Cartea II - "Bazilica"

~ II. 10. Ferestre, uși, vitralii ~

Lemnul utilizat pentru uși, geamuri sau elemente vizibile, se cere a fi din cireș, iar feroneria de consolidare, din fier forjat. Sau, oricare esență lemnoasă rezistentă la umezeală și care în timp, nu se deformează.

Nu insist asupra prelucrărilor sau sculpturilor în lemn, deoarece acest lucru rămâne la libera înțelegere dintre meșter și vlădică. Încadrarea acestora în arcade romanice sau gotice rămâne, de asemenea, la latitudinea beneficiarului.

Vitraliile în zilele noastre sunt din sticlă colorată prinsă în plumb fluid sau pur și simplu încadrată în profil metalic și prinsă cu un chit pe bază de silicon. Sau mai nou, se pun termopane ...


Vitralii (Catedrala Canterbury, Anglia)

Vitralii (Catedrala Notre Dame de Paris, Franța)


Vitralii (La Sainte-Chapelle,
Paris, Franța)

Însă, acum 800 de ani, sticla folosită pentru vitralii era o sticlă elaborată după o Diagramă, din nisip cuarțos sau chiar cristal de stâncă, dopat în starea fluidă cu Rebis "oprit" pe diferite game de culori. Această operațiune necesita cunoașterea Alchimiei (V.I.T.R.I.O.L.) așa că, de la această operațiune își trage denumirea "vitraliul" ... adică sticla vitriolată - fabricată alchimic -, prin transmutare.


Vitralii (Catedrala Amiens, Franța)

Vitralii (Catedrala Chartres, Franța)

Vitralii (Catedrala Reims, Franța)

În lucrarea "Cheile Salamandrelor" am arătat procedura de obținere a Rebis-ului. Acest gen de sticlă nu poate fi tăiată cu diamantul, așa că, ochiurile vitraliilor trebuie turnate în forme după o schemă făcută în prealabil.

~ Erminia ~

Se aplică doar în Biserica Tradițională de rit ortodox. Ea reprezintă Biblia în Imagini. Aceasta trebuie să respecte hotărârile Sinodului Ecumenic de la Niceea, din anul 787 și a celui de la Constantinopol, din 843, unde întreaga iconografie este considerată a fi un simbol viu, o istorie a misterului Întrupării Cuvântului (Ioan 1:3-4).


Icoana Nașterii Domnului

Icoana Botezului Domnului

Pomul Vieții Noului Adam

Este meseria ce încununează Lucrarea arhitectului și a constructorului. Este partea vie a Lucrării, care (din fericire) s-a păstrat foarte bine de la Începuturi, până în zilele noastre. Din această pricină nu cred că la partea de pictură și frescă ar fi ceva de comentat mai mult decât au făcut-o autori consacrați, precum : Dionisie din Furna, Paul Baudouin, Dr. Elie Miron, Ştefănescu I. D., Gherasim Timuș și alții. Acești autori încă se mai găsesc în librăriile sau bibliotecile zilelor noastre, pentru documentare.


Dionisie din Furna
"Erminia picturii bizantine"

Am aflat de asemenea, că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a instituit o Comisie care asigură respectarea Erminiei de către toți pictorii ce practică această meserie specifică. Ca atare, nu are rost să insist cu sfaturile într-o zonă unde alții știu mult mai bine decât mine, ce trebuie să facă.