Cartea II - "Bazilica"

~ II. 04. Orientarea ~

Biserica Ortodoxă va fi orientată cu Altarul către Estul solstițiului de iarnă. După Orientare, se sapă fundația și se toarnă Temelia la sud-vest, care va include borna (Piatra Unghiulară) ce va servi de aici înainte, drept Punct de pornire pentru viitoarea Cotă de Nivel.

În betonul primei fundații care prinde Piatra Unghiulară, se înzidește vietatea, după Ritual și Tradiție, doar de către Meșter și un ucenic, dimineața înainte de răsăritul Soarelui... Fără știrea Episcopului sau a celor din afara companionajului. Fără Ritual, nu se începe turnarea fundației.

Unghiul drept se obține din numerele 3, 4, 5 ale Crucifixului orientat cu capul Mântuitorului spre Răsărit pentru Bisericile Ortodoxe ... sau spre Apus, pentru cele Catolice. În trecut, verticalele zidurilor interioare se ținea după Echer și Firul cu Plumb. Dacă se cer abside circulare, acestea se determină din cercul obținut cu ajutorul nodurilor după regula lui 22 / 7 luată pe jumătate.

Amplasamentul viitoarei bazilici trebuie verificat de către Căutătorul cu Nuiaua de Alun, pentru ca acel loc să nu conțină cursuri de apă subterană, cavități ori metale. Dacă se insistă să se construiască pe un astfel de spațiu, atunci întreg perimetrul trebuie legat cu Piatra de Temelie.

Observație : Toate Măsurile legate de Înălțimea construcției, atât a navei, cât și a turnurilor sau cupolei, trebuie astfel calculate, încât să respecte cu strictețe Regula Cvintei, sau a proporțiilor de tipul : 3/2 ; 1 ; 2/3 ; 2/3 x 2/3 ; 2/3 x 2/3 x 2/3 ...