Valentin S. Vârtan - Educație politică



Iisus Christos judecat de Pontius Pilatus

Jean-Jacques Rousseau - "The Social Contract" (1762)
ebooks.adelaide.edu.au
www.constitution.org
www.mondopolitico.com

Cap 1. Contracte sociale false

Întreaga societate civilă trebuie să denunțe definitiv imixtiunile Armatei sau a Religiei în problemele unui Stat Democratic. Am arătat în Introducere, că din experiența de 20 de ani a României, nici Tradiția și nici Ortodoxia ca formă concretă a Bisericii majoritare, nu numai că nu au reușit să formeze nici un Candidat apt pentru o Societate Democrată, însă nici măcar un Alegător, care să o știe s-o facă. Cu atât mai puțin alte culte sau alte biserici.

O Biserică vie, ca și Instituție pe Pamânt, trebuie să se rezume la starea spirituală a individului, la relația acestuia cu Dumnezeu. Susținerea materială a acestei Instituții, trebuie să se rezume strict la contribuțiile enoriașilor sau la donații. Acceptarea de către Biserică a unor așa-zise sponzorizări, implică un fenomen al corupției politice. Banii dirijați din sponzorizări sunt tot ban public, adunat din taxe și impozite. Cu alte cuvinte, sponzorizările către Biserică sunt furturi de ban colectiv, ceea ce încalcă flagrant Dogma Creștină.

O altă problemă este cea a militarilor de carieră. În principiu, ei se află sub o stare de Jurământ față de Popor, față de Stat. Participarea acestora la luarea deciziilor în structurile Social-Politice este o încălcare flagrantă a Jurământului Militar. Cu alte cuvinte, dacă militarul de carieră se înscrie într-un Partid, sau dacă are opțiuni politice, cu siguranță că încalcă Jurământul. Aceasta pentru că în mod automat, el se plasează într-o Opoziție cu partidele care vor pierde la alegeri, sau și mai rău, se va amesteca în luarea deciziilor politice ale unei majorități pe intervalul unui mandat relativ scurt. Ori dacă Jurământul spune că militarul se pune la dispoziția Poporului și a Statului, cu siguranță că în subconștient apoi și în activitatea politică se va polariza către Putere sau Opoziție, după cum decid sorții Alegerilor.

Cine are nevoie de astfel de Militari de Carieră ?! Cine are nevoie de militari care comit la intervale de timp un Sperjur, care ar putea fi condamnat de orice Cod de Legi ? De aceea, ar trebui să se scrie în dosarul de cadre ale militarului, dacă acesta are opțiuni politice. În principiu, acestui individ ar trebui să i se rezilieze Contractul Militar, să fie exclus din armată, pentru ca să-și poată exercita liber Voința Politică, ca simplu Civil. Voința Politică nu poate fi exercitată decât de Cetățeni Liberi de orice Jurământ Militar sau Religios ... Altminteri, se încalcă Principiul Natural, stipulat de însuși Mântuitorul Iisus, cum că "nu se poate sluji la doi Domni" în același Timp.

În capitolul șase, J. J. Rousseau definește limpede principiile care ne oferă o imagine clară legată de autoritatea legitimă impusă de popor. Ori principiul unor asocieri ale indivizilor pentru a forma un grup social, exclude din start, pe acele persoane aflate sub prestația unor jurăminte stabilite de anumite scări valorice.

Biserica și Armata sunt stâlpi ai Societății Democratice, ca Instituții. Ei sunt susținuți financiar și de către Opoziție și de Putere prin electoratul care le compun. De aceea, membrii care alcătuiesc cei doi stâlpi, nu pot avea opțiuni legate de polarizarea Puterii, în funcție de mandatele electorale. Cei doi stâlpi, trebuie să aibă un respect egal atât față de Putere, cât și față de Opoziție, pentru că, cei doi poli sunt însăși Fundația Democrației.

Din păcate nu am găsit nici o filosofie și nici un exemplu elocvent în Istoria Lumii, care să susțină teza cum că un militar de carieră sau un prelat bisericesc ar fi fost un apărător vehement a Democrației. Am găsit doar exemple de militari ce au ajuns precum Hitler sau Stalin, sau extremiști religioși care au inventat Inchiziția sau al-Qaeda.

Este evident că membrii celor două instituții nu pot face parte din structuri sociale care compun conceptul de Democrație. În Democrație nu se poate intra în nici un fel de Uniformă. În cel mai fericit caz, cei în uniformă sunt angajați să o susțină de-a dreapta și de-a stânga ...

~ Valentin S. Vârtan, Frăția Solomonară ~
(28 aprilie 2012)


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare