiter.

Aspecte rele : Soarele în conjuncție cu Uranus ; Marte în conjuncție cu Venus ; Neptun în careu cu Saturn.

Luna nu este în aspect.

Această temă astrologică este cea a unui tânăr născut la Boynton, Missouri, în 11 octombrie 1889, la ora 18:00. Este un caz straniu care a intrigat toți doctorii care au fost consultați. În urmă cu aproximativ 5 ani, toate articulațiile brațelor, picioarelor și ale gâtului au început să se înțepenească astfel încât, gradual, tânărului i-a fost imposibil să se miște în vreun fel. În același timp, a apărut în locul unghiilor, la mâini și la picioare, o excrescență stranie, o cornee, care a atins o anumită dezvoltare, apoi a început să supureze. Aceasta a ușurat ablațiunea excrescențelor. Supurația a încetat, dar în curând s-au format noi excrescențe. În ultimul timp, maxilarul a început să înțepenească astfel încât, acum, bolnavul mănâncă foarte greu.

Prima privire aruncată pe temă arată că Uranus, planeta acțiunii spasmodice, este în conjuncție cu Soarele, în zodia Balanței, care administrează rinichii. Se remarcă de asemenea, că Uranus este în paralel cu Marte, planeta energiei dinamice, ceea ce arată imediat că funcția rinichilor este spasmodică și neregulată astfel încât toxinele, în loc să fie eliminate din corp prin acțiunea acestor organe, sunt reținute în el și contaminează astfel tot organismul.

Vedem de asemenea, că bolnavul este otrăvit într-o măsură care depășește normalul de o boală venerică contractată în urmă cu 7 sau 8 ani. Aceasta este indicat în tema natală, ca tendință, de către conjuncția lui Venus, planeta iubirii, cu Marte, planeta energiei dinamice, în Casa a V-a care guvernează flirturile și relațiile sexuale înainte de căsătorie.

Saturn cu mâna obstructivă este și el prezent, în careu cu Neptun, planeta care prezidează condițiile stranii, insolite. Mai mult, Neptun este în zodia Gemenilor, semnificatoarea mâinilor și a degetelor. În urmă cu aproximativ 7 ani, atunci când Luna era prin progresie în Pești, zodie care guvernează gleznele, era opusă lui Venus, lui Marte și lui Saturn și în careu cu Neptun. Ne bazăm pe părerea că boala a fost contractată în acea epocă pe faptul că planetele afectate sunt situate în zodii comune sau flexibile ; astfel că ar fi putut fi evitată fără prea mare efort.

În condiția actuală, trebuie folosite măsuri mai energice pentru a purifica sângele. Ar trebui ca bolnavul să fie dus în California, tratat cu băi de soare în fiecare zi pentru a provoca o transpirație abundentă și să nu consume decât suc de fructe și apă până ce organismul va fi curățat de impuritățile sale.

(Nota edit. : La timpul și data indicată, Pluton era conjunct cu Neptun și în cvadratură cu Marte, deci, și cu Saturn. Conform domificației Campanus, Saturn se găsea în Casa a IV-a, iar Jupiter în a VIII-a. Luna face totuși, cuadratură cu Saturn, având un orb de 7 °. Probabil, avem primul caz analizat astrologic, de infectare cu un virus de tipul HIV.)

~ ORELE PLANETARE ~

Măsurile întreprinse pentru ușurarea suferințelor și a bolilor nu pot fi luate întotdeauna la momentul propice, dar când este posibil, studentul va găsi că tratamentul și remediile date sub vibrația planetară favorabilă este mult mai eficace, decât atunci când sunt aplicate la întâmplare. De aceea estimăm că indicațiile următoare sunt de mare valoare.

Chirurgii care au studiat aceste chestiuni și au clasat rezultatele ne informează că operațiile făcute în timpul Lunii crescătoare reușesc în general mult mai bine, sunt mai puțin predispuse la complicații ulterioare și se vindecă mai repede, decât cele care sunt făcute la Lună descrescătoare.

Atunci când o operație chirurgicală pare inevitabilă, consultați efemerida anului și, dacă Luna este pe punctul de a traversa zodia care guvernează partea corpului în care operația are loc, așteptați una sau două zile până ce va fi intrat bine în zodia următoare. Această precauție va reduce la minim șansele de complicații. De altfel, se întâmplă adesea simptomele să se schimbe în așa fel încât chiar operația să fie evitată.

Analizați întotdeauna astrele benefice și aspectele bune ale unei teme, înainte de a decide cum și când să tratați un caz. Să presupunem că Soarele, dispensatorul vieții, este în careu cu Saturn, planeta stagnării și a morții. Ar fi aici o tendință ca subiectul să fie lipsit de vitalitate și să aibă o convalescență lentă, dacă apar complicații. Astfel, pentru a ordona tratamentul cel mai eficace și cel mai energic, recurgeți la principiul zilei și orei guvernatorilor indicați în "Astrologia Științifică Simplificată" [ Simplified Scientific Astrology ]. Alegeți ziua Soarelui (duminica) și orele guvernate de Soare - oricare zi. Tratamentele făcute în ziua lui Marte (marți) și orele guvernate de această planetă vor fi și ele minunat de revigorante. La fel și pentru alte planete, virtutea și puterea lor sunt mai mari în zilele și orele pe care le administrează.

Așa-zisele astre malefice au și ele virtuțile lor. Cataplasmele aplicate pentru a provoca supurarea unei răni sau pentru a face să coacă un abces, sunt mai eficace marțea sau în orele lui Marte în orice zi ; dar aplicațiile destinate să reducă o umflătură obțin un efect mai bun sâmbăta, ziua lui Saturn, planeta supresiunii, sau la orele sale, oricare ar fi ziua.

Tratamentele date în zilele și orele planetelor în aspecte bune în tema astrologică a bolnavului ajută mai puternic decât ar face-o cele care ar fi date în zilele și orele guvernate de planetele afectate la nașterea sa.

Șase tabele de ore planetare acoperind 12 luni, utilizabile pentru latitudinele Nord și Sud, se găsesc în "Astrologia Științifică Simplificată" [ Simplified Scientific Astrology ].


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare