Școala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul X – Mercur, planeta rațiunii

Mitologic, Mercur este reprezentat ca mesagerul zeilor și aceasta corespunde unei realități oculte ; căci atunci când Umanitatea-copil a fost deturnată de la drumul drept de către spiritele marțiene ale lui Lucifer și a fost supusă generării, a devenit necesar ca, celelalte ierarhii să ia măsuri în vederea unei viitoare regenerări. În acest scop, Seniorii de pe Venus au venit pe Pământ pentru a instrui omenirea, în așa fel încât iubirea să poată fi substituită dezmățului și ca, în acest mod, oamenii să fie împinși să aspire la ceva mai înalt.

În timp ce Seniorii de pe Venus se ocupau de omenire în general, Seniorii de pe Mercur s-au ocupat de cei mai precoce dintre oameni. Învățarea înțelepciunii Seniorilor lui Mercur este simbolic reprezentată de caduceul sau "bastonul lui Mercur" ; acesta constă în doi șerpi încolăciți în jurul unui baston și indică enigma vieții : "De unde venim, de ce suntem aici și încotro mergem ?" Caduceul arată studentului drumul în spirală al involuției prin care scânteia divină s-a înfundat în materie și calea în spirală a evoluției prin care omenirea va reveni, eventual, în sânul Tatălui ; drumul cel mai scurt, Inițierea, este reprezentată de bagheta în jurul căreia se încolăcesc șerpii. Dar înțelegerea acestor mistere cere inteligență și rațiune : Mercur s-a făcut deci, instructorul intelectual al oamenilor.

Locul și poziția sa într-o temă de nativitate arată nivelul de inteligență a subiectului. Fiind Mesagerul Zeilor pe lângă celelalte planete, Mercur este neutru și, pentru exprimare, depinde mult mai mult de aspectele celorlalte planete, decât Luna care guvernează spiritul instinctiv. În realitate, Mercur este punctul focal prin care capacitatea de raționare se exprimă la ființa umană pentru a acționa ca o frână asupra naturii inferioare a omului și a-l ajuta să se înalțe de la uman la divin. Mulți pot simți profund, pot avea mari cunoștințe, dar sunt incapabili să-și exprime sentimentele sau să-i învețe pe ceilalți ceea ce știu, dacă lui Mercur îi lipsesc aspectele în tema lor natală. Chiar și un aspect așa-zis rău este preferabil lipsei de aspecte, căci ajută să exteriorizăm ceea ce avem în noi.

Când Mercur este plasat, față de Soare, în așa fel încât să preceadă acest luminător, are ca efect doar iluminarea intelectului, căci Soarele reprezintă Ego-ul și, în acest caz, putem spune că drumul său este luminat de flacăra rațiunii. Pe de altă parte, dacă Mercur este plasat în așa fel încât să răsară mai târziu ca Soarele, iar atunci îl urmează, Ego-ul va învăța mai mult prin reflecție, decât prin intuiție, căci avansează, comparativ vorbind, în obscuritate și trebuie să învețe din experiență o mare parte din lecțiile sale.

Pentru că am remarcat că este destul de dificil pentru un mare număr de studenți să determine dacă Mercur precede sau urmează Soarele, e preferabil să elucidăm acest punct după cum urmează :

Dacă Mercur se află într-un grad inferior al aceleiași zodii ca și Soarele sau în orice grad al zodiei precedente, se înțelege de la sine că răsare înaintea astrului zilei. De exemplu, dacă Soarele este în al 20-lea grad al Racului și dacă Mercur este în al 5-lea, al 10-lea sau al 15-lea grad al acestei zodii sau în orice grad al Gemenilor, răsare așadar, înaintea Soarelui.

Dar dacă Soarele găsindu-se în al 20-lea grad al Racului, Mercur ocupând al 25-lea sau într-un grad oarecare al Leului, care este zodia imediat următoare Racului, răsare spunem noi după Soare, deci, pierde astfel o parte din influența sa bună.

Un Mercur retrograd este de asemenea un impediment pentru capacitatea de raționare. Dar în perioadele vieții în care, prin progresie, Mercur își reia ascensiunea sa directă, își autoperfecționează în consecință și capacitatea de raționare.

Mercur este puternic în semnele de aer : Gemeni, Balanță și Vărsător ; dar este exaltat în Fecioară și, prin aceasta, mai puternic în acest semn. Mercur guvernează mai ales agenții, vânzătorii, poștașii și mesagerii de tot felul ; persoanele folosite în anunțuri, publicații ; literatorii, scriitorii, reporterii ; secretarii, clericii, stenografii, dactilografii ; comisionarii și alți intermediari ; însă la fel de bine și demagogii, escrocii sau hoții.

~ Mercur în cele 12 Case ~

Mercur la Ascendent sau în Casa I, dă persoanei un spirit viu și tranșant, în acord cu natura semnului Ascendent și aspectele pe care le primește de la celelalte planete. Semnele de foc și semnele de aer au, sub acest raport, cea mai puternică influență. În Berbec sau în Leu, este mai agil, decât atunci când răsare în Săgetător ; dar cele mai bune semne sunt Gemenii, Balanța și Vărsătorul. Când Mercur răsare într-un semn de apă, cum ar fi Racul, Peștii, intelectul este somnolent, dar dacă răsare în Scorpion în care este inflamat (chiar incendiat) de energia marțiană a guvernatorului acestei zodii și înarmat cu acul otrăvitor al Scorpionului, are o influență aproape asemănătoare cu cea a lui Marte, deși mai puțin pronunțată.

Mercur în Casa a II-a, anunță câștiguri provenind din ocupații mercuriene, mai ales dacă persoana este plătită de altcineva, căci, aceasta îi va pune în evidență capacitățile sale guvernate de Mercur ca agent, mesager, cleric, scriitor, etc.

Mercur în Casa a III-a, bine dispus, are o influență minunată asupra calităților mentale ale nativului. Îi dă un intelect ponderat și optimist, înclinație spre studiu și spre muncile de cercetare și o mare facilitate de elocuție. Îi asigură succesul în călătorii scurte și aduce relații armonioase cu frații și surorile. Când Mercur este stresat în Casa a III-a, nativul este predispus la griji, la pesimism ; va avea neplăceri cu frații și surorile sale, și va suferi dezamăgiri în timpul scurtelor călătorii care le va face.

Mercur în Casa a IV-a, dă instabilitate casei familiale. Îl reprezintă pe omul rătăcitor, fără casă, schimbând fără încetare locuința, doar dacă nu intervine un un aspect al lui Saturn pentru a-l fixa undeva. Este fără îndoială o bună poziție pentru persoanele care au o ocupație de ordin mercurian, cerând o rezidență temporară, cum ar fi cea de ziarist, redactor, salariat într-o librărie, casă de comisioane, agenție sau altă instituție de acest gen. Dacă Mercur este stresat de Saturn, perturbările casnice vor cauza multe griji nativului.

Mercur în Casa a V-a, concentrează intelectul pe educație, amuzamente, flirturi și copii. Dacă Mercur este bine dispus, are aspecte bune cu Saturn și cu Jupiter, dă profunzime inteligenței, asigură succesul în întreprinderi, având legătură cu educația, publicațiile, distracțiile publice. Aspecte bune ale lui Marte sau ale lui Venus, dau succese în dragoste, dar aspecte adverse - fac persoana rea (crudă), inconstantă în afecțiunile sale ; predispusă la a se neliniști pentru chestiunile ce privesc copiii săi ; superficială ca învățătoare (educatoare, institutoare). Totuși, un aspect bun venind de la Soare, conjuncție sau paralela, este un excelent indiciu de succes într-o slujbă guvernamentală sau într-o capacitate pedagogică.

Mercur în Casa a VI-a, face mentalitatea subiectului prea activă pentru binele său propriu, căci va fi foarte ambițios și, de aici, susceptibil de a se surmena în detrimentul sănătății sale : de aceea, slăbiciunea sistemului său nervos (ca urmare a surmenajului) se va manifesta probabil printr-o dezordine a funcțiilor sale digestive în regiunea guverată de Fecioară - a 6-a zodie - adică intestinele. Nativul este ultrasensibil la condiția fizică și mentală a celor care îl înconjoară și multe necazuri și neplăceri derivă din relațiile sale cu servitorii săi sau subordonații săi, ceea ce îi afectează sănătatea. Îi place studiul igienei, al dieteticii și reușește foarte bine în practicarea chimiei alimentare, mai ales dacă Mercur este bine plasat. Aspectele adverse formate de Mercur și Saturn în Casa a VI-a fac din subiect un invalid cronic, cu un spirit melancolic. Aspectele lui Marte și ale lui Uranus sunt surse fecunde de suicid, din cauza întreținerii de gânduri morbide asupra stării de sănătate.

Mercur în Casa a VII-a, bine plasat, face ca persoana să fie populară în cercurile literare și științifice. Este o bună poziție pentru oratori, conferențiari și pentru toți cei care urmează o carieră de activitate mercuriană de natură publică. Dar dacă Mercur este stresat în Casa a VII-a, această poziție va aduce numeroase critici ostile din partea publicului, capabile să implice persoana într-un proces făcut în vederea de a se apăra împotriva scrierilor defăimătoare sau, dimpotrivă, ca să răspundă scrierilor injurioase împotriva altor persoane. Mercur bine plasat în Casa a VII-a indică o căsătorie fericită cu cineva din anturaj sau un salariat ; dar dacă Mercur este prost aspectat, nativul sau partenerul va avea un caracter de neîmblânzit, astfel viața conjugală va fi teatrul disputelor, certurilor constante, datorate neimplicării sau chiar a infidelităților comise.

Mercur în Casa a VIII-a, dacă e bine plasat, asigură câștiguri prin agenții literare, științifice sau alte ocupații din domeniul lui Mercur, cu condiția să fie cu titlu de asociat. Această poziție indică o moștenire și succesul financiar al căsătoriei. Dar dacă Mercur este stresat, poziția sa în Casa a VIII-a prevestește probleme financiare aduse de partener și, probabil, o afacere litigioasă relativ la o moștenire făcută nativului.

Mercur în Casa a IX-a, bine plasat, inspiră iubirea de religie, de știință, de litere, de Drept. Dă un spirit studios, capabil de a scruta profund problemele vieții ; tendințe filosofice și filantropice, dorința de a călători departe, dacă e necesar, pentru a-și mări cunoștințele. Această poziție facilitează scrierea și asigură succesul în Religie, Filosofie, Drept sau Știință. Spiritul este larg, flexibil, adaptabil : din acest fapt, persoana este susceptibilă de a-și schimba de mai multe ori părerea asupra diverselor subiecte ce le va fi studiat - ceea ce va avea întotdeauna o bună cauză.

Dacă Mercur este stresat în Casa a IX-a, nativul va avea un spirit extrem de instabil, schimbându-se ca o giruetă în tot ceea ce întreprinde și în toate activitățile sale. Nu va rămâne niciodată atașat destul de mult timp de un lucru pentru a-l simți ; din această cauză, se va îndrepta spre o serie de dezastre toată viața sa. Va călători probabil dintr-un loc în altul, în căutarea succesului, dar nu-l va întâlni, până ce nu va fi învățat a-și concentra întreaga energie asupra unui singur obiectiv. Această poziție indică și o sursă permanentă de neplăceri cu legea sau afaceri judiciare.

Mercur în Casa a X-a, bine plasat, indică o capacitate de adaptare și sagacitate, făcând apt să pareze în orice eventualitate. Această poziție dă conferențiarii, publiciștii, scriitorii distinși. Este o poziție favorabilă și succesului în ocultism. Dacă Mercur este plasat într-un semn de aer, puterea sa de expresie este mult ridicată. Se întâmplă adesea ca persoane având această poziție să aibă mai multe ocupații ; dar, în general, ele reușesc mai bine ca subordonați.

Mercur în Casa a XI-a, dă un mare număr de cunoștințe printre scriitori, savanți sau persoane având o ocupație mercuriană; totuși, nici una nu va fi destul de stabilă, pentru ca nativul să poată conta pe ea, doar dacă Mercur nu este bine plasat. Această poziție dă o tendință spre critică și cinism. Ea ascute, fără îndoială, inteligența și dă o mare facilitate de elocuție.

Mercur în Casa a XII-a, bine plasat, dă un intelect înclinat spre cercetări secrete, misterioase sau oculte. Acesta va fi mai ales cazul în care Mercur este situat între Soare și M.C. (Mijlocul Cerului), adică dacă Mercur se află înaintea Soarelui (răsare înaintea acestui luminător), căci, în acest sens, lumina spiritului strălucește puternic și dă persoanei o inteligență clară și alertă. Este o bună poziție și pentru investigații polițiste, cercetări științifice sau oculte. Chimiști de o mare abilitate au acest aspect în nativitatea lor, căci propriu acestor persoane este să analizeze în cele mai mici detalii lucruri care ar părea nesemnificative altora. Dacă Mercur este stresat în Casa a XII-a, mai ales de Saturn sau de Marte, sau dacă este în combustie - înainte și după - Soare, există pericolul ca intelectul să se întunece și să rezulte nebunia. Trebuie să remarcăm, de asemenea, că factorul stresant variază în funcție de natura planetei în aspect cu Mercur ; dacă este Marte sau Uranus, subiectul va putea fi extrem de violent ; dacă este Saturn, va deveni melancolic ; dar oricare caz ar fi, dacă Mercur este stresat în Casa a XII-a, orice formă de limitare va restrânge inteligența, deoarece, Casa a XII-a indică restricția, constrângerea.

~ Mercur în cele 12 zodii ~

Mercur în Berbec face persoana înclinată spre dispute și contradicții. Face ca răspunsul să fie iute și o tendință spre exagerare - nu neapărat cu un scop, totuși. Dacă Mercur este bine plasat, nativul are spiritul larg ; este tolerant, cu un caracter studios, abil în a prinde ideile și situațiile ; îngrijit de persoana sa și ordonat. Dacă Mercur este afectată în Berbec, persoana sare înainte de a măsura obstacolele ; îi lipsește rădarea ; intelectul este clătinat ; fiind lipsită de orice sens al responsabilității, nu se poate conta pe ea deloc.

Mercur în Taur dă un spirit care are timp să se gândească, dar o dată ce a ajuns la o hotărâre, este aproape la fel de dificil să-l faci să și-o schimbe ; este ca și cum ai vrea să modifici legea Mezilor și Perșilor. Totuși, judecata nativului este demnă de încredere, căci este întotdeauna bazată pe reflecție și rațiune. Nativul crede în vechea maximă : "Tăcerea este de aur", și o observă. E un bun consilier căruia putem, fără grijă, să-i încredințăm un secret. Totuși nativul este departe de a trăi sechestrat ; are, dimpotrivă, o fire amabilă și sociabilă. Îi place să glumească și să se amuze ; are înclinație spre muzică, arte, literatură - aceasta dacă Mercur este bine plasat. Dar dacă este afectată, subiectul este încăpățânat, prefăcut și avar.

Mercur în Gemeni dă plăcerea de deplasări și de călătorii. Persoana este întotdeauna gata să facă vreo nouă investigații sau să meargă în vreun loc nou din plăcerea schimbării : pe scurt, tot ce este nou îl atrage. Dar în același timp, dacă Mercur este bine fortificat, nativul va câștiga mult din această stare de fluiditate mentală, căci este clarvăzător și pătrunzător în judecățile sale și, de îndată ce a putut să-și dea seama de un lucru, îl apreciază la valoarea sa, fără a fi influențat de idei preconcepute sau de opinii stabilite. Cei care au Mercur în Gemeni sunt, în consecință, abili oameni de afaceri, și capacitatea lor de a judeca sănătos lucrurile face din ei judicioși oameni ai legii. Reușesc la fel de bine ca și agenți comerciali.

Mercur în Rac dă o inteligență clară, o memorie bună și o minunată adaptabilitate. Persoanele care au Mercur astfel plasat sunt capabile să îndeplinească orice lucru, să ocupe orice slujbă, adaptându-se ușor ideilor și părerilor celorlalți. Se bucură când sunt flatați și lăudați, și de aceea evită cu grijă tot ceea ce ar putea face să piardă opinia bună a celorlalți.

Mercur în Leu dă un ideal nobil, aspirații înalte ; o inteligență vie, pozitivă, perseverentă, căreia îi repugnă să se dedea la acte urâte sau meschine și disprețuiește orice echivoc. Nativul este brusc, violent, spune franc ceea ce gândește ; dar este bun și simpatic. Persoanele care au Mercur bine aspectat în Leu, au excelente capacități de organizare și sunt lideri capabili. Iubesc copiii, sunt pasionați de plăceri (divertismente). Când Mercur este afectată în Leu, face persoana zburdalnică și inconstantă în afecțiunile sale, ghinionistă în jocurile de noroc, în speculații și dă o natură josnică și senzuală.

Mercur în Fecioară este la zenitul puterii sale, căci acolo este exaltat. În consecință, dacă este bine plasat, dă persoanei o inteligență clară, logică ; un spirit științific, elocvență și ușurința de a se exprima în mai multe limbi ; o perspectivă vastă și judicioasă asupra vieții ; concluziile sale sunt în general practice și la obiect, deoarece Mercurul Fecioarei, ca și cel al Taurului, este prudent înainte de a sări. În rest, această caracteristică a lui Mercur este aplicabilă, la un anumit grad, tuturor zodiilor de pământ. Mercur afectat în Fecioară face nativul iritabil, violent, egoist, având întotdeauna ceva de comentat. Persoanele cu Mercur în Fecioară sunt dieteticieni și chimiști excelenți ; sunt de asemenea, dotate cu o dexteritate puțin obișnuită.

Mercur în Balanță, când e bine plasat, dă idei largi, un intelect foarte echilibrat, iubirea de artă și de muzică, o foarte mare ușurință de exprimare. Prevestește succesul ca orator public, uneori ca și cântăreț. Când Mercur este afectat în Balanță, indică neplăceri provenind din procese intentate de asociați sau de un partener infidel.

Mercur în Scorpion dă un spirit subtil, aspirații arzătoare, o inteligență vie, o limbă ascuțită, capabile de sarcasme mușcătoare, care înțeapă ca și acul Scorpionului. Nativul este îndârjit, încăpățânat și e dificil să te înțelegi cu el. Totuși, acești subiecți sunt plini de resurse, de neîmblânzit și capabili să învingă toate obstacolele ce li se pun în cale. Sunt atrași de lucruri oculte, ca acul de magnet. Când Mercur este afectat, sunt susceptibili de a avea dezamăgiri în tot ceea ce întreprind ; certăreți, cinici, avansează întotdeauna o părere contrară celei a altora.

Mercur în Săgetător este una dintre cele mai tari poziții ale acestei planete și, dacă e bine plasată, dotează persoana cu un spirit excesiv de nobil cu tendință religioasă și filosofică, ce disprețuiește obstacolele convenționale peste tot pe unde acestea blocheză libertatea gândirii și a cuvântului, fără a se rătăci totuși pe căile contrare a ceea ce este acceptat de obicei ca regulă a științei vieții și a bunelor moravuri. Subiectul se restrânge întotdeauna în limitele legii și ale ordinii, ceea ce face ca persoanele care au Mercur în această poziție, să fie foarte respectate de societate. Mercur în Săgetător dă gustul pentru călătorii, cu scopul de a admira frumusețile naturii și de a cunoaște obiceiurile popoarelor străine. Dă de asemenea, iubirea pentru animale, pentru animalele preferate. Când Mercur este afectat, duce la dispreț față de lege, la rea credință, la sofism, la înșelătorie.

Mercur în Capricorn dă un spirit critic și pătrunzător, ușor bănuitor, meditativ, diplomatic. Acești subiecți sunt spioni minunați și agenți din poliția secretă, știind să depisteze un secret dintre cele mai ingenioase. Au de asemenea, persistența saturnienilor, gratificată de semnul Capricornului, astfel încât, nu abandonează niciodată o pistă, de vreme ce încă nu și-au atins scopul. Această poziție dă iubirea pentru știință - pentru chimie, în special. Sunt foarte atrași de ocultism. Sunt practici și economi ; țin la ceea ce au și sunt astfel bine dotați pentru zilele rele. Dacă Mercur este afectat în Capricorn, persoana este avară, crudă, dură, malițioasă, răzbunătoare și ranchiunoasă.

Mercur în Vărsător dă calități uraniene de originalitate și o iubire neîmblânzită a libertății spiritului. Persoanele având Mercur în această poziție, sunt capabile de a repudia toate convențiile mondene, și de a trăi în acord cu concepțiile lor ideale cele mai înalte. Nu se preocupă să urmeze moda și se îmbracă după gustul lor. Devin partizanele ideilor sociale cu 1.000 de ani înaintea stadiului actual de dezvoltare. De exemplu, teoria sufletelor-surori și afinităților care, în zilele noastre, cauzează atâtea tulburări - datorate faptului că avansarea spirituală a inovatorilor săi nu a ajuns încă în punctul de a face abstracție de sex și de a trăi adevărata viață de iubire uraniană, care este pe de-a-ntregul spirituală. Ceea ce precede, se aplică mai ales la Mercur în configurație cu Uranus și persoanele descrise aici sunt produsul extrem al lui Mercur în Vărsător. Toți cei care au această configurație sunt foarte intelectuali ; au un ideal înalt, aspirații nobile, iubind științele umaniste, dar și matematica. Sunt în general atrași de științele oculte, mai ales de Astrologie, căci au un talent veritabil în a descifra o temă astrologică. Sunt binevoitori, sociabili, le place să se înconjoare de prieteni și atrag un număr mare de intelectuali în cercul lor de cunoștințe. Dacă Mercur este afectat, face ca persoana să fie neloială, gata de a-și nedreptăți prietenii, să-i critice sau chiar să-i bârfească.

Mercur în Pești, semn ocult de apă, dotează subiectul cu o anumită capacitate psihică, care nu este atât intuiție, cât imaginație. Își imaginează sau crede că un lucru trebuie să fie astfel și, fapt uimitor, cel mai adesea, este așa ; dar această capacitate este periculoasă căci duce spre mediumnitate, dacă Mercur este afectat sau dacă Neptun, octava superioară a lui Mercur, se găsește în Casa a XII-a. Dacă Mercur este afectat de către Saturn, în Pești, predispune persoana la melancolie, mereu neliniștită, certăreață ; dar în general persoanele care au Mercur în Pești au un caracter amabil, binevoitor. Este și un bun indiciu de succes ca și chimist, dietetician sau igienist.

Mercur în aspect cu celelalte Planete

Soarele în conjuncție sau în paralel cu Mercur (vezi capitolul VIII, la aspectele lui Mercur cu Soarele)

Venus în paralel, în conjuncție sau în sextil cu Mercur (vezi capitolul IX, la aspectele lui Mercur cu Venus)

Luna în paralel, în conjuncție, în sextil sau în trigon cu Mercur dă un spirit receptiv și o bună memorie, capacități destul de rare, de aceea aceste aspecte, mai ales sextilul și trigon sunt indicii de succes în viață, în special într-o ocupație mercuriană, cum ar fi literatura, funcții clericale, călătoriile. Persoanele care au aceste configurații sunt, în general, foarte locvace, mai ales dacă trigonul sau conjuncția sunt într-o zodie a vocii sau în zodiile de aer, căci atunci puterea de a se exprima atinge un grad superlativ și persoanele devin lingviști, vorbitori distinși. Totuși, doar dacă aceste configurații ale lui Mercur și ale Lunii nu sunt fortificate de o bună influență, nu putem să ne încredem în aceste persoane din cauza tendinței lor de a-și schimba părerea în orice moment și în modul cel mai neașteptat. Sunt predispuse să vadă întotdeauna latura frumoasă a vieții ; le plac divertismentele și, mai ales, călătoriile.

Luna în cvadratură sau în opoziție cu Mercur dă o memorie mediocră, o stare de spirit instabilă, nehotărâtă, cu tendința de a se neliniști de toate și de nimic, și o predispoziție spre boli cerebrale și nervoase. Aceste caracteristici fac ca persoana să nu fie deloc iubită și să fie, cum se spune, "ghinionistă".

Saturn în sextil sau în trigon cu Mercur acționează ca o frână asupra intelectului schimbător și îi dă seriozitate, pătrundere și o putere de concentrare, care sunt de o valoare inestimabilă în viață. Aceste aspecte indică o prudență, o profunzime de raționament care asigură succesul, oricare ar fi cariera pe care o urmează persoana. Răbdarea și persistența pe care le va folosi, vor împiedica orice eșec accidental care să compromită succesul final : prevederea și diplomația sa vor sfârși prin a-l face invincibil. De aceea, astfel de subiecți nu întârzie a se distinge într-o afacere de importanță privitoare la o societate secretă, Biserică, politică sau guvern. Sunt căutați pentru slujbe înalte în mari întreprinderi care au nevoie de o mână fermă la conducere. Totuși, nu strălucesc în public, pentru că sunt foarte rezervați, șterși, modești în gesturi și în maniere. Mai mult, sunt riguros de cinstiți, drepți și sunt, în consecință, cei mai buni judecători posibili.

Saturn în conjuncție sau în paralel cu Mercur adaugă profunzime judecății și darul previziunii la celelalte bune calități rezultând din sextil sau din trigon, cu condiția ca Mercur să fie bine plasat pe de altă parte, dar nu într-o măsură așa de mare totuși - cel puțin persoana nu pare la fel de aptă să le dea consistență : în consecință, nu va avea același succes pe care îl prevestesc aspectele bune ; va suferi de o tendință spre melancolie indicată de careu sau opoziție, mai ales dacă acest aspect se întâlnește într-o zodie comună sau în Capricorn. În Gemeni, aceste aspecte se amestecă în mod supărător cu dexteritatea : nativul este predispus să scape totul din mână ; dau de asemenea o timiditate stângace și, dacă Mercur este afectat, caracteristicile rezultând din careu sau din opoziție sunt aproape inevitabile.

Saturn în careu sau în opoziție cu Mercur arată că persoana va fi predispusă la neplăceri și la amânări toată viața sa. Va fi împiedicată din toate părțile de defăimarea dușmanilor ascunși, ceea ce o va face din ce în ce mai amară și mai sarcastică - din această cauză toți o vor evita pe cât posibil. Această poziție o va împinge spre o viață de retrasă consacrată examinării și reexaminării nefericirilor sale și o va lăsa pradă unei melancolii dintre cele mai demne de milă. Aceste aspecte te fac, de asemenea, viclean și perfid ; dau aceeași dorință de a studia științele oculte, ca și aspectele bune, dar cu această notabilă diferență, cum că aspectele bune ale lui Saturn și Mercur predispun spre studiul ocultismului într-un scop altruist, în timp ce aspectele rele împing spre acest studiu, pentru un câștig sau o putere personală.

Jupiter în conjuncție, în paralel, în sextil sau în trigon cu Mercur este una dintre cele mai fericite prevestiri posibile, căci dă un caracter vesel sau optimist cu capacitatea de a vedea întotdeauna latura frumoasă a lucrurilor și de a nu se lăsa doborât în momentele adverse. Spiritul este larg, suplu, capabil să raționeze corect și să-și formeze o judecată sigură după o matură deliberare. Aceste persoane nu iau niciodată o hotărâre în grabă ; cer timp de gândire, dar concluzia, o dată formată, este irevocabilă. Subiectul are succes în literatură sau în magistratură și este respectat pentru cinstea și sinceritatea sa. Aceste aspecte sunt favorabile mai ales persoanelor care călătoresc căci obțin în același timp profit și plăcere din viața lor nomadă ; asigură sănătate, bogăție, înțelepciune deasupra mediei și afecțiunea tuturor din cauza vibrațiilor vitale care iradiază din persoana lor.

Jupiter în careu sau în opoziție cu Mercur dă un caracter instabil, nehotărât, astfel încât subiectul nu se poate decide să ia o hotărâre când i se oferă mai multe perspective. Rezultă adesea pierderea oportunităților care îi sunt prezentate din cauza ezitărilor sale, lipsei sale de judecată și, din această cauză, este clasat printre "ratați". Persoanele care au aceste aspecte sunt amenințate de scandal și de denigrări din partea asociaților perfizi ; nu ar trebui să călătorească pentru că aceasta le atrage neplăceri și pierderi ; să fie extrem de prudenți atunci când fac contracte pentru un lucru ce trebuie să fie livrat la timp determinat, căci vor fi probabil incapabile să-și îndeplinească angajamentele.

Marte în sextil sau în trigon cu Mercur dă un spirit alert, fin, ingenios și plin de resurse. Face subiectul gata să accepte cu entuziasm tot ceea ce îi trezește interesul și îi dă darul de a împărți și altora din entuziasmul și vederile sale. Va fi un muncitor neobosit pentru orice cauză ce îi atrage simpatia, dar nu un iluminat, căci nu se interesează decât de lucrurile concrete. Persoanelor care au aceste aspecte le plac argumentele, controversa ; posedă un fond inepuizabil de spirit și de bună dispoziție, legat uneori de o umbră de ironie care își atinge drept scopul, dar este întotdeauna fără maliție sau răutate. Au o remarcabilă dexteritate care le permite să facă tot ceea ce vor din mâinile lor, repede și bine, într-un mod cu adevărat uimitor. Nu fac nimic încet sau pe jumătate și își folosesc întreaga lor energie să facă, și să facă bine, tot ceea ce întreprind. De aceea, aceste aspecte aduc succesul în aproape toate căile alese, mai ales în literatură și în mecanică.

Marte în conjuncție sau în paralel cu Mercur asigură aceeași energie, același entuziasm, aceeași dexteritate pe care le dau aspectele bune precedente, dar aceste facultăți sunt folosite într-un scop distrugător, pentru o finalitate bună sau rea în funcție de zodie, poziția în casă și celelalte aspecte. De exemplu, dacă configurația are loc într-o zodie în care una dintre cele două planete sau amândouă, sunt puternice și bine situate, cum ar fi Marte în Berbec sau în Capricorn, sau Mercur în Gemeni sau în Fecioară, sau dacă planetele sunt fortificate de aspectele bune ale Soarelui, ale lui Venus sau ale lui Jupiter, Marte în conjuncție sau în paralel cu Mercur va acționa în modul indicat în paragraful precedent pentru trigon sau sextil. Dar dacă Marte și Mercur sunt într-o zodie de apă (Racul, Scorpionul sau Peștii) ori dacă una sau alta dintre cele două planete sau amândouă sunt stresate de către Saturn, Uranus sau Neptun, conjuncția sau paralela lui Marte și a lui Mercur va da aceleași tendințe malefice, ca și careul sau opoziția descrise în paragraful următor.

Marte în careu sau în opoziție cu Mercur dă subiectului un spirit viu, pătrunzător, alert, impulsiv, iritabil, violent, care decide și acționează fără să reflecteze, ceea ce îi aduce, la fel ca și celorlalți, o grămadă de neplăceri și face din el un asociat periculos. Sinceritatea nu-l definește ; incapabil să spună vreodată adevărul, îi este la fel de natural să exagereze sau să coloreze faptele ca de a respira. Este virulent în mâniile sale ; limba sa este mai veninoasă ca mușcătura unui șarpe cu clopoței : de aceea, este temut sau chiar urât și evitat de toți cei care au nenorocul de a fi în anturajul său. Adevărată brută, trebuie să domine și să distrugă peste tot pe unde se află ; nu permite la nimic să-l împiedice. Forța și calomnia sunt armele sale. Este egoist la superlativ, fanfaron și gol. Aceste tendințe pot fi, în mod natural, modificate de alte configurații bune, dar dacă acestea lipsesc, persoanele afectate de aceste aspecte, pot deveni o amenințare serioasă pentru societate. Dacă Marte sau Mercur sunt plasate unul sau celălalt în Casa a VI-a sau a XII-a, sau într-o altă poziție care face ca aspectul rău să influențeze sănătatea, există o indicație probabilă de astenii frecvente, febră cerebrală sau nebunie.

Uranus în sextil sau în trigon cu Mercur conferă un spirit original, independent, excentric, rebel față de jugul modei, al tradiției sau al convențiilor. O persoană cu acest aspect este ferventă în eforturile sale spre a-și croi drum într-o libertate perfectă. Acesta este deci, semnul pionierilor gândirii și al invenției, indiciu al genialității. Ideile și idealurile sunt excesiv de înalte, îndreptate spre progres și dă o inspirație foarte înaltă - prea mult, de fapt - după opinia indivizilor mediocri, care consideră acțiunile unor astfel de persoane ca divagații sau aberații ale unui spirit bolnav. Cu toate acestea, au foarte mulți prieteni, din cauza naturii lor amabile și simpatice. Aceste aspecte sunt favorabile activităților literare sau științifice, dar și a invențiilor, mai ales a celor având legătură cu aerul sau electricitatea.

Uranus în conjuncție sau în paralel cu Mercur. Dacă Mercur este stresat, conjuncția sau paralela trebuie să fie considerate nefaste ; dar dacă, din contră, Mercur este bine plasat, indicația dată pentru sextil și trigon va fi aplicabilă, ca și în cazul precedent.

Uranus în cvadratură sau în opoziție cu Mercur indică persoana dezechilibrată sau pe anarhistul cu idei exagerate, privind distrugerea edificiului social sau pe oponentul reformelor aduse. Prostul lor obicei, este de a-și avansa părerile în public și limbajul lor este, în general, la fel de brutal ca și măsurile pe care le preconizează. Oricare ar fi talentele pe care le au, denotă atributul unor obiective impracticabile, astfel încât, trebuie să le abandoneze repede.

Neptun în conjuncție, în paralel, în sextil sau în trigon cu Mercur dă nativului un spirit special adaptat artelor oculte, mai ales dacă conjuncția are loc în Casa a III-a sau a IX-a, sau dacă trigonul este în zodiile de apă ale Racului sau ale Peștilor. Aceste persoane sunt chemate să reușească în științele ezoterice, unde de fapt, posedă capacități paranormale. Au un talent deosebit ca vindecători prin magnetism indus.

Neptun în careu sau în opoziție cu Mercur dă un spirit haotic, predispus lipsei de memorie, indolenței, visării. Dă dorința neliniștită de a ajunge celebru, cu o incapacitate de a se adapta la ceva. Persoanele care au aceste aspecte sunt capabile de fraudă, de trișare și de calomnie ; sunt de asemenea, predispuse sinuciderii.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Școlii Solomonare