Şcoala Solomonară - Mesajul Astrelor

Max & Augusta Foss Heindel
"Mesajul astrelor"


PRIMA PARTE
ASTROLOGIA NATALĂ

Capitolul XII – Saturn, planeta durerii

Puterea : Obstrucţie sau Blocaje

Un mijloc avantajos de a aprofunda un subiect este de a-l studia în comparaţie cu cele asemănătoare şi cele contrare ceea ce permite să-l examinăm sub toate aspectele sale şi să nu lăsăm să ne scape nici o soluţie posibilă.

Aplicând această metodă Soarelui şi lui Saturn, trebuie să ne reamintim că cuvântul cheie al Soarelui este "Viaţă". La echiocţiul de primăvară, atunci când Soarele este în Berbec, semnul său de exaltare, putem constata efectul puternic al valului culminând de fluid vital, care inundă atunci pământul. Natura este vibrantă de o viaţă, care se răspândeşte prin toate formele creaţiei cu o aşa abundenţă de vitalitate, încât sunt forţate să se reproducă pentru a utiliza excesul. Viaţa se manifestă prin mişcare ; dar diapazonul lui Saturn este Obstrucţia ; astfel el este planeta decrepitudinii şi degenerescenţei ; în consecinţă, atunci când Soarele este în Balanţă, zodia exaltării lui Saturn, la echinocţiul de toamnă, natura este obosită şi pregătită pentru somnul hibernal. Organismul uman este vitalizat de viaţa solară conţinută în hrana noastră care trece prin cap şi prin gât, organe guvernate de zodiile de exaltare a Constructorilor : Soarele şi Luna, şi este eliminată prin activitatea ficatului şi rinichilor guvernaţi de Saturn şi zodia sa de exaltare, Balanţa.

În timpul tinereţii, atunci când forţele Soarelui vibrează prin tot organismul, asimilaţia şi excreţia sunt echilibrate ; dar pe măsură ce anii trec, Cronos (sau Saturn) acumulează obstrucţiile (ocluziile, blocajele) în organele de eliminare, care se deschid gradat : canalele vitale se astupă, decrepitudinea şi degeneresceţa înclină talerul vieţii (Balanţa) spre regatul morţilor.

La fel şi pentru celelalte departamente ale vieţii : în timp ce Soarele face din subiect un favorit al societăţii, gratificându-l cu un optimism la orice încercare şi cu un zâmbet fericit, Saturn produce rictus şi înăcreşte existenţa prin pesimismul şi încruntările sale ; acolo unde Soarele favorizează afacerile noastre temporare şi face ca lucrurile să se petreacă liniştit, Saturn cauzează întârzieri lamentabile, inexplicable, iar toată lumea pare că atunci conspiră pentru a ne dejuca planurile.

În împărăţia lui Dumnezeu totul se echilibrează, astfel încât să producă cel mai mare bine pentru toţi : astfel influenţa lui Saturn este utilizată pentru a tempera viaţa exuberantă a lui Marte. Natura intrinsecă a lui Saturn este obstrucţia ; este la fel de lent şi tenace, precum Marte este impulsiv şi gata să se schimbe ; nu contează pe hazard, ci priveşte obstacolul înainte de a-l depăşi şi în gândirea-i rece şi calculată nu neglijează să analizeze toate punctele slabe ale unui proiect înainte de a-l executa.

În nativitatea unui suflet tânăr, Marte este dominant, iar subiectul se dezvoltă pe planul fizic, oarecum ca animalele sub legea supravieţuirii celui mai puternic (legea junglei - n. red.) ; pe când meticulosul Saturn nu vede decât careuri şi opoziţii care aduc necaz şi suferinţă. Saturn, mai puternic decât Marte, îl ţine în şah pe acesta din urmă, până când pare că orice efort este inutil, din cauza obstrucţiei primului.

Ilie nu putea auzi, prin focul, furtuna şi cutremurul de pământ vocea care trebuia să-l ghideze ; dar când tumultul încetă, "micuţa voce calmă" se făcu auzită şi-l bucură. E acelaşi lucru şi pentru noi ; când cedăm impulsiunilor fără frână ale lui Marte, vieţile noastre sunt prea agitate pentru a permite comuniunea cu Ego-ul Superior ; dar când necazurile lui Saturn au pedepsit spiritul de neîmblânzit al lui Marte, atunci când noaptea pare mai sumbră, ca în caverna lui Ilie, atunci şi noi putem auzi vocea care va vorbi de pacea de după furtună.

Lesa lui Saturn nu e cu nimic mai puţin agreabilă. Ni se întâmplă uneori să ne înfuriem, să ne irităm că suntem atât de blocaţi ; dar în acest timp căpătăm experienţă şi când blocajul a dispărut, suntem mai capabili să punem în valoare ceea ce Saturn întârziase, căci, aşa cum ne antrenăm muşchii fizici triumfând asupra obstacolelor materiale, tot aşa ne cultivăm puterea sufletului pe planul spiritual prin rezistenţa concepută de Saturn. Învăţătura pe care ne-o dă, se poate rezuma la aceste cuvinte : "Lucrul bine făcut, cere răbdare şi perseverenţă."

Considerându-l pe Saturn în nativitate suntem înclinaţi, majoritatea, să-l privim ca malefic, din cauza suferinţelor pe care le aduce ; dar aceasta nu este decât o latură a chestiunii : răul nu există în împărăţia lui Dumnezeu ; ceea ce are aparenţa răului, nu este decât binele în devenire. Dacă considerăm că destinul indicat în horoscopul nostru este opera existenţelor noastre trecute, înţelegem că Saturn nu face decât să marcheze punctele slabe ale nativităţii noastre în care suntem vulnerabili şi susceptibili de a muri. Când aceste puncte slabe au apărut doar sub forma unor tentaţii minore, dar mai apoi am şi cedat în faţa acestora, proba urmează automat, ca o consecinţă logică şi naturală (căci orice act rău poartă în el germenele pedepsei) ca să se pună în evidenţă ochilor conştiinţei noastre greşelile pe care le-am comis. Trebuie să avem întotdeauna clar în minte faptul că dacă planetele ne incită spre o anumită linie de acţiune, noi, ca Ego-uri în plină evoluţie, se presupune că discernem între bine şi rău şi că vom alege doar ce este bine. Dacă nu o facem, dacă cedăm tentaţiei, nesupunerea merită a fi pedepsită după legile naturii, iar Saturn este justiţiarul acestor abateri. Nu suntem pedepsiţi pentru că am fost tentaţi, ci pentru că am cedat tentaţiei. Să presupunem că Saturn este în Rac, va fi clar că, în trecut, am cedat lăcomiei şi că, în consecinţă, aparatul nostru digestiv s-a şubrezit. Ori, dacă nu suntem frugali şi judicioşi cu alimentaţia noastră, vom fi pedepsiţi prin tulburări digestive. Putem fi tentaţi în a mânca specialităţi, în loc să ne mulţumim cu o hrană simplă, care ar fi mai bună pentru noi. Tentaţia, totuşi, nu va aduce tulburări la stomac, doar dacă nu cedăm dorinţelor noastre şi nu ni le satisfacem. În cazul acesta cel care ne pedepseşte automat este alimentul şi nu o divinitate răzbunătoare, până când vom fi învăţat să stăpânim înclinaţia noastră spre lăcomie. ("Nu ne naştem pentru a mânca, ci mâncăm pentru a trăi" - n. red.)

E acelaşi lucru şi pentru celelalte departamente ale vieţii : dacă Saturn este la Ascendent, în Casa a III-a sau a IX-a, suplimentat cu aspecte adverse cu Mercur sau cu Luna ; iată câţiva factori exemplificativi pe care îi sugerăm să indice surse ale necazurilor noastre care ne întunecă existenţa. Aceste blocaje servesc la a ne învăţa că trebuie să fim mai sociabili şi să căutăm întotdeauna partea bună a lucrurilor. Dumnezeu guvernează Universul, miniştrii Săi lucrează continuu cu noi pentru binele nostru, nu există deloc motiv de a avea gânduri negre şi, dacă nu putem să ne dăm seama astăzi de aceasta, mâine Saturn îşi va strânge îmbrăţişarea, va deveni din ce în ce mai greu, până ce, având curajul disperării, vom rupe legăturile sale şi ne aruncăm în lumina strălucitoare a soarelui vieţii.

Dacă n-ar fi influenţa lui Saturn gata să ne supună probelor şi să ne stăpânească la timp, am fi constrânşi să alergăm ca nişte nebuni şi să ne ardem viaţa prin exuberanţa ardorii noastre.

Saturn este pe drept simbolizat sub figura Timpului cu clepsidra şi coasa sa. Nu ne permite să părăsim şcoala vieţii, înaintea ceasului hotărât, înainte ca sarcina noastră să se fi terminat. În plus, dă omenirii un mare număr din cele mai nobile calităţi ale sale. Când pune o mână pe Luna vagabondă sau pe rapidul "mesager al zeilor" Mercur, dă un spirit profund, serios, pătrunzător, plin de resurse şi capabil să se măsoare cu problemele şi dificultăţile vieţii. Tact şi diplomaţie, metodă şi sistem, răbdare şi perseverenţă, onoare şi castitate, abilitate mecanică şi industrială, spirit de dreptate şi de legalitate, toate acestea ne vin de la un Saturn bine plasat. Doar atunci când nu ne supunem principiilor stabilite, în virtutea influenţelor concepute de către aspectele sale adverse, ne supune probelor, până ce ne va fi dus să îngenunchiem în faţa Tatălui Cerurilor, pentru a-I implora iertarea şi să-I cerem forţa de a învinge natura noastră inferioară.

~ Saturn în cele 12 Case ~

Saturn în Casa I, bine aspectată, este un semn de noroc, căci oricare ar fi maniera în care o persoană este handicapată la începutul vieţii, un succes ultim îi este asigurat prin răbdare, perseverenţă, stăpânire de sine gratificată de un Saturn bine plasat. Aceste persoane au o minunată capacitate de lucru ; par a nu fi niciodată obosite şi nu abandonează niciodată o sarcină începută fără a o termina, în ciuda tuturor obstacolelor întâlnite. Au o încredere nelimitată în ele însele şi în abilitatea lor de a îndeplini ceea ce întreprind : de aceea, sfârşesc întotdeauna prin a reuşi. Dar când Saturn este slab şi stresat în Casa Întâi, face ca subiectul să fie timid şi puţin dispus la a-şi lua responsabilităţi ; un subtil, disimulat, bănuitor, cu un caracter taciturn, predispus la a căuta singurătatea. Astfel de persoane sunt evitate de toată lumea şi destinate suferinţei, decepţiilor, amânărilor şi tot felul de neplăceri întreaga lor viaţă. Este de asemenea, un indiciu rău pentru sănătate, mai ales în timpul copilăriei. Această poziţie prevesteşte contuzii la cap, guturai şi, dacă Scorpionul este la Ascendent, constipaţie ; în Leu, circulaţie proastă ; în Rac, digestie proastă ; în Balanţă, obstrucţie renală, calculi ... şi aşa mai departe pentru toate celelalte zodii.

Saturn în Casa a II-a, când e bine aspectat, mai ales în semnul său de exaltare, Balanţa, dă bogăţie prin moştenire şi capacitatea de a o mări printr-o economie înţeleaptă şi plasamente prudente. Unii dintre cei mai opulenţi financiari ai lumii au Saturn în această poziţie. De la străbunii lor, indicaţi de Saturn, au fondurile necesare pentru a începe, iar de la strălucirea saturniană în această Casă au aptitudinea în afaceri, metodele lor cu bătaie lungă, care îi fac capabili nu numai de a-şi conserva patrimoniul, ca atâţia alţii ale căror bogăţii le vin prin Saturn, ci şi de a înmulţi bunurile moştenite. Din contră, dacă Saturn este slab sau stresat, viaţa întreagă se va derula în sărăcie.

Saturn în Casa a III-a, atunci când este bine aspectat, dă un spirit serios, moderat, reflexiv, meditativ, prietenul ştiinţelor şi a oricărui subiect serios. Dă tact, diplomaţie, cinste, iubirea de dreptate şi alte capacităţi mentale saturniene. Din contră, dacă Saturn este stresat în Casa a III-a, prevesteşte neplăceri cu fraţii şi surorile, pericole în cursul călătoriilor, amânări, decepţii în materie de educaţie. Umple spiritul cu idei negre, presentimente funeste, nelinişte, descurajare.

Saturn în Casa a IV-a, bine aspectat, prevesteşte avere, ca urmare a unei moşteniri şi un succes crescând în plasările de bani sau ajutor, administrarea înţeleaptă şi prudentă de case, pământuri, proprietăţi agricole sau miniere. Saturn stresat în Casa a IV-a semnifică moartea prematură a tatălui sau a mamei, discordie şi necaz în familie, pierderi de proprietăţi şi necazurile care rezultă din aceasta. Această poziţie, că este în aspecte bune sau rele, face din subiect un singuratic, mai ales în ultimii ani ai vieţii.

Saturn în Casa a V-a, dacă formează aspecte bune cu Soarele şi Jupiter, va fi favorabil speculaţiei în domeniul lucrurilor guvernate de Saturn : case, pământuri, mine. Această poziţie şi aceste aspecte vor da de asemenea persoanei şansa de a obţine o slujbă publică, mai ales în materie de educaţie. Saturn stresat în Casa a V-a indică neplăceri, dezamăgiri, amânări în iubire, mai ales în prima tinereţe. E posibil de asemenea, ca subiectul să-şi concentreze afecţiunile asupra unei persoane mult mai în vârstă decât el. Această poziţie reduce numărul copiilor, prevesteşte moartea probabilă a celor care se vor naşte, multe necazuri şi griji.

Saturn în Casa a VI-a, bine amplasat, dă subiectului abilitatea de a dirija funcţionari şi muncitori, în maniera cea mai bună, căci este calm şi ponderat, ferm şi serios. Are un mod foarte personal de a impune respectul, care cere o supunere imediată, fără a trezi resentiment pentru aceasta, cum ar face modul zgomotos şi tunător al lui Marte.

Saturn stresat în Casa a VI-a indică multe boli şi dacă, pe de altă parte, se află într-o zodie slabă, cum e Fecioara, de exemplu, persoana este ameninţată de a deveni un invalid cronic, căci o dată cuprinsă de boală, forţa recuperatorie este atât de slabă, că-i este aproape imposibil de a-şi recăpăta sănătatea : natura principală a bolii este indicată de zodia care ocupă cuspida Casei a VI-a sau a XII-a ; dar, de obicei, cu astfel de subiecţi se poate conta pe un număr mare de complicaţii agravante. În plus, o persoană cu Saturn stresat în Casa a VI-a are mari dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă şi e evident că viaţa îi va fi dură, fiind incapabilă de a-şi câştiga subzistenţa, chiar şi când oricine în locul ei, în aceleaşi condiţii, ar fi fost în stare să o facă.

Saturn în Casa a VII-a, atunci când e bine amplasat, denotă un partener dotat cu virtuţi saturniene : castitate, discreţie, tact, prudenţă, economie, care vor fi de un mare ajutor nativului pentru a-i asigura succesul, atât din punct de vedere social, cât şi în materie de finanţe : este deci, o poziţie favorabilă bogăţiei. Saturn în Casa a VII-a afectat, nu indică obligatoriu şi întotdeauna moartea prematură a partenerului. Dacă este stresat, mai degrabă indică un partener cu o dispoziţie sumbră, cu un caracter taciturn, gata întotdeauna la a contraria sau la a contrazice şi ale cărui "Nu fă asta" revin pe buze în fiecare clipă. Este şi o prevestire de neplăceri şi pierderi, ca urmare a litigiilor. Persoanele cu acest aspect în tema lor astrologică nu ar trebui să recurgă niciodată la lege, nici să intre în asociaţie, căci vor fi întotdeauna expuse la a fi înşelate.

Saturn în Casa a VIII-a, atunci când este într-o configuraţie bună sau plasat într-una din propriile sale zodii, Capricornul sau Balanţa, indică câştiguri prin căsătorie sau prin moştenire, cu aptitudinea de a veghea cu grijă asupra averii obţinute. Este şi un semn de viaţă lungă şi de moarte naturală ; dar dacă Saturn este strsat în Casa a VIII-a sau slab prin zodie, mai ales în Berbec sau în Rac, indică răsturnări negative de avere şi pe de altă din punct de vedere al sănătăţii, o debilitate cronică.

Saturn în Casa a IX-a, atunci când este bine aspectat, dă un spirit profund, grav, meditativ, cu gustul pentru studiu, pentru jurisprudenţă, pentru ştiinţe, filosofie, fizică şi metafizică. Este o configuraţie splendidă pentru preşedintele unei corporaţii sau directorul unui colegiu, un judecător, un preot. Astfel de persoane îşi fac întotdeauna drum în viaţă ; întinderea succesului lor depinde, bineînţeles, de aspectele temei şi de calea aleasă de ele ca şi câmp de acţiune.

Saturn afectat în Casa a IX-a, dă un bigot cu spirit îngust, critic şi sarcastic ; predispune de asemenea, la necazuri şi la pierderi prin procese ; la pericole în călătorii ; la neplăceri în ţări străine.

Saturn în Casa a X-a dă o natură energică, încrezătoare în ea însăşi, ambiţioasă, cu răbdarea şi perseverenţa care caracterizează persoana destinată să se înalţe în viaţă prin muncă proprie. Este o semnătură a propriului crez creator, culegând succesul virtuţilor saturniene în esenţă : tact, previziune, cinste, interes sistematic pentru afaceri. Această poziţie dă şefii de industrie, preşedinţii de bănci, persoanele exersând o funcţie având mari responsabilităţi.

Atunci când Saturn este stresat sau slab prin zodie, va da persoanei aceeaşi capacitate de a se înălţa, dar va fi un adept al manevrelor clandestine, cu ajutorul metodelor abjecte sau cel puţin indezirabile. Saturn în Casa a X-a a adus căderea lui Napoleon.

Saturn în Casa a XI-a, când e bine aspectat, aduce din rândul persoanelor în vârstă, un anumit noroc, dar şi prieteni, care vor fi preţioşi nativului, ajutându-l să-şi realizeze ambiţiile ; dar dacă Saturn este stresat, subiectul va trebui să nu-şi caute prieteni mai în vârstă decât el, căci aceştia vor căuta să se servească de el pentru scopuri personale şi se vor îndepărta de el, de îndată ce nu va mai putea să le servească la nimic.

Saturn în Casa a XII-a predispune la o viaţă solitară sau o slujbă care va ţine persoana în afara oricărui contact cu publicul. Bine aspectat, este un indiciu de succes într-o sarcină oficială sau într-o instituţie publică : azil, spital, închisoare, etc. Dacă este stresat, arată un semn de pericol de a sta la pat ani lungi sau de a fi închis, eventual indică un funcţionar într-un post subaltern.

~ Saturn în cele 12 zodii ~

Saturn în Berbec este slab şi, în consecinţă, incapabil de a-şi exprima cele mai bune calităţi în întreaga lor întindere, chiar dacă este bine dispus. Dă, fără îndoială, deşi într-o măsură mai mică, ponderaţie, încredere în sine, discreţie, tact, iubirea de muncă, răbdare, perseverenţă. Dacă Saturn este afectat în acest semn, persoana se înfurie repede ; ţine ranchiună, e geloasă, maliţioasă şi răzbunătoare.

Saturn în Taur, bine aspectat, dă persoanei o vorbire lentă (totuşi, ceea ce are de spus are greutate şi merită să fie ascultată) ; o fire liniştită, înceată în luarea deciziilor, dar încăpăţânată în a menţine o decizie o dată ce a luat-o ; o discreţie care face faţă oricărei încercări. Saturn afectat în Taur, mai ales de către Mercur, cauzează întotdeauna un defect de vorbire ; dă un caracter violent, mai ales dacă Marte este şi ea o planetă rău aspectată. Această poziţie aduce dificultăţi în materie de bani.

Saturn în Gemeni, atunci când este în bună configuraţie, dă un spirit profund, ordonat, ştiinţific, capabil de a se adapta circumstanţelor şi să înfrunte toate dificultăţile vieţii ; iubirea de matematică este în general foarte pronunţată şi, dacă persoana are vocaţia de scriitor, subiectele cele mai serioase, ca industria şi mecanica, vor fi preferatele sale. Atunci când Saturn este stresat în Gemeni, persoana va fi susceptibilă de avea neplăceri cu fraţii şi surorile sale, cu legea şi de a fi în pericol în timpul călătoriilor de scurtă durată. Acest aspect prevesteşte şi o tendinţă spre boli pulmonare, de aceea, nativul ar trebui să aibă grijă să nu răcească.

Saturn în Rac este întotdeauna slab şi, în consecinţă, calităţile pe care le conferă se manifestă dificil în această poziţie. Totuşi, dă o abilitate şi o judecată sănătoasă în ceea ce priveşte casele, terenurile, minele şi, dacă persoana face plasamente de genul acesta, va câştiga. Când Saturn este bine aspectat în această zodie, favorizează calităţi de frugalitate, de economie în casă, care vor asigura liniştea, pacea, bunăstarea în ultima parte a vieţii. Saturn stresat indică necazuri domestice : persoana va fi blocată de un partener taciturn, încruntat, care va pune întotdeauna un obstacol la ambiţiile sale cele mai legitime. Pe măsură ce viaţa va înainta, vor creşte grijile, necazul, dezamăgirile cărora li se vor adăuga o sănătate proastă, căci Saturn în Rac îndică un stomac slab şi gingii predispuse la endem aftos, cauza unei digestii dificile. De asemenea, doar dacă persoana nu are suficientă forţă şi voinţă pentru a-şi învinge lăcomia, va fi victima indigestiilor cronice. Saturn în Rac indică şi o tendinţă spre milă şi o înclinaţie pentru studiul ştiinţelor oculte.

Saturn în Leu, atunci când e bine aspectat, asigură favoarea persoanelor cu o condiţie socială mai înaltă şi dă şansa de a obţine slujbe publice unde sunt cerute calităţile saturniene : tact, diplomaţie, spirit de sistem, discreţie, onoare, abilitate organizatorie. Constituţia fizică a subiectului lasă de dorit, dar va putea totuşi să-şi menţină sănătatea conservându-şi energia, calitate pe care i-o asigură Saturn. Când Saturn este afectat în Leu, persoana este crudă, violentă, geloasă, fără scrupule şi se înjoseşte la manevre nelegale, pentru a-şi satisface ambiţia. Această poziţie indică de asemena, tulburări cardiace.

Saturn în Fecioară dă un spirit studios, profund, ştiinţific, înclinat spre studiul problemelor celor mai profunde ale vieţii. Indică o abilitate înnăscută în a-i conduce pe ceilalţi. Dă ordine, economie, frugalitate ; dar dacă Saturn este afectat în această zodie, spiritul se concentrează asupra bolii, iar subiectul devine un ipohondru inveterat. Aceşti oameni sunt cei mai buni clienţi ai vânzătorilor de remedii brevetate pentru boli mai întotdeauna imaginare. Această poziţie, totuşi, face ca nativul să fie susceptibil de boli intestinale.

Saturn în Balanţă este exaltat şi foarte puternic, iar aspectele sale, în consecinţă, exaltă toate calităţile lui Saturn, ceea ce-i asigură persoanei stima şi aprecierea publicului. Partenerul va fi cast şi la fel de pur ca aurul ; această poziţie dă, între altele, o bună sănătate şi asigură o viaţă lungă. Atunci când Saturn este stresat în acest semn, partenerul va fi infidel sau va fi luat printr-o moarte prematură. Dacă persoana trebuie să facă apel la lege, este expusă să piardă şi să devină obiectul defavorii generale ; va fi de asemenea, predispusă la boli ale căilor urinare.

Saturn în Scorpion, când este bine amplasat, dă o capacitate extraordinară pentru mecanică, o mare ingeniozitate în cazurile cele mai dificile, un curaj de nestăvilit şi o răbdare perseverentă, graţie căreia sunt rezolvate problemele cele mai dificile. În consecinţă, astfel de persoane devin ingineri foarte experţi şi pionieri de mare valoare ; ei îmbină focul lui Marte cu prudenţa - cu prevederea lui Saturn - ceea ce îi face invincibili. Îşi măresc averea prin moşteniri, prin cumpătarea lor, prin spiritul lor de economie. În plus, resursele lor pecuniare cresc după căsătorie. O bună sănătate şi o viaţă lungă sunt şi ele indicaţii ale acestui aspect. Dar dacă Saturn este stresat în această zodie, partenerul va fi sărac, taciturn, egoist, exigent, preocupat şi susceptibil de boală. Constipaţia şi hemoroizii sunt cauzele fundamentale, care afectează în acest caz nervii şi organismul întreg.

Saturn în Săgetător, atunci când este bine aspectat, dă o fire caritabilă, filantropică şi o dorinţă de a ajuta omenirea să se înalţe din ea însăşi, sub legi drepte şi sub o independenţă hotărât religioasă. Îmbină toate virtuţile saturniene binevoitorului spirit de aspiraţie al lui Jupiter, în aşa fel încât, subiectul vizează să lucreze pentru binele public pe măsura capacităţilor sale şi situaţiei sale sociale. De aceea, este respectat, onorat, căutat pentru funcţii în care sunt cerute aceste calităţi, într-un cerc fie social, fie religios. Dar Saturn afectat în Săgetător, face ca subiectul să fie fals, cinic, sarcastic, ambiţios în a atinge posturi de onoare şi de încredere doar în vederea interesului său ; susceptibil de a avea probleme cu justiţia şi de a suporta mari pierderi. Această poziţie afectează plămânii şi ar trebui să aibă mare grijă să nu răcească.

Saturn în Capricorn. Saturn, bine aspectat, este puternic în Capricorn şi calităţile sale sunt puternic marcate : sinceritate, integritate la orice încercare, hotărâre de a munci la îndeplinirea obiectului dorit, oricât de mult timp e nevoie. De unde rezultă că, în ciuda tuturor obstacolelor, oamenii care au această poziţie ajung în general la succes şi sunt stimaţi de contemporanii lor. Dacă Saturn este stresat în această zodie, dispoziţia (starea de spirit) va fi mohorâtă, iar subiectul va vedea viaţa sub o lumină proastă ; va fi ipocrit, viclean, nedemn de încredere. Un sentiment de nemulţumire va putea, în timp, să-i aducă un dezechilibru mental.

Saturn în Vărsător, bine dispus dă înclinaţii filantropice, un caracter amabil şi simpatic, un mod clar şi deliberat de a se exprima, şi un spirit pătrunzător în afaceri ; astfel nativul îşi face prieteni printre persoanele în vârstă, bogate, intelectuale, în măsură să-l ajute să se ridice pe scara socială. Dar când Saturn este afectat în această zodie, caracterul este viclean, folosindu-se de subterfugii, gata să se agaţe de ceilalţi, ca de o pradă, seducându-le încrederea şi prietenia ; subiectul cade, deci, obligatoriu pe ultima treaptă a societăţii. Această poziţie dă şi o tendinţă spre boli de inimă şi spre varice.

Saturn în Peşti, atunci când este bine plasat, tinde spre succes pe o cale calmă, într-o situaţie liniştită în care nativul, născut sedentar, nu va fi în contact cu publicul : lucrări de laborator, de cercetare, slujbe în instituţii de supraveghere sau chiar tutela unei comunităţi. Dar când Saturn este stresat în această zodie, există pericolul închiderii în închisoare sau a retragerii ca urmare a unei boli cronici. Persoana îşi va face mulţi duşmani, care o vor persecuta fără încetare şi fără milă.

~ Aspectele lui Saturn ~

Soarele în sextil sau în trigon cu Saturn. (Vezi capitolul VIII, la Saturn în sextil sau în trigon cu Soarele).

Soarele în conjuncţie sau în paralel cu Saturn. (Vezi capitolul VIII, la aspectele lui Saturn în paralel sau în conjuncţie cu Soarele, paragraful 1). Ceea ce a fost spus este mai ales adevărat într-o nativitate masculină ; într-o nativitate feminină, aceste aspecte afectează sănătatea soţului.

Soarele în careu sau în opoziţie cu Saturn. (Vezi capitolul VIII, al paragraful al doilea al aspectelor lui Saturn cu Soarele ... până la capăt).

Venus în sextil sau în trigon cu Saturn. (Vezi capitolul IX, la aspectele lui Saturn în sextil sau în trigon Venus).

Venus în paralel, în careu sau în opoziţie cu Saturn. (Vezi capitolul IX, la aspectele lui Saturn în paralel, în careu sau în opoziţie cu Venus). În timpul tinereţii sale, nativul va trebui să se păzească să facă afaceri cu persoane mai în vârstă, care vor fi înclinate să-l exploteze. Mai târziu, el însuşi va fi predispus să abuzeze de tineri.

Mercur în sextil sau în rigon cu Saturn. (Vezi capitolul X, la aspectele lui Saturn în sextil sau în trigon cu Mercur).

Mercur în conjuncţie sau în paralel cu Saturn. (Vezi capitolul X, la aspectele lui Saturn în paralel sau în conjuncţie cu Mercur).

Luna în sextil sau în trigon cu Saturn. (Vezi capitolul XI, la aspectele lui Saturn în sextil sau în trigon cu Luna).

Luna în conjuncţie sau în paralel cu Saturn. (Vezi capitolul XI, la aspectele lui Saturn în conjuncţie sau în paralel cu Luna).

Luna în careu sau în opoziţie cu Saturn. (Vezi capitolul XI, la aspectele lui Saturn în careu sau în opoziţie cu Luna).

Jupiter în sextil sau în trigon cu Saturn dă un caracter foarte energic, un spirit sagace, în esenţă filosofic ; stări binevoitoare, un profund simţ al dreptăţii. Toate virtuţile lui Saturn şi ale lui Jupiter sunt combinate în aceste aspecte, iar persoanele care le au în nativitate vor obţine câştiguri, onoruri şi stimă în sfera lor socială. Sunt considerate ca nişte stâlpi ai societăţii, iar prosperitatea lor va creşte în raport cu mediul în care sunt plasate, căci aceste aspecte dau o judecată sigură în materie de bani, de abilitatea de a apuca ocazia de păr ; o mare bunăvoinţă, o devoţiune ferventă faţă de datorie, faţă de religie şi faţă de orice alt nobil obiectiv al vieţii.

Jupiter în paralel sau în conjuncţie cu Saturn. Această configuraţie are aceeaşi influenţă binefăcătoare pe care o au sextilul şi trigonul, dar într-o măsură mai puţin largă ; în plus, dacă Jupiter este slab prin zodie sau stresat de către alte planete, aspectele vor conta cu adevărat pentru puţine lucruri. În acest sens, din punct de vedere medical, efectele lor asupra circulaţiei arteriale vor aduce o obstrucţie ce dă o tendinţă spre arterioscleroză, ca şi în cazul careului sau opoziţiei.

Jupiter în careu sau în opoziţie cu Saturn dă un spirit oscilant, neîncrezător, incapabil de a lua o decizie, bănuitor şi predispus la a se lăsa dus de curentul evenimentelor. Persoana va fi adesea în sarcina societăţii, fie într-un azil de săraci, fie într-o închisoare. Caracterul este profund necinstit. Aceste aspecte dau, ca şi precedentele, o tendinţă spre arterioscleroză.

Marte în sextil sau în trigon cu Saturn dă o natură energică, hotărâtă, capabilă de o acţiune intensă şi susţinută graţie căreia persoana va obţine rezultate extraordinare. Uşurinţa executării, vigoarea îndurării (suportabilităţii) sunt remarcabile şi îi permit să îndeplinească ceea ce ar fi imposibil multora. Datorită acestor capacităţi, aceste persoane se îndreaptă spre funcţii înalte ; sunt foarte stimate din cauza capacităţilor lor, dar rar iubite, aceste aspecte fac caracterul crud şi dur. Dau un fizic rezistent şi, în general, o sănătate bună.

Marte în conjuncţie, în paralel, în careu sau în opoziţie cu Saturn. Este un semn de aspectare nefavorabilă, indicând o fire egoistă, violentă, nepoliticoasă şi crudă ; un caracter iritabil, răzbunător, necinstit şi perfid, fără scrupule, susceptibil de oprobriul public şi de închisoare. Există şi un indiciu de accidente grave şi de moarte violentă. Dacă una dintre planete este în esenţă înălţată sau exaltată, influenţa răufăcătoare va fi şi mai agravată. Trebuie de asemenea, să ne reamintim că astfel de defecte grave nu provin doar de la un singur aspect şi că dacă celelalte configuraţii ale nativităţii sunt bune, indiciile precedente nu vor fi aplicabile decât într-o mică măsură.

Uranus în sextil sau în trigon cu Saturn este de bun augur pentru o carieră publică, cu titlu de funcţionar, căci dă subiectului ambiţie, hotărâre, cu capacitatea de a se concentra asupra soluţionării problemelor grave, de a-şi exersa cu înţelepciune autoritatea, de a proiecta, de a sistematiza ; întăreşte intuiţia : de aceea, astfel de persoane sunt ghidate de o acuitate interioară, atunci când au de luat hotărâri importante. De aceea, sunt foarte căutate şi găsesc poziţii înalte în mari afaceri sau îşi croiesc drum prin mijloacele lor proprii. Dând în acelaşi timp ingeniozitate şi aptitudine pentru mecanică, această poziţie prevesteşte succesul în invenţii, mai ales în ceea ce priveşte electricitatea.

Uranus în conjuncţie sau în paralel cu Saturn are aceeaşi influenţă ca şi aspectele bune, dacă planetele sunt înălţate, plasate în unghiuri, în esenţă domificate sau exaltate, ca Saturn în Balanţă sau în Capricorn, sau Uranus în Vărsător sau în Scorpion ; dar dacă conjuncţia are loc în cazul în care una sau alta dintre aceste planete sunt slăbite, ca Berbecul, Taurul, Racul sau Leul, influenţa va fi atunci malefică şi va trebui să fie analizată, cum ar fi cea a careului sau a opoziţiei.

Uranus în careu sau în opoziţie cu Saturn dă un caracter necinstit, fără scrupule şi un temperament extrem de violent. Accesele de mânie sunt la fel de bruşte ca un fulger şi lasă persoana complet epuizată. Aceasta este foarte excentrică şi vede toate lucrurile sub un unghi special ; este indolentă, perfidă, foarte periculoasă pentru societate. Aceste aspecte indică de asemenea, boli cronice sau incurabil, în funcţie de zodiile în care sunt plasate. Dar, după cum am spus-o deja, dacă celelalte prevestiri ale nativităţii sunt bune, doar influenţa unui singur aspect nu va aduce caracteristici atât de supărătoare : este motivul pentru care tema astrologică trebuie studiată pe de-a-ntregul, înainte de a trage concluziile asupra influenţelor care pot fi reduse la minim de alte indicaţii faorabile.

Neptun în sextil sau în trigon cu Saturn favorizează succesul în afaceri, făcând să reiasă calităţile saturniene : onoare, hotărâre, încredere în sine, prin care persoana atrage spre ea stima celorlalţi. Totuşi, principalul efect este spiritual ; nu poate fi deci, apreciat decât de către cei care sunt capabili să-i răspundă. Dă capacitatea de a aprofunda ştiinţele oculte şi de a deveni foarte abil în aceasta, atât în artă, cât şi în practică.

Neptun în conjuncţie sau în paralel cu Saturn are acelaşi efect ca şi aspectele bune, când se găseşte într-o zodie în care una sau alta dintre planete este puternică, cum ar fi Neptun în Rac sau în Peşti, iar Saturn în Balanţă sau în Capricorn.

Neptun în careu sau în opoziţie cu Saturn face ca persoana să fie susceptibilă de a pierde bani prin decepţii, escrocherie sau fraudă.


Textele acestui site nu pot fi reproduse
fără acordul Şcolii Solomonare