Școala Solomonară - Meșterul Manole

Le Maitre Manole / Master Manole / Meșterul Manole

Introducere la balada populară a Meșterului Manole
- de Valentin S. Vârtan -

În anul 98 d. Chr., împăratul Traian în timp ce urca pe tronul Romei, avea un scop măreț : cucerirea Daciei cu toate bogățiile sale. După trei ani, în iarna lui 101-102 d. Chr., pe un pod de vase, va trece Istrul ( Dunărea ) împreună cu 150.000 de soldați, în amonte de Cazane, la Dierna, undeva aproape de Orșova zilelor noastre. Dă o bătălie sângeroasă cu dacii la Tapae, unde tehnica militară romană își spune cuvântul, iese învingătoare, dar în cele din urmă constată că armata este prea epuizată pentru a mai face față și sub zidurile capitalei, Sarmisegetusa. Traian încheie un armistițiu jenant pentru romani. Mai mult, pentru ca lucrurile să stea și mai prost pentru romani, în primăvara lui 102, Decebal, regele dacilor, împreună cu sarmații și bastarnii, traversează la rândul lor Dunărea și pătrund în Moesia Inferior, obligându-l pe Traian să-și mute legiunile undeva mai la sud-est. Cu toate acestea, cad forturile Nicopole și Adamclisi, pe care apoi, Decebal le incendiază. Traian cere din nou armistișiu și în anul 103 d. Chr. cu tact și diplomașie, îl convinge pe Decebal de bunele sale intenții și în numele bunelor relații comerciale, apare un motiv suficient de a-l aduce pe celebrul arhitect Apollodor din Damasc, care construiește un pod măreț peste Dunăre, în zona Drobeta ( azi, Turnu Severin ). Pe acest pod finalizat în anul 105 d. Chr., de aceasta dată, însuși Traian trece Istrul și-l atacă pe Decebal din mai multe părți, concentrându-se în final asupra capitalei. Părăsit de aliați, constrâns de defensivă, Dacia și Sarmisegetuza cad în anul 106 d. Chr., iar Decebal se sinucide și astfel aproape toată Dacia se transformă în Provincia Dacia Traiani. Chiar dacă Traian a obținut victoria și a adus Romei aur, cât nu se mai văzuse pâna atunci, nu prea se știe din ce motiv, împăratul și-a dorit să se ocupe personal de administrarea noii provincii până în toamna anului 107 d. Chr., ținându-l aproape și pe Apollodor, căruia i-a solicitat să adapteze noii provincii o anumită infrastuctură, care să funcționeze fluent și după revenirea sa la Roma. Interesul sau relația de suflet față de noua provincie se va reflecta mai târziu, când Traian i-a comandat arhitectului, să-i ridice mai multe construcții în memoria acestor războaie, printre care se numără și celebra Columnă, care poate fi vizitată și astăzi în Cetatea Eternă.

Am făcut acest pelerinaj istoric pentru a explica că o baladă populară legată de fenomenul arhitectonic ( în cazul nostru din estul european ), nu poate fi decupată și îndepărtată pur și simplu din elementul matern al culturi elenistico - romane, care stă și astăzi la baza culturii moderne europene. Ea reflectă dincolo de notificarile sau omisiunile din manuscrise, un Adevăr Istoric legat de Cultul Creștin Bizantin, care a desăvârșit sacralitatea fostelor culte existente în Imperiu Roman de Răsărit, prin expresia monumentalului arhitectonic.

Balada, ca și opera specifică pentru Europa medievală, reprezenta formula concretă a ceea ce am putea aprecia azi, ca fiind principala formă de mesaj ne-cenzurat transmis de către ( și prin ! ) mass - media acelor timpuri. Sugerăm aici, că și atunci existau mesaje subtile, ce trebuiau să scape de o anumită cenzură instaurată de penuria de informație scrisă sau citită, specifică și reală, în acele timpuri. Unei astfel de lumi, nu-i mai rămâneau la dispoziție decât Verbul și Arhitectura, ca vehicule de comunicare și transmiterea de informații.

În privința baladei "Meșterului Manole", trebuia în cele din urmă să ajungem de fapt, la teritoriul Ungro-vlahiei, așa cum va apare ea notată în 1605, de către autorul italian Luccari P. : "Copioso ristretto de gli annali di Rausa". Balada face trimitere la zona cunoscută ulterior sub denumirea de "Țara Românească", apărută ca stat de sine stătător și recunoscut de Roma, doar începând cu anul 1303, prin venirea la domnie a lui Radu Negru Vodă din Târșor ( herțeg de Almaș și Făgăraș). Inițial, statul existase sub Asănești și Basarabi, însă trebuia re-certificat prin alianțe, într-o zonă tulbure, cuprinzând nordul Dunării și Carpații de Sud, teritoriu aparținând de drept, Imperiu Româno - Bulgar, existent aici pe ruinele fostului Imperiului Roman de Răsărit. Fără a mai intra în culisele istoriei Ungro-vlahiei, Coroana principatului aparținea de drept, vechii nobilimi valahe catolice și în același timp transilvănene, din care se trăgeau Huniazii și Basarabii ... nu însă și Asăneștii. Oricum, ctitoria unei mănăstiri pe Argeș, devenise o necesitate politică de interes pentru Roma încă din timpul Papei Ioan al XXII-lea, susținător al familiei Imperiale de Anjou, înrudită cu Coroana Ungariei și implicit, cu cea a Huniazilor.

Cercetătorul care face turul cetăților României poate foarte ușor descoperi că majoritatea fortificațiilor medievale vizibile și azi, își ridică structurile pe fundațiile unor castre romane și desigur, pe elementele unor temple greco-romane. Este momentul să sugerăm cercetătorului nostru să privească lucrurile dintr-o perspectivă realistă. Anume că nicăieri aici în Est, nu se menționează numele vreunui Meșter - Arhitect, care s-ar înțelege a fi și un coordonator de lucrări. În mod cert, informațiile despre constructorul - șef care s-a ocupat de aceste re-construcții sau despre breslașii care au lucrat aici, vor fi aproape inexistente ! Ca și cum agricultorii din preajma cetăților sau a catedralelor, au devenit peste noapte Meșteri, mai mult chiar, s-a emis ipoteza că acești meșteri nativi și ciudați, au ridicat prin intermediul cunoștințelor proprii toate construcțiile din Ardeal, după care și-au văzut liniștiți de munca câmpului sau de creșterea animalelor ! Nimeni nu contestă aportul acestora ca furnizori principali de materiale ori de mână de lucru necalificată, însă dacă un lucru poate fi executat fără Comandă sau fără Comandanți, atunci demersul meu trebuie anulat și putem reveni la o teorie a spontaneității, așa cum place de altfel, unei anumite clase sociale mai de stânga.

Dacă vizităm cetățile pre-medievale de la Cladova, de lângă Arad ori cea de la Turnu-Ruieni, sau cea de la Mehadia, de lângă Herculane - Mehedinți și încă multe altele, ghidul ne va direcționa privirea să constatăm doar că stilul arhitectonic este unul post-roman evident și asemănător aici, ca și în Franța, Italia sau Anglia secolelor III - VI , în rest, nimic concret.

Anonimatul notoriu al celor care se ocupau în mod aproape susținut de întreținerea și reconstrucția fortificațiilor post-romane sau în cazul nostru de simpla re-construcție a unei biserici, uneori iată că a fost deconspirat chiar de către populație, prin balade.

Legenda-baladă a "Meșterului Manole", descrie întâmplările legate de construirea mănăstirii Argeșului, sub domnia lui Radu Negru Vodă, pe râul Argeș, undeva în apropierea unei fortificații căzute în ruină, inclusă sau aproape de Valul lui Traian. Locația exista și a fost consolidată în anul 329, sub domnia împăratului Constantin cel Mare, de către arhitectul Theophilius Patricius, însă ea cade din nou în paragină în timpul invaziilor popoarelor migratoare, mai ales cele vizigote, cumane și ulterior slavo-bulgarii. Dintr-o gravură din secolul XVII, care reproduce în zonă acele ziduri, deducem că ruinele căutate de voievod erau probabil, o fostă bazilică pre-creștină incendiată sau dărâmată.

( Figura 74 - Biserica Sf. Nicolae de Curtea de Argeș )

Legenda vizează locul ctitoriei voievodului Radu Negru, ca fiind situată La Gura Văii, adică o zonă sacră, unde localnicii mai cred și astăzi că era depozitat un tezaur.

Versiunea pe care o punem la dispoziția cititorului, aparține poetului din secolul al XIX-lea, Vasile Alecsandri, culeasă chiar din zona mănăstirii, cu ocazia pelerinajelor sale prin țară, într-o perioadă premergătoare carierei sale de politician, sub domnia lui Ioan Cuza.

În paralel cu legenda Meșterului Manole, mai există versiunea populară, cunoscută azi sub denumirea de "Comoara lui Negru Vodă", re-adusă de Codin Simonca, într-o comunicare din ediția de prezentare a Lucrărilor Simpozionului Internațional : "Prezența Bisericilor într-o Europă unită", Arad, 19-20 mai 2005. Autorul redă și nota lui Mircea Eliade : "Comentarii la legenda Meșterului Manole" ( Editura Humanitas, București, 2004 ), care spune despre alegerea locului unde să construiască mănăstirea că "este destul de obscură această căutare din partea Domnului ( Radu Negru - n. n. ) a zidului părăsit și neisprăvit."

Ambele legende arată că Radu Negru Vodă era însoțit de Manole și Meșterii săi și că exista un acord și un consens asupra alegerii locului, potrivit unor Principii ale Arhitecturii de care eroii noștri, nu erau deloc străini.

Dincolo de teoriile unor speculatori, interesați să afirme că nu au existat arhitecți pe ruinele fostului Imperiu Roman de Răsărit, mai precis la frontiera de Nord a Imperiului Creștino-Bizantin, balada oferă totuși un răspuns tulburător.

Cine nu a vizitat România sau nu a văzut nici cetățile medievale transilvănene, preferă să stea liniștit în tabăra speculatorilor. În fond, este mai comod să speculezi, pe un teritoriu geografic devastat periodic timp de 400 de ani de invaziile popoarelor migratoare, decât să faci investigări metodice, care-ți pot lua un timp foarte lung de cercetare pe teren. Mai trebuie însă să găsească și un răspuns la un adevăr referitor la modul cum s-a păstrat în breslele cioplitorilor - până în zilele noastre - același alfabet al mărcilor folosit de exemplu, atât de Companionii Datoriei din Franța medievală, cât și de cei din Transilvania. Există doar o singură explicație, anume că tot ceea ce era legat de meseria de constructor se transmitea prin breslele acestora, iar aceste coduri și mărci nu puteau fi aplicate în alte împrejurări sau la alte meserii. Cu atât mai puțin, aceste coduri nu puteau servi la nimic unui agricultor.

Oricine vizitează Maramureșul sau Munții Apuseni, constată că bisericile se construiesc și astăzi utilizând mărcile de îmbinare a lemnăriei și a pietrelor, la fel ca la orice bazilică din Apus, însă la scara mult redusă. Adică, la fel ca acum 500 de ani la Densuș sau Strei, ori - dacă dorim - mai târziu la Bârsana, în Maramureș ! În cele trei exemple de construcții de piatră sau lemn, există vizibile și în zilele noastre, aceleași elemente care se regăsesc în satele din Normandia sau Irlanda.

Pe când eram copil, am aflat dintr-un catren, că înaintașii Meșterului Manole ( Copiii lui Solomon sau solomonarii ) împreună cu Copiii Sfântului Jaques din Franța, au executat așezământul Krac des Chevaliers la Ierusalim, imediat după Prima Cruciadă, cu scopul fortificării Locurilor Sfinte împotriva arabilor, la cererea Abației de Cluny. Catrenul - șaradă suna astfel : "Fost-am noi cu Sfântul Sac, să croim la Dracu, Crac !"
Din ciclul șaradelor - catrene păstrate printre ucenici, în tradiția solomonară, aici se poate identifica momentul istoric al alianței Datoriei Eliberării cu cel al Companionilor Datoriei, înfăptuită cu prilejul Primei Cruciade. Cele două bresle și-au dat atunci mâna pentru a construi Ceva în comun, sub flamura Bisericii, aplicând construcțiilor aceleași Reguli. În ceea ce privește alegoria Dracului, știm că există o apropiere cu Ordinul Dragonului, semnalat deja pe armurile unor cruciați cu simbolistica Sfântului Gheorghe omorând Balaurul.
Probabil că în acele momente, mărcile și codurile breslei au fost re-actualizate între cel două structuri ce aveau în comun același părinte : Imperiul Roman.

Poate că legendele și tradițiile sunt simple mituri, pe care puțini le mai iau în seamă, însă cercetările care vor urma, poate vor confirma multe izvoare orale ale culturii europene.

Se știe astăzi, că atât meșterii din Vest, cât și cei din Est aparțineau unei categorii sociale scutite de taxe și impozite. Desigur că acest amănunt a generat invidie în rândurile localnicilor, unde breslașii executau lucrări la cererea celor cu dare de mână. Oare acest aspect, nu putea genera chiar interdicția memoriei dăltuite în piatră ? Totuși, se pare că uneori li se permitea să-și semneze lucrările. Așa cum citim bunăoară pe o piatră aflată la temelia bisericii ridicată de boierii Golești, unde meșterul s-a semnat simplu pe un bloc de piatră, aflat într-o zonă mai puțin vizibilă : "Pietrar Stoica". În rest, pisaniile bisericilor omit în mod deliberat orice consemnare legată de constructorii și de meșterii care le-au ridicat.

Printre practicanții Artei Regale există tradiția că tainele legate de construcții să fie încredințate strict numai într-un anumit cerc. Acest gen de artă complexă ( militară și civilă ) era bazat pe Secțiunea de Aur, pe regula armonicelor pitagoreice, reguli despre amplasament, apoi - și nu în ultimul rând - amănunte despre modul de cioplire a lemnului și a pietrei. Într-un fel sau altul, ele se mai regăsesc în mod sporadic și în lucrările zilelor noastre, însă aceste Legi ale Frumosului au fost în mare parte uitate. Le regăsim doar întâmplător, în Estul Bizantin Greco-Ortodox, unde multe dintre aceste taine se regăsesc totuși aplicate la proiectarea bisericilor, precum și în fresca murală, până aproape de secolului XX, prin normele și formulele tradiționale cuprinse în Tipic. Vestul în schimb, a pierdut foarte mulți adepți și pracanți ale acestor Reguli, imediat după trecerea de la Stilul Gotic ( către ) spre celelalte stiluri mai puțin pretențioase în ce privește corelarea armonicelor și volumelor cu perspectiva. Între Constructorii din Est și cei din Vest s-a produs o prăpastie, unde fiecare a câștigat sau a pierdut câte ceva.

Este poate și motivul pentru care unii principi "care au descălecat" din Ardeal spre Moldova sau Muntenia, atunci când și-au ctitorit centrele spirituale domnești, și-au adus cu ei și Meșterii Tradiționali ale Caselor Princiare și Regale, continuatoare a vechiului Imperiu Roman. Prin acest gest, ei doreau să dovedească o continuitate firească a elementului spiritual și implicit, și a simbolisticii regalității. Aveau nevoie așadar, de breslașii imperiali, care reprezentau prin ei înșiși simbolul Romei sau aici în Est, a Constantinopolului.

Pentru că aceste bresle erau în subordinea regalității, ele nu puteau să-și nominalizeze trecerea în Timp, alături de aceea a Regelui. Se pare că această smerenie sau recunoaștere tacită a funcționat foarte bine în Estul Europei și așa explicăm mai ușor lipsa semnăturilor în piatră și lemn, și cu atât mai mult în pisania consemnată oficial a construcției domnești. Balada pe care o prezentăm aici ca un fel de argument la demersul nostru, devine o probă care dovedește acest lucru.

Trebuiesc reținute în final două amănunte relevante :

A ) Voievodul Radu Negru din Târșor, principe de Almaș și Făgăraș aduce cu el prin 1290, pentru edificarea complexului de la Curtea de Argeș ( în Muntenia ) pe cei "nouă meșteri mari, calfe și zidari, și Manole zece, care-i și întrece".

B ) Este foarte interesant amănuntul relatat de baladă, anume că voievodul și meșterii sunt în căutarea ruinelor "unui zid", care trebuia să stea la baza viitoarei construcții.

Ultimul care este și cheia de boltă a baladei, vizează legătura transcedentală a voievodului Radu, cu spiritualitatea și simbolismul Vechii Regalități, simbolizate în Europa de Imperiul Roman, însoțit în istorie de către Arhitect.

Uneori, Frumusețea și Splendoarea sunt atât de aproape de Matricea Naturală, încât nu ne rămâne decât să le descoperim singuri și să credem în continuare în Puterea benefică a Revelației, adică în Ceva mai presus de sensul hărăzit de către om.

Valentin S. Vârtan

Bibliografie :

* Daicoviciu C, "Rumänien Archaeologia Mundi", München - Geneva - Paris, 1972.
* Fol A., Marazov I., "Thrace and Thracians", New York, 1977.
* Wiesner J., "Die Traker", Stuttgart, 1963.
* Kahrstedt U., "Beiträge zur Geschichte des trakischen Chersones", Baden-Baden, 1954.
* Maurice Vieux, "Lumea constructorilor medievali", Ed. Meridiane, 1981.
* Jean Gimpel, "La revolution industrielle du Moyen Age", Editions du Seuil, 1975.

Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare